Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Доброволци ще чистят част от пътеката от Златните мостове към х. "Панчо Томов"

Автор:
хижа "Панчо Томов"
Снимка: YouTube
Сезонът на най-красивите оттенъци на зеления цвят е в разгара си. Единственото нещо, което нарушава невероятните пейзажи при разходките ни в планината, са боклуците, които някой преди нас е оставил, като спомен за това, че е минал от там. Предстои обаче инициатива по почистване на една от най-посещаваните пътеки на Витоша. (Дано да стават все повече).

На 19 май (събота) доброволци, сред които можете да бъдете и вие, ще чистят част от пътеката от Златните мостове към х. "Панчо Томов". Природен парк "Витоша" се включва в инициативата, като предоставя инструменти, а организатори са планинарите от сдружение за приключенски и алтернативен туризъм “Go go adventures”.

Ще бъдат чистени канавките и водостоците на една част от пътеката, защото когато са запушени водата при дъждове и снеготопене тече по пътеката и я руши, каза планинският водач Борислав Димитров.

Мястото на срещата е паркингът на Златните мостове, а актуална информация за организацията можете да следите на фейсбук страницата или на сайта на сдружението. След почистването организаторите са предвидили празненство в екостационара "Белите брези".

От няколко години Природен парк "Витоша" дава за осиновяване местности в планината на физически или юридически места за стопанисване и поддръжка. Сдужението “Go go adventures” са осиновители на пътеката в частта й от местността Златните мостове до х. "Панчо Томов", каза Мария Димитрова.

Грижите за пътеката, която е осиновена се изразяват в почистване на канавките, водостоците и мостчетата, почистване от отпадъци, справяне със свлачища.
Чуйте повече в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Силвия Томова: Заповядайте на премиерата на "Нестинарка" в Стара Загора

В сутрешното ни "Радиокафе" ни гостува една от гранддамите на българския балет - Силвия Томова, която бе удостоена със "Златен век" от Министерството на културата за принос в културния живот на страната ни и за популяризиране на българската култура по света. Силвия Томова въприема като лична кауза представянето на български творби на..

публикувано на 23.05.18 в 13:28

Дъжд и гръмотевични бури ще полеят 24 май

С наближаването на 24 май - празникът на българската писменост и култура, а с това и абитуриентските балове, започва чуденето дали ще вали. По всичко личи, че тази година на зрелостниците ще им върви по вода, защото за празника се очакват проливни дъждове и гръмотевични бури. През почивните дни, особено в западната част на страната, се очаква да има..

публикувано на 23.05.18 в 13:22

На 30 май е българската премиера на "Магическите гласове на България"

След като спечели публиката в Страсбург и Берлин, мултимедийният музикален спектакъл „Магическите гласове на България“ ще има своята българска премиера на 30 май от 20:00 часа в Театър Азарян, НДК. Спектакълът е своеобразен разказ за случващото се през годините с българската музика и женските гласове на България - от автентичните народни песни..

публикувано на 23.05.18 в 11:57

Атрактивни български перкусионисти покориха Тайван

Ден преди сакралната за българската култура дата - 24 май, в “Радиокафе” гостуват двама артисти, които са посланици на българското изкуство, традиции и фолклор навсякъде по света. Преди броени дни най-атрактивните български перкусионисти от “Чинари дръмс” се завърнаха от участието си в Международния фестивал за перкусионисти, които се проведе в тайванската..

публикувано на 23.05.18 в 11:28

"РазЛисти класиката" среща деца с художници

Експозицията „РазЛисти класиката” среща тази вечер (23 май) от 18:30 часа деца с художници в галерия „Арт Алея“. Събитието е част от проекта „РазЛисти София!” на издателство „Лист”, съфинансиран от Столичната община, програма „Култура. Ще бъдат показани част от оригиналите на илюстрациите на поредицата „Детски шедьоври от велики писатели“. В..

публикувано на 23.05.18 в 10:56