Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Как се променя конкурсът "Евровизия"

Години наред конкурсът “Евровизия” се славеше с това, че песните са писани специално, за да покажат нечии гласови възможности, за да развихрят гласа на някой изпълнител и хората си мислеха, че това е конкурс за изпълнители, а всъщност по-важното е песента, онова, което остава и онова, която ще се хареса дори, ако не го гледаш. Това каза Мая Райкова, продуцент в “Музикалната къща” на Българското национално радио в коментар за конкурса "Евровизия".

Според нея тенденция в евроконкурса сега е да се прави шоу, да се прави такъв мизансцен, такава сценография, защото ако преди акцентът е бил върху танците, сега вече е има холограми и други визуални ефекти. Това е съвременната музика, тя е на друго ниво вече с възможностите на техниката, коментира Райкова.
Тя говори и за успеха на Рут Колева зад граница, където изпълнителката дори издава албуми (например в Япония, а дори се слуша и в Куба).

Чуйте целия коментар на Райкова в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бендът Brass Against излиза пред софийска публика на 2 февруари

Феноменалният брас бенд Brass Against , познат най-вече с кавърите си на легендарните Rage Against the Machine започва първото европейско турне и включва София в програмата си. Излиза в Sofia Live Club на 2 февруари след гостуване в Гърция, за да представят най-доброто от репертоара си в пълен състав. Това разказа в ефира на Радио София Петър..

публикувано на 22.01.19 в 11:02
Мишел Петручани - виртуоз над клавишите

20 години пианото на Мишел Петручани звучи високо, високо...

В Слънчев джаз+ през януари отбелязваме 20 години от оттеглянето на Мишел Петручани от земната сцена. На 20 януари го слушаме в концертни записи с Боби Макферин в Холандия като част от квартета на Чарлз Лойд. Следват два стандарта с Джим Хол и Уейн Шортър от Монтрьо (1986). Слушаме го и в един от последните му албуми за Блу Ноут от..

публикувано на 20.01.19 в 07:25
Ариана Гранде

"Мюзик пойнт" плейлист: Sam Smith / Normani, Ariana Grande, Calvin Harris / Rag’n’Bone Man

Горещи предложения от Мюзик Пойнт Sam Smith & Normani - Dancing With A Stranger Случайна среща ражда този невероятен проект - сплав от топъл соул и електронни елементи. Съдбата изиграва своята роля, докато Сам Смит и Нормани са на запис в Лос Анджелис. Сам е работил над тази песен, докато в съседното студио Нормани е..

публикувано на 18.01.19 в 10:30

Отново хитове от 70-те

Днес предаването е посветено на 70-те години, интересна епоха в музиката, през която се създават музикални стилове като диско, фънк и различните разновидности на рока – глем, софт, хард, пънк, психеделик, арт и други. Кънтри музиката бележи възход в лицето на Кени Роджърс, Доли Партън и Уили Нелсън. Фолк музиката изживява своето славно..

публикувано на 17.01.19 в 10:35

В Слънчев джаз+: Ал ди Меола и Джейкъб Колиър, плюс петима любими пианисти

Във второто си януарско издание Слънчев джаз+ започва с четири любими теми на петима любими пианисти и наши "кръстници" - Мишел Петручани, Чик Кърия, Чано Домингес и Ре Лема в дуо с Лоран дьо Уилд - последните в компанията на Маню Дибанго в Студио 105 на Радио Франс. Ал ди Меола и Джейкъб Колиър представят новите си албуми със съответните..

публикувано на 13.01.19 в 07:20