Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Тази вечер

Баритонът Томас Хемпсън излиза на сцената на зала "България"

Ще чуем произведения от Моцарт, Гуно, Верди, Масне, Лехар, Бърнстейн

Маестро Павел Балев и Томас Хемпсън репетират със Софийската филхармония
Снимка: В. Балевска
„Като човек, който цял живот е бил голям почитател на оперния свят, за мен е невероятно удоволствие да посрещна като домакин в "Софийската филхармония" един от най-големите певци не само на нашето време. Трябва обаче да кажа, че ако не беше и един от най-големите диригенти - Павел Балев, нямаше да имаме цялото това щастие". 

Думите са на директора на "Софийската филхармония" Найден Тодоров по повод концерта на баритона от Метрополитън опера Томас Хемпсън, който ще се състои тази вечер в зала "България".

Той е сред най-уважаваните и иновативни музиканти на нашето време, 4-кратен носител на най-голямата награда за класическа музика “Ехо Класик” и почетен член на Кралската музикална академия в Лондон. Според световната критика е артист, който завладява не само с гласа си, но и със сценичното си присъствие.

Самият Хемпсън е щастлив, че ще пее в България, защото в кариерата си неведнъж си е партнирал с български певици, сред които са и Соня Йончева, и Красимира Стоянова.

Оказва се, че през последните години Томас Хемпсън е работил неведнъж и с диригента Павел Балев.

Репертоарът на Томас Хемпсън включва над 80 роли, а дискографията му е с над 170 албума, номинирани за много награди, сред които "Грами", "Едисон" и "Гран При".

В програмата тази вечер са включени някои от най-обичаните арии от опери, оперети и мюзикъли на Моцарт, Гуно, Верди, Масне, Лехар, Бърнстейн.

Чуйте повече по темата в репортажа.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Денят на една софиянка

"Денят на една софиянка" e история за бежанка с неочакван край - добър. Често положителните истории за бежанците не достигат до нас, защото няма кой да ги разкаже.  С тази задача са се захванали от Фондация "Изящни дела", а продуктът на техния труд вече можем да видим във всички метролокации в София. Той представлява един късометражен филм ,..

публикувано на 22.01.19 в 17:47

Образованието - най-подкрепяният от дарители сектор у нас

Дарителските организации иската да видят отражение на своите проекти в политиките на Министерството на образованието и науката, отбеляза директорът на Българския дарителски форум Красимира Величкова. По думите й, постигнатият синхрон между двете страни може да доведе до значителни успехи не само в личностното развитие на учениците, но и в..

публикувано на 22.01.19 в 17:30

Момчетата от Innerglow изненадват с по-необичайни инструменти на представянето на Chained In Love

В петък, 25 януари, в известен столичен клуб, момчетата от групата Innerglow ще представят новия си сингъл Chained In Love и видеото към него. Това е песента, която самите слушатели избраха и с отзивите си след всеки концерт на групата ги убедиха, че трябва да запишат възможно най-скоро. Тодор Ковачев, Петър Желев, Иван Даскалов и Матей..

публикувано на 22.01.19 в 16:39
Васил Велев

Нов вид трудови договори предлагат работодатели

Работодатели предлагат с промени в Кодекса на труда да се въведат нов вид трудови договори. Предложението е да се записват две числа - общият разход за труд и нетната сума, която работникът получава след всички удръжки. Работодателските организации настояват осигурителната тежест да бъде разпределена поравно между работодателя и наетия работник,..

публикувано на 22.01.19 в 16:25
Захари Сотиров и Даниела Минкова-Машова

Ски скок и ски бягане - трудни, но изграждащи характер спортове

Зимните спортове, забавленията в планината и на пистата - за това говорим тази седмица в нашата "Радиоприемница". Днес на ход са темите за ски бягането и мястото му у нас. Не по-малко интересен за дискутиране спорт е и ски скокът. С какви предизвикателства се сблъскват желаещите да практикуват двата зимни спорта? Този и други въпроси обсъдихме с..

публикувано на 22.01.19 в 15:17