Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Тази вечер

Баритонът Томас Хемпсън излиза на сцената на зала "България"

Ще чуем произведения от Моцарт, Гуно, Верди, Масне, Лехар, Бърнстейн
Маестро Павел Балев и Томас Хемпсън репетират със Софийската филхармония
Снимка: В. Балевска
„Като човек, който цял живот е бил голям почитател на оперния свят, за мен е невероятно удоволствие да посрещна като домакин в "Софийската филхармония" един от най-големите певци не само на нашето време. Трябва обаче да кажа, че ако не беше и един от най-големите диригенти - Павел Балев, нямаше да имаме цялото това щастие". 

Думите са на директора на "Софийската филхармония" Найден Тодоров по повод концерта на баритона от Метрополитън опера Томас Хемпсън, който ще се състои тази вечер в зала "България".

Той е сред най-уважаваните и иновативни музиканти на нашето време, 4-кратен носител на най-голямата награда за класическа музика “Ехо Класик” и почетен член на Кралската музикална академия в Лондон. Според световната критика е артист, който завладява не само с гласа си, но и със сценичното си присъствие.

Самият Хемпсън е щастлив, че ще пее в България, защото в кариерата си неведнъж си е партнирал с български певици, сред които са и Соня Йончева, и Красимира Стоянова.

Оказва се, че през последните години Томас Хемпсън е работил неведнъж и с диригента Павел Балев.

Репертоарът на Томас Хемпсън включва над 80 роли, а дискографията му е с над 170 албума, номинирани за много награди, сред които "Грами", "Едисон" и "Гран При".

В програмата тази вечер са включени някои от най-обичаните арии от опери, оперети и мюзикъли на Моцарт, Гуно, Верди, Масне, Лехар, Бърнстейн.

Чуйте повече по темата в репортажа.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Отварят изцяло булевард "България" на 10 септември

От събота ще бъде отворен бул. „България“ в участъка от булевардите „Иван Гешов” до „Гоце Делчев”. В момента се ремонтира платното в посока квартал „Бояна”, а движението се осъществява двупосочно в другото платно - в посока НДК. Именно то ще бъде затворено от събота, за да може също да се реконстриура, посочи столичният кмет Йорданка Фандъкова : Имам..

публикувано на 20.08.18 в 14:35

Махмурлукът - има ли спасение

Пулсиращата глава, чувствителният стомах и сухотата в устата са обичайни явления в сезона на летните отпуски, когато хората са по-склонни да прекаляват с алкохола. Доказано е научно, че 100 грама концентрат се разграждат от организма  напълно между 4 и 5 часа, а същото количество бира, вино или шампанско - между  1 и 2 часа. С увеличаването на..

публикувано на 20.08.18 в 14:33

Наука на борда: Да заснемеш затъмнението

Каква е разликата между слънчево и лунно затъмнение? Колко често могат да се наблюдават и от кои точки на света? А чудили ли сте се каква екипировка, какви обективи и колко планиране са необходими, за да получиш перфектните кадри от тези явления? Отговорите на тези въпроси ни дава Ганчо Ганчев - фотограф, пътешественик, докторант в Катедра..

публикувано на 20.08.18 в 11:07

Събират средства за метеостанция на заслон "Тевното езеро"

Свършва работната седмица, ставаме в събота сутрин и решаваме, че ще ходим на планина. За да сме сигурни в метеорологичната прогноза можем да отворим сайта на Българската организация на хижите с обсервация и да видим в реално време каква е обстановката в дадената планина. Това е възможно след снабдяването на осем от хижите ни с уеб камери,..

публикувано на 19.08.18 в 16:05

Доц. Петър Атанасов: Дори и малки количества алкохол могат да ни навредят в жегите

Рязката промяна на времето създаде здравословни проблеми на десетки хора. С покачването на температурите, трябва да бъдем по-внимателни особено в горещите обедни часове. Как да се предпазим от влошаване на хронични заболявания, кога да потърсим лекар, а и за правилния режим на хранене през лятото - потърсихме мнението на доц. д-р Петър Атанасов,..

публикувано на 18.08.18 в 12:40