Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Лятна ваканция в Средновековна България

Багатурите знаят как се върти меч, как се язди кон и как се строи аул

Снимка: Facebook
Лятото наближава и ако се чудите как да организирате ваканцията на детето си така, че хем да му е интересно и забавно, хем да научи нещо полезно, можете да го изпратите на екскурзия в Средновековна България. И макар все още да не сме открили машина на времето, се запознахме с Явор Гънчев, батир багаин, командващ прабългарската школа за оцеляване „Бага-тур“.

"Прабългарската школа "Бага-тур“ представлява организация, която възстановява и популяризира старите български ценности. Ние сме се съсредоточили в периода на Ранното Средновековие - какви са били прабългарите, как са изглеждали, какво са обличали и какво са правели през ежедневието си", разказа ни Явор.

"Понеже това е много общо понятие, ние сме се насочили към военното дело – ритуали, танци и изобщо неща, които са по-атрактивни. Избрали сме първо да разберем как точно е изглеждало облеклото, да научим нещо за българите от онова време и да разберем какви са оръжията, с които са воювали и ловували. Спрели сме се на лъка, сабята, бича и мечия щит и ги разработваме като дисциплини. Конете вървят навсякъде с нас, защото прабългарин без кон не е имало".

„Бага –тур“ организират спектакли, лагери, обучения и семинари, които пренасят всички участници във времената на Средновековна България, а до летните лагери и укрепленията имат достъп всички деца, които имат желание да се обучат и да спазват йерархията.

"Това, което правим и в летните школи и в постоянните занимания, е под формата на игри, които са както за големи, така и за деца. Те включват обучения по стрелба с лък, обучения по историческа фехтовка, по езда. Включени са и обучения по изработване на част от ризница, изковаване на връх на стрела, както и на керамична съдинка".

"Искаме всичко, което е свързано с този период на българите от Дунавска България, да го покажем на съвременния българин", разказва Явор.

Какви са изпитанията, за да може един малък ентусиаст да бъде приет в редиците на багатурите – чуйте от интервюто на Катя Василева с командващия школата батир багаин Явор Гънчев.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Автобусни превозвачи готвят протест

От Конфедерацията на автобусните превозвачи обявиха (КАП), че заради натрупани през годините проблеми в бранша обмислят да започнат безсрочни протести от 18 февруари, като ще спрат превози по всички редовни линии.  За да бъдат чути и решени проблемите на автобусните превозвачи, е изпратено писмо до премиера Бойко Борисов, Министерството на финансите и до..

публикувано на 16.01.19 в 18:48

Пускат 30 нови автобуса по линии 72 и 84

30 нови автобуса ще обслужват линиите 72 и 84 от утре. Превозните средства отговарят на най-високия екологичен стандарт Евро 6, нископодови са и се накланят при спиране на спирка, обясни при представянето им кметът на София Йорданка Фандъкова. Газовите автобуси са по-подходящи за равнинен терен и затова са пуснати в централна градска част. Автобусите,..

публикувано на 16.01.19 в 18:20

Yu-Gi-Oh! - култура, спорт и страст за последователите

Съвременните форми на забавление за деца и възрастни е темата на предаването “Радиоприемница” тази седмица. След ескейп стаите и настолните игри, днес ще се потопим в Yu-Gi-Oh! културата. За да разкаже за играта, спечелила рекорд на Гинес по брой продадени карти, гостува съдията по международни турнири на Yu-Gi-Oh! Иван Тодоров , известен в тези среди..

публикувано на 16.01.19 в 16:36

Кои са най-често срещаните митове за храненето

Защо започнахме да обръщаме толкова голямо внимание на начина си на хранене? В миналото хората са се борели ежедневно, за да осигурят каквато и да е храна на масата.  В момента вече нуждите ни са презадоволени, а и достъпът до различна храна е неограничен. Вече имаме лукса да решим какво точно слагаме на масата и да търсим качеството, което отговаря на..

публикувано на 16.01.19 в 15:58

„Оркестър Титаник" на сцената на Сатиричния театър

На 17 януари предстои първата за 2019 г. премиера в Сатиричен театър "Алеко Константинов". Това е постановката на проф. Румен Рачев „Оркестър Титаник" от Христо Бойчев.  Спектакълът е съвместна продукция с Общинския драматичен театър в Кюстендил. В „Оркестър Титаник“ за първи път като щатни актьори на Сатиричния театър ще се изявят Силвия Лулчева и Иван..

публикувано на 16.01.19 в 15:43