Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Радина Велчева - жената, която променя съдби

10 000 деца са родени през последните 9 години чрез фонд "Инвитро"
Снимка: Facebook
Тя е търпелива, фина и верен приятел. Тя е жена с номинация "Човек на годината" и награда "Жена на годината". Тя е жената, която промени съдбата на много бездетни семейства в страната. Тя е основателят на фондация "Искам бебе". Тя е Радина Велчева.

Радина Велчева е родена в Добрич през 1972 година. Кръстена е на баба си Рада, а името й предопределя да носи радост години по-късно. Разказва за детството си с онова топло чувство, което е присъщо за хората, израснали преди 1990 година. Припомня си игрите на ластик, въже и чилик до късно вечер.

"Детството ми беше много весело и много щастливо. Без таблети и дигитален свят. От онези години имам само хубави спомени".

Споделя, че всяка сутрин, още от първи клас, е пътувала сама с автобуса по половин час до училище.

Пристига в София през 1990 година. Първото й усещане за града е, че е голям.

"До този момент бях идвала в София само веднъж - през 1986 г., за да участвам в предаването "Юноша" по радио "Христо Ботев".

Веднага е приета в Софийския университет "Св. Климент Охридски", специалност Българска филология. С усмивка споделя, че годините в университета са й донесли най-големите приятелства, които е запазила и до днес.
По това време започва да се занимава с журналистика в младежкото радио "Гага".

"Започнах през 1993 г. и там се запознах с моя съпруг Божидар. Събирахме се и пишехме смешки. Бяхме водещи всеки понеделник на едно предаване. Тогава още не бяхме гаджета. Малко след това се харесахме и на 1 юни 1996 г. се оженихме", спомня си Радина.

Веднага започват опитите за бебе, което в продължение на няколко години така и не се случва. Споделя, че всички обстоятелства и запознанства тогава предопределят живота й след това. Невъзможността за собствено дете я подтиква, заедно с още две приятелки с подобни проблеми, да създаде фондация "Искам бебе".

"Всички мои колеги и приятели се запалиха по каузата "Искам бебе", защото знаеха моя път. Аз реално до тогава вече 10 години бях ходила по мъките, за да ми се случи бебе, което така и не се случваше. Срещнах подкрепа отвсякъде. И до ден днешен е така".

Създаването на фонацията "Искам бебе" е само началото на това, което ще се случи в следващите години. Много срещи, много приятелства, много добрина и сбъднати мечти. С помощта на Антония Първанова, която по това време е депутат в Народното събрание, започват да работят по проект, който да бъде Държавен фонд и да може да финансира семейства с репродуктивни проблеми. Само за три месеца, на 1 април 2009 г., фондът започва да функционира. Това е и времето, в което Радина става много специален човек за семействата с подобни проблеми в страната, защото винаги намира начин да им помогне. И плаче, и се радва с всяко едно родено бебе, било то и на непознати за нея хора. В борбата за дете при много семейства, Ради става част от семейството и прителите.

В много градове в страната започват да работят общински фондове, които са в помощ на двойки с репродуктивни проблеми. Стартира и Национална донорска програма на „Искам бебе“. Неуспорим факт е, че една от най-големите роли на "Искам бебе" е, че в България спря да се говори за безплодието като за присъда.

"Основното нещо, което правеше впечатление на всички, е, че ние излизаме с лицата си и говорим много спокойно за този проблем, който наистина е зловещ. Външно ние не сме инвалиди. Това е една вътрешна инвалидност, която може да съсипе целия ти живот като жена. Самият факт, че ти много искаш да станеш майка, а това не се случва, се отразява по много страшен начин в целия ти жовот - и в работата, и в общуването с приятелите, и със семейството", споделя Радина.

След хиляди срещи и приятелства чрез фондация "Искам бебе", съдбата я отвежда до най-великата среща в живота й - тази с нейните деца. Заедно със съпруга й Божидар осиновяват две деца - Йоана и Симеон.

"Никак не беше лесно това решение - да осиновим дете. И затова винаги казвам на жените, които се обръщат към мен за съвет: Решението за осиновяване на дете не трябва да дойде след последния неуспешен опит инвитро. Осиновяването на дете е кауза, една мисъл, едно твърдо взето решение в най-радостния момент от твоя живот. Тогава трябва да се случи. Съвсем осъзнато".

Такава е Радина Велчева - скромна, добра и емоционална. И приятел в очите на много семейства. Допуска те до себе си, до страховете и надеждите й. И ставаш нейн верен приятел. И тя - твой. Вярвам, че и аз срещнах такъв.

Цялото предаване - чуйте в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Добрият работодател се познава не само по данъчната декларация за доходите

Кои работодатели искат да са най-... в 8 категории

Остават няколко дни до крайния срок за кандидатстване в конкурса „Работодател на годината“, който има за цел да отличи най-добрите български компании. Желаещите имат възможност да изпращат своите кандидатури до 24 август в уеб сайта на организатора - форума „Кариера в България. Защо не?". "Макар това да е първото издание на конкурса, то предизвиква..

публикувано на 16.08.18 в 16:46

"Зелената библиотека" среща читателите с детския автор Боби Мирчев

Независимо от ремонтните дейности на площад „Славейков“ и по ул. „Граф Игнатиев“, в последните два месеца Столичната библиотека е раздала с 20 хиляди книги повече, отколкото за същия период на миналата година. До края на 2018-а от библиотеката очакват бройката до достигне половин милион книги за тази година. Това е възможно благодарение на инициативи..

публикувано на 16.08.18 в 16:15

Родители готвят протест за приема и недостига на места в софийските детски градини

Протест с искане за разширения и за построяване на нови детски градини и училища в София организират от Инициативния комитет за качествена и иновативна образователна система на 10 септември. Друго основно искане на организаторите на протеста е за кадрови промени в Дирекция „Образование“ на Столичната община. Това обяви за Радио София председателят на..

обновено на 16.08.18 в 15:51

Отваря врати най-голямата детска градина в София

Най-голямата детска градина в София ще отвори врати на 3 септември. Тогава ще бъде открита новоизградената сграда-филиал към 76-а градина „Сърничка“ в район „Младост“ и в това детско заведение вече ще има общо 20 групи. Директорът Петя Янкова посочи, че към момента са записани 232 деца във филиала: Децата вече са приети. Разпределени са в две..

публикувано на 16.08.18 в 15:35

Въпреки неприятната миризма, не е отчетено превишаване на основните замърсители на въздуха

Не е отчетено превишаване на основните замърсители на въздуха в няколко столични района. Това става ясно от данните от експресния анализ от мобилната лаборатория на Изпълнителната агенция по околна среда към момента не показват превишавания на основните показатели, характеризиращи качеството на атмосферния въздух. Замерванията бяха направени по..

публикувано на 16.08.18 в 14:55