Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

20 000 деца са включени допълнително в системата на образованието

Красимир Вълчев
Снимка: БГНЕС
Над 20 000 деца са включени допълнително в системата на образованието. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на отчет на дейността на министерството през първата година от мандата.
Министър Вълчев допълни, че в 900 училища и 400 детски градини са отпуснати допълнително 22 000 млн. лева за включване на деца в образователната система от уязвими групи. 

От Министерството на науката и образованието подготвят два големи проекта по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж", които трябва да стартират през следващата учебна година. Първият проект е за преодоляване на образователните трудности в училище, който ще е продължение на проекта "Твоят час".

"Допълнителните обучения по проекта целят да подкрепят всеки ученик, за да бъде компенсирано неговото изоставане. Това ще стане не само с помощта на учителите, но и на други специалисти в училище, като психолози и ресурсни учители", обясни Вълчев.

"Вторият проект е за допълнително обучение по български език в детските градини на децата, чийто майчин език не е българският. Ще има и система с индикатори, за да се следи увеличаването на децата в задължителната предучилищна и училищна възраст по общини", добави образователният министър.

Предвижда се през следващите 3-4 години заплатите на учителите да бъдат вдигнати двойно, стана ясно още от срещата. Министър Вълчев припомни, че от тази година е въведена регионална диференциация на финансирането, тъй като в по-малките населени места по-трудно се мотивират млади хора да работят като учители. "Средствата, отделени за допълнително заплащане на тези учители, са в размер на 12%, т.е. около 50 млн. лв.", каза министър Вълчев.

Сред другите приоритети на министерството е финансирането на специалности с недостиг на пазара на труда в професионалните гимназии. За тази година са отделени 3 млн. лв. за тях, като се предвижда да бъде прието постановление за защитени специалности в професионалните гимназии, които да могат да се преподават в маломерни паралелки.

"Предвижда се през следващата година голям проект за дигитални умения, който ще е по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж"", обяви още министър Вълчев. Той уточни, че първата дейност по проекта ще е за създаването на т.нар. отворен образователен облак /електронно съдържание с хранилище/, до което ще има свободен достъп и в него ще има безплатни електронни уроци. Чрез втората дейност ще се обучават учители за преподаване на дигитални умения на учениците, а третата дейност ще е за въвеждането на компютърно моделиране в училище - от трети клас.

Още по темата - чуйте в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Джуренец куест" примамва велосипедистите в Своге

Третото издание на състезанието по планинско колоездене – “Джуренец Куест 2018” ще предизвика любителите на планинското колоездене в дисциплината "Крос кънтри". Велосипедната надпревара ще се проведе на 16 юни в Своге. Всички участници трябва да са с подходяща екипировка, като минимумът е каска и ръкавици. Велосипедите трябва да са в добро..

публикувано на 24.05.18 в 17:00
акад. Валентин Бобевски

Акад. Валентин Бобевски: Химнът на Кирил и Методий е великата българска песен

За 24 май сред отличените с най-високата награда на Министерството на културата "Златен век" - огърлие беше и диригентът акад. Валентин Бобевски. Макар и на осемдесет години (на 19 май с юбилеен концерт отбеляза своята годишнина с концерт в зала "България"), той казва че е млад и има още какво да даде на българската култура: Тази голяма награда за..

публикувано на 24.05.18 в 15:31

Олга Борисова: Нашият фолклор е неповторим

По повод 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, народната певица Олга Борисова получи престижното отличие „Златен век” - печат на Цар Симеон Велики - златен, за приноса ѝ в развитието на българската култура и духовност. " Наградата е признание за моя труд ", казва Олга Борисова и допълва:" През целия си живот не..

публикувано на 24.05.18 в 15:10

Паметна вечер в чест на Стойо Крушкин в Бистрица

Паметна вечер в чест на българския гвардейски и емигрантски музикант Стойо Крушкин ще се проведе в неделя, 27 май, от 16:00 часа в сградата на читалище „Цар Борис I“ в софийското село Бистрица. Ще бъде открита също фото изложба и ще бъде направена презентация за живота и делото на бележития българин. Миналата година официално беше открита..

публикувано на 24.05.18 в 15:05

Президентът Румен Радев: Да бъдем непримирими към невежеството

Хиляди столичани, сред които учители, ученици и хора на културата, изпълниха центъра на София по време на традиционното шествие за Деня на просветата и славянската писменост. В празничното си слово президентът Румен Радев призова „ да бъдем непримирими към невежеството “. Според него свободата на духа се отвоюва ден след ден със знание. Шествието..

публикувано на 24.05.18 в 15:02