Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Милен Великов:

Най-добрата родителска помощ се оказва с личен пример, а не с императивни съвети

Снимка: Архив
В Световния ден на семейството (15 май) с консултанта и специалист по човешки ресурси Милен Великов разговаряме по една тема, която вълнува всяко семейство: Изборът на професия. Пречат ли родителите?

Опитът показва, че много често родителите вземат решение за бъдещото професионално развитие на своите деца, обясни Милен Великов в ефира на Радио София. Парадокс е да третираме 3 или 6-годишните деца като възрастни, да изискваме, да очакваме от тях… А с тийнейджърите да се държим като с деца - без да се съобразяваме с мнението им за кариерния им избор.

Има родители, които обявяват своя избор императивно. Не го съгласуват, а просто информират за него. Много е съмнително, че родителят прави добро, когато насърчава или налага дадена професия.

Родствената ни (външна) прилика с нашите деца не означава, че мисленето и предпочитанията ни са еднакви или си приличат.Снимка

Всеки родител иска детето му да е по-добро от него самия или от детето на съседа, но много често информацията за дадена професия или за нивото на обучение в определено училище или университет не е достатъчна или остаряла. Понякога съществува амбиция за унаследяване на професията. Времето и ценностите са различни на различните поколения. Това е трудно да бъде отчетено.

По-ефективната помощ не се оказва със съвети, казани като заповеди, а с повече информация, срещи с компетентни хора и най-вече – с личен пример.

Чуйте целия разговор на Гергана Пейкова с Милен Великов.

Лекция на тази тема Изборът на кариера, пречат ли родителите? днес ще бъде изнесена от 19 ч. в Къщата на София в кв. Лозенец.