Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съвети на гастроентеролога

Проф. Димитър Таков: Важно е не само какво ядем, но и как е приготвено

Всяка хапка трябва да се сдъвква 33 пъти преди да се преглътне, препоръчва специалистът

Както през есента, така и през пролетта язвата се обостря, предупреждава проф. Таков
Снимка: Георги Нейков, БНР
През пролетта (както и през есента) наистина има по-активно изразени оплаквания, свързани с киселинно обусловените заболявания на горния отдел на храносмилателната система. Най-ярките примери за това са стомашната или дуоденалната язва (на дванадесетопръстника), гастрити и други.

Установено е, че 10% от населението в света някога (поне веднъж в живота си) страда от язва - обяснява нашият събеседник - известният гастроентеролог проф. Димитър Таков - дългогодишен специалист в областта на киселинно обусловените заболявания на храносмилателната система, хепатологията и възпалителните чревни заболявания. Има 4 специалности, множество специализации и повече от 100 публикации. Бил е ръководител на Катедрата по Гастроентерология и Ендоскопска хирургия във Военномедицинската академия, а в момента – консултант към клиниката и катедрата по гастроентерология.

За дуоденалната язва основен за причинител може да се смята Helicobacter pylori – при до 95% от случаите в лигавицата на пациентите се открива този микроорганизъм.Снимка

Освен Helicobacter pylori като агресивен фактор се определя и повишената киселинност в организма.
При по-възрастните хора влияят и някои лекарства, които директно увреждат стомашната лигавица.
Не можем да пренебрегнем и стреса.
Влияят също тютюнопушенето, кафето, черният чай, газираното и др.

Българската кухня е добра, но ние обичаме лютивичко, киселичко, мазничко. Със запържване. Понякога и количеството е доста…
Трябва да не забравяме, че храната не само е необходимост, тя е и удоволствие. Не трябва да бързаме, когато се храним. Всяка хапка трябва да се сдъвква 33 пъти преди да се преглътне.
За предпочитане е да ядем задушено, печено и варено.
При наличие на язва плодовата диета не е най-добрият избор.
Helicobacter pylori  попада отвън, чрез инфекция. Хигиената и в този случай има важно значение.

Чуйте целия разговор на Георги Нейков с проф. Димитър Таков.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимки: divotvortsi.bg

На Дендрариума на Витоша се събират свидетели на събуждането на гората

В края на седмицата приключенците от "ДивоТворци" канят малки и големи да учат и да се забавляват на Витошкия Дендрариум и околните пътеки. Събитието на 27-28 април (събота и неделя, от 09:00 ч. до 16:30 ч.) е предназначено и за родители, и за деца, подчертават организаторите. Сред тях са Петър Будинов и Янко Морунов, които дадоха..

публикувано на 24.04.24 в 13:56

Прокуратурата е отказала наказателно производство срещу директора на "Пирогов"

Прокуратурата е отказала да образува наказателно производство срещу директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров заради липса на данни за престъпление. Това съобщиха от здравното министерство. Преди няколко месеца бившият здравен министър Христо Хинков сезира прокуратурата въз основа на нарушения, констатирани от звеното "Вътрешен одит" на..

публикувано на 24.04.24 в 13:09
Владимир Дръндаревски

Владимир Дръндаревски представя "Книга за щастието"

"Книга за щастието" е първата в света завършена психологическа теория, обясняваща пълноценно, достъпно и пълномащабно понятието "щастие". Книгата дава точните понятия свързани с щастието, развива уникална теория разкриваща неговите нюанси в живота и най-важното - дава конкретните решения на всичко, свързано с щастието. Тя ще ви помогне да се..

публикувано на 24.04.24 в 13:01

С 1% започва всяка промяна

100 подкрепени каузи и 1 милион лева събрани за благотворителност за за 8 години е постижение, което си заслужава да бъде отличено и споделено. Повод за това има сдружението "Един процент промяна". За тази вечер организацията е поканила дарители, бенефициенти, както и вдъхновители, сред които и Джон-Пол Флинтофф - писател,..

публикувано на 24.04.24 в 12:44

"Ти знаеш" е новата песен на LATIDA

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 24.04.24 в 12:43