Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Лятна ваканция в Средновековна България

Багатурите знаят как се върти меч, как се язди кон и как се строи аул
Снимка: Facebook
Лятото наближава и ако се чудите как да организирате ваканцията на детето си така, че хем да му е интересно и забавно, хем да научи нещо полезно, можете да го изпратите на екскурзия в Средновековна България. И макар все още да не сме открили машина на времето, се запознахме с Явор Гънчев, батир багаин, командващ прабългарската школа за оцеляване „Бага-тур“.

"Прабългарската школа "Бага-тур“ представлява организация, която възстановява и популяризира старите български ценности. Ние сме се съсредоточили в периода на Ранното Средновековие - какви са били прабългарите, как са изглеждали, какво са обличали и какво са правели през ежедневието си", разказа ни Явор.

"Понеже това е много общо понятие, ние сме се насочили към военното дело – ритуали, танци и изобщо неща, които са по-атрактивни. Избрали сме първо да разберем как точно е изглеждало облеклото, да научим нещо за българите от онова време и да разберем какви са оръжията, с които са воювали и ловували. Спрели сме се на лъка, сабята, бича и мечия щит и ги разработваме като дисциплини. Конете вървят навсякъде с нас, защото прабългарин без кон не е имало".

„Бага –тур“ организират спектакли, лагери, обучения и семинари, които пренасят всички участници във времената на Средновековна България, а до летните лагери и укрепленията имат достъп всички деца, които имат желание да се обучат и да спазват йерархията.

"Това, което правим и в летните школи и в постоянните занимания, е под формата на игри, които са както за големи, така и за деца. Те включват обучения по стрелба с лък, обучения по историческа фехтовка, по езда. Включени са и обучения по изработване на част от ризница, изковаване на връх на стрела, както и на керамична съдинка".

"Искаме всичко, което е свързано с този период на българите от Дунавска България, да го покажем на съвременния българин", разказва Явор.

Какви са изпитанията, за да може един малък ентусиаст да бъде приет в редиците на багатурите – чуйте от интервюто на Катя Василева с командващия школата батир багаин Явор Гънчев.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Тийнейджърите и градът - забавления на открито

По-малко от месец остава до началото на новата учебна година и на учениците да се насладят на свободното си време.  Докато по-малките от тях са ограничени от задължителното присъствие на възрастен, вече поотрасналите тийнейджъри могат да бъдат видени сами в много паркове и басейни в столицата. Естествено, дейностите на открито са най-предпочитани..

публикувано на 21.08.18 в 15:45
Иван Чакъров може дълго да разказва

Иван Чакъров: Националното изложение на занаятите в Орешак е отворено целогодишно

Традициите и българските занаятите са живи. Това не е лозунг или призив, а нагледно доказателство за това може да се види (и пипне) в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в село Орешак близо до Троян. Комплексът е построен през 1971 година. Сега той разполага с 9 изложбени зали на площ от 4200 км. м. Всяка от..

публикувано на 21.08.18 в 15:13

Магията на блуса и рока завладява село Миндя

В десетото издание на "Миндя рок фест" ще пеят повечето хедлайнери от предишните издания - Васко Кръпката и Подуене Блус Бенд, Милена Славова и сърбите от "Cotton Pickers". По време на двете вечери, посветени на блуса и рока, с добра музика и неповторима енергия ще ни заредят и "Drivers", "Delta Roosters", "Рестарт", "Асамбленд" и "Магистри"...

публикувано на 21.08.18 в 15:00
Троян

Донка Михайлова: Елате в Троян, за да срещнете истинските балканджии

"150 причини да посетите Троян" - това е мотото, с което градът се подготвя да отбележи своята 150-а годишнина. Самото селище обаче се заражда много по-рано - още през I век от н.е, когато наследниците на император Траян правят път през планината, който свързва Дунав и Бяло море. Преди 150 години троянци се обединяват и измолват от Мидхат паша селището..

публикувано на 21.08.18 в 14:57

Писатели и визуални артисти се присъединяват към Капана фест

Европейската столица на културата отправя поредната си покана – този път за осмото издание на Капана Фест Есен’18 Театърът ще бъде силен акцент в програмата тази есен – каза в аванс пред Радио София Елица Мавродинова – част от организационния екип на събитието. - Ще има, разбира се, книжен базар. В музикално отношение минаваме на..

публикувано на 21.08.18 в 11:32