Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Доброволци ще чистят част от пътеката от Златните мостове към х. "Панчо Томов"

Автор:
хижа "Панчо Томов"
Снимка: YouTube
Сезонът на най-красивите оттенъци на зеления цвят е в разгара си. Единственото нещо, което нарушава невероятните пейзажи при разходките ни в планината, са боклуците, които някой преди нас е оставил, като спомен за това, че е минал от там. Предстои обаче инициатива по почистване на една от най-посещаваните пътеки на Витоша. (Дано да стават все повече).

На 19 май (събота) доброволци, сред които можете да бъдете и вие, ще чистят част от пътеката от Златните мостове към х. "Панчо Томов". Природен парк "Витоша" се включва в инициативата, като предоставя инструменти, а организатори са планинарите от сдружение за приключенски и алтернативен туризъм “Go go adventures”.

Ще бъдат чистени канавките и водостоците на една част от пътеката, защото когато са запушени водата при дъждове и снеготопене тече по пътеката и я руши, каза планинският водач Борислав Димитров.

Мястото на срещата е паркингът на Златните мостове, а актуална информация за организацията можете да следите на фейсбук страницата или на сайта на сдружението. След почистването организаторите са предвидили празненство в екостационара "Белите брези".

От няколко години Природен парк "Витоша" дава за осиновяване местности в планината на физически или юридически места за стопанисване и поддръжка. Сдужението “Go go adventures” са осиновители на пътеката в частта й от местността Златните мостове до х. "Панчо Томов", каза Мария Димитрова.

Грижите за пътеката, която е осиновена се изразяват в почистване на канавките, водостоците и мостчетата, почистване от отпадъци, справяне със свлачища.
Чуйте повече в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

„Зеленият отбор на България“ ще залеси 3 дка със смърч над Драгалевци

Доброволците от „Зеленият отбор на България“ отново организират акция по залесяване. Този път мястото гората над кв. Драгалевци в Природения парк Витоша, а датата 3 ноември (събота). Доброволците (сред които можете да бъдете и вие) ще засадят 900 фиданки смърч на 3 дка площ. Това е едно от най-красивите иглолистни дървета. Достига до 95 метра..

публикувано на 21.10.18 в 14:25

Находките от гробница на ул. „Московска“ ще бъдат експонирани на повърхността

Извършени са предварителни проучвания и превантивна консервация на новооткритата гробница на ул. „Московска“, а целта е находките да бъдат експонирани.  Гробното съоръжение е открито случайно при ремонтни дейности в близост до базиликата „Света София“ и попада в границите на Източния некропол на древна Сердика.  Разработени са няколко проекта за това,..

публикувано на 20.10.18 в 10:10

Състезание по бягане за шестата годишнина на "Trail Series"

Със състезание по бягане ще бъде отбелязана шестата годишнина на "Trail Series" - веригата от надпревари по тичане на пресечен терен.  Това са едни от най-предизвикателните състезания, които се организират около София, а и не само тук, като предстоящото за рождения ден ще се проведе в неделя, 21 октомври.  Стартът ще бъде даден от 11:00 ч, а откъде и..

публикувано на 19.10.18 в 17:00
Дора Делийска

Дора Делийска идва от Виена (с роял) за да свири Лист в зала "България"

В петъчното ни "Радиокафе" гостува една красива и талантлива пианистка. Името й е Дора Делийска , от 2000-та година живее в най-музикантския град в света - Виена, а сега е в София за концерт със Софийската филхармония, посветен на ... Унгария. Определено много музикални култури се преплитат в нашия разговор, който обаче започва от инструмента, на..

публикувано на 19.10.18 в 16:09

Петя Александрова: За добрата екранизация е нужен режисьорски стил

В седмицата, посветена на киното и литературата, предаването “Радиоприемница” завършва с разговор с кинокритика Петя Александрова . Книгата или филма, а може би и двете - в каква последователност трябва да се следват, какви са тенденциите, които задава единственият в световен мащаб кино-литературен фестивал "Cinelibri", разказва кинокритикът. Много..

публикувано на 19.10.18 в 15:43