Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Лятна ваканция в Средновековна България

Багатурите знаят как се върти меч, как се язди кон и как се строи аул
Снимка: Facebook
Лятото наближава и ако се чудите как да организирате ваканцията на детето си така, че хем да му е интересно и забавно, хем да научи нещо полезно, можете да го изпратите на екскурзия в Средновековна България. И макар все още да не сме открили машина на времето, се запознахме с Явор Гънчев, батир багаин, командващ прабългарската школа за оцеляване „Бага-тур“.

"Прабългарската школа "Бага-тур“ представлява организация, която възстановява и популяризира старите български ценности. Ние сме се съсредоточили в периода на Ранното Средновековие - какви са били прабългарите, как са изглеждали, какво са обличали и какво са правели през ежедневието си", разказа ни Явор.

"Понеже това е много общо понятие, ние сме се насочили към военното дело – ритуали, танци и изобщо неща, които са по-атрактивни. Избрали сме първо да разберем как точно е изглеждало облеклото, да научим нещо за българите от онова време и да разберем какви са оръжията, с които са воювали и ловували. Спрели сме се на лъка, сабята, бича и мечия щит и ги разработваме като дисциплини. Конете вървят навсякъде с нас, защото прабългарин без кон не е имало".

„Бага –тур“ организират спектакли, лагери, обучения и семинари, които пренасят всички участници във времената на Средновековна България, а до летните лагери и укрепленията имат достъп всички деца, които имат желание да се обучат и да спазват йерархията.

"Това, което правим и в летните школи и в постоянните занимания, е под формата на игри, които са както за големи, така и за деца. Те включват обучения по стрелба с лък, обучения по историческа фехтовка, по езда. Включени са и обучения по изработване на част от ризница, изковаване на връх на стрела, както и на керамична съдинка".

"Искаме всичко, което е свързано с този период на българите от Дунавска България, да го покажем на съвременния българин", разказва Явор.

Какви са изпитанията, за да може един малък ентусиаст да бъде приет в редиците на багатурите – чуйте от интервюто на Катя Василева с командващия школата батир багаин Явор Гънчев.


ВИЖТЕ ОЩЕ

"Джуренец куест" примамва велосипедистите в Своге

Третото издание на състезанието по планинско колоездене – “Джуренец Куест 2018” ще предизвика любителите на планинското колоездене в дисциплината "Крос кънтри". Велосипедната надпревара ще се проведе на 16 юни в Своге. Всички участници трябва да са с подходяща екипировка, като минимумът е каска и ръкавици. Велосипедите трябва да са в добро..

публикувано на 24.05.18 в 17:00
акад. Валентин Бобевски

Акад. Валентин Бобевски: Химнът на Кирил и Методий е великата българска песен

За 24 май сред отличените с най-високата награда на Министерството на културата "Златен век" - огърлие беше и диригентът акад. Валентин Бобевски. Макар и на осемдесет години (на 19 май с юбилеен концерт отбеляза своята годишнина с концерт в зала "България"), той казва че е млад и има още какво да даде на българската култура: Тази голяма награда за..

публикувано на 24.05.18 в 15:31

Олга Борисова: Нашият фолклор е неповторим

По повод 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, народната певица Олга Борисова получи престижното отличие „Златен век” - печат на Цар Симеон Велики - златен, за приноса ѝ в развитието на българската култура и духовност. " Наградата е признание за моя труд ", казва Олга Борисова и допълва:" През целия си живот не..

публикувано на 24.05.18 в 15:10

Паметна вечер в чест на Стойо Крушкин в Бистрица

Паметна вечер в чест на българския гвардейски и емигрантски музикант Стойо Крушкин ще се проведе в неделя, 27 май, от 16:00 часа в сградата на читалище „Цар Борис I“ в софийското село Бистрица. Ще бъде открита също фото изложба и ще бъде направена презентация за живота и делото на бележития българин. Миналата година официално беше открита..

публикувано на 24.05.18 в 15:05

Президентът Румен Радев: Да бъдем непримирими към невежеството

Хиляди столичани, сред които учители, ученици и хора на културата, изпълниха центъра на София по време на традиционното шествие за Деня на просветата и славянската писменост. В празничното си слово президентът Румен Радев призова „ да бъдем непримирими към невежеството “. Според него свободата на духа се отвоюва ден след ден със знание. Шествието..

публикувано на 24.05.18 в 15:02