Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Джун и Масаки Юшида:

Готвенето е по-скоро изкуство, отколкото състезание

Важно е продуктите не само да са пресни, но и да им е сезонът, когато ги готвим и ядем, убедени са братята ресторантьори

4
Снимка: facebook/thehappypigrestaurant
Днес Радиоприемница е посрещната и приета от домакините на ресторант „Щастливото прасе“ - Джун и Масаки Йошида. Тук атмосферата в кухнята е наситена с присъствието на българска, японска, гръцка и македонска кръв.

Кулинарен гид отново е Николай Коев.

Напомняме - Sofia Restaurant Week се провежда в 29 столични ресторанта.

Семейството е пътувало и живяло на много места по света, но Масаки Йошида най-много е живял в България – разказва самият той на чист български.

В семейството има само един професионалист в кухнята, но всеки един от нас има познания за добрата храна и притежава добри умения в кулинарията.
Позволяваме си да импровизираме, да интерпретираме от това, което знаем или сме яли още в детството.

Дори ястия от типично българската кухня модернизираме с елементи от арабската или френската.Но винаги внимаваме с баланса на текстури, температури и вкусове.

Винаги се стремим да се възползваме максимално от това, което ни предоставя сезонът.
Едно от нещата, с които се отличаваме – бяхме първите, които с храната съчетават не (само) бира и вино, а и коктейли, които покриват доста по-широк кръг от вкусове …

При приготвянето на морска храна – например миди, трябва да се внимава с времето, термично да се обработват по-кратко и да не се прекалява с подправките, за да се запази доминантата на морския вкус (на основния продукт) – съветва Йошида. И обяснява как се ядат миди. Чуйте.

Цената за добрата храна винаги е оправдана, смята още Масаки Йошида. Но био не винаги е гаранция за вкусно.

Кулинарните тв формати наистина правят по-популярна работата в кухнята, смята Джун Йошида, но според него готвенето не бива да е състезание…

Чуйте целия разговор на Катя Василева с Масаки Йошида, Джун Йошида и Николай Коев и ще научите кой е петият вкус, освен солено, сладко, кисело и горчиво…Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Личният пример на родителите е водещ в битката срещу тютюнопушенето

В началото на новата учебна година в "Часът на здравето" обръщаме внимание на вредата от тютюнопушенето, най-вече за подрастващите. Според европейско проучване за употребата на алкохол и цигари, проведено у нас през 2016 година, 25 процента от 16-годишните младежи пушат ежедневно. Проучване на американския изследователски университет "Джонс..

публикувано на 18.09.19 в 18:31

Български състезатели с водещи позиции в Balkan Offroad

104 екипажа от цяла Европа участват в ралито Balkan Offroad, което стартира от Самоков на 14 септември и продължава през Средна гора, Стара планина, Родопите и стига чак до Добруджа, като по традиция финалът е на брега на Черно море - в Шкорпиловци. Дължината на трасето е над 2 хиляди километра, а състезанието се провежда в различни категории -..

публикувано на 18.09.19 в 18:20

CineLibri отново създава празник за почитателите на литературата и киното

50 години от кацането на човек на Луната, 500 години от смъртта на Леонардо да Винчи, 250 години от рождението на германския естествоизпитател и пътешественик Александър фон Хумболт и 120 години от рождението на Хорхе Луис Борхес ще отбележи от 5 до 20 октомври Кино-литературният фестивал CineLibri . Изданието е под мотото "Петото измерение" и..

публикувано на 18.09.19 в 16:56

"Вещиците от Витоша" отнася героите на Мартин Колев над София

Третата книга от поредицата "Софийски магьосници" отнася героите на Мартин Колев над София. Действието в романа се развива по склоновете на Витоша, домът на Витошкото сборище от вещици. Магията отново се пробужда, но този път черните заклинания преобладават. Третата книга се казва “Вещиците от Витоша”. “Вещерският архетип е нещо много интересно и..

публикувано на 18.09.19 в 16:19

Новият прием по проекта "Родители в заетост" е с отворен срок

Агенцията по заетостта обяви нов прием по проекта "Родители в заетост", който подпомага родители, чиито деца не са приети в ясла или детска градина, и осигурява детегледачи. Проектът е насочен към родители с деца до 5 години, които желаят да се върнат на работните си места, но нямат възможност да го направят, тъй като отглеждат децата си вкъщи,..

публикувано на 18.09.19 в 15:49

Библиотеката в 90-о училище отново е жива, привлекателна и вдъхновяваща

Днес официално беше открита реновираната библиотека на 90-о СУ “Ген. Хосе де сан Мартин” в „Люлин“. От едно сиво и бездушно място, спряло да функционира преди години, за три месеца се превърна в модерно книжно пространство.   За Милена Павлова - организатор на кампанията   за създаване на иновативни библиотеки в българските училища,..

обновено на 18.09.19 в 15:49
Арх. Здравко Здравков

С макети ще показват промените в градската среда на София

Столичната община подготвя макет на щандовете, които ще бъдат разположени на пл. “Славейков” за нуждите на продавачите на книги. Това съобщи главният архитект на София Здравко Здравков . Успоредно с това се изготвя и схема, която да даде възможност за разполагане на временни базари. Занапред от общината ще подготвят макети 1:1 на обектите, които..

публикувано на 18.09.19 в 15:33