Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Лекари се обявиха срещу Здравната карта

Снимка: Георги Корнейков, БНР
Сдружения на общински и частни болници остро възразиха срещу Националната здравна карта, публикувана за обществено обсъждане. Според представителите на организациите, изготвеният документ не е съобразен със становищата на комисиите, работили по места по областните здравни карти.

В изготвената национална карта е заложено намаляване на броя на леглата в лечебните заведения с близо 6 хил., въпреки че това не е заявявано от областните комисии, алармираха от Сдружението на общинските болници в България, Националното сдружение на частните болници, Центъра за защита правата в здравеопазването, Българската болнична асоциация.

С намаляването на броя на леглата за болнична помощ, НЗОК ще заплаща по-малко средства на лечебните заведения, което ще й спестява 360 млн. лв. годишно, изчисли д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита правата в здравеопазването. Според него става дума за недопустима намеса на администрацията в здравеопазването.

С предложената Национална здравна карта се ограничава възможността за избор на лечебно заведение от страна на пациентите и се връща т. нар. райониране на медицинските услуги, смята д-р Кацаров.

Според д-р Красимир Грудев от Националното сдружение на частните болници, има несъответствия между броя на болничните легла и населението в дадена област. В област Хасково има два пъти повече жители, отколкото в област Смолян. Леглата, предназначени за ортопедично лечение обаче и за двете области са по 19.

Представителите на общински и частни болници алармираха и за финансовите проблеми на болниците в страната, които трупат дългове заради извършената надлимитна дейност. Проблемът не е само в управлението на болниците, посочи д-р Кацаров по повод ситуацията в болницата във Враца.  

Представителите на болничните сдружения настояват да се направи обективна оценка на Националната здравна карта. Според д-р Кацаров са необходими промени и в Закона за лечебните заведения, защото с изготвянето на здравната карта екипът на МЗ всъщност изпълнява закона.

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Джуренец куест" примамва велосипедистите в Своге

Третото издание на състезанието по планинско колоездене – “Джуренец Куест 2018” ще предизвика любителите на планинското колоездене в дисциплината "Крос кънтри". Велосипедната надпревара ще се проведе на 16 юни в Своге. Всички участници трябва да са с подходяща екипировка, като минимумът е каска и ръкавици. Велосипедите трябва да са в добро..

публикувано на 24.05.18 в 17:00
акад. Валентин Бобевски

Акад. Валентин Бобевски: Химнът на Кирил и Методий е великата българска песен

За 24 май сред отличените с най-високата награда на Министерството на културата "Златен век" - огърлие беше и диригентът акад. Валентин Бобевски. Макар и на осемдесет години (на 19 май с юбилеен концерт отбеляза своята годишнина с концерт в зала "България"), той казва че е млад и има още какво да даде на българската култура: Тази голяма награда за..

публикувано на 24.05.18 в 15:31

Олга Борисова: Нашият фолклор е неповторим

По повод 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, народната певица Олга Борисова получи престижното отличие „Златен век” - печат на Цар Симеон Велики - златен, за приноса ѝ в развитието на българската култура и духовност. " Наградата е признание за моя труд ", казва Олга Борисова и допълва:" През целия си живот не..

публикувано на 24.05.18 в 15:10

Паметна вечер в чест на Стойо Крушкин в Бистрица

Паметна вечер в чест на българския гвардейски и емигрантски музикант Стойо Крушкин ще се проведе в неделя, 27 май, от 16:00 часа в сградата на читалище „Цар Борис I“ в софийското село Бистрица. Ще бъде открита също фото изложба и ще бъде направена презентация за живота и делото на бележития българин. Миналата година официално беше открита..

публикувано на 24.05.18 в 15:05

Президентът Румен Радев: Да бъдем непримирими към невежеството

Хиляди столичани, сред които учители, ученици и хора на културата, изпълниха центъра на София по време на традиционното шествие за Деня на просветата и славянската писменост. В празничното си слово президентът Румен Радев призова „ да бъдем непримирими към невежеството “. Според него свободата на духа се отвоюва ден след ден със знание. Шествието..

публикувано на 24.05.18 в 15:02