Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Лекари се обявиха срещу Здравната карта

Снимка: Георги Корнейков, БНР
Сдружения на общински и частни болници остро възразиха срещу Националната здравна карта, публикувана за обществено обсъждане. Според представителите на организациите, изготвеният документ не е съобразен със становищата на комисиите, работили по места по областните здравни карти.

В изготвената национална карта е заложено намаляване на броя на леглата в лечебните заведения с близо 6 хил., въпреки че това не е заявявано от областните комисии, алармираха от Сдружението на общинските болници в България, Националното сдружение на частните болници, Центъра за защита правата в здравеопазването, Българската болнична асоциация.

С намаляването на броя на леглата за болнична помощ, НЗОК ще заплаща по-малко средства на лечебните заведения, което ще й спестява 360 млн. лв. годишно, изчисли д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита правата в здравеопазването. Според него става дума за недопустима намеса на администрацията в здравеопазването.

С предложената Национална здравна карта се ограничава възможността за избор на лечебно заведение от страна на пациентите и се връща т. нар. райониране на медицинските услуги, смята д-р Кацаров.

Според д-р Красимир Грудев от Националното сдружение на частните болници, има несъответствия между броя на болничните легла и населението в дадена област. В област Хасково има два пъти повече жители, отколкото в област Смолян. Леглата, предназначени за ортопедично лечение обаче и за двете области са по 19.

Представителите на общински и частни болници алармираха и за финансовите проблеми на болниците в страната, които трупат дългове заради извършената надлимитна дейност. Проблемът не е само в управлението на болниците, посочи д-р Кацаров по повод ситуацията в болницата във Враца.  

Представителите на болничните сдружения настояват да се направи обективна оценка на Националната здравна карта. Според д-р Кацаров са необходими промени и в Закона за лечебните заведения, защото с изготвянето на здравната карта екипът на МЗ всъщност изпълнява закона.

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Дървото на живота" във ВМА е допълнено с имената на нови трима донори

"Дървото на живота" във Военномедицинска академия беше допълнено с имената на нови трима донори. На официалната церемония, освен медиците от ВМА, присъстваха представители на Агенцията по трансплантация, Военновъздушните сили, на най-голямата мотоорганизация в България „Sofia Riders” и трансплантирани пациенти. Основен проблем за страната остава ниският..

публикувано на 17.10.18 в 19:15

Пореден скандал около ремонта на ул.„Граф Игнатиев“

Пореден скандал около ремонта на ул.„Граф Игнатиев“. Този път гражданската организация „Спаси София“ сигнализира за нарушаване на Закона за обществените поръчки, тъй като Столичната община променя условията в проекта за трамвайното трасе, след като е финализиран конкурсът. Не само заради това, но и заради проблемите с други транспортни обекти,..

публикувано на 17.10.18 в 19:02

Светлин Наков - вдъхновител с кауза

Гост в днешното издание на предаването е Светлин Наков. Той е софтуерен инженер, има докторска степен по компютърни науки, носител е на наградата „Джон Атанасов“ за принос към развитието на информационните технологии и информационното общество. През 2014 г. получава награда „Млад мениджър“. През 2009 г. създава Академията на Телерик за софтуерни..

публикувано на 17.10.18 в 18:32

„Тайната памет на костюма“ показва финландците в киното от началото на XX век

В „Радиоприемница“ днес гостува художникът и преподавател в НАТФИЗ Елена Тренчева, с която разговаряхме за Финландската гала вечер в рамките на Международния кино-литературен фестивал „Синелибри“. По време на събитието, което ще се проведе тази вечер, 19:30 часа, в Сити Марк Арт Център, ще можем да се насладим на затрогващия филм „Мъжът и..

публикувано на 17.10.18 в 15:46

Да съберем и дарим жълъди и кестени, от които ще бъдат отгледани 12 хиляди фиданки

Детските ни спомени от есента винаги са свързани с приятни разходки в парка, игри сред цветните листа и събиране на кестени и жълъди за домашната ни колекция. Точно сега инициативата „Дари жълъд, засади бъдеще“, която се осъществява от Gorata.bg , превръща събирането на жълъди и кестени в едно много добро дело. Организаторите апелират към..

публикувано на 17.10.18 в 15:40