Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

20 000 деца са включени допълнително в системата на образованието

Красимир Вълчев
Снимка: БГНЕС
Над 20 000 деца са включени допълнително в системата на образованието. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на отчет на дейността на министерството през първата година от мандата.
Министър Вълчев допълни, че в 900 училища и 400 детски градини са отпуснати допълнително 22 000 млн. лева за включване на деца в образователната система от уязвими групи. 

От Министерството на науката и образованието подготвят два големи проекта по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж", които трябва да стартират през следващата учебна година. Първият проект е за преодоляване на образователните трудности в училище, който ще е продължение на проекта "Твоят час".

"Допълнителните обучения по проекта целят да подкрепят всеки ученик, за да бъде компенсирано неговото изоставане. Това ще стане не само с помощта на учителите, но и на други специалисти в училище, като психолози и ресурсни учители", обясни Вълчев.

"Вторият проект е за допълнително обучение по български език в детските градини на децата, чийто майчин език не е българският. Ще има и система с индикатори, за да се следи увеличаването на децата в задължителната предучилищна и училищна възраст по общини", добави образователният министър.

Предвижда се през следващите 3-4 години заплатите на учителите да бъдат вдигнати двойно, стана ясно още от срещата. Министър Вълчев припомни, че от тази година е въведена регионална диференциация на финансирането, тъй като в по-малките населени места по-трудно се мотивират млади хора да работят като учители. "Средствата, отделени за допълнително заплащане на тези учители, са в размер на 12%, т.е. около 50 млн. лв.", каза министър Вълчев.

Сред другите приоритети на министерството е финансирането на специалности с недостиг на пазара на труда в професионалните гимназии. За тази година са отделени 3 млн. лв. за тях, като се предвижда да бъде прието постановление за защитени специалности в професионалните гимназии, които да могат да се преподават в маломерни паралелки.

"Предвижда се през следващата година голям проект за дигитални умения, който ще е по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж"", обяви още министър Вълчев. Той уточни, че първата дейност по проекта ще е за създаването на т.нар. отворен образователен облак /електронно съдържание с хранилище/, до което ще има свободен достъп и в него ще има безплатни електронни уроци. Чрез втората дейност ще се обучават учители за преподаване на дигитални умения на учениците, а третата дейност ще е за въвеждането на компютърно моделиране в училище - от трети клас.

Още по темата - чуйте в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Автобусни превозвачи готвят протест

От Конфедерацията на автобусните превозвачи обявиха (КАП), че заради натрупани през годините проблеми в бранша обмислят да започнат безсрочни протести от 18 февруари, като ще спрат превози по всички редовни линии.  За да бъдат чути и решени проблемите на автобусните превозвачи, е изпратено писмо до премиера Бойко Борисов, Министерството на финансите и до..

публикувано на 16.01.19 в 18:48

Пускат 30 нови автобуса по линии 72 и 84

30 нови автобуса ще обслужват линиите 72 и 84 от утре. Превозните средства отговарят на най-високия екологичен стандарт Евро 6, нископодови са и се накланят при спиране на спирка, обясни при представянето им кметът на София Йорданка Фандъкова. Газовите автобуси са по-подходящи за равнинен терен и затова са пуснати в централна градска част. Автобусите,..

публикувано на 16.01.19 в 18:20

Yu-Gi-Oh! - култура, спорт и страст за последователите

Съвременните форми на забавление за деца и възрастни е темата на предаването “Радиоприемница” тази седмица. След ескейп стаите и настолните игри, днес ще се потопим в Yu-Gi-Oh! културата. За да разкаже за играта, спечелила рекорд на Гинес по брой продадени карти, гостува съдията по международни турнири на Yu-Gi-Oh! Иван Тодоров , известен в тези среди..

публикувано на 16.01.19 в 16:36

Кои са най-често срещаните митове за храненето

Защо започнахме да обръщаме толкова голямо внимание на начина си на хранене? В миналото хората са се борели ежедневно, за да осигурят каквато и да е храна на масата.  В момента вече нуждите ни са презадоволени, а и достъпът до различна храна е неограничен. Вече имаме лукса да решим какво точно слагаме на масата и да търсим качеството, което отговаря на..

публикувано на 16.01.19 в 15:58

„Оркестър Титаник" на сцената на Сатиричния театър

На 17 януари предстои първата за 2019 г. премиера в Сатиричен театър "Алеко Константинов". Това е постановката на проф. Румен Рачев „Оркестър Титаник" от Христо Бойчев.  Спектакълът е съвместна продукция с Общинския драматичен театър в Кюстендил. В „Оркестър Титаник“ за първи път като щатни актьори на Сатиричния театър ще се изявят Силвия Лулчева и Иван..

публикувано на 16.01.19 в 15:43