Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Хари Ешкенази:

Хари Ешкенази и приятели разпалват музикалната страст в децата

Проектът “Фортисимо в клас” възпитава любов към класическата музика
В предаването "Радиоприемница" тази седмица обръщаме внимание на извънкласните занимания, а една от най-красивите форми на извънкласно обучение е музиката. Вече осем години продължава проектът “Фортисимо в клас”, а цигуларят Хари Ешкенази се надява проектът да продължи още дълги години. До този момент 22 хил. деца са се запознали с класическата музика.

“Фортисимо в клас” е единствената образователна музикална програма в България, защото тази програма се прави не само в София, а във всички по-големи градове, където има оркестри и музиканти, които ние обучаваме и превръщаме в нашите учители, които отиват в училището, казва Ешкенази.

Един час по цигулка минава в показване и запознаване със самия инструмент, а след това през втората половина от времето децата се учат да свирят на инструмента, защото, за да почувстваш нещо наистина ти трябва да го опиташ. Тези часове са в рамките на часа по музика при четвъртокласниците. Ешкенази разказва, че за някои от децата в провинцията това е първи класически концерт.

Това е идеалната работа. Всички сме хора на изкуството. Разбираме се добре. Освен с програмата всеки има свои собствени проекти, разказа оперната певица Евелина Парапанова, която е координатор на програмата за София от две години. Заедно с Хари Ешкенази тя прави и съвместни концерти “Вино кантабиле”.

“Фортисимо в клас” за мен е най-хубавият час по музика. Когато дойде истински музикант и ти говори за инструмента, който най-много обича, на който е свирил цял живот и свири на живо, разказва музикантът Десислава Тодорова, която свири на гъдулка и от две години участва в проекта “Фортисимо в клас”. Колкото повече разбираш и научаваш за музиката, толкова повече я обичаш, казва Тодорова.

Ешкенази разказа, че вече е говорил с Министерство на образованието и със Столичната община, както и с маестро Найден Тодоров - диригент на Софийска филхармония, който е предложил по-голямата част от следващите две години, през които ще продължи “Фортисимов клас”, да мине към филхармонията, която ще помогне на програмата. В София това ще ни позволи да увеличим три пъти програмата като бройка.

В момента работим с около 12 училища или 1200 деца, разказа Ешкенази. Идеята на тази програма не е да накараме някой да свири на цигулка или на флейта, а да им покажем, че има такава музика, защото повярвайте ми, в градовете извън София, има деца, които не знаят какво е цигулка и какво е флейта, обясни той.

Тук влизаш при 30 деца и трябва да грабнеш вниманието на всяко едно от тях. Не е лесно, но е голямо предизвикателство, защото децата са най-чистата и наивна публика  и те ще ти кажат, ако не им харесваш, обясни Адриана Николова - Печенката, която от шест години е част от програмата и участва в заключителните концерти, но за първа година е в качеството си на преподавател.

Печенката, която е известна с бийтбокса, всъщност е завършила оперно пеене. За пореден път тя обясни и за връзката на бийтбокса и операта. Единствената разлика между тези две изкуства е стиловата. От там насетне всичко се припокрива както за бийтбокса, така и за операта най-важно е дишането. Ако нямаш правилно дишане е абсурд да направиш каквото и да е”, категорична е тя. Тя обаче, на разбираем за децата език, обяснава, че няма как да искаш да постигнеш нещо, без да положиш много, много труд.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Няма опасни прелези, а неразумни шофьори

Въпреки че железопътната ни инфраструктура е с един от най-високите проценти на автоматични и технически средства за осигуряване на сигнализирането на жп прелези, статистиката на Национална компания Железопътна инфраструктура (НКЖИ) сочи, че само за последните 3 години, при инциденти на прелези са ранени 25 души, а загиналите са 11. За същия..

публикувано на 14.08.18 в 17:50

Ремонтът на 700 м от ул. "Резбарска" в кв. "Подуяне" струва 1 млн. лева

До началото на учебната година трябва да приключи ремонтът на ул. "Резбарска" в кв. "Подуяне". Трасето е с дължина около 700 метра, а по него ежедневно се движат и автомобили, и тежка механизация, тъй като районът освен жилищен е и индустриален. Ремонтът на ул. "Резбарска" започна през месец юли, а участъкът беше в много тежко състояние,..

публикувано на 14.08.18 в 17:26

5 дни изящество в Орешак: грънчарство, тъкачество, дърворезба, иконопис

От 15 до 19 август в троянското село Орешак ще ви посрещнат на Националното изложение на художествените занаяти. В 5те дни ще можете  да видите и да участвате в ателиета по грънчарство, тъкачество, дърворезба и иконопис, съчатани с богата музикална палитра. Традиционният панаир на занаятите в село Орешак има дълга история. Още в края на 18-и век..

публикувано на 14.08.18 в 16:40

Фолклорният фестивал „Нестия” се завръща с нова сила

След двегодишно прекъсване, отново се възобновява провеждането на фолклорния фестивал „Нестия” в община Сапарева баня. Това ще бъде шестото издание на празника, който се провежда в дните от 17 до 19 август и носи мотото „Край Германея с Песни музика и танци“. В първия и последния ден на фестивала, програмата ще се проведе на амфитеатър..

публикувано на 14.08.18 в 16:29
Самоков, парк

Цяла седмица чествания за празника на Самоков

Една седмица ще продължат честванията по отбелязването на празника на Самоков. Предвидени са културни и спортни събития на различни места в града, а в много от тях могат да се включат жителите и гостите. Програмата започва на 15 август, когато се отбелязва храмовият празник на Митрополитската църква. Кулминацията е на 21 август, когато е Денят на Св...

публикувано на 14.08.18 в 16:15