Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

IT Step учи децата, че мечтите им не са непостижими

Райна Манджукова и Калина Димитрова
Снимка: Катя Василева

Международната компютърна академия IT Step за трета поредна година организира Лятна компютърна академия за деца. Директорът "Учебна дейност" Райна Манджукова и координаторът на Лятната компютърна академия Калина Димитрова обясниха пред Радио София, че в основата на обучението е заложен иновативен подход, при който не се предлага обучение в една технология, а се дава възможност за формиране на широк поглед върху света на технологиите, което позволява на обучаващите се да разберат какво точно ги интересува.

Заниманията в Лятната компютърна академия започват от 18 юни, като всяко издание е с продължителност една седмица, по време на която ще бъдат проведени обучения в пет направления. Общото време работа на компютрите на ден е около 4,5 часа, като има и дейности за отдих и игри в следобедите с продължителност около два часа.

Едно от най-интересните направления, несъмнено, е това, в което децата се запознават с приложенията за създаване на компютърни игри. Софтуерът, който се използва, е съобразен с възрастта на децата и е леснодостъпен, така че те могат да го използват след това и вкъщи, за да задълбочат знанията си. Използва се и нова платформа, с която могат да бъдат създавани приложения за телефон.

Друг интригуващ аспект е направлението "Роботика", свързано с Arduino и програмиране, в което децата се запознават с писането на код за управление на роботите. Достатъчно внимание, разбира се, ще бъде отделено и на уебдизайна, като обучаващите ще се запознават с основни функции на Photoshop и създаването на анимирани герои в компютърни игри.

Към чисто технологичните умения, които децата могат да усвоят в летния лагер, е добавено и бизнес обучение в "Бизнесландия" за деца от 11 до 15 години. Основната му цел е да се развият предприемаческите способности на малко по-големите деца, тъй като предприемачеството е свързано не само с бизнеса, но и обуславя успеха във всички сфери. Идеята за "Бизнесландия" се заражда от една по-широка цел, а именно желанието да бъдат научени децата да представят това, което могат да правят, особено на фона на огромния дефицит на хора в страната ни, които могат "добре да си продадат труда".

Всяко дете в наши дни използва смартфон и се опитва да прави най-различни неща на него - да моделира, да прави видеоклипчета, учи се да създава приложения, а Академията може му помогне да се научи да прави всичко това красиво и правилно, а също така и с удоволствие, посочи Райна Манджукова. Тя отбеляза също, че в края на всяко едноседмично обучение в Лятната компютърна академия родителите могат да видят какви нови умения са придобили техните деца. А най-ценното, което може да научат самите деца, е, че техните идеи и мечти не са чак толкова недостижими - важно е каква информация имаш и как я използваш. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Автобусни превозвачи готвят протест

От Конфедерацията на автобусните превозвачи обявиха (КАП), че заради натрупани през годините проблеми в бранша обмислят да започнат безсрочни протести от 18 февруари, като ще спрат превози по всички редовни линии.  За да бъдат чути и решени проблемите на автобусните превозвачи, е изпратено писмо до премиера Бойко Борисов, Министерството на финансите и до..

публикувано на 16.01.19 в 18:48

Пускат 30 нови автобуса по линии 72 и 84

30 нови автобуса ще обслужват линиите 72 и 84 от утре. Превозните средства отговарят на най-високия екологичен стандарт Евро 6, нископодови са и се накланят при спиране на спирка, обясни при представянето им кметът на София Йорданка Фандъкова. Газовите автобуси са по-подходящи за равнинен терен и затова са пуснати в централна градска част. Автобусите,..

публикувано на 16.01.19 в 18:20

Yu-Gi-Oh! - култура, спорт и страст за последователите

Съвременните форми на забавление за деца и възрастни е темата на предаването “Радиоприемница” тази седмица. След ескейп стаите и настолните игри, днес ще се потопим в Yu-Gi-Oh! културата. За да разкаже за играта, спечелила рекорд на Гинес по брой продадени карти, гостува съдията по международни турнири на Yu-Gi-Oh! Иван Тодоров , известен в тези среди..

публикувано на 16.01.19 в 16:36

Кои са най-често срещаните митове за храненето

Защо започнахме да обръщаме толкова голямо внимание на начина си на хранене? В миналото хората са се борели ежедневно, за да осигурят каквато и да е храна на масата.  В момента вече нуждите ни са презадоволени, а и достъпът до различна храна е неограничен. Вече имаме лукса да решим какво точно слагаме на масата и да търсим качеството, което отговаря на..

публикувано на 16.01.19 в 15:58

„Оркестър Титаник" на сцената на Сатиричния театър

На 17 януари предстои първата за 2019 г. премиера в Сатиричен театър "Алеко Константинов". Това е постановката на проф. Румен Рачев „Оркестър Титаник" от Христо Бойчев.  Спектакълът е съвместна продукция с Общинския драматичен театър в Кюстендил. В „Оркестър Титаник“ за първи път като щатни актьори на Сатиричния театър ще се изявят Силвия Лулчева и Иван..

публикувано на 16.01.19 в 15:43