Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Лятна ваканция в Средновековна България

Багатурите знаят как се върти меч, как се язди кон и как се строи аул
Снимка: Facebook
Лятото наближава и ако се чудите как да организирате ваканцията на детето си така, че хем да му е интересно и забавно, хем да научи нещо полезно, можете да го изпратите на екскурзия в Средновековна България. И макар все още да не сме открили машина на времето, се запознахме с Явор Гънчев, батир багаин, командващ прабългарската школа за оцеляване „Бага-тур“.

"Прабългарската школа "Бага-тур“ представлява организация, която възстановява и популяризира старите български ценности. Ние сме се съсредоточили в периода на Ранното Средновековие - какви са били прабългарите, как са изглеждали, какво са обличали и какво са правели през ежедневието си", разказа ни Явор.

"Понеже това е много общо понятие, ние сме се насочили към военното дело – ритуали, танци и изобщо неща, които са по-атрактивни. Избрали сме първо да разберем как точно е изглеждало облеклото, да научим нещо за българите от онова време и да разберем какви са оръжията, с които са воювали и ловували. Спрели сме се на лъка, сабята, бича и мечия щит и ги разработваме като дисциплини. Конете вървят навсякъде с нас, защото прабългарин без кон не е имало".

„Бага –тур“ организират спектакли, лагери, обучения и семинари, които пренасят всички участници във времената на Средновековна България, а до летните лагери и укрепленията имат достъп всички деца, които имат желание да се обучат и да спазват йерархията.

"Това, което правим и в летните школи и в постоянните занимания, е под формата на игри, които са както за големи, така и за деца. Те включват обучения по стрелба с лък, обучения по историческа фехтовка, по езда. Включени са и обучения по изработване на част от ризница, изковаване на връх на стрела, както и на керамична съдинка".

"Искаме всичко, което е свързано с този период на българите от Дунавска България, да го покажем на съвременния българин", разказва Явор.

Какви са изпитанията, за да може един малък ентусиаст да бъде приет в редиците на багатурите – чуйте от интервюто на Катя Василева с командващия школата батир багаин Явор Гънчев.


ВИЖТЕ ОЩЕ

"Дървото на живота" във ВМА е допълнено с имената на нови трима донори

"Дървото на живота" във Военномедицинска академия беше допълнено с имената на нови трима донори. На официалната церемония, освен медиците от ВМА, присъстваха представители на Агенцията по трансплантация, Военновъздушните сили, на най-голямата мотоорганизация в България „Sofia Riders” и трансплантирани пациенти. Основен проблем за страната остава ниският..

публикувано на 17.10.18 в 19:15

Пореден скандал около ремонта на ул.„Граф Игнатиев“

Пореден скандал около ремонта на ул.„Граф Игнатиев“. Този път гражданската организация „Спаси София“ сигнализира за нарушаване на Закона за обществените поръчки, тъй като Столичната община променя условията в проекта за трамвайното трасе, след като е финализиран конкурсът. Не само заради това, но и заради проблемите с други транспортни обекти,..

публикувано на 17.10.18 в 19:02

Светлин Наков - вдъхновител с кауза

Гост в днешното издание на предаването е Светлин Наков. Той е софтуерен инженер, има докторска степен по компютърни науки, носител е на наградата „Джон Атанасов“ за принос към развитието на информационните технологии и информационното общество. През 2014 г. получава награда „Млад мениджър“. През 2009 г. създава Академията на Телерик за софтуерни..

публикувано на 17.10.18 в 18:32

„Тайната памет на костюма“ показва финландците в киното от началото на XX век

В „Радиоприемница“ днес гостува художникът и преподавател в НАТФИЗ Елена Тренчева, с която разговаряхме за Финландската гала вечер в рамките на Международния кино-литературен фестивал „Синелибри“. По време на събитието, което ще се проведе тази вечер, 19:30 часа, в Сити Марк Арт Център, ще можем да се насладим на затрогващия филм „Мъжът и..

публикувано на 17.10.18 в 15:46

Да съберем и дарим жълъди и кестени, от които ще бъдат отгледани 12 хиляди фиданки

Детските ни спомени от есента винаги са свързани с приятни разходки в парка, игри сред цветните листа и събиране на кестени и жълъди за домашната ни колекция. Точно сега инициативата „Дари жълъд, засади бъдеще“, която се осъществява от Gorata.bg , превръща събирането на жълъди и кестени в едно много добро дело. Организаторите апелират към..

публикувано на 17.10.18 в 15:40