Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

IT Step учи децата, че мечтите им не са непостижими

Райна Манджукова и Калина Димитрова
Снимка: Катя Василева

Международната компютърна академия IT Step за трета поредна година организира Лятна компютърна академия за деца. Директорът "Учебна дейност" Райна Манджукова и координаторът на Лятната компютърна академия Калина Димитрова обясниха пред Радио София, че в основата на обучението е заложен иновативен подход, при който не се предлага обучение в една технология, а се дава възможност за формиране на широк поглед върху света на технологиите, което позволява на обучаващите се да разберат какво точно ги интересува.

Заниманията в Лятната компютърна академия започват от 18 юни, като всяко издание е с продължителност една седмица, по време на която ще бъдат проведени обучения в пет направления. Общото време работа на компютрите на ден е около 4,5 часа, като има и дейности за отдих и игри в следобедите с продължителност около два часа.

Едно от най-интересните направления, несъмнено, е това, в което децата се запознават с приложенията за създаване на компютърни игри. Софтуерът, който се използва, е съобразен с възрастта на децата и е леснодостъпен, така че те могат да го използват след това и вкъщи, за да задълбочат знанията си. Използва се и нова платформа, с която могат да бъдат създавани приложения за телефон.

Друг интригуващ аспект е направлението "Роботика", свързано с Arduino и програмиране, в което децата се запознават с писането на код за управление на роботите. Достатъчно внимание, разбира се, ще бъде отделено и на уебдизайна, като обучаващите ще се запознават с основни функции на Photoshop и създаването на анимирани герои в компютърни игри.

Към чисто технологичните умения, които децата могат да усвоят в летния лагер, е добавено и бизнес обучение в "Бизнесландия" за деца от 11 до 15 години. Основната му цел е да се развият предприемаческите способности на малко по-големите деца, тъй като предприемачеството е свързано не само с бизнеса, но и обуславя успеха във всички сфери. Идеята за "Бизнесландия" се заражда от една по-широка цел, а именно желанието да бъдат научени децата да представят това, което могат да правят, особено на фона на огромния дефицит на хора в страната ни, които могат "добре да си продадат труда".

Всяко дете в наши дни използва смартфон и се опитва да прави най-различни неща на него - да моделира, да прави видеоклипчета, учи се да създава приложения, а Академията може му помогне да се научи да прави всичко това красиво и правилно, а също така и с удоволствие, посочи Райна Манджукова. Тя отбеляза също, че в края на всяко едноседмично обучение в Лятната компютърна академия родителите могат да видят какви нови умения са придобили техните деца. А най-ценното, което може да научат самите деца, е, че техните идеи и мечти не са чак толкова недостижими - важно е каква информация имаш и как я използваш. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

"Дървото на живота" във ВМА е допълнено с имената на нови трима донори

"Дървото на живота" във Военномедицинска академия беше допълнено с имената на нови трима донори. На официалната церемония, освен медиците от ВМА, присъстваха представители на Агенцията по трансплантация, Военновъздушните сили, на най-голямата мотоорганизация в България „Sofia Riders” и трансплантирани пациенти. Основен проблем за страната остава ниският..

публикувано на 17.10.18 в 19:15

Пореден скандал около ремонта на ул.„Граф Игнатиев“

Пореден скандал около ремонта на ул.„Граф Игнатиев“. Този път гражданската организация „Спаси София“ сигнализира за нарушаване на Закона за обществените поръчки, тъй като Столичната община променя условията в проекта за трамвайното трасе, след като е финализиран конкурсът. Не само заради това, но и заради проблемите с други транспортни обекти,..

публикувано на 17.10.18 в 19:02

Светлин Наков - вдъхновител с кауза

Гост в днешното издание на предаването е Светлин Наков. Той е софтуерен инженер, има докторска степен по компютърни науки, носител е на наградата „Джон Атанасов“ за принос към развитието на информационните технологии и информационното общество. През 2014 г. получава награда „Млад мениджър“. През 2009 г. създава Академията на Телерик за софтуерни..

публикувано на 17.10.18 в 18:32

„Тайната памет на костюма“ показва финландците в киното от началото на XX век

В „Радиоприемница“ днес гостува художникът и преподавател в НАТФИЗ Елена Тренчева, с която разговаряхме за Финландската гала вечер в рамките на Международния кино-литературен фестивал „Синелибри“. По време на събитието, което ще се проведе тази вечер, 19:30 часа, в Сити Марк Арт Център, ще можем да се насладим на затрогващия филм „Мъжът и..

публикувано на 17.10.18 в 15:46

Да съберем и дарим жълъди и кестени, от които ще бъдат отгледани 12 хиляди фиданки

Детските ни спомени от есента винаги са свързани с приятни разходки в парка, игри сред цветните листа и събиране на кестени и жълъди за домашната ни колекция. Точно сега инициативата „Дари жълъд, засади бъдеще“, която се осъществява от Gorata.bg , превръща събирането на жълъди и кестени в едно много добро дело. Организаторите апелират към..

публикувано на 17.10.18 в 15:40