Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Д-р София Ангелова: Децата с астма не могат да бъдат пълноценно излекувани, ако са пасивни пушачи

Снимка: БГНЕС

60 души се възползваха от възможността за безплатно изследване на дихателната система в първия ден на кампанията за профилактични прегледи, организирана от Националната асоциация за профилактика на белодробните болести и Столичната община. Заради големия интерес бяха прегледани два пъти повече от предвидените първоначално пациенти. Прегледи ще има два дни месечно до края на годината. Пулмолозите извършват измерване на дишането - спирометрия и флуорографско изследване във Втора градска болница.

Пред Радио София председателят на асоциацията д-р София Ангелова обясни, че пушачите най-често страдат от хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ):

"Даваме нашия труд с ентусиазъм, за да призовем отново пушачите, пасивните пушачи и бившите пушачи, за да поставим диагнози, защото се оказва, че по данни на СЗО България е сред страните, в които между 5 и 10 процента от населението страда от хронична обструктивна белодробна болест. Това е болестта на пушачите, най-водещият фактор за нея е именно тютюнопушенето".


Специалистът посочи, че ако болните са около 300 - 500 хиляди, то по данни на здравната каса едва 75 хиляди приемат лекарства за това заболяване - т.е. недиагностицираните пациенти са много. Белодробните болести у нас са на първо място по заболеваемост, от тях по-високият процент е при децата. От 300 хиляди заболели през 2016 г., 100 хиляди са били с дихателен проблем. Д-р Ангелова посочи още, че често се оказва, че родителите на дете с астма пушат, а смятат, че лекарите не могат да му помогнат да се излекува:

Снимка"Затова отправям посланието към тези родители и затова правим тези изследвания, за да чуят това послание: Децата не могат да си контролират астмата при най-доброто лечение, а съм убедена, че колегите педиатри лекуват адекватно астмата, само защото има тютюнев дим. Защото науката тютюневият дим потиска ефекта на основните инхалаторните кортикостероиди, които лекуват астмата. Потиска ефекта и на антибиотиците и едно дете не може да бъде пълноценно излекувано".

Д-р Ангелова е категорична, че най-важна е мотивацията на пушачите, решили да се откажат от вредния навик, защото става дума за психологическа зависимост. Още в първите дни след отказването на цигарите, в организма започва очистващ процес.

Може ли т. нар. тютюнджийска кашлица да крие други заболявания и какво става с организма при отказването на цигарите - отговорите чуйте в звуковия файл!
За начините за отказване от вредния навик и за използването на иглотерапия - ще чуете в следващи издания на "Часът на здравето"

ВИЖТЕ ОЩЕ

Денят на една софиянка

"Денят на една софиянка" e история за бежанка с неочакван край - добър. Често положителните истории за бежанците не достигат до нас, защото няма кой да ги разкаже.  С тази задача са се захванали от Фондация "Изящни дела", а продуктът на техния труд вече можем да видим във всички метролокации в София. Той представлява един късометражен филм ,..

публикувано на 22.01.19 в 17:47

Образованието - най-подкрепяният от дарители сектор у нас

Дарителските организации иската да видят отражение на своите проекти в политиките на Министерството на образованието и науката, отбеляза директорът на Българския дарителски форум Красимира Величкова. По думите й, постигнатият синхрон между двете страни може да доведе до значителни успехи не само в личностното развитие на учениците, но и в..

публикувано на 22.01.19 в 17:30

Момчетата от Innerglow изненадват с по-необичайни инструменти на представянето на Chained In Love

В петък, 25 януари, в известен столичен клуб, момчетата от групата Innerglow ще представят новия си сингъл Chained In Love и видеото към него. Това е песента, която самите слушатели избраха и с отзивите си след всеки концерт на групата ги убедиха, че трябва да запишат възможно най-скоро. Тодор Ковачев, Петър Желев, Иван Даскалов и Матей..

публикувано на 22.01.19 в 16:39
Васил Велев

Нов вид трудови договори предлагат работодатели

Работодатели предлагат с промени в Кодекса на труда да се въведат нов вид трудови договори. Предложението е да се записват две числа - общият разход за труд и нетната сума, която работникът получава след всички удръжки. Работодателските организации настояват осигурителната тежест да бъде разпределена поравно между работодателя и наетия работник,..

публикувано на 22.01.19 в 16:25
Захари Сотиров и Даниела Минкова-Машова

Ски скок и ски бягане - трудни, но изграждащи характер спортове

Зимните спортове, забавленията в планината и на пистата - за това говорим тази седмица в нашата "Радиоприемница". Днес на ход са темите за ски бягането и мястото му у нас. Не по-малко интересен за дискутиране спорт е и ски скокът. С какви предизвикателства се сблъскват желаещите да практикуват двата зимни спорта? Този и други въпроси обсъдихме с..

публикувано на 22.01.19 в 15:17