Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Милен Великов:

Най-добрата родителска помощ се оказва с личен пример, а не с императивни съвети

Снимка: Архив
В Световния ден на семейството (15 май) с консултанта и специалист по човешки ресурси Милен Великов разговаряме по една тема, която вълнува всяко семейство: Изборът на професия. Пречат ли родителите?

Опитът показва, че много често родителите вземат решение за бъдещото професионално развитие на своите деца, обясни Милен Великов в ефира на Радио София. Парадокс е да третираме 3 или 6-годишните деца като възрастни, да изискваме, да очакваме от тях… А с тийнейджърите да се държим като с деца - без да се съобразяваме с мнението им за кариерния им избор.

Има родители, които обявяват своя избор императивно. Не го съгласуват, а просто информират за него. Много е съмнително, че родителят прави добро, когато насърчава или налага дадена професия.

Родствената ни (външна) прилика с нашите деца не означава, че мисленето и предпочитанията ни са еднакви или си приличат.Снимка

Всеки родител иска детето му да е по-добро от него самия или от детето на съседа, но много често информацията за дадена професия или за нивото на обучение в определено училище или университет не е достатъчна или остаряла. Понякога съществува амбиция за унаследяване на професията. Времето и ценностите са различни на различните поколения. Това е трудно да бъде отчетено.

По-ефективната помощ не се оказва със съвети, казани като заповеди, а с повече информация, срещи с компетентни хора и най-вече – с личен пример.

Чуйте целия разговор на Гергана Пейкова с Милен Великов.

Лекция на тази тема Изборът на кариера, пречат ли родителите? днес ще бъде изнесена от 19 ч. в Къщата на София в кв. Лозенец.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Отварят изцяло булевард "България" на 10 септември

От събота ще бъде отворен бул. „България“ в участъка от булевардите „Иван Гешов” до „Гоце Делчев”. В момента се ремонтира платното в посока квартал „Бояна”, а движението се осъществява двупосочно в другото платно - в посока НДК. Именно то ще бъде затворено от събота, за да може също да се реконстриура, посочи столичният кмет Йорданка Фандъкова : Имам..

публикувано на 20.08.18 в 14:35

Махмурлукът - има ли спасение

Пулсиращата глава, чувствителният стомах и сухотата в устата са обичайни явления в сезона на летните отпуски, когато хората са по-склонни да прекаляват с алкохола. Доказано е научно, че 100 грама концентрат се разграждат от организма  напълно между 4 и 5 часа, а същото количество бира, вино или шампанско - между  1 и 2 часа. С увеличаването на..

публикувано на 20.08.18 в 14:33

Наука на борда: Да заснемеш затъмнението

Каква е разликата между слънчево и лунно затъмнение? Колко често могат да се наблюдават и от кои точки на света? А чудили ли сте се каква екипировка, какви обективи и колко планиране са необходими, за да получиш перфектните кадри от тези явления? Отговорите на тези въпроси ни дава Ганчо Ганчев - фотограф, пътешественик, докторант в Катедра..

публикувано на 20.08.18 в 11:07

Събират средства за метеостанция на заслон "Тевното езеро"

Свършва работната седмица, ставаме в събота сутрин и решаваме, че ще ходим на планина. За да сме сигурни в метеорологичната прогноза можем да отворим сайта на Българската организация на хижите с обсервация и да видим в реално време каква е обстановката в дадената планина. Това е възможно след снабдяването на осем от хижите ни с уеб камери,..

публикувано на 19.08.18 в 16:05

Доц. Петър Атанасов: Дори и малки количества алкохол могат да ни навредят в жегите

Рязката промяна на времето създаде здравословни проблеми на десетки хора. С покачването на температурите, трябва да бъдем по-внимателни особено в горещите обедни часове. Как да се предпазим от влошаване на хронични заболявания, кога да потърсим лекар, а и за правилния режим на хранене през лятото - потърсихме мнението на доц. д-р Петър Атанасов,..

публикувано на 18.08.18 в 12:40