Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Д-р София Ангелова: Децата с астма не могат да бъдат пълноценно излекувани, ако са пасивни пушачи

Снимка: БГНЕС

60 души се възползваха от възможността за безплатно изследване на дихателната система в първия ден на кампанията за профилактични прегледи, организирана от Националната асоциация за профилактика на белодробните болести и Столичната община. Заради големия интерес бяха прегледани два пъти повече от предвидените първоначално пациенти. Прегледи ще има два дни месечно до края на годината. Пулмолозите извършват измерване на дишането - спирометрия и флуорографско изследване във Втора градска болница.

Пред Радио София председателят на асоциацията д-р София Ангелова обясни, че пушачите най-често страдат от хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ):

"Даваме нашия труд с ентусиазъм, за да призовем отново пушачите, пасивните пушачи и бившите пушачи, за да поставим диагнози, защото се оказва, че по данни на СЗО България е сред страните, в които между 5 и 10 процента от населението страда от хронична обструктивна белодробна болест. Това е болестта на пушачите, най-водещият фактор за нея е именно тютюнопушенето".


Специалистът посочи, че ако болните са около 300 - 500 хиляди, то по данни на здравната каса едва 75 хиляди приемат лекарства за това заболяване - т.е. недиагностицираните пациенти са много. Белодробните болести у нас са на първо място по заболеваемост, от тях по-високият процент е при децата. От 300 хиляди заболели през 2016 г., 100 хиляди са били с дихателен проблем. Д-р Ангелова посочи още, че често се оказва, че родителите на дете с астма пушат, а смятат, че лекарите не могат да му помогнат да се излекува:

Снимка"Затова отправям посланието към тези родители и затова правим тези изследвания, за да чуят това послание: Децата не могат да си контролират астмата при най-доброто лечение, а съм убедена, че колегите педиатри лекуват адекватно астмата, само защото има тютюнев дим. Защото науката тютюневият дим потиска ефекта на основните инхалаторните кортикостероиди, които лекуват астмата. Потиска ефекта и на антибиотиците и едно дете не може да бъде пълноценно излекувано".

Д-р Ангелова е категорична, че най-важна е мотивацията на пушачите, решили да се откажат от вредния навик, защото става дума за психологическа зависимост. Още в първите дни след отказването на цигарите, в организма започва очистващ процес.

Може ли т. нар. тютюнджийска кашлица да крие други заболявания и какво става с организма при отказването на цигарите - отговорите чуйте в звуковия файл!
За начините за отказване от вредния навик и за използването на иглотерапия - ще чуете в следващи издания на "Часът на здравето"

ВИЖТЕ ОЩЕ

Дъжд и гръмотевични бури ще полеят 24 май

С наближаването на 24 май - празникът на българската писменост и култура, а с това и абитуриентските балове, започва чуденето дали ще вали. По всичко личи, че тази година на зрелостниците ще им върви по вода, защото за празника се очакват проливни дъждове и гръмотевични бури. През почивните дни, особено в западната част на страната, се очаква да има..

публикувано на 23.05.18 в 13:22

На 30 май е българската премиера на "Магическите гласове на България"

След като спечели публиката в Страсбург и Берлин, мултимедийният музикален спектакъл „Магическите гласове на България“ ще има своята българска премиера на 30 май от 20:00 часа в Театър Азарян, НДК. Спектакълът е своеобразен разказ за случващото се през годините с българската музика и женските гласове на България - от автентичните народни песни..

публикувано на 23.05.18 в 11:57

Атрактивни български перкусионисти покориха Тайван

Ден преди сакралната за българската култура дата - 24 май, в “Радиокафе” гостуват двама артисти, които са посланици на българското изкуство, традиции и фолклор навсякъде по света. Преди броени дни най-атрактивните български перкусионисти от “Чинари дръмс” се завърнаха от участието си в Международния фестивал за перкусионисти, които се проведе в тайванската..

публикувано на 23.05.18 в 11:28

"РазЛисти класиката" среща деца с художници

Експозицията „РазЛисти класиката” среща тази вечер (23 май) от 18:30 часа деца с художници в галерия „Арт Алея“. Събитието е част от проекта „РазЛисти София!” на издателство „Лист”, съфинансиран от Столичната община, програма „Култура. Ще бъдат показани част от оригиналите на илюстрациите на поредицата „Детски шедьоври от велики писатели“. В..

публикувано на 23.05.18 в 10:56

ТИР е ударил автобус, движещ се по линията Лозен-София

ТИР е ударил отзад автобус, движещ се по линията Лозен-София на автомагистрала "Тракия". Почти всички пътници на автобус №7, както и шофьорът, са леко пострадали, двама души са с по-тежки наранявания, съобщиха от пресцентъра на МВР. В 7.12 часа ни подават сигнал за катастрофа между ТИР и автобус на градския транспорт. Става въпрос за турски ТИР...

обновено на 23.05.18 в 08:59