Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Лекари се обявиха срещу Здравната карта

Снимка: Георги Корнейков, БНР
Сдружения на общински и частни болници остро възразиха срещу Националната здравна карта, публикувана за обществено обсъждане. Според представителите на организациите, изготвеният документ не е съобразен със становищата на комисиите, работили по места по областните здравни карти.

В изготвената национална карта е заложено намаляване на броя на леглата в лечебните заведения с близо 6 хил., въпреки че това не е заявявано от областните комисии, алармираха от Сдружението на общинските болници в България, Националното сдружение на частните болници, Центъра за защита правата в здравеопазването, Българската болнична асоциация.

С намаляването на броя на леглата за болнична помощ, НЗОК ще заплаща по-малко средства на лечебните заведения, което ще й спестява 360 млн. лв. годишно, изчисли д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита правата в здравеопазването. Според него става дума за недопустима намеса на администрацията в здравеопазването.

С предложената Национална здравна карта се ограничава възможността за избор на лечебно заведение от страна на пациентите и се връща т. нар. райониране на медицинските услуги, смята д-р Кацаров.

Според д-р Красимир Грудев от Националното сдружение на частните болници, има несъответствия между броя на болничните легла и населението в дадена област. В област Хасково има два пъти повече жители, отколкото в област Смолян. Леглата, предназначени за ортопедично лечение обаче и за двете области са по 19.

Представителите на общински и частни болници алармираха и за финансовите проблеми на болниците в страната, които трупат дългове заради извършената надлимитна дейност. Проблемът не е само в управлението на болниците, посочи д-р Кацаров по повод ситуацията в болницата във Враца.  

Представителите на болничните сдружения настояват да се направи обективна оценка на Националната здравна карта. Според д-р Кацаров са необходими промени и в Закона за лечебните заведения, защото с изготвянето на здравната карта екипът на МЗ всъщност изпълнява закона.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Автобусни превозвачи готвят протест

От Конфедерацията на автобусните превозвачи обявиха (КАП), че заради натрупани през годините проблеми в бранша обмислят да започнат безсрочни протести от 18 февруари, като ще спрат превози по всички редовни линии.  За да бъдат чути и решени проблемите на автобусните превозвачи, е изпратено писмо до премиера Бойко Борисов, Министерството на финансите и до..

публикувано на 16.01.19 в 18:48

Пускат 30 нови автобуса по линии 72 и 84

30 нови автобуса ще обслужват линиите 72 и 84 от утре. Превозните средства отговарят на най-високия екологичен стандарт Евро 6, нископодови са и се накланят при спиране на спирка, обясни при представянето им кметът на София Йорданка Фандъкова. Газовите автобуси са по-подходящи за равнинен терен и затова са пуснати в централна градска част. Автобусите,..

публикувано на 16.01.19 в 18:20

Yu-Gi-Oh! - култура, спорт и страст за последователите

Съвременните форми на забавление за деца и възрастни е темата на предаването “Радиоприемница” тази седмица. След ескейп стаите и настолните игри, днес ще се потопим в Yu-Gi-Oh! културата. За да разкаже за играта, спечелила рекорд на Гинес по брой продадени карти, гостува съдията по международни турнири на Yu-Gi-Oh! Иван Тодоров , известен в тези среди..

публикувано на 16.01.19 в 16:36

Кои са най-често срещаните митове за храненето

Защо започнахме да обръщаме толкова голямо внимание на начина си на хранене? В миналото хората са се борели ежедневно, за да осигурят каквато и да е храна на масата.  В момента вече нуждите ни са презадоволени, а и достъпът до различна храна е неограничен. Вече имаме лукса да решим какво точно слагаме на масата и да търсим качеството, което отговаря на..

публикувано на 16.01.19 в 15:58

„Оркестър Титаник" на сцената на Сатиричния театър

На 17 януари предстои първата за 2019 г. премиера в Сатиричен театър "Алеко Константинов". Това е постановката на проф. Румен Рачев „Оркестър Титаник" от Христо Бойчев.  Спектакълът е съвместна продукция с Общинския драматичен театър в Кюстендил. В „Оркестър Титаник“ за първи път като щатни актьори на Сатиричния театър ще се изявят Силвия Лулчева и Иван..

публикувано на 16.01.19 в 15:43