Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Д-р София Ангелова: Децата с астма не могат да бъдат пълноценно излекувани, ако са пасивни пушачи

Снимка: БГНЕС

60 души се възползваха от възможността за безплатно изследване на дихателната система в първия ден на кампанията за профилактични прегледи, организирана от Националната асоциация за профилактика на белодробните болести и Столичната община. Заради големия интерес бяха прегледани два пъти повече от предвидените първоначално пациенти. Прегледи ще има два дни месечно до края на годината. Пулмолозите извършват измерване на дишането - спирометрия и флуорографско изследване във Втора градска болница.

Пред Радио София председателят на асоциацията д-р София Ангелова обясни, че пушачите най-често страдат от хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ):

"Даваме нашия труд с ентусиазъм, за да призовем отново пушачите, пасивните пушачи и бившите пушачи, за да поставим диагнози, защото се оказва, че по данни на СЗО България е сред страните, в които между 5 и 10 процента от населението страда от хронична обструктивна белодробна болест. Това е болестта на пушачите, най-водещият фактор за нея е именно тютюнопушенето".


Специалистът посочи, че ако болните са около 300 - 500 хиляди, то по данни на здравната каса едва 75 хиляди приемат лекарства за това заболяване - т.е. недиагностицираните пациенти са много. Белодробните болести у нас са на първо място по заболеваемост, от тях по-високият процент е при децата. От 300 хиляди заболели през 2016 г., 100 хиляди са били с дихателен проблем. Д-р Ангелова посочи още, че често се оказва, че родителите на дете с астма пушат, а смятат, че лекарите не могат да му помогнат да се излекува:

Снимка"Затова отправям посланието към тези родители и затова правим тези изследвания, за да чуят това послание: Децата не могат да си контролират астмата при най-доброто лечение, а съм убедена, че колегите педиатри лекуват адекватно астмата, само защото има тютюнев дим. Защото науката тютюневият дим потиска ефекта на основните инхалаторните кортикостероиди, които лекуват астмата. Потиска ефекта и на антибиотиците и едно дете не може да бъде пълноценно излекувано".

Д-р Ангелова е категорична, че най-важна е мотивацията на пушачите, решили да се откажат от вредния навик, защото става дума за психологическа зависимост. Още в първите дни след отказването на цигарите, в организма започва очистващ процес.

Може ли т. нар. тютюнджийска кашлица да крие други заболявания и какво става с организма при отказването на цигарите - отговорите чуйте в звуковия файл!
За начините за отказване от вредния навик и за използването на иглотерапия - ще чуете в следващи издания на "Часът на здравето"

ВИЖТЕ ОЩЕ

Черната статистика по пътя и причините за нея

Христо Радков, председател на Българското обединение на шофьорите, бе наш гост в „Трафик София“, за да се фокусираме върху проблемите по пътищата и черната статистика, която не се променя много през годините. "Според статистиката на МВР, над 95% от произшествията в България стават по вина на шофьора" , посочи Христо Радков. "Вината на..

публикувано на 15.10.18 в 18:41

В нова сграда ще бъде преместена детската градина в с.Томпсън

В нова сграда ще бъде преместена детската градина в с.Томпсън, община Своге. В момента детското заведение се помещава в старото училище, но поддръжката на обекта е твърде скъпа и затова местната администрация ще инвестира в ремонта на по-малко и функционално помещение. Намеренията на общинската администрация на Своге е през следващата учебна година,..

публикувано на 15.10.18 в 16:54

Има сериозен недостиг на жестови преводачи в България

15 души с увреден слух преминаха обучение как да бъдат социални асистенти по проекта „Иновативни практики за хора с увреден слух”. Идеята на проекта е да накара институциите да създават адаптирано съдържание за глухите хора на жестов език, за да имат възможност те да се развиват в повече сфери. Председателят на асоциация „Заслушай се“ Ашод Дерандонян..

публикувано на 15.10.18 в 16:38

1,2 млрд. евро са приходите от туризъм през юни и юли

Приходите от туризъм само за юни и юли са 1.2 млрд евро, което е ръст от около 8.1% спрямо предходната - 2017 година. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова след работна среща с представители на туристическия бранш, професионални сдружения, експерти, на която бяха обобщени резултатите от изминалия летен сезон и беше обсъдена подготовката..

публикувано на 15.10.18 в 15:45

1109 пациенти се нуждаят от трансплантация у нас

1109 са пациентите, които се нуждаят от трансплантация у нас в момента, стана ясно по време на официалната церемония за откриване на Европейската седмица на донорството, която се проведе в Университетската болница "Света Екатерина". Кампанията преминава под надслова „Частица от теб може да бъде за някого целия свят!”, като по този начин ще се изрази..

публикувано на 15.10.18 в 15:25