Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

20 000 деца са включени допълнително в системата на образованието

Красимир Вълчев
Снимка: БГНЕС
Над 20 000 деца са включени допълнително в системата на образованието. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на отчет на дейността на министерството през първата година от мандата.
Министър Вълчев допълни, че в 900 училища и 400 детски градини са отпуснати допълнително 22 000 млн. лева за включване на деца в образователната система от уязвими групи. 

От Министерството на науката и образованието подготвят два големи проекта по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж", които трябва да стартират през следващата учебна година. Първият проект е за преодоляване на образователните трудности в училище, който ще е продължение на проекта "Твоят час".

"Допълнителните обучения по проекта целят да подкрепят всеки ученик, за да бъде компенсирано неговото изоставане. Това ще стане не само с помощта на учителите, но и на други специалисти в училище, като психолози и ресурсни учители", обясни Вълчев.

"Вторият проект е за допълнително обучение по български език в детските градини на децата, чийто майчин език не е българският. Ще има и система с индикатори, за да се следи увеличаването на децата в задължителната предучилищна и училищна възраст по общини", добави образователният министър.

Предвижда се през следващите 3-4 години заплатите на учителите да бъдат вдигнати двойно, стана ясно още от срещата. Министър Вълчев припомни, че от тази година е въведена регионална диференциация на финансирането, тъй като в по-малките населени места по-трудно се мотивират млади хора да работят като учители. "Средствата, отделени за допълнително заплащане на тези учители, са в размер на 12%, т.е. около 50 млн. лв.", каза министър Вълчев.

Сред другите приоритети на министерството е финансирането на специалности с недостиг на пазара на труда в професионалните гимназии. За тази година са отделени 3 млн. лв. за тях, като се предвижда да бъде прието постановление за защитени специалности в професионалните гимназии, които да могат да се преподават в маломерни паралелки.

"Предвижда се през следващата година голям проект за дигитални умения, който ще е по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж"", обяви още министър Вълчев. Той уточни, че първата дейност по проекта ще е за създаването на т.нар. отворен образователен облак /електронно съдържание с хранилище/, до което ще има свободен достъп и в него ще има безплатни електронни уроци. Чрез втората дейност ще се обучават учители за преподаване на дигитални умения на учениците, а третата дейност ще е за въвеждането на компютърно моделиране в училище - от трети клас.

Още по темата - чуйте в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Тийнейджърите и градът - забавления на открито

По-малко от месец остава до началото на новата учебна година и на учениците да се насладят на свободното си време.  Докато по-малките от тях са ограничени от задължителното присъствие на възрастен, вече поотрасналите тийнейджъри могат да бъдат видени сами в много паркове и басейни в столицата. Естествено, дейностите на открито са най-предпочитани..

публикувано на 21.08.18 в 15:45
Иван Чакъров може дълго да разказва

Иван Чакъров: Националното изложение на занаятите в Орешак е отворено целогодишно

Традициите и българските занаятите са живи. Това не е лозунг или призив, а нагледно доказателство за това може да се види (и пипне) в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в село Орешак близо до Троян. Комплексът е построен през 1971 година. Сега той разполага с 9 изложбени зали на площ от 4200 км. м. Всяка от..

публикувано на 21.08.18 в 15:13

Магията на блуса и рока завладява село Миндя

В десетото издание на "Миндя рок фест" ще пеят повечето хедлайнери от предишните издания - Васко Кръпката и Подуене Блус Бенд, Милена Славова и сърбите от "Cotton Pickers". По време на двете вечери, посветени на блуса и рока, с добра музика и неповторима енергия ще ни заредят и "Drivers", "Delta Roosters", "Рестарт", "Асамбленд" и "Магистри"...

публикувано на 21.08.18 в 15:00
Троян

Донка Михайлова: Елате в Троян, за да срещнете истинските балканджии

"150 причини да посетите Троян" - това е мотото, с което градът се подготвя да отбележи своята 150-а годишнина. Самото селище обаче се заражда много по-рано - още през I век от н.е, когато наследниците на император Траян правят път през планината, който свързва Дунав и Бяло море. Преди 150 години троянци се обединяват и измолват от Мидхат паша селището..

публикувано на 21.08.18 в 14:57

Писатели и визуални артисти се присъединяват към Капана фест

Европейската столица на културата отправя поредната си покана – този път за осмото издание на Капана Фест Есен’18 Театърът ще бъде силен акцент в програмата тази есен – каза в аванс пред Радио София Елица Мавродинова – част от организационния екип на събитието. - Ще има, разбира се, книжен базар. В музикално отношение минаваме на..

публикувано на 21.08.18 в 11:32