Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Хари Ешкенази:

Хари Ешкенази и приятели разпалват музикалната страст в децата

Проектът “Фортисимо в клас” възпитава любов към класическата музика

В предаването "Радиоприемница" тази седмица обръщаме внимание на извънкласните занимания, а една от най-красивите форми на извънкласно обучение е музиката. Вече осем години продължава проектът “Фортисимо в клас”, а цигуларят Хари Ешкенази се надява проектът да продължи още дълги години. До този момент 22 хил. деца са се запознали с класическата музика.

“Фортисимо в клас” е единствената образователна музикална програма в България, защото тази програма се прави не само в София, а във всички по-големи градове, където има оркестри и музиканти, които ние обучаваме и превръщаме в нашите учители, които отиват в училището, казва Ешкенази.

Един час по цигулка минава в показване и запознаване със самия инструмент, а след това през втората половина от времето децата се учат да свирят на инструмента, защото, за да почувстваш нещо наистина ти трябва да го опиташ. Тези часове са в рамките на часа по музика при четвъртокласниците. Ешкенази разказва, че за някои от децата в провинцията това е първи класически концерт.

Това е идеалната работа. Всички сме хора на изкуството. Разбираме се добре. Освен с програмата всеки има свои собствени проекти, разказа оперната певица Евелина Парапанова, която е координатор на програмата за София от две години. Заедно с Хари Ешкенази тя прави и съвместни концерти “Вино кантабиле”.

“Фортисимо в клас” за мен е най-хубавият час по музика. Когато дойде истински музикант и ти говори за инструмента, който най-много обича, на който е свирил цял живот и свири на живо, разказва музикантът Десислава Тодорова, която свири на гъдулка и от две години участва в проекта “Фортисимо в клас”. Колкото повече разбираш и научаваш за музиката, толкова повече я обичаш, казва Тодорова.

Ешкенази разказа, че вече е говорил с Министерство на образованието и със Столичната община, както и с маестро Найден Тодоров - диригент на Софийска филхармония, който е предложил по-голямата част от следващите две години, през които ще продължи “Фортисимов клас”, да мине към филхармонията, която ще помогне на програмата. В София това ще ни позволи да увеличим три пъти програмата като бройка.

В момента работим с около 12 училища или 1200 деца, разказа Ешкенази. Идеята на тази програма не е да накараме някой да свири на цигулка или на флейта, а да им покажем, че има такава музика, защото повярвайте ми, в градовете извън София, има деца, които не знаят какво е цигулка и какво е флейта, обясни той.

Тук влизаш при 30 деца и трябва да грабнеш вниманието на всяко едно от тях. Не е лесно, но е голямо предизвикателство, защото децата са най-чистата и наивна публика  и те ще ти кажат, ако не им харесваш, обясни Адриана Николова - Печенката, която от шест години е част от програмата и участва в заключителните концерти, но за първа година е в качеството си на преподавател.

Печенката, която е известна с бийтбокса, всъщност е завършила оперно пеене. За пореден път тя обясни и за връзката на бийтбокса и операта. Единствената разлика между тези две изкуства е стиловата. От там насетне всичко се припокрива както за бийтбокса, така и за операта най-важно е дишането. Ако нямаш правилно дишане е абсурд да направиш каквото и да е”, категорична е тя. Тя обаче, на разбираем за децата език, обяснава, че няма как да искаш да постигнеш нещо, без да положиш много, много труд.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Кметът на София Йорданка Фандъкова

Фандъкова: Работим за визията на София до 2050 г.

Нашият екип подходи изключително сериозно към темата за промяната на Общия устройствен план със създаването на специален екип, който да подготви и предложи визията на София до 2050 г., т.е. ние работим в момента за това София да има ясна перспектива, да се отчете мнението на гражданите, много широко обсъждане на приоритетите и визията на базата,..

публикувано на 21.01.19 в 11:31

Със Зимен фест на Витоша отбелязваме Световния ден на снега

Поради изключително доброто представяне на София – като 4 години подготовка, като иновативност и събития в качествата си на европейска столица на спорта в кулминационната 2018 г., съответната международна асоциация даде право на града да запази титлата завинаги. Това се случва за пръв път в историята. Столичният кмет Йорданка Фандъкова е избрана..

публикувано на 21.01.19 в 11:17
Модели от хартия, които Лидия успява сама да изработи

Лидия Христова: Когато срещнем Доброто, трябва да го прегърнем

"Квантовите добрини" - така е озаглавила своето писмо до „Моята история за доброто“ Лидия Христова. Нейната история е колкото обикновена, толкова и невероятна. Лидия е машинен инженер, гимназиален преподавател по информатика и ИТ, със сертификат и компетентности за работа в интеркултурна среда,… но безработна с двигателен дефицит, вследствие..

публикувано на 21.01.19 в 10:16

Зоран Джуров: Българи и сърби съжителстват много добре от години

Българи и сърби съжителстват много добре от години, заяви Зоран Джуров - председател на Общинския съвет в Цариброд в предаването “Радиокафе”. През следващите десетилетия най-голямото предизвикателство ще бъде как младите хора да останат в Цариброд, за да живеят, а и по-възрастните хора да не заминават за София или Западна Европа, а да останат тук ,..

публикувано на 18.01.19 в 18:37

Автобусният бранш настоява тол системата да отпадне за тях

Автобусният бранш настоява тол системата да отпадне за тях и да пътуват с винетни стикери. Основният аргумент против тол системата е, че четири месеца преди стартирането й превозвачите нямат яснота за това колко ще им струва и как ще се отрази на крайната цена за потребителите. Договорите за обществен превоз са сключени основно по реда на ЗОП и са с..

публикувано на 18.01.19 в 18:07