Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Тази вечер

Баритонът Томас Хемпсън излиза на сцената на зала "България"

Ще чуем произведения от Моцарт, Гуно, Верди, Масне, Лехар, Бърнстейн
Маестро Павел Балев и Томас Хемпсън репетират със Софийската филхармония
Снимка: В. Балевска
„Като човек, който цял живот е бил голям почитател на оперния свят, за мен е невероятно удоволствие да посрещна като домакин в "Софийската филхармония" един от най-големите певци не само на нашето време. Трябва обаче да кажа, че ако не беше и един от най-големите диригенти - Павел Балев, нямаше да имаме цялото това щастие". 

Думите са на директора на "Софийската филхармония" Найден Тодоров по повод концерта на баритона от Метрополитън опера Томас Хемпсън, който ще се състои тази вечер в зала "България".

Той е сред най-уважаваните и иновативни музиканти на нашето време, 4-кратен носител на най-голямата награда за класическа музика “Ехо Класик” и почетен член на Кралската музикална академия в Лондон. Според световната критика е артист, който завладява не само с гласа си, но и със сценичното си присъствие.

Самият Хемпсън е щастлив, че ще пее в България, защото в кариерата си неведнъж си е партнирал с български певици, сред които са и Соня Йончева, и Красимира Стоянова.

Оказва се, че през последните години Томас Хемпсън е работил неведнъж и с диригента Павел Балев.

Репертоарът на Томас Хемпсън включва над 80 роли, а дискографията му е с над 170 албума, номинирани за много награди, сред които "Грами", "Едисон" и "Гран При".

В програмата тази вечер са включени някои от най-обичаните арии от опери, оперети и мюзикъли на Моцарт, Гуно, Верди, Масне, Лехар, Бърнстейн.

Чуйте повече по темата в репортажа.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Черната статистика по пътя и причините за нея

Христо Радков, председател на Българското обединение на шофьорите, бе наш гост в „Трафик София“, за да се фокусираме върху проблемите по пътищата и черната статистика, която не се променя много през годините. "Според статистиката на МВР, над 95% от произшествията в България стават по вина на шофьора" , посочи Христо Радков. "Вината на..

публикувано на 15.10.18 в 18:41

В нова сграда ще бъде преместена детската градина в с.Томпсън

В нова сграда ще бъде преместена детската градина в с.Томпсън, община Своге. В момента детското заведение се помещава в старото училище, но поддръжката на обекта е твърде скъпа и затова местната администрация ще инвестира в ремонта на по-малко и функционално помещение. Намеренията на общинската администрация на Своге е през следващата учебна година,..

публикувано на 15.10.18 в 16:54

Има сериозен недостиг на жестови преводачи в България

15 души с увреден слух преминаха обучение как да бъдат социални асистенти по проекта „Иновативни практики за хора с увреден слух”. Идеята на проекта е да накара институциите да създават адаптирано съдържание за глухите хора на жестов език, за да имат възможност те да се развиват в повече сфери. Председателят на асоциация „Заслушай се“ Ашод Дерандонян..

публикувано на 15.10.18 в 16:38

1,2 млрд. евро са приходите от туризъм през юни и юли

Приходите от туризъм само за юни и юли са 1.2 млрд евро, което е ръст от около 8.1% спрямо предходната - 2017 година. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова след работна среща с представители на туристическия бранш, професионални сдружения, експерти, на която бяха обобщени резултатите от изминалия летен сезон и беше обсъдена подготовката..

публикувано на 15.10.18 в 15:45

1109 пациенти се нуждаят от трансплантация у нас

1109 са пациентите, които се нуждаят от трансплантация у нас в момента, стана ясно по време на официалната церемония за откриване на Европейската седмица на донорството, която се проведе в Университетската болница "Света Екатерина". Кампанията преминава под надслова „Частица от теб може да бъде за някого целия свят!”, като по този начин ще се изрази..

публикувано на 15.10.18 в 15:25