Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Иван Димов: Зрителите трябва да отиват на изложба, като на театър. Подготвени

Верен съм на моето родно място
Иван Димов - "Автопортрет"
Снимка: архив
Изложбата в галерия "Академия" не е нито ретроспективна, нито юбилейна. Просто искам да изложа картини в академията, където работя. Така проф. Иван Димов обяснява представянето на новата си изложба, за която рисува картини две години. По думите му темите, които са пресъздадени върху платното, са много лични.

От портретите на най-близките - майка му и баща му, през пейзажите от родния ямболски край до автопортретите. За първи път в експозицията има и много портрети. Сред тях на Иван Андонов, Георги Господинов, Деян Енев, Йоана Буковска, Владимир Зарев и Мирела Иванова, на Цветана (съпругата на художника, на която е посветена изложбата).

След края на изложбата (1 юни 2018), художникът казва, че картините ще отидат на тавана, където отлежават като вино. Към някои след време се връща, за да ги редактира, други остават така, както ги е нарисувал първоначално. Споделя, че не обича да продава, но когато все пак някоя картина я откупят, душата му е болна най-вече заради това, че не познава достатъчно купувача. Приятно му е, когато творбата му отива при човек, който разбира от изкуство.

Въпреки че живее в София от 1957 г. никога досега не е рисувал нещо софийско. Определя го като грях, но истината е, че остава верен на родния край. Даже и когато през лятото отива на вилата си в Горна баня, отново рисува пейзажи от ямболско.

Колкото до това, което би искал да нарисува, художникът казва, че е замислил да направи цикъл с портрети на приятели, макар за съжаление повечето от тях вече да не са тук. И все пак много би искал да направи изложба "Моите приятели", защото приятелството е съпричастност, споделяне, възможност да поискаш и да дадеш съвет.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Да станеш влогър не е достатъчна снимачната техника, но и да има какво да кажеш...

За какво и на кого са полезни влоговете и що за звезди са авторите им

Крис Захариев, Валери Йорданова, Мирела Лилова, Magi San, Dimikask - ако всички тези имена са ви познати, значи сте един от българските влог фенове и ще ви зарадваме с новината, че на 18 и 19 август мечтата ви да се срещнете с вашите онлайн приятели ще стане реалност. Всички любими български Youtube влогъри ще се съберат в Сердика Център и   ще..

публикувано на 15.08.18 в 10:12

Няма опасни прелези, а неразумни шофьори

Въпреки че железопътната ни инфраструктура е с един от най-високите проценти на автоматични и технически средства за осигуряване на сигнализирането на жп прелези, статистиката на Национална компания Железопътна инфраструктура (НКЖИ) сочи, че само за последните 3 години, при инциденти на прелези са ранени 25 души, а загиналите са 11. За същия..

публикувано на 14.08.18 в 17:50

Ремонтът на 700 м от ул. "Резбарска" в кв. "Подуяне" струва 1 млн. лева

До началото на учебната година трябва да приключи ремонтът на ул. "Резбарска" в кв. "Подуяне". Трасето е с дължина около 700 метра, а по него ежедневно се движат и автомобили, и тежка механизация, тъй като районът освен жилищен е и индустриален. Ремонтът на ул. "Резбарска" започна през месец юли, а участъкът беше в много тежко състояние,..

публикувано на 14.08.18 в 17:26

5 дни изящество в Орешак: грънчарство, тъкачество, дърворезба, иконопис

От 15 до 19 август в троянското село Орешак ще ви посрещнат на Националното изложение на художествените занаяти. В 5те дни ще можете  да видите и да участвате в ателиета по грънчарство, тъкачество, дърворезба и иконопис, съчатани с богата музикална палитра. Традиционният панаир на занаятите в село Орешак има дълга история. Още в края на 18-и век..

публикувано на 14.08.18 в 16:40

Фолклорният фестивал „Нестия” се завръща с нова сила

След двегодишно прекъсване, отново се възобновява провеждането на фолклорния фестивал „Нестия” в община Сапарева баня. Това ще бъде шестото издание на празника, който се провежда в дните от 17 до 19 август и носи мотото „Край Германея с Песни музика и танци“. В първия и последния ден на фестивала, програмата ще се проведе на амфитеатър..

публикувано на 14.08.18 в 16:29