Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Мария Палиева: Двигателят на всичко е любовта

Търся радост в очите на публиката

Снимка: infopleven.com
Мария Палиева - една от двете дъщери на проф. Добри Палиев, която от години е преподавател в Националното музикално училище, започва да се занимава с музика съвсем случайно. Спомня си, че не тя, а учителката ѝ по пеене казва на баща ѝ да я научи да свири нещо на акордеон за предстоящото годишно тържество. Така през годините тя е увлечена от музиката, а след себе си увлича и сестра си - Искра Палиева.

Казва, че много е обичала да стои на лекциите на проф. Палиев. По думите ѝ, взима от него най-доброто и то е любовта. Категорична е, че "любовта е двигател на всички неща". Затова иска да научи своите ученици винаги да вършат максимално добре работата си, с много любов, с енергия и разбиране. Щастлива е, когато вижда в очите на публиката не сълзи от радост, а просто радост.

***

Творческият дух за втора поредна година ще изпълни ул. "Цар Самуил", между ул. „Денкоглу” и ул. „Солунска”. В памет и по повод 90 години от рождението на проф. Добри Палиев организаторите от фондация "Въпреки" са избрали темата да бъде ударни инструменти.  
Затова и в музикалната част на програмата гости на сцената ще бъдат скулпторът и музикант Мартиан Табаков и перкусионистът Бранко Вълчев; състав от студенти на композитора Асен Аврамов, барабанистът Александър Даниел заедно с известния тромпетист Росен Захариев - Роко. В откриването, което ще започне в 16:00 ч., ще се включат два състава на Националното музикално училище „Любомир Пипков” - „Тупан” и „Палиев'с Спаркълс” с преподавателки Мария и Искра Палиеви.
През целия ден - след 10:00 ч., галериите, намиращи се на ул. "Цар Самуил" ще бъдат отворени за посетители, а на самата улица ученици от Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров“ ще рисуват и показват свои картини по темата.

Още - чуйте в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Денят на една софиянка

"Денят на една софиянка" e история за бежанка с неочакван край - добър. Често положителните истории за бежанците не достигат до нас, защото няма кой да ги разкаже.  С тази задача са се захванали от Фондация "Изящни дела", а продуктът на техния труд вече можем да видим във всички метролокации в София. Той представлява един късометражен филм ,..

публикувано на 22.01.19 в 17:47

Образованието - най-подкрепяният от дарители сектор у нас

Дарителските организации иската да видят отражение на своите проекти в политиките на Министерството на образованието и науката, отбеляза директорът на Българския дарителски форум Красимира Величкова. По думите й, постигнатият синхрон между двете страни може да доведе до значителни успехи не само в личностното развитие на учениците, но и в..

публикувано на 22.01.19 в 17:30

Момчетата от Innerglow изненадват с по-необичайни инструменти на представянето на Chained In Love

В петък, 25 януари, в известен столичен клуб, момчетата от групата Innerglow ще представят новия си сингъл Chained In Love и видеото към него. Това е песента, която самите слушатели избраха и с отзивите си след всеки концерт на групата ги убедиха, че трябва да запишат възможно най-скоро. Тодор Ковачев, Петър Желев, Иван Даскалов и Матей..

публикувано на 22.01.19 в 16:39
Васил Велев

Нов вид трудови договори предлагат работодатели

Работодатели предлагат с промени в Кодекса на труда да се въведат нов вид трудови договори. Предложението е да се записват две числа - общият разход за труд и нетната сума, която работникът получава след всички удръжки. Работодателските организации настояват осигурителната тежест да бъде разпределена поравно между работодателя и наетия работник,..

публикувано на 22.01.19 в 16:25
Захари Сотиров и Даниела Минкова-Машова

Ски скок и ски бягане - трудни, но изграждащи характер спортове

Зимните спортове, забавленията в планината и на пистата - за това говорим тази седмица в нашата "Радиоприемница". Днес на ход са темите за ски бягането и мястото му у нас. Не по-малко интересен за дискутиране спорт е и ски скокът. С какви предизвикателства се сблъскват желаещите да практикуват двата зимни спорта? Този и други въпроси обсъдихме с..

публикувано на 22.01.19 в 15:17