Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Иван Димов: Зрителите трябва да отиват на изложба, като на театър. Подготвени

Верен съм на моето родно място

Иван Димов - "Автопортрет"
Снимка: архив
Изложбата в галерия "Академия" не е нито ретроспективна, нито юбилейна. Просто искам да изложа картини в академията, където работя. Така проф. Иван Димов обяснява представянето на новата си изложба, за която рисува картини две години. По думите му темите, които са пресъздадени върху платното, са много лични.

От портретите на най-близките - майка му и баща му, през пейзажите от родния ямболски край до автопортретите. За първи път в експозицията има и много портрети. Сред тях на Иван Андонов, Георги Господинов, Деян Енев, Йоана Буковска, Владимир Зарев и Мирела Иванова, на Цветана (съпругата на художника, на която е посветена изложбата).

След края на изложбата (1 юни 2018), художникът казва, че картините ще отидат на тавана, където отлежават като вино. Към някои след време се връща, за да ги редактира, други остават така, както ги е нарисувал първоначално. Споделя, че не обича да продава, но когато все пак някоя картина я откупят, душата му е болна най-вече заради това, че не познава достатъчно купувача. Приятно му е, когато творбата му отива при човек, който разбира от изкуство.

Въпреки че живее в София от 1957 г. никога досега не е рисувал нещо софийско. Определя го като грях, но истината е, че остава верен на родния край. Даже и когато през лятото отива на вилата си в Горна баня, отново рисува пейзажи от ямболско.

Колкото до това, което би искал да нарисува, художникът казва, че е замислил да направи цикъл с портрети на приятели, макар за съжаление повечето от тях вече да не са тук. И все пак много би искал да направи изложба "Моите приятели", защото приятелството е съпричастност, споделяне, възможност да поискаш и да дадеш съвет.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Кметът на София Йорданка Фандъкова

Фандъкова: Работим за визията на София до 2050 г.

Нашият екип подходи изключително сериозно към темата за промяната на Общия устройствен план със създаването на специален екип, който да подготви и предложи визията на София до 2050 г., т.е. ние работим в момента за това София да има ясна перспектива, да се отчете мнението на гражданите, много широко обсъждане на приоритетите и визията на базата,..

публикувано на 21.01.19 в 11:31

Със Зимен фест на Витоша отбелязваме Световния ден на снега

Поради изключително доброто представяне на София – като 4 години подготовка, като иновативност и събития в качествата си на европейска столица на спорта в кулминационната 2018 г., съответната международна асоциация даде право на града да запази титлата завинаги. Това се случва за пръв път в историята. Столичният кмет Йорданка Фандъкова е избрана..

публикувано на 21.01.19 в 11:17
Модели от хартия, които Лидия успява сама да изработи

Лидия Христова: Когато срещнем Доброто, трябва да го прегърнем

"Квантовите добрини" - така е озаглавила своето писмо до „Моята история за доброто“ Лидия Христова. Нейната история е колкото обикновена, толкова и невероятна. Лидия е машинен инженер, гимназиален преподавател по информатика и ИТ, със сертификат и компетентности за работа в интеркултурна среда,… но безработна с двигателен дефицит, вследствие..

публикувано на 21.01.19 в 10:16

Зоран Джуров: Българи и сърби съжителстват много добре от години

Българи и сърби съжителстват много добре от години, заяви Зоран Джуров - председател на Общинския съвет в Цариброд в предаването “Радиокафе”. През следващите десетилетия най-голямото предизвикателство ще бъде как младите хора да останат в Цариброд, за да живеят, а и по-възрастните хора да не заминават за София или Западна Европа, а да останат тук ,..

публикувано на 18.01.19 в 18:37

Автобусният бранш настоява тол системата да отпадне за тях

Автобусният бранш настоява тол системата да отпадне за тях и да пътуват с винетни стикери. Основният аргумент против тол системата е, че четири месеца преди стартирането й превозвачите нямат яснота за това колко ще им струва и как ще се отрази на крайната цена за потребителите. Договорите за обществен превоз са сключени основно по реда на ЗОП и са с..

публикувано на 18.01.19 в 18:07