Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Иван Димов: Зрителите трябва да отиват на изложба, като на театър. Подготвени

Верен съм на моето родно място
Иван Димов - "Автопортрет"
Снимка: архив
Изложбата в галерия "Академия" не е нито ретроспективна, нито юбилейна. Просто искам да изложа картини в академията, където работя. Така проф. Иван Димов обяснява представянето на новата си изложба, за която рисува картини две години. По думите му темите, които са пресъздадени върху платното, са много лични.

От портретите на най-близките - майка му и баща му, през пейзажите от родния ямболски край до автопортретите. За първи път в експозицията има и много портрети. Сред тях на Иван Андонов, Георги Господинов, Деян Енев, Йоана Буковска, Владимир Зарев и Мирела Иванова, на Цветана (съпругата на художника, на която е посветена изложбата).

След края на изложбата (1 юни 2018), художникът казва, че картините ще отидат на тавана, където отлежават като вино. Към някои след време се връща, за да ги редактира, други остават така, както ги е нарисувал първоначално. Споделя, че не обича да продава, но когато все пак някоя картина я откупят, душата му е болна най-вече заради това, че не познава достатъчно купувача. Приятно му е, когато творбата му отива при човек, който разбира от изкуство.

Въпреки че живее в София от 1957 г. никога досега не е рисувал нещо софийско. Определя го като грях, но истината е, че остава верен на родния край. Даже и когато през лятото отива на вилата си в Горна баня, отново рисува пейзажи от ямболско.

Колкото до това, което би искал да нарисува, художникът казва, че е замислил да направи цикъл с портрети на приятели, макар за съжаление повечето от тях вече да не са тук. И все пак много би искал да направи изложба "Моите приятели", защото приятелството е съпричастност, споделяне, възможност да поискаш и да дадеш съвет.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Дъжд и гръмотевични бури ще полеят 24 май

С наближаването на 24 май - празникът на българската писменост и култура, а с това и абитуриентските балове, започва чуденето дали ще вали. По всичко личи, че тази година на зрелостниците ще им върви по вода, защото за празника се очакват проливни дъждове и гръмотевични бури. През почивните дни, особено в западната част на страната, се очаква да има..

публикувано на 23.05.18 в 13:22

На 30 май е българската премиера на "Магическите гласове на България"

След като спечели публиката в Страсбург и Берлин, мултимедийният музикален спектакъл „Магическите гласове на България“ ще има своята българска премиера на 30 май от 20:00 часа в Театър Азарян, НДК. Спектакълът е своеобразен разказ за случващото се през годините с българската музика и женските гласове на България - от автентичните народни песни..

публикувано на 23.05.18 в 11:57

Атрактивни български перкусионисти покориха Тайван

Ден преди сакралната за българската култура дата - 24 май, в “Радиокафе” гостуват двама артисти, които са посланици на българското изкуство, традиции и фолклор навсякъде по света. Преди броени дни най-атрактивните български перкусионисти от “Чинари дръмс” се завърнаха от участието си в Международния фестивал за перкусионисти, които се проведе в тайванската..

публикувано на 23.05.18 в 11:28

"РазЛисти класиката" среща деца с художници

Експозицията „РазЛисти класиката” среща тази вечер (23 май) от 18:30 часа деца с художници в галерия „Арт Алея“. Събитието е част от проекта „РазЛисти София!” на издателство „Лист”, съфинансиран от Столичната община, програма „Култура. Ще бъдат показани част от оригиналите на илюстрациите на поредицата „Детски шедьоври от велики писатели“. В..

публикувано на 23.05.18 в 10:56

ТИР е ударил автобус, движещ се по линията Лозен-София

ТИР е ударил отзад автобус, движещ се по линията Лозен-София на автомагистрала "Тракия". Почти всички пътници на автобус №7, както и шофьорът, са леко пострадали, двама души са с по-тежки наранявания, съобщиха от пресцентъра на МВР. В 7.12 часа ни подават сигнал за катастрофа между ТИР и автобус на градския транспорт. Става въпрос за турски ТИР...

обновено на 23.05.18 в 08:59