Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Хари Ешкенази:

Хари Ешкенази и приятели разпалват музикалната страст в децата

Проектът “Фортисимо в клас” възпитава любов към класическата музика
В предаването "Радиоприемница" тази седмица обръщаме внимание на извънкласните занимания, а една от най-красивите форми на извънкласно обучение е музиката. Вече осем години продължава проектът “Фортисимо в клас”, а цигуларят Хари Ешкенази се надява проектът да продължи още дълги години. До този момент 22 хил. деца са се запознали с класическата музика.

“Фортисимо в клас” е единствената образователна музикална програма в България, защото тази програма се прави не само в София, а във всички по-големи градове, където има оркестри и музиканти, които ние обучаваме и превръщаме в нашите учители, които отиват в училището, казва Ешкенази.

Един час по цигулка минава в показване и запознаване със самия инструмент, а след това през втората половина от времето децата се учат да свирят на инструмента, защото, за да почувстваш нещо наистина ти трябва да го опиташ. Тези часове са в рамките на часа по музика при четвъртокласниците. Ешкенази разказва, че за някои от децата в провинцията това е първи класически концерт.

Това е идеалната работа. Всички сме хора на изкуството. Разбираме се добре. Освен с програмата всеки има свои собствени проекти, разказа оперната певица Евелина Парапанова, която е координатор на програмата за София от две години. Заедно с Хари Ешкенази тя прави и съвместни концерти “Вино кантабиле”.

“Фортисимо в клас” за мен е най-хубавият час по музика. Когато дойде истински музикант и ти говори за инструмента, който най-много обича, на който е свирил цял живот и свири на живо, разказва музикантът Десислава Тодорова, която свири на гъдулка и от две години участва в проекта “Фортисимо в клас”. Колкото повече разбираш и научаваш за музиката, толкова повече я обичаш, казва Тодорова.

Ешкенази разказа, че вече е говорил с Министерство на образованието и със Столичната община, както и с маестро Найден Тодоров - диригент на Софийска филхармония, който е предложил по-голямата част от следващите две години, през които ще продължи “Фортисимов клас”, да мине към филхармонията, която ще помогне на програмата. В София това ще ни позволи да увеличим три пъти програмата като бройка.

В момента работим с около 12 училища или 1200 деца, разказа Ешкенази. Идеята на тази програма не е да накараме някой да свири на цигулка или на флейта, а да им покажем, че има такава музика, защото повярвайте ми, в градовете извън София, има деца, които не знаят какво е цигулка и какво е флейта, обясни той.

Тук влизаш при 30 деца и трябва да грабнеш вниманието на всяко едно от тях. Не е лесно, но е голямо предизвикателство, защото децата са най-чистата и наивна публика  и те ще ти кажат, ако не им харесваш, обясни Адриана Николова - Печенката, която от шест години е част от програмата и участва в заключителните концерти, но за първа година е в качеството си на преподавател.

Печенката, която е известна с бийтбокса, всъщност е завършила оперно пеене. За пореден път тя обясни и за връзката на бийтбокса и операта. Единствената разлика между тези две изкуства е стиловата. От там насетне всичко се припокрива както за бийтбокса, така и за операта най-важно е дишането. Ако нямаш правилно дишане е абсурд да направиш каквото и да е”, категорична е тя. Тя обаче, на разбираем за децата език, обяснава, че няма как да искаш да постигнеш нещо, без да положиш много, много труд.


ВИЖТЕ ОЩЕ

„Зеленият отбор на България“ ще залеси 3 дка със смърч над Драгалевци

Доброволците от „Зеленият отбор на България“ отново организират акция по залесяване. Този път мястото гората над кв. Драгалевци в Природения парк Витоша, а датата 3 ноември (събота). Доброволците (сред които можете да бъдете и вие) ще засадят 900 фиданки смърч на 3 дка площ. Това е едно от най-красивите иглолистни дървета. Достига до 95 метра..

публикувано на 21.10.18 в 14:25

Находките от гробница на ул. „Московска“ ще бъдат експонирани на повърхността

Извършени са предварителни проучвания и превантивна консервация на новооткритата гробница на ул. „Московска“, а целта е находките да бъдат експонирани.  Гробното съоръжение е открито случайно при ремонтни дейности в близост до базиликата „Света София“ и попада в границите на Източния некропол на древна Сердика.  Разработени са няколко проекта за това,..

публикувано на 20.10.18 в 10:10

Състезание по бягане за шестата годишнина на "Trail Series"

Със състезание по бягане ще бъде отбелязана шестата годишнина на "Trail Series" - веригата от надпревари по тичане на пресечен терен.  Това са едни от най-предизвикателните състезания, които се организират около София, а и не само тук, като предстоящото за рождения ден ще се проведе в неделя, 21 октомври.  Стартът ще бъде даден от 11:00 ч, а откъде и..

публикувано на 19.10.18 в 17:00
Дора Делийска

Дора Делийска идва от Виена (с роял) за да свири Лист в зала "България"

В петъчното ни "Радиокафе" гостува една красива и талантлива пианистка. Името й е Дора Делийска , от 2000-та година живее в най-музикантския град в света - Виена, а сега е в София за концерт със Софийската филхармония, посветен на ... Унгария. Определено много музикални култури се преплитат в нашия разговор, който обаче започва от инструмента, на..

публикувано на 19.10.18 в 16:09

Петя Александрова: За добрата екранизация е нужен режисьорски стил

В седмицата, посветена на киното и литературата, предаването “Радиоприемница” завършва с разговор с кинокритика Петя Александрова . Книгата или филма, а може би и двете - в каква последователност трябва да се следват, какви са тенденциите, които задава единственият в световен мащаб кино-литературен фестивал "Cinelibri", разказва кинокритикът. Много..

публикувано на 19.10.18 в 15:43