Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Как се променя конкурсът "Евровизия"

Години наред конкурсът “Евровизия” се славеше с това, че песните са писани специално, за да покажат нечии гласови възможности, за да развихрят гласа на някой изпълнител и хората си мислеха, че това е конкурс за изпълнители, а всъщност по-важното е песента, онова, което остава и онова, която ще се хареса дори, ако не го гледаш. Това каза Мая Райкова, продуцент в “Музикалната къща” на Българското национално радио в коментар за конкурса "Евровизия".

Според нея тенденция в евроконкурса сега е да се прави шоу, да се прави такъв мизансцен, такава сценография, защото ако преди акцентът е бил върху танците, сега вече е има холограми и други визуални ефекти. Това е съвременната музика, тя е на друго ниво вече с възможностите на техниката, коментира Райкова.
Тя говори и за успеха на Рут Колева зад граница, където изпълнителката дори издава албуми (например в Япония, а дори се слуша и в Куба).

Чуйте целия коментар на Райкова в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Данило Реа (пиано) и Роберто Гато (ударни)

Дуото Данило Реа и Роберто Гато пред публика

На 19 август Слънчев джаз+ е на италианска вълна. Началната композиция винаги се свързва с Луис Армстронг, но в 2004-та я прави Лучо Дала. Следва дуото Данило Реа - Роберто Гато. Много Гершуин, Жобим и Бийтълс. Нощта е млада.

обновено на 20.08.18 в 13:13

Новият албум на Ариана Гранде - ключов преход в кариерата ѝ

Този уикенд с премиерата на  Sweetener,  феновете от двете страни на Атлантика ще чуят за първи път как Ариана Гранде минава на едно следващо, по-сериозно ниво в своето творчество. Компилация, излизаща в петък е нейният четвърти албум след  Dangerous Woman  от 2016-а. В нея са включени участия на Фарел Уилямс, Ники Минаж и Миси Елиът...

публикувано на 17.08.18 в 09:50
Челентано вечно е на върха

Песни на испански и италиански език в „Настроение с Лили“

Днес плейлистата ще включва хитове на големи испански и италиански звезди. Сред тях са Хулио и Енрике Иглесиас, Хуанес, Глориа Естефан, Алехандро Санс, Адриано Челентано, Албано, Ерос Рамацоти, Лаура Паузини, Рики е Повери, Рита Павоне и много други. Приятно слушане и хубави летни дни! Слушайте в четвъртък от 20 ч. по Радио София , на..

публикувано на 16.08.18 в 10:15
Петър Дундаков

Петър Дундаков за европейското турне с Мистерията на българските гласове и Лиза Джерар

Само преди година съвместният проект на Петър Дундаков с Мистерията на българските гласове и Лизa Джерар от  Dead Can Dance препълни първо зала "България", а след това и Античния театър в Пловдив. През май тази година пък беше световната премиера на албума им BooCheeMish , издаден от Шуберт Пъблишинг. В сутрешното ни "Радиокафе" разговаряме с..

публикувано на 15.08.18 в 14:38

Джаз от фестивала на лятна Варна

Слънчев джаз+ цени джаз фестивала във Варна и всяка година техният глас, перо и летописец Владо Гаджев ни носи документални записи и ни разказва впечатления от първа ръка. Искрено му завиждам, че е бил с изобретателя на ханга Вебер Лаго като съавтор и сайдмен на Чико Фрийман, че е бил с диджеридуто в триото на Дейвид Хелбок, че е посветил..

обновено на 13.08.18 в 09:41