Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Профилактични прегледи за хипертония във ВМА

Снимка: архив

В Световния ден за борба с хипертонията специалисти от Военномедицинска академия ще преглеждат безплатно пациенти с проблеми с кръвното налягане. Консултациите ще се проведат на 17 май, от 08.00 до 13.00 часа, в кабинет № 220, намиращ се на втория етаж в поликлиниката на ВМА. За целта е необходимо да бъде направено предварително записване на тел.: 02/92 25 682, от 08.00-14.00 часа. Не се изисква направление от личния лекар.

Целта на кампанията е да се повиши информираността на обществото по въпросите, свързани с повишеното кръвно налягане, което е една от най-честите причини за смърт от сърдечни заболявания, инсулти и сърдечна недостатъчност.

Глобалният сърдечно-съдов риск нараства драматично, когато артериалната хипертония е съчетана с рискови фактори, свързани с храненето и начина на живот, повишен холестерол, наднормено тегло, повишена консумация на сол и захар, обезвижване, тюнюнопушене.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Арестуваха 35-годишен, счупил прозореца на Синагогата

Столични полицаи задържаха 35-годишен мъж, заподозрян в увреждането на обществена сграда в центъра на София. Сигналът за счупен прозорец на молитвен дом - Софийска централна синагога, е получен в полицията в неделя. Мъжът е установен в хода на предприетите оперативно – издирвателни действия. Той е отведен в Трето РУ, където се изясняват мотивите за..

публикувано на 21.01.19 в 18:34
В час пик в токийското метро е така...

В токийското метро дават безплатна храна на пътниците, изпреварили сутрешния час пик

Една от най-натоварените линии на метрото в Токио се надява да достигне сърцата на пътниците си, като достигне стомасите им, предлагайки им безплатна храна, за да облекчи натоварването по време на пиковите часове, съобщава БГНЕС. Около 7,2 милиона души използват всекидневно токийското метро, като някои..

обновено на 21.01.19 в 15:08

Грипна епидемия в Софийска област, Пловдив и Добрич

Грипна епидемия е в сила от днес на територията на област Добрич. Издадено е предписание за преустановяване на учебните занятия в училищата на територията на областта за периода от 21 до 25 януари, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Същият режим е обявен от утре в Софийска и Пловдивска..

публикувано на 21.01.19 в 14:25

Отбелязваме Деня на родилната помощ

На 21 януари се празнува Денят на родилната помощ, известен още като Бабинден (по стар стил, по нов празникът е на 8 януари). От 1951 година 21 януари е обявен за Ден на родилната помощ и на акушерките и гинеколозите. Празник, на който общество ни отдава дължимото на всеотдайния и високоотговорен труд на акушер-гинеколозите и акушерките и почита приноса..

публикувано на 21.01.19 в 09:30
Елена Петрова играе заедно с  Иван Радоев в “Жан и Беатрис” на Карол Фрешет

Накъде в София

КНИГА В 18.30 ч., в Клуб 1 (НДК). ще бъде премиерата на книгата на Явор Милушев “Апокриф за воаяжа на една овца от стадото на пастира“ ще участват проф. Михаил Неделчев, доц. Веселин Методиев и журналистът Георги Тошев.  „Апокриф за воаяжа на една овца от стадото на пастира" е книга с мемоари, обобщения и размисли на Явор Милушев, съпруг на Цветана..

публикувано на 21.01.19 в 09:26