Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Лекари се обявиха срещу Здравната карта

Снимка: Георги Корнейков, БНР
Сдружения на общински и частни болници остро възразиха срещу Националната здравна карта, публикувана за обществено обсъждане. Според представителите на организациите, изготвеният документ не е съобразен със становищата на комисиите, работили по места по областните здравни карти.

В изготвената национална карта е заложено намаляване на броя на леглата в лечебните заведения с близо 6 хил., въпреки че това не е заявявано от областните комисии, алармираха от Сдружението на общинските болници в България, Националното сдружение на частните болници, Центъра за защита правата в здравеопазването, Българската болнична асоциация.

С намаляването на броя на леглата за болнична помощ, НЗОК ще заплаща по-малко средства на лечебните заведения, което ще й спестява 360 млн. лв. годишно, изчисли д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита правата в здравеопазването. Според него става дума за недопустима намеса на администрацията в здравеопазването.

С предложената Национална здравна карта се ограничава възможността за избор на лечебно заведение от страна на пациентите и се връща т. нар. райониране на медицинските услуги, смята д-р Кацаров.

Според д-р Красимир Грудев от Националното сдружение на частните болници, има несъответствия между броя на болничните легла и населението в дадена област. В област Хасково има два пъти повече жители, отколкото в област Смолян. Леглата, предназначени за ортопедично лечение обаче и за двете области са по 19.

Представителите на общински и частни болници алармираха и за финансовите проблеми на болниците в страната, които трупат дългове заради извършената надлимитна дейност. Проблемът не е само в управлението на болниците, посочи д-р Кацаров по повод ситуацията в болницата във Враца.  

Представителите на болничните сдружения настояват да се направи обективна оценка на Националната здравна карта. Според д-р Кацаров са необходими промени и в Закона за лечебните заведения, защото с изготвянето на здравната карта екипът на МЗ всъщност изпълнява закона.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Тийнейджърите и градът - забавления на открито

По-малко от месец остава до началото на новата учебна година и на учениците да се насладят на свободното си време.  Докато по-малките от тях са ограничени от задължителното присъствие на възрастен, вече поотрасналите тийнейджъри могат да бъдат видени сами в много паркове и басейни в столицата. Естествено, дейностите на открито са най-предпочитани..

публикувано на 21.08.18 в 15:45
Иван Чакъров може дълго да разказва

Иван Чакъров: Националното изложение на занаятите в Орешак е отворено целогодишно

Традициите и българските занаятите са живи. Това не е лозунг или призив, а нагледно доказателство за това може да се види (и пипне) в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в село Орешак близо до Троян. Комплексът е построен през 1971 година. Сега той разполага с 9 изложбени зали на площ от 4200 км. м. Всяка от..

публикувано на 21.08.18 в 15:13

Магията на блуса и рока завладява село Миндя

В десетото издание на "Миндя рок фест" ще пеят повечето хедлайнери от предишните издания - Васко Кръпката и Подуене Блус Бенд, Милена Славова и сърбите от "Cotton Pickers". По време на двете вечери, посветени на блуса и рока, с добра музика и неповторима енергия ще ни заредят и "Drivers", "Delta Roosters", "Рестарт", "Асамбленд" и "Магистри"...

публикувано на 21.08.18 в 15:00
Троян

Донка Михайлова: Елате в Троян, за да срещнете истинските балканджии

"150 причини да посетите Троян" - това е мотото, с което градът се подготвя да отбележи своята 150-а годишнина. Самото селище обаче се заражда много по-рано - още през I век от н.е, когато наследниците на император Траян правят път през планината, който свързва Дунав и Бяло море. Преди 150 години троянци се обединяват и измолват от Мидхат паша селището..

публикувано на 21.08.18 в 14:57

Писатели и визуални артисти се присъединяват към Капана фест

Европейската столица на културата отправя поредната си покана – този път за осмото издание на Капана Фест Есен’18 Театърът ще бъде силен акцент в програмата тази есен – каза в аванс пред Радио София Елица Мавродинова – част от организационния екип на събитието. - Ще има, разбира се, книжен базар. В музикално отношение минаваме на..

публикувано на 21.08.18 в 11:32