Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Доброволци ще чистят част от пътеката от Златните мостове към х. "Панчо Томов"

Автор:
хижа "Панчо Томов"
Снимка: YouTube
Сезонът на най-красивите оттенъци на зеления цвят е в разгара си. Единственото нещо, което нарушава невероятните пейзажи при разходките ни в планината, са боклуците, които някой преди нас е оставил, като спомен за това, че е минал от там. Предстои обаче инициатива по почистване на една от най-посещаваните пътеки на Витоша. (Дано да стават все повече).

На 19 май (събота) доброволци, сред които можете да бъдете и вие, ще чистят част от пътеката от Златните мостове към х. "Панчо Томов". Природен парк "Витоша" се включва в инициативата, като предоставя инструменти, а организатори са планинарите от сдружение за приключенски и алтернативен туризъм “Go go adventures”.

Ще бъдат чистени канавките и водостоците на една част от пътеката, защото когато са запушени водата при дъждове и снеготопене тече по пътеката и я руши, каза планинският водач Борислав Димитров.

Мястото на срещата е паркингът на Златните мостове, а актуална информация за организацията можете да следите на фейсбук страницата или на сайта на сдружението. След почистването организаторите са предвидили празненство в екостационара "Белите брези".

От няколко години Природен парк "Витоша" дава за осиновяване местности в планината на физически или юридически места за стопанисване и поддръжка. Сдужението “Go go adventures” са осиновители на пътеката в частта й от местността Златните мостове до х. "Панчо Томов", каза Мария Димитрова.

Грижите за пътеката, която е осиновена се изразяват в почистване на канавките, водостоците и мостчетата, почистване от отпадъци, справяне със свлачища.
Чуйте повече в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Да станеш влогър не е достатъчна снимачната техника, но и да има какво да кажеш...

За какво и на кого са полезни влоговете и що за звезди са авторите им

Крис Захариев, Валери Йорданова, Мирела Лилова, Magi San, Dimikask - ако всички тези имена са ви познати, значи сте един от българските влог фенове и ще ви зарадваме с новината, че на 18 и 19 август мечтата ви да се срещнете с вашите онлайн приятели ще стане реалност. Всички любими български Youtube влогъри ще се съберат в Сердика Център и   ще..

публикувано на 15.08.18 в 10:12

Няма опасни прелези, а неразумни шофьори

Въпреки че железопътната ни инфраструктура е с един от най-високите проценти на автоматични и технически средства за осигуряване на сигнализирането на жп прелези, статистиката на Национална компания Железопътна инфраструктура (НКЖИ) сочи, че само за последните 3 години, при инциденти на прелези са ранени 25 души, а загиналите са 11. За същия..

публикувано на 14.08.18 в 17:50

Ремонтът на 700 м от ул. "Резбарска" в кв. "Подуяне" струва 1 млн. лева

До началото на учебната година трябва да приключи ремонтът на ул. "Резбарска" в кв. "Подуяне". Трасето е с дължина около 700 метра, а по него ежедневно се движат и автомобили, и тежка механизация, тъй като районът освен жилищен е и индустриален. Ремонтът на ул. "Резбарска" започна през месец юли, а участъкът беше в много тежко състояние,..

публикувано на 14.08.18 в 17:26

5 дни изящество в Орешак: грънчарство, тъкачество, дърворезба, иконопис

От 15 до 19 август в троянското село Орешак ще ви посрещнат на Националното изложение на художествените занаяти. В 5те дни ще можете  да видите и да участвате в ателиета по грънчарство, тъкачество, дърворезба и иконопис, съчатани с богата музикална палитра. Традиционният панаир на занаятите в село Орешак има дълга история. Още в края на 18-и век..

публикувано на 14.08.18 в 16:40

Фолклорният фестивал „Нестия” се завръща с нова сила

След двегодишно прекъсване, отново се възобновява провеждането на фолклорния фестивал „Нестия” в община Сапарева баня. Това ще бъде шестото издание на празника, който се провежда в дните от 17 до 19 август и носи мотото „Край Германея с Песни музика и танци“. В първия и последния ден на фестивала, програмата ще се проведе на амфитеатър..

публикувано на 14.08.18 в 16:29