Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

IT Step учи децата, че мечтите им не са непостижими

Райна Манджукова и Калина Димитрова
Снимка: Катя Василева

Международната компютърна академия IT Step за трета поредна година организира Лятна компютърна академия за деца. Директорът "Учебна дейност" Райна Манджукова и координаторът на Лятната компютърна академия Калина Димитрова обясниха пред Радио София, че в основата на обучението е заложен иновативен подход, при който не се предлага обучение в една технология, а се дава възможност за формиране на широк поглед върху света на технологиите, което позволява на обучаващите се да разберат какво точно ги интересува.

Заниманията в Лятната компютърна академия започват от 18 юни, като всяко издание е с продължителност една седмица, по време на която ще бъдат проведени обучения в пет направления. Общото време работа на компютрите на ден е около 4,5 часа, като има и дейности за отдих и игри в следобедите с продължителност около два часа.

Едно от най-интересните направления, несъмнено, е това, в което децата се запознават с приложенията за създаване на компютърни игри. Софтуерът, който се използва, е съобразен с възрастта на децата и е леснодостъпен, така че те могат да го използват след това и вкъщи, за да задълбочат знанията си. Използва се и нова платформа, с която могат да бъдат създавани приложения за телефон.

Друг интригуващ аспект е направлението "Роботика", свързано с Arduino и програмиране, в което децата се запознават с писането на код за управление на роботите. Достатъчно внимание, разбира се, ще бъде отделено и на уебдизайна, като обучаващите ще се запознават с основни функции на Photoshop и създаването на анимирани герои в компютърни игри.

Към чисто технологичните умения, които децата могат да усвоят в летния лагер, е добавено и бизнес обучение в "Бизнесландия" за деца от 11 до 15 години. Основната му цел е да се развият предприемаческите способности на малко по-големите деца, тъй като предприемачеството е свързано не само с бизнеса, но и обуславя успеха във всички сфери. Идеята за "Бизнесландия" се заражда от една по-широка цел, а именно желанието да бъдат научени децата да представят това, което могат да правят, особено на фона на огромния дефицит на хора в страната ни, които могат "добре да си продадат труда".

Всяко дете в наши дни използва смартфон и се опитва да прави най-различни неща на него - да моделира, да прави видеоклипчета, учи се да създава приложения, а Академията може му помогне да се научи да прави всичко това красиво и правилно, а също така и с удоволствие, посочи Райна Манджукова. Тя отбеляза също, че в края на всяко едноседмично обучение в Лятната компютърна академия родителите могат да видят какви нови умения са придобили техните деца. А най-ценното, което може да научат самите деца, е, че техните идеи и мечти не са чак толкова недостижими - важно е каква информация имаш и как я използваш. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

"Джуренец куест" примамва велосипедистите в Своге

Третото издание на състезанието по планинско колоездене – “Джуренец Куест 2018” ще предизвика любителите на планинското колоездене в дисциплината "Крос кънтри". Велосипедната надпревара ще се проведе на 16 юни в Своге. Всички участници трябва да са с подходяща екипировка, като минимумът е каска и ръкавици. Велосипедите трябва да са в добро..

публикувано на 24.05.18 в 17:00
акад. Валентин Бобевски

Акад. Валентин Бобевски: Химнът на Кирил и Методий е великата българска песен

За 24 май сред отличените с най-високата награда на Министерството на културата "Златен век" - огърлие беше и диригентът акад. Валентин Бобевски. Макар и на осемдесет години (на 19 май с юбилеен концерт отбеляза своята годишнина с концерт в зала "България"), той казва че е млад и има още какво да даде на българската култура: Тази голяма награда за..

публикувано на 24.05.18 в 15:31

Олга Борисова: Нашият фолклор е неповторим

По повод 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, народната певица Олга Борисова получи престижното отличие „Златен век” - печат на Цар Симеон Велики - златен, за приноса ѝ в развитието на българската култура и духовност. " Наградата е признание за моя труд ", казва Олга Борисова и допълва:" През целия си живот не..

публикувано на 24.05.18 в 15:10

Паметна вечер в чест на Стойо Крушкин в Бистрица

Паметна вечер в чест на българския гвардейски и емигрантски музикант Стойо Крушкин ще се проведе в неделя, 27 май, от 16:00 часа в сградата на читалище „Цар Борис I“ в софийското село Бистрица. Ще бъде открита също фото изложба и ще бъде направена презентация за живота и делото на бележития българин. Миналата година официално беше открита..

публикувано на 24.05.18 в 15:05

Президентът Румен Радев: Да бъдем непримирими към невежеството

Хиляди столичани, сред които учители, ученици и хора на културата, изпълниха центъра на София по време на традиционното шествие за Деня на просветата и славянската писменост. В празничното си слово президентът Румен Радев призова „ да бъдем непримирими към невежеството “. Според него свободата на духа се отвоюва ден след ден със знание. Шествието..

публикувано на 24.05.18 в 15:02