Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Как се променя конкурсът "Евровизия"

Години наред конкурсът “Евровизия” се славеше с това, че песните са писани специално, за да покажат нечии гласови възможности, за да развихрят гласа на някой изпълнител и хората си мислеха, че това е конкурс за изпълнители, а всъщност по-важното е песента, онова, което остава и онова, която ще се хареса дори, ако не го гледаш. Това каза Мая Райкова, продуцент в “Музикалната къща” на Българското национално радио в коментар за конкурса "Евровизия".

Според нея тенденция в евроконкурса сега е да се прави шоу, да се прави такъв мизансцен, такава сценография, защото ако преди акцентът е бил върху танците, сега вече е има холограми и други визуални ефекти. Това е съвременната музика, тя е на друго ниво вече с възможностите на техниката, коментира Райкова.
Тя говори и за успеха на Рут Колева зад граница, където изпълнителката дори издава албуми (например в Япония, а дори се слуша и в Куба).

Чуйте целия коментар на Райкова в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Огледални звуци

Джазът в ХХІ век не би бил същият без етническите търсения на големите от втората половина на 20 век – от Дизи и Майлз, през Маклафлин и Гарбарек, до Трюфа и Гарсиа-Фонс. Навлизането на нови инструменти бе естествен процес, както съвместното музициране на творци с различни традиции, но сходен поглед. Дафер Юсеф вкарва лауда в джаза заедно със..

публикувано на 15.10.18 в 17:04
Илян Канисарес и Омар Соса

Хавански и други носталгии на Омар Соса и Илян Канисарес в първия им съвместен албум

Вторият октомврийски Слънчев джаз+ започва с първия съвместен албум на живеещите в Европа кубинци Омар Соса и Илян Канисарес. След техните хавански и други носталгии, още един спомен от детството - с пианиста Шай Маестро и първия му албум за ЕСМ. Още малко пиано с Ииро Рантала в почит към Йосбьорн Свенсон и с Роман Васенфурт и брат му,..

публикувано на 14.10.18 в 07:20

Великобритания отбелязва за първи път Националния ден на албума

Първият по рода си ден посветен на албума ще бъде отбелязан на 13 октомври на Острова. Честването съвпада със 70 годишнината на албума като формат за слушане на музика и на фона на дебати за бъдещето на консумирането на музика във времената на нарастващата популярност на стрийминга.  Според Британската звукозаписна индустрия от появата на формата..

обновено на 12.10.18 в 10:46
Антонио Санчес (хармоника) и Антонио Санчес (китара)

Антонио Серано и Антонио Санчес в Радио София преди откриването на третия "¡Оле!фестивал"

Духът на Пако де Лусия в студиото на Радио София.Членовете на последната му група, Антонио Серано (хармоника) и Антонио Санчес (китара) откриват тази вечер в София третия Оле!фестивал , на който Радио София е партньор чрез интернет-платформата си Бинар . Чуйте част от разговора на Людмил Фотев с Антонио Серано и Антонио Санчес за това - какво..

публикувано на 11.10.18 в 16:18
 Фиона Бойс

Срещи с австралийската блус звезда Фиона Бойс и хърватския певец и композитор Ведран Иворек

Днес в предаването звучи музика в стиловете блус и рок. Австралийската блус звезда Фиона Бойс идва в България за два концерта на 20 и 21 октомври. Тя даде интервю специално за Радио София, където разказва за кариерата си и интересни случки от живота си. Ще звучат песни от последния ѝ албум. Наскоро хърватският музикант и организатор на фестивал за..

публикувано на 11.10.18 в 10:20