Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

IT Step учи децата, че мечтите им не са непостижими

Райна Манджукова и Калина Димитрова
Снимка: Катя Василева

Международната компютърна академия IT Step за трета поредна година организира Лятна компютърна академия за деца. Директорът "Учебна дейност" Райна Манджукова и координаторът на Лятната компютърна академия Калина Димитрова обясниха пред Радио София, че в основата на обучението е заложен иновативен подход, при който не се предлага обучение в една технология, а се дава възможност за формиране на широк поглед върху света на технологиите, което позволява на обучаващите се да разберат какво точно ги интересува.

Заниманията в Лятната компютърна академия започват от 18 юни, като всяко издание е с продължителност една седмица, по време на която ще бъдат проведени обучения в пет направления. Общото време работа на компютрите на ден е около 4,5 часа, като има и дейности за отдих и игри в следобедите с продължителност около два часа.

Едно от най-интересните направления, несъмнено, е това, в което децата се запознават с приложенията за създаване на компютърни игри. Софтуерът, който се използва, е съобразен с възрастта на децата и е леснодостъпен, така че те могат да го използват след това и вкъщи, за да задълбочат знанията си. Използва се и нова платформа, с която могат да бъдат създавани приложения за телефон.

Друг интригуващ аспект е направлението "Роботика", свързано с Arduino и програмиране, в което децата се запознават с писането на код за управление на роботите. Достатъчно внимание, разбира се, ще бъде отделено и на уебдизайна, като обучаващите ще се запознават с основни функции на Photoshop и създаването на анимирани герои в компютърни игри.

Към чисто технологичните умения, които децата могат да усвоят в летния лагер, е добавено и бизнес обучение в "Бизнесландия" за деца от 11 до 15 години. Основната му цел е да се развият предприемаческите способности на малко по-големите деца, тъй като предприемачеството е свързано не само с бизнеса, но и обуславя успеха във всички сфери. Идеята за "Бизнесландия" се заражда от една по-широка цел, а именно желанието да бъдат научени децата да представят това, което могат да правят, особено на фона на огромния дефицит на хора в страната ни, които могат "добре да си продадат труда".

Всяко дете в наши дни използва смартфон и се опитва да прави най-различни неща на него - да моделира, да прави видеоклипчета, учи се да създава приложения, а Академията може му помогне да се научи да прави всичко това красиво и правилно, а също така и с удоволствие, посочи Райна Манджукова. Тя отбеляза също, че в края на всяко едноседмично обучение в Лятната компютърна академия родителите могат да видят какви нови умения са придобили техните деца. А най-ценното, което може да научат самите деца, е, че техните идеи и мечти не са чак толкова недостижими - важно е каква информация имаш и как я използваш. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Тийнейджърите и градът - забавления на открито

По-малко от месец остава до началото на новата учебна година и на учениците да се насладят на свободното си време.  Докато по-малките от тях са ограничени от задължителното присъствие на възрастен, вече поотрасналите тийнейджъри могат да бъдат видени сами в много паркове и басейни в столицата. Естествено, дейностите на открито са най-предпочитани..

публикувано на 21.08.18 в 15:45
Иван Чакъров може дълго да разказва

Иван Чакъров: Националното изложение на занаятите в Орешак е отворено целогодишно

Традициите и българските занаятите са живи. Това не е лозунг или призив, а нагледно доказателство за това може да се види (и пипне) в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в село Орешак близо до Троян. Комплексът е построен през 1971 година. Сега той разполага с 9 изложбени зали на площ от 4200 км. м. Всяка от..

публикувано на 21.08.18 в 15:13

Магията на блуса и рока завладява село Миндя

В десетото издание на "Миндя рок фест" ще пеят повечето хедлайнери от предишните издания - Васко Кръпката и Подуене Блус Бенд, Милена Славова и сърбите от "Cotton Pickers". По време на двете вечери, посветени на блуса и рока, с добра музика и неповторима енергия ще ни заредят и "Drivers", "Delta Roosters", "Рестарт", "Асамбленд" и "Магистри"...

публикувано на 21.08.18 в 15:00
Троян

Донка Михайлова: Елате в Троян, за да срещнете истинските балканджии

"150 причини да посетите Троян" - това е мотото, с което градът се подготвя да отбележи своята 150-а годишнина. Самото селище обаче се заражда много по-рано - още през I век от н.е, когато наследниците на император Траян правят път през планината, който свързва Дунав и Бяло море. Преди 150 години троянци се обединяват и измолват от Мидхат паша селището..

публикувано на 21.08.18 в 14:57

Писатели и визуални артисти се присъединяват към Капана фест

Европейската столица на културата отправя поредната си покана – този път за осмото издание на Капана Фест Есен’18 Театърът ще бъде силен акцент в програмата тази есен – каза в аванс пред Радио София Елица Мавродинова – част от организационния екип на събитието. - Ще има, разбира се, книжен базар. В музикално отношение минаваме на..

публикувано на 21.08.18 в 11:32