Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Милен Великов:

Най-добрата родителска помощ се оказва с личен пример, а не с императивни съвети

Снимка: Архив
В Световния ден на семейството (15 май) с консултанта и специалист по човешки ресурси Милен Великов разговаряме по една тема, която вълнува всяко семейство: Изборът на професия. Пречат ли родителите?

Опитът показва, че много често родителите вземат решение за бъдещото професионално развитие на своите деца, обясни Милен Великов в ефира на Радио София. Парадокс е да третираме 3 или 6-годишните деца като възрастни, да изискваме, да очакваме от тях… А с тийнейджърите да се държим като с деца - без да се съобразяваме с мнението им за кариерния им избор.

Има родители, които обявяват своя избор императивно. Не го съгласуват, а просто информират за него. Много е съмнително, че родителят прави добро, когато насърчава или налага дадена професия.

Родствената ни (външна) прилика с нашите деца не означава, че мисленето и предпочитанията ни са еднакви или си приличат.Снимка

Всеки родител иска детето му да е по-добро от него самия или от детето на съседа, но много често информацията за дадена професия или за нивото на обучение в определено училище или университет не е достатъчна или остаряла. Понякога съществува амбиция за унаследяване на професията. Времето и ценностите са различни на различните поколения. Това е трудно да бъде отчетено.

По-ефективната помощ не се оказва със съвети, казани като заповеди, а с повече информация, срещи с компетентни хора и най-вече – с личен пример.

Чуйте целия разговор на Гергана Пейкова с Милен Великов.

Лекция на тази тема Изборът на кариера, пречат ли родителите? днес ще бъде изнесена от 19 ч. в Къщата на София в кв. Лозенец.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Дъжд и гръмотевични бури ще полеят 24 май

С наближаването на 24 май - празникът на българската писменост и култура, а с това и абитуриентските балове, започва чуденето дали ще вали. По всичко личи, че тази година на зрелостниците ще им върви по вода, защото за празника се очакват проливни дъждове и гръмотевични бури. През почивните дни, особено в западната част на страната, се очаква да има..

публикувано на 23.05.18 в 13:22

На 30 май е българската премиера на "Магическите гласове на България"

След като спечели публиката в Страсбург и Берлин, мултимедийният музикален спектакъл „Магическите гласове на България“ ще има своята българска премиера на 30 май от 20:00 часа в Театър Азарян, НДК. Спектакълът е своеобразен разказ за случващото се през годините с българската музика и женските гласове на България - от автентичните народни песни..

публикувано на 23.05.18 в 11:57

Атрактивни български перкусионисти покориха Тайван

Ден преди сакралната за българската култура дата - 24 май, в “Радиокафе” гостуват двама артисти, които са посланици на българското изкуство, традиции и фолклор навсякъде по света. Преди броени дни най-атрактивните български перкусионисти от “Чинари дръмс” се завърнаха от участието си в Международния фестивал за перкусионисти, които се проведе в тайванската..

публикувано на 23.05.18 в 11:28

"РазЛисти класиката" среща деца с художници

Експозицията „РазЛисти класиката” среща тази вечер (23 май) от 18:30 часа деца с художници в галерия „Арт Алея“. Събитието е част от проекта „РазЛисти София!” на издателство „Лист”, съфинансиран от Столичната община, програма „Култура. Ще бъдат показани част от оригиналите на илюстрациите на поредицата „Детски шедьоври от велики писатели“. В..

публикувано на 23.05.18 в 10:56

ТИР е ударил автобус, движещ се по линията Лозен-София

ТИР е ударил отзад автобус, движещ се по линията Лозен-София на автомагистрала "Тракия". Почти всички пътници на автобус №7, както и шофьорът, са леко пострадали, двама души са с по-тежки наранявания, съобщиха от пресцентъра на МВР. В 7.12 часа ни подават сигнал за катастрофа между ТИР и автобус на градския транспорт. Става въпрос за турски ТИР...

обновено на 23.05.18 в 08:59