Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Хари Ешкенази:

Хари Ешкенази и приятели разпалват музикалната страст в децата

Проектът “Фортисимо в клас” възпитава любов към класическата музика
В предаването "Радиоприемница" тази седмица обръщаме внимание на извънкласните занимания, а една от най-красивите форми на извънкласно обучение е музиката. Вече осем години продължава проектът “Фортисимо в клас”, а цигуларят Хари Ешкенази се надява проектът да продължи още дълги години. До този момент 22 хил. деца са се запознали с класическата музика.

“Фортисимо в клас” е единствената образователна музикална програма в България, защото тази програма се прави не само в София, а във всички по-големи градове, където има оркестри и музиканти, които ние обучаваме и превръщаме в нашите учители, които отиват в училището, казва Ешкенази.

Един час по цигулка минава в показване и запознаване със самия инструмент, а след това през втората половина от времето децата се учат да свирят на инструмента, защото, за да почувстваш нещо наистина ти трябва да го опиташ. Тези часове са в рамките на часа по музика при четвъртокласниците. Ешкенази разказва, че за някои от децата в провинцията това е първи класически концерт.

Това е идеалната работа. Всички сме хора на изкуството. Разбираме се добре. Освен с програмата всеки има свои собствени проекти, разказа оперната певица Евелина Парапанова, която е координатор на програмата за София от две години. Заедно с Хари Ешкенази тя прави и съвместни концерти “Вино кантабиле”.

“Фортисимо в клас” за мен е най-хубавият час по музика. Когато дойде истински музикант и ти говори за инструмента, който най-много обича, на който е свирил цял живот и свири на живо, разказва музикантът Десислава Тодорова, която свири на гъдулка и от две години участва в проекта “Фортисимо в клас”. Колкото повече разбираш и научаваш за музиката, толкова повече я обичаш, казва Тодорова.

Ешкенази разказа, че вече е говорил с Министерство на образованието и със Столичната община, както и с маестро Найден Тодоров - диригент на Софийска филхармония, който е предложил по-голямата част от следващите две години, през които ще продължи “Фортисимов клас”, да мине към филхармонията, която ще помогне на програмата. В София това ще ни позволи да увеличим три пъти програмата като бройка.

В момента работим с около 12 училища или 1200 деца, разказа Ешкенази. Идеята на тази програма не е да накараме някой да свири на цигулка или на флейта, а да им покажем, че има такава музика, защото повярвайте ми, в градовете извън София, има деца, които не знаят какво е цигулка и какво е флейта, обясни той.

Тук влизаш при 30 деца и трябва да грабнеш вниманието на всяко едно от тях. Не е лесно, но е голямо предизвикателство, защото децата са най-чистата и наивна публика  и те ще ти кажат, ако не им харесваш, обясни Адриана Николова - Печенката, която от шест години е част от програмата и участва в заключителните концерти, но за първа година е в качеството си на преподавател.

Печенката, която е известна с бийтбокса, всъщност е завършила оперно пеене. За пореден път тя обясни и за връзката на бийтбокса и операта. Единствената разлика между тези две изкуства е стиловата. От там насетне всичко се припокрива както за бийтбокса, така и за операта най-важно е дишането. Ако нямаш правилно дишане е абсурд да направиш каквото и да е”, категорична е тя. Тя обаче, на разбираем за децата език, обяснава, че няма как да искаш да постигнеш нещо, без да положиш много, много труд.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Силвия Томова: Заповядайте на премиерата на "Нестинарка" в Стара Загора

В сутрешното ни "Радиокафе" ни гостува една от гранддамите на българския балет - Силвия Томова, която бе удостоена със "Златен век" от Министерството на културата за принос в културния живот на страната ни и за популяризиране на българската култура по света. Силвия Томова въприема като лична кауза представянето на български творби на..

публикувано на 23.05.18 в 13:28

Дъжд и гръмотевични бури ще полеят 24 май

С наближаването на 24 май - празникът на българската писменост и култура, а с това и абитуриентските балове, започва чуденето дали ще вали. По всичко личи, че тази година на зрелостниците ще им върви по вода, защото за празника се очакват проливни дъждове и гръмотевични бури. През почивните дни, особено в западната част на страната, се очаква да има..

публикувано на 23.05.18 в 13:22

На 30 май е българската премиера на "Магическите гласове на България"

След като спечели публиката в Страсбург и Берлин, мултимедийният музикален спектакъл „Магическите гласове на България“ ще има своята българска премиера на 30 май от 20:00 часа в Театър Азарян, НДК. Спектакълът е своеобразен разказ за случващото се през годините с българската музика и женските гласове на България - от автентичните народни песни..

публикувано на 23.05.18 в 11:57

Атрактивни български перкусионисти покориха Тайван

Ден преди сакралната за българската култура дата - 24 май, в “Радиокафе” гостуват двама артисти, които са посланици на българското изкуство, традиции и фолклор навсякъде по света. Преди броени дни най-атрактивните български перкусионисти от “Чинари дръмс” се завърнаха от участието си в Международния фестивал за перкусионисти, които се проведе в тайванската..

публикувано на 23.05.18 в 11:28

"РазЛисти класиката" среща деца с художници

Експозицията „РазЛисти класиката” среща тази вечер (23 май) от 18:30 часа деца с художници в галерия „Арт Алея“. Събитието е част от проекта „РазЛисти София!” на издателство „Лист”, съфинансиран от Столичната община, програма „Култура. Ще бъдат показани част от оригиналите на илюстрациите на поредицата „Детски шедьоври от велики писатели“. В..

публикувано на 23.05.18 в 10:56