Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Д-р София Ангелова: Децата с астма не могат да бъдат пълноценно излекувани, ако са пасивни пушачи

Снимка: БГНЕС

60 души се възползваха от възможността за безплатно изследване на дихателната система в първия ден на кампанията за профилактични прегледи, организирана от Националната асоциация за профилактика на белодробните болести и Столичната община. Заради големия интерес бяха прегледани два пъти повече от предвидените първоначално пациенти. Прегледи ще има два дни месечно до края на годината. Пулмолозите извършват измерване на дишането - спирометрия и флуорографско изследване във Втора градска болница.

Пред Радио София председателят на асоциацията д-р София Ангелова обясни, че пушачите най-често страдат от хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ):

"Даваме нашия труд с ентусиазъм, за да призовем отново пушачите, пасивните пушачи и бившите пушачи, за да поставим диагнози, защото се оказва, че по данни на СЗО България е сред страните, в които между 5 и 10 процента от населението страда от хронична обструктивна белодробна болест. Това е болестта на пушачите, най-водещият фактор за нея е именно тютюнопушенето".


Специалистът посочи, че ако болните са около 300 - 500 хиляди, то по данни на здравната каса едва 75 хиляди приемат лекарства за това заболяване - т.е. недиагностицираните пациенти са много. Белодробните болести у нас са на първо място по заболеваемост, от тях по-високият процент е при децата. От 300 хиляди заболели през 2016 г., 100 хиляди са били с дихателен проблем. Д-р Ангелова посочи още, че често се оказва, че родителите на дете с астма пушат, а смятат, че лекарите не могат да му помогнат да се излекува:

Снимка"Затова отправям посланието към тези родители и затова правим тези изследвания, за да чуят това послание: Децата не могат да си контролират астмата при най-доброто лечение, а съм убедена, че колегите педиатри лекуват адекватно астмата, само защото има тютюнев дим. Защото науката тютюневият дим потиска ефекта на основните инхалаторните кортикостероиди, които лекуват астмата. Потиска ефекта и на антибиотиците и едно дете не може да бъде пълноценно излекувано".

Д-р Ангелова е категорична, че най-важна е мотивацията на пушачите, решили да се откажат от вредния навик, защото става дума за психологическа зависимост. Още в първите дни след отказването на цигарите, в организма започва очистващ процес.

Може ли т. нар. тютюнджийска кашлица да крие други заболявания и какво става с организма при отказването на цигарите - отговорите чуйте в звуковия файл!
За начините за отказване от вредния навик и за използването на иглотерапия - ще чуете в следващи издания на "Часът на здравето"

ВИЖТЕ ОЩЕ

Отварят изцяло булевард "България" на 10 септември

От събота ще бъде отворен бул. „България“ в участъка от булевардите „Иван Гешов” до „Гоце Делчев”. В момента се ремонтира платното в посока квартал „Бояна”, а движението се осъществява двупосочно в другото платно - в посока НДК. Именно то ще бъде затворено от събота, за да може също да се реконстриура, посочи столичният кмет Йорданка Фандъкова : Имам..

публикувано на 20.08.18 в 14:35

Махмурлукът - има ли спасение

Пулсиращата глава, чувствителният стомах и сухотата в устата са обичайни явления в сезона на летните отпуски, когато хората са по-склонни да прекаляват с алкохола. Доказано е научно, че 100 грама концентрат се разграждат от организма  напълно между 4 и 5 часа, а същото количество бира, вино или шампанско - между  1 и 2 часа. С увеличаването на..

публикувано на 20.08.18 в 14:33

Наука на борда: Да заснемеш затъмнението

Каква е разликата между слънчево и лунно затъмнение? Колко често могат да се наблюдават и от кои точки на света? А чудили ли сте се каква екипировка, какви обективи и колко планиране са необходими, за да получиш перфектните кадри от тези явления? Отговорите на тези въпроси ни дава Ганчо Ганчев - фотограф, пътешественик, докторант в Катедра..

публикувано на 20.08.18 в 11:07

Събират средства за метеостанция на заслон "Тевното езеро"

Свършва работната седмица, ставаме в събота сутрин и решаваме, че ще ходим на планина. За да сме сигурни в метеорологичната прогноза можем да отворим сайта на Българската организация на хижите с обсервация и да видим в реално време каква е обстановката в дадената планина. Това е възможно след снабдяването на осем от хижите ни с уеб камери,..

публикувано на 19.08.18 в 16:05

Доц. Петър Атанасов: Дори и малки количества алкохол могат да ни навредят в жегите

Рязката промяна на времето създаде здравословни проблеми на десетки хора. С покачването на температурите, трябва да бъдем по-внимателни особено в горещите обедни часове. Как да се предпазим от влошаване на хронични заболявания, кога да потърсим лекар, а и за правилния режим на хранене през лятото - потърсихме мнението на доц. д-р Петър Атанасов,..

публикувано на 18.08.18 в 12:40