Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Радина Велчева - жената, която променя съдби

10 000 деца са родени през последните 9 години чрез фонд "Инвитро"
Снимка: Facebook
Тя е търпелива, фина и верен приятел. Тя е жена с номинация "Човек на годината" и награда "Жена на годината". Тя е жената, която промени съдбата на много бездетни семейства в страната. Тя е основателят на фондация "Искам бебе". Тя е Радина Велчева.

Радина Велчева е родена в Добрич през 1972 година. Кръстена е на баба си Рада, а името й предопределя да носи радост години по-късно. Разказва за детството си с онова топло чувство, което е присъщо за хората, израснали преди 1990 година. Припомня си игрите на ластик, въже и чилик до късно вечер.

"Детството ми беше много весело и много щастливо. Без таблети и дигитален свят. От онези години имам само хубави спомени".

Споделя, че всяка сутрин, още от първи клас, е пътувала сама с автобуса по половин час до училище.

Пристига в София през 1990 година. Първото й усещане за града е, че е голям.

"До този момент бях идвала в София само веднъж - през 1986 г., за да участвам в предаването "Юноша" по радио "Христо Ботев".

Веднага е приета в Софийския университет "Св. Климент Охридски", специалност Българска филология. С усмивка споделя, че годините в университета са й донесли най-големите приятелства, които е запазила и до днес.
По това време започва да се занимава с журналистика в младежкото радио "Гага".

"Започнах през 1993 г. и там се запознах с моя съпруг Божидар. Събирахме се и пишехме смешки. Бяхме водещи всеки понеделник на едно предаване. Тогава още не бяхме гаджета. Малко след това се харесахме и на 1 юни 1996 г. се оженихме", спомня си Радина.

Веднага започват опитите за бебе, което в продължение на няколко години така и не се случва. Споделя, че всички обстоятелства и запознанства тогава предопределят живота й след това. Невъзможността за собствено дете я подтиква, заедно с още две приятелки с подобни проблеми, да създаде фондация "Искам бебе".

"Всички мои колеги и приятели се запалиха по каузата "Искам бебе", защото знаеха моя път. Аз реално до тогава вече 10 години бях ходила по мъките, за да ми се случи бебе, което така и не се случваше. Срещнах подкрепа отвсякъде. И до ден днешен е така".

Създаването на фонацията "Искам бебе" е само началото на това, което ще се случи в следващите години. Много срещи, много приятелства, много добрина и сбъднати мечти. С помощта на Антония Първанова, която по това време е депутат в Народното събрание, започват да работят по проект, който да бъде Държавен фонд и да може да финансира семейства с репродуктивни проблеми. Само за три месеца, на 1 април 2009 г., фондът започва да функционира. Това е и времето, в което Радина става много специален човек за семействата с подобни проблеми в страната, защото винаги намира начин да им помогне. И плаче, и се радва с всяко едно родено бебе, било то и на непознати за нея хора. В борбата за дете при много семейства, Ради става част от семейството и прителите.

В много градове в страната започват да работят общински фондове, които са в помощ на двойки с репродуктивни проблеми. Стартира и Национална донорска програма на „Искам бебе“. Неуспорим факт е, че една от най-големите роли на "Искам бебе" е, че в България спря да се говори за безплодието като за присъда.

"Основното нещо, което правеше впечатление на всички, е, че ние излизаме с лицата си и говорим много спокойно за този проблем, който наистина е зловещ. Външно ние не сме инвалиди. Това е една вътрешна инвалидност, която може да съсипе целия ти живот като жена. Самият факт, че ти много искаш да станеш майка, а това не се случва, се отразява по много страшен начин в целия ти жовот - и в работата, и в общуването с приятелите, и със семейството", споделя Радина.

След хиляди срещи и приятелства чрез фондация "Искам бебе", съдбата я отвежда до най-великата среща в живота й - тази с нейните деца. Заедно със съпруга й Божидар осиновяват две деца - Йоана и Симеон.

"Никак не беше лесно това решение - да осиновим дете. И затова винаги казвам на жените, които се обръщат към мен за съвет: Решението за осиновяване на дете не трябва да дойде след последния неуспешен опит инвитро. Осиновяването на дете е кауза, една мисъл, едно твърдо взето решение в най-радостния момент от твоя живот. Тогава трябва да се случи. Съвсем осъзнато".

Такава е Радина Велчева - скромна, добра и емоционална. И приятел в очите на много семейства. Допуска те до себе си, до страховете и надеждите й. И ставаш нейн верен приятел. И тя - твой. Вярвам, че и аз срещнах такъв.

Цялото предаване - чуйте в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

104 автори се включват във възобновеното "Биенале на илюстрацията"

Първото издание на възобновеното "Биенале на илюстрацията" ще се проведе до 10 ноември. Изложбата включва творби на 104 автори и ще бъде открита в 18.00 часа на 23 октомври по случай 90-годишнината на Столичната библиотека. Представените илюстрации са селектирани от над 300 творби на познати и непознати български творци от страната и чужбина и ще бъдат..

публикувано на 22.10.18 в 16:55

Очни прегледи извършват безплатно във Военномедицинската академия до края на ноември

Клиниката по очни болести на Военномедицинската академия се включва в скрининговата програма на Националната кампания "Право на зрение". От днес до края на ноември специалистите ще преглеждат безплатно за глаукома и катаракта. Кампанията се организира от Института за здравно образование и се провежда със съдействието на Столично..

публикувано на 22.10.18 в 16:38

Откриват четвъртия международен фотосалон „Старт Фото 2018“

Четвъртият международен фотосалон „Старт Фото 2018“ ще бъде открит тази вечер от 18.30 ч в галерия „Академия“ на Националната художествена академия и ще е на разположение на посетителите до 26 октомври. Фотосалонът е единствен по рода си в България. Фотосалонът представлява набиране на снимки в различни категории, които след журиране, се представят в..

публикувано на 22.10.18 в 16:31

"Граждани за София" поискаха международен одит на Столичната община

Гражданската инициатива "Граждани за София" поиска международен одит на Столичната община за 10-те години от влизането на България в ЕС.  Искането отправи арх. Димитър Димитров, а одитът трябва да провери как през последните 10 години е изразходван столичният бюджет, как се разходват местните данъци, събирани в столицата, които според Димитров за тези..

публикувано на 22.10.18 в 16:00

"Виж София" в знакови обекти, събрани на моста край НДК

Петата изложба „Виж София - където строителството среща историята с бъдещето“ беше открита днес на пешеходния мост над бул. „България“ до НДК. Тя се осъществява със съдействието на Столичната община. Традиционно, експозицията е посветена на Деня на строителя - Димитровден. Експозицията е съставена от 60 пана с авторски творби, сред които и въздушно..

публикувано на 22.10.18 в 16:35