Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Милен Великов:

Най-добрата родителска помощ се оказва с личен пример, а не с императивни съвети

Снимка: Архив
В Световния ден на семейството (15 май) с консултанта и специалист по човешки ресурси Милен Великов разговаряме по една тема, която вълнува всяко семейство: Изборът на професия. Пречат ли родителите?

Опитът показва, че много често родителите вземат решение за бъдещото професионално развитие на своите деца, обясни Милен Великов в ефира на Радио София. Парадокс е да третираме 3 или 6-годишните деца като възрастни, да изискваме, да очакваме от тях… А с тийнейджърите да се държим като с деца - без да се съобразяваме с мнението им за кариерния им избор.

Има родители, които обявяват своя избор императивно. Не го съгласуват, а просто информират за него. Много е съмнително, че родителят прави добро, когато насърчава или налага дадена професия.

Родствената ни (външна) прилика с нашите деца не означава, че мисленето и предпочитанията ни са еднакви или си приличат.Снимка

Всеки родител иска детето му да е по-добро от него самия или от детето на съседа, но много често информацията за дадена професия или за нивото на обучение в определено училище или университет не е достатъчна или остаряла. Понякога съществува амбиция за унаследяване на професията. Времето и ценностите са различни на различните поколения. Това е трудно да бъде отчетено.

По-ефективната помощ не се оказва със съвети, казани като заповеди, а с повече информация, срещи с компетентни хора и най-вече – с личен пример.

Чуйте целия разговор на Гергана Пейкова с Милен Великов.

Лекция на тази тема Изборът на кариера, пречат ли родителите? днес ще бъде изнесена от 19 ч. в Къщата на София в кв. Лозенец.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Черната статистика по пътя и причините за нея

Христо Радков, председател на Българското обединение на шофьорите, бе наш гост в „Трафик София“, за да се фокусираме върху проблемите по пътищата и черната статистика, която не се променя много през годините. "Според статистиката на МВР, над 95% от произшествията в България стават по вина на шофьора" , посочи Христо Радков. "Вината на..

публикувано на 15.10.18 в 18:41

В нова сграда ще бъде преместена детската градина в с.Томпсън

В нова сграда ще бъде преместена детската градина в с.Томпсън, община Своге. В момента детското заведение се помещава в старото училище, но поддръжката на обекта е твърде скъпа и затова местната администрация ще инвестира в ремонта на по-малко и функционално помещение. Намеренията на общинската администрация на Своге е през следващата учебна година,..

публикувано на 15.10.18 в 16:54

Има сериозен недостиг на жестови преводачи в България

15 души с увреден слух преминаха обучение как да бъдат социални асистенти по проекта „Иновативни практики за хора с увреден слух”. Идеята на проекта е да накара институциите да създават адаптирано съдържание за глухите хора на жестов език, за да имат възможност те да се развиват в повече сфери. Председателят на асоциация „Заслушай се“ Ашод Дерандонян..

публикувано на 15.10.18 в 16:38

1,2 млрд. евро са приходите от туризъм през юни и юли

Приходите от туризъм само за юни и юли са 1.2 млрд евро, което е ръст от около 8.1% спрямо предходната - 2017 година. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова след работна среща с представители на туристическия бранш, професионални сдружения, експерти, на която бяха обобщени резултатите от изминалия летен сезон и беше обсъдена подготовката..

публикувано на 15.10.18 в 15:45

1109 пациенти се нуждаят от трансплантация у нас

1109 са пациентите, които се нуждаят от трансплантация у нас в момента, стана ясно по време на официалната церемония за откриване на Европейската седмица на донорството, която се проведе в Университетската болница "Света Екатерина". Кампанията преминава под надслова „Частица от теб може да бъде за някого целия свят!”, като по този начин ще се изрази..

публикувано на 15.10.18 в 15:25