Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Радина Велчева - жената, която променя съдби

10 000 деца са родени през последните 9 години чрез фонд "Инвитро"
Снимка: Facebook
Тя е търпелива, фина и верен приятел. Тя е жена с номинация "Човек на годината" и награда "Жена на годината". Тя е жената, която промени съдбата на много бездетни семейства в страната. Тя е основателят на фондация "Искам бебе". Тя е Радина Велчева.

Радина Велчева е родена в Добрич през 1972 година. Кръстена е на баба си Рада, а името й предопределя да носи радост години по-късно. Разказва за детството си с онова топло чувство, което е присъщо за хората, израснали преди 1990 година. Припомня си игрите на ластик, въже и чилик до късно вечер.

"Детството ми беше много весело и много щастливо. Без таблети и дигитален свят. От онези години имам само хубави спомени".

Споделя, че всяка сутрин, още от първи клас, е пътувала сама с автобуса по половин час до училище.

Пристига в София през 1990 година. Първото й усещане за града е, че е голям.

"До този момент бях идвала в София само веднъж - през 1986 г., за да участвам в предаването "Юноша" по радио "Христо Ботев".

Веднага е приета в Софийския университет "Св. Климент Охридски", специалност Българска филология. С усмивка споделя, че годините в университета са й донесли най-големите приятелства, които е запазила и до днес.
По това време започва да се занимава с журналистика в младежкото радио "Гага".

"Започнах през 1993 г. и там се запознах с моя съпруг Божидар. Събирахме се и пишехме смешки. Бяхме водещи всеки понеделник на едно предаване. Тогава още не бяхме гаджета. Малко след това се харесахме и на 1 юни 1996 г. се оженихме", спомня си Радина.

Веднага започват опитите за бебе, което в продължение на няколко години така и не се случва. Споделя, че всички обстоятелства и запознанства тогава предопределят живота й след това. Невъзможността за собствено дете я подтиква, заедно с още две приятелки с подобни проблеми, да създаде фондация "Искам бебе".

"Всички мои колеги и приятели се запалиха по каузата "Искам бебе", защото знаеха моя път. Аз реално до тогава вече 10 години бях ходила по мъките, за да ми се случи бебе, което така и не се случваше. Срещнах подкрепа отвсякъде. И до ден днешен е така".

Създаването на фонацията "Искам бебе" е само началото на това, което ще се случи в следващите години. Много срещи, много приятелства, много добрина и сбъднати мечти. С помощта на Антония Първанова, която по това време е депутат в Народното събрание, започват да работят по проект, който да бъде Държавен фонд и да може да финансира семейства с репродуктивни проблеми. Само за три месеца, на 1 април 2009 г., фондът започва да функционира. Това е и времето, в което Радина става много специален човек за семействата с подобни проблеми в страната, защото винаги намира начин да им помогне. И плаче, и се радва с всяко едно родено бебе, било то и на непознати за нея хора. В борбата за дете при много семейства, Ради става част от семейството и прителите.

В много градове в страната започват да работят общински фондове, които са в помощ на двойки с репродуктивни проблеми. Стартира и Национална донорска програма на „Искам бебе“. Неуспорим факт е, че една от най-големите роли на "Искам бебе" е, че в България спря да се говори за безплодието като за присъда.

"Основното нещо, което правеше впечатление на всички, е, че ние излизаме с лицата си и говорим много спокойно за този проблем, който наистина е зловещ. Външно ние не сме инвалиди. Това е една вътрешна инвалидност, която може да съсипе целия ти живот като жена. Самият факт, че ти много искаш да станеш майка, а това не се случва, се отразява по много страшен начин в целия ти жовот - и в работата, и в общуването с приятелите, и със семейството", споделя Радина.

След хиляди срещи и приятелства чрез фондация "Искам бебе", съдбата я отвежда до най-великата среща в живота й - тази с нейните деца. Заедно със съпруга й Божидар осиновяват две деца - Йоана и Симеон.

"Никак не беше лесно това решение - да осиновим дете. И затова винаги казвам на жените, които се обръщат към мен за съвет: Решението за осиновяване на дете не трябва да дойде след последния неуспешен опит инвитро. Осиновяването на дете е кауза, една мисъл, едно твърдо взето решение в най-радостния момент от твоя живот. Тогава трябва да се случи. Съвсем осъзнато".

Такава е Радина Велчева - скромна, добра и емоционална. И приятел в очите на много семейства. Допуска те до себе си, до страховете и надеждите й. И ставаш нейн верен приятел. И тя - твой. Вярвам, че и аз срещнах такъв.

Цялото предаване - чуйте в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Джуренец куест" примамва велосипедистите в Своге

Третото издание на състезанието по планинско колоездене – “Джуренец Куест 2018” ще предизвика любителите на планинското колоездене в дисциплината "Крос кънтри". Велосипедната надпревара ще се проведе на 16 юни в Своге. Всички участници трябва да са с подходяща екипировка, като минимумът е каска и ръкавици. Велосипедите трябва да са в добро..

публикувано на 24.05.18 в 17:00
акад. Валентин Бобевски

Акад. Валентин Бобевски: Химнът на Кирил и Методий е великата българска песен

За 24 май сред отличените с най-високата награда на Министерството на културата "Златен век" - огърлие беше и диригентът акад. Валентин Бобевски. Макар и на осемдесет години (на 19 май с юбилеен концерт отбеляза своята годишнина с концерт в зала "България"), той казва че е млад и има още какво да даде на българската култура: Тази голяма награда за..

публикувано на 24.05.18 в 15:31

Олга Борисова: Нашият фолклор е неповторим

По повод 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, народната певица Олга Борисова получи престижното отличие „Златен век” - печат на Цар Симеон Велики - златен, за приноса ѝ в развитието на българската култура и духовност. " Наградата е признание за моя труд ", казва Олга Борисова и допълва:" През целия си живот не..

публикувано на 24.05.18 в 15:10

Паметна вечер в чест на Стойо Крушкин в Бистрица

Паметна вечер в чест на българския гвардейски и емигрантски музикант Стойо Крушкин ще се проведе в неделя, 27 май, от 16:00 часа в сградата на читалище „Цар Борис I“ в софийското село Бистрица. Ще бъде открита също фото изложба и ще бъде направена презентация за живота и делото на бележития българин. Миналата година официално беше открита..

публикувано на 24.05.18 в 15:05

Президентът Румен Радев: Да бъдем непримирими към невежеството

Хиляди столичани, сред които учители, ученици и хора на културата, изпълниха центъра на София по време на традиционното шествие за Деня на просветата и славянската писменост. В празничното си слово президентът Румен Радев призова „ да бъдем непримирими към невежеството “. Според него свободата на духа се отвоюва ден след ден със знание. Шествието..

публикувано на 24.05.18 в 15:02