Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Иван Димов: Зрителите трябва да отиват на изложба, като на театър. Подготвени

Верен съм на моето родно място
Иван Димов - "Автопортрет"
Снимка: архив
Изложбата в галерия "Академия" не е нито ретроспективна, нито юбилейна. Просто искам да изложа картини в академията, където работя. Така проф. Иван Димов обяснява представянето на новата си изложба, за която рисува картини две години. По думите му темите, които са пресъздадени върху платното, са много лични.

От портретите на най-близките - майка му и баща му, през пейзажите от родния ямболски край до автопортретите. За първи път в експозицията има и много портрети. Сред тях на Иван Андонов, Георги Господинов, Деян Енев, Йоана Буковска, Владимир Зарев и Мирела Иванова, на Цветана (съпругата на художника, на която е посветена изложбата).

След края на изложбата (1 юни 2018), художникът казва, че картините ще отидат на тавана, където отлежават като вино. Към някои след време се връща, за да ги редактира, други остават така, както ги е нарисувал първоначално. Споделя, че не обича да продава, но когато все пак някоя картина я откупят, душата му е болна най-вече заради това, че не познава достатъчно купувача. Приятно му е, когато творбата му отива при човек, който разбира от изкуство.

Въпреки че живее в София от 1957 г. никога досега не е рисувал нещо софийско. Определя го като грях, но истината е, че остава верен на родния край. Даже и когато през лятото отива на вилата си в Горна баня, отново рисува пейзажи от ямболско.

Колкото до това, което би искал да нарисува, художникът казва, че е замислил да направи цикъл с портрети на приятели, макар за съжаление повечето от тях вече да не са тук. И все пак много би искал да направи изложба "Моите приятели", защото приятелството е съпричастност, споделяне, възможност да поискаш и да дадеш съвет.

ВИЖТЕ ОЩЕ

„Зеленият отбор на България“ ще залеси 3 дка със смърч над Драгалевци

Доброволците от „Зеленият отбор на България“ отново организират акция по залесяване. Този път мястото гората над кв. Драгалевци в Природения парк Витоша, а датата 3 ноември (събота). Доброволците (сред които можете да бъдете и вие) ще засадят 900 фиданки смърч на 3 дка площ. Това е едно от най-красивите иглолистни дървета. Достига до 95 метра..

публикувано на 21.10.18 в 14:25

Находките от гробница на ул. „Московска“ ще бъдат експонирани на повърхността

Извършени са предварителни проучвания и превантивна консервация на новооткритата гробница на ул. „Московска“, а целта е находките да бъдат експонирани.  Гробното съоръжение е открито случайно при ремонтни дейности в близост до базиликата „Света София“ и попада в границите на Източния некропол на древна Сердика.  Разработени са няколко проекта за това,..

публикувано на 20.10.18 в 10:10

Състезание по бягане за шестата годишнина на "Trail Series"

Със състезание по бягане ще бъде отбелязана шестата годишнина на "Trail Series" - веригата от надпревари по тичане на пресечен терен.  Това са едни от най-предизвикателните състезания, които се организират около София, а и не само тук, като предстоящото за рождения ден ще се проведе в неделя, 21 октомври.  Стартът ще бъде даден от 11:00 ч, а откъде и..

публикувано на 19.10.18 в 17:00
Дора Делийска

Дора Делийска идва от Виена (с роял) за да свири Лист в зала "България"

В петъчното ни "Радиокафе" гостува една красива и талантлива пианистка. Името й е Дора Делийска , от 2000-та година живее в най-музикантския град в света - Виена, а сега е в София за концерт със Софийската филхармония, посветен на ... Унгария. Определено много музикални култури се преплитат в нашия разговор, който обаче започва от инструмента, на..

публикувано на 19.10.18 в 16:09

Петя Александрова: За добрата екранизация е нужен режисьорски стил

В седмицата, посветена на киното и литературата, предаването “Радиоприемница” завършва с разговор с кинокритика Петя Александрова . Книгата или филма, а може би и двете - в каква последователност трябва да се следват, какви са тенденциите, които задава единственият в световен мащаб кино-литературен фестивал "Cinelibri", разказва кинокритикът. Много..

публикувано на 19.10.18 в 15:43