Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Как се променя конкурсът "Евровизия"

Години наред конкурсът “Евровизия” се славеше с това, че песните са писани специално, за да покажат нечии гласови възможности, за да развихрят гласа на някой изпълнител и хората си мислеха, че това е конкурс за изпълнители, а всъщност по-важното е песента, онова, което остава и онова, която ще се хареса дори, ако не го гледаш. Това каза Мая Райкова, продуцент в “Музикалната къща” на Българското национално радио в коментар за конкурса "Евровизия".

Според нея тенденция в евроконкурса сега е да се прави шоу, да се прави такъв мизансцен, такава сценография, защото ако преди акцентът е бил върху танците, сега вече е има холограми и други визуални ефекти. Това е съвременната музика, тя е на друго ниво вече с възможностите на техниката, коментира Райкова.
Тя говори и за успеха на Рут Колева зад граница, където изпълнителката дори издава албуми (например в Япония, а дори се слуша и в Куба).

Чуйте целия коментар на Райкова в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Моби е не само композитор и ди-джей, но и мултиинструменталист

Моби ни посреща с "Добре дошли в тежките времена", Джо Ловано, Д. Дъглас и Дж. Барон - със "Скандал"

Слънчев джаз+ на 20 май продължава темата "Политическа коректност и джаз" с живи примери от фестивала "Джаз под ябълковите дървета" в Кутанс, Франция. Оттам слушаме формацията на Джо Ловано, Дейв Дъглас и Джоей Барон - "Скандал", преди това - Моби с "Добре дошли в тежките времена", а след това - триото на Гийом дьо Шаси, Кристоф Марге и Енди..

обновено на 21.05.18 в 09:44

Горещ електро поп в хит-завръщане от Селена Гомес

Най-новото около Селена Гомес е първият ѝ сингъл за тази година. Някои фенове заподозряха, че него е засегната връзката й с Джъстин Бийбър като се има предвид една от фразите в текста: „Каква е причината да крием, всеки знае, че имаме неща за довършване“ . Селена и Джъстин ту са заедно, ту се разделят. Те се събраха отново миналата есен, но..

публикувано на 18.05.18 в 15:28
Момент от пеенето на Салвадор Собрал в студио, запечатан и в клипа новата песен

Салвадор Собрал представи новата си песен

Португалският изпълнител Салвадор Собрал, който миналата година спечели Конкурса за песен на Евровизия в Киев представи преди броени дни чисто новата си песен "Ръка за ръка" ( Mano a mano ). Тя е написана от Жулио Резенде - португалски китарист, пианист и композитор. Половин година след голямата си победа Салвадор претърпя животоспасяваща сърдечна..

публикувано на 17.05.18 в 17:22
Свилена Тенева с любимата си китара и Лили Друмева в студиото на Радио София

Свилена Тенева и други певици, автори на песните си - в „Настроение с Лили“

Днес ще слушаме някои от най-талантливите жени - композиторки в музиката. На английски ги наричат „songbirds“ (пойни птички). Дами, които освен че имат красиви гласове, свирят на акустични китари и пишат собствени песни. Ще чуем хитове на Трейси Чапман, Джоан Бейз, Джони Мичъл, Ива Касиди, Миранда Ламбърт, Jewel, Емилу Харис, Шаная Туейн и..

публикувано на 17.05.18 в 10:49
Бразилката Елиан Елиас не само свири виртуозно джаз на пианото, но също така пише песни и пее

С нови записи на Елиан Елиас, Анди Шепърд, Джоей ди Франческо, плюс гласа на Солвейг Слетейел

В средата на май излиза вторият авторски албум на малийката Фатумата Диауара, известна ни и от работата си с току-що гостувалия ни Роберто Фонсека и с музикантите АфроКубизъм . Продължаваме представянето на албумите на Елиан Елиас и Нилс Петер Мьолвер. С нова продукция ни радват и органистът Джоей ди Франческо, и саксофонистът Анди Шепърд, и..

обновено на 14.05.18 в 10:37