Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Мария Палиева: Двигателят на всичко е любовта

Търся радост в очите на публиката
Снимка: infopleven.com
Мария Палиева - една от двете дъщери на проф. Добри Палиев, която от години е преподавател в Националното музикално училище, започва да се занимава с музика съвсем случайно. Спомня си, че не тя, а учителката ѝ по пеене казва на баща ѝ да я научи да свири нещо на акордеон за предстоящото годишно тържество. Така през годините тя е увлечена от музиката, а след себе си увлича и сестра си - Искра Палиева.

Казва, че много е обичала да стои на лекциите на проф. Палиев. По думите ѝ, взима от него най-доброто и то е любовта. Категорична е, че "любовта е двигател на всички неща". Затова иска да научи своите ученици винаги да вършат максимално добре работата си, с много любов, с енергия и разбиране. Щастлива е, когато вижда в очите на публиката не сълзи от радост, а просто радост.

***

Творческият дух за втора поредна година ще изпълни ул. "Цар Самуил", между ул. „Денкоглу” и ул. „Солунска”. В памет и по повод 90 години от рождението на проф. Добри Палиев организаторите от фондация "Въпреки" са избрали темата да бъде ударни инструменти.  
Затова и в музикалната част на програмата гости на сцената ще бъдат скулпторът и музикант Мартиан Табаков и перкусионистът Бранко Вълчев; състав от студенти на композитора Асен Аврамов, барабанистът Александър Даниел заедно с известния тромпетист Росен Захариев - Роко. В откриването, което ще започне в 16:00 ч., ще се включат два състава на Националното музикално училище „Любомир Пипков” - „Тупан” и „Палиев'с Спаркълс” с преподавателки Мария и Искра Палиеви.
През целия ден - след 10:00 ч., галериите, намиращи се на ул. "Цар Самуил" ще бъдат отворени за посетители, а на самата улица ученици от Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров“ ще рисуват и показват свои картини по темата.

Още - чуйте в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Отварят изцяло булевард "България" на 10 септември

От събота ще бъде отворен бул. „България“ в участъка от булевардите „Иван Гешов” до „Гоце Делчев”. В момента се ремонтира платното в посока квартал „Бояна”, а движението се осъществява двупосочно в другото платно - в посока НДК. Именно то ще бъде затворено от събота, за да може също да се реконстриура, посочи столичният кмет Йорданка Фандъкова : Имам..

публикувано на 20.08.18 в 14:35

Махмурлукът - има ли спасение

Пулсиращата глава, чувствителният стомах и сухотата в устата са обичайни явления в сезона на летните отпуски, когато хората са по-склонни да прекаляват с алкохола. Доказано е научно, че 100 грама концентрат се разграждат от организма  напълно между 4 и 5 часа, а същото количество бира, вино или шампанско - между  1 и 2 часа. С увеличаването на..

публикувано на 20.08.18 в 14:33

Наука на борда: Да заснемеш затъмнението

Каква е разликата между слънчево и лунно затъмнение? Колко често могат да се наблюдават и от кои точки на света? А чудили ли сте се каква екипировка, какви обективи и колко планиране са необходими, за да получиш перфектните кадри от тези явления? Отговорите на тези въпроси ни дава Ганчо Ганчев - фотограф, пътешественик, докторант в Катедра..

публикувано на 20.08.18 в 11:07

Събират средства за метеостанция на заслон "Тевното езеро"

Свършва работната седмица, ставаме в събота сутрин и решаваме, че ще ходим на планина. За да сме сигурни в метеорологичната прогноза можем да отворим сайта на Българската организация на хижите с обсервация и да видим в реално време каква е обстановката в дадената планина. Това е възможно след снабдяването на осем от хижите ни с уеб камери,..

публикувано на 19.08.18 в 16:05

Доц. Петър Атанасов: Дори и малки количества алкохол могат да ни навредят в жегите

Рязката промяна на времето създаде здравословни проблеми на десетки хора. С покачването на температурите, трябва да бъдем по-внимателни особено в горещите обедни часове. Как да се предпазим от влошаване на хронични заболявания, кога да потърсим лекар, а и за правилния режим на хранене през лятото - потърсихме мнението на доц. д-р Петър Атанасов,..

публикувано на 18.08.18 в 12:40