Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

20 000 деца са включени допълнително в системата на образованието

Красимир Вълчев
Снимка: БГНЕС
Над 20 000 деца са включени допълнително в системата на образованието. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на отчет на дейността на министерството през първата година от мандата.
Министър Вълчев допълни, че в 900 училища и 400 детски градини са отпуснати допълнително 22 000 млн. лева за включване на деца в образователната система от уязвими групи. 

От Министерството на науката и образованието подготвят два големи проекта по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж", които трябва да стартират през следващата учебна година. Първият проект е за преодоляване на образователните трудности в училище, който ще е продължение на проекта "Твоят час".

"Допълнителните обучения по проекта целят да подкрепят всеки ученик, за да бъде компенсирано неговото изоставане. Това ще стане не само с помощта на учителите, но и на други специалисти в училище, като психолози и ресурсни учители", обясни Вълчев.

"Вторият проект е за допълнително обучение по български език в детските градини на децата, чийто майчин език не е българският. Ще има и система с индикатори, за да се следи увеличаването на децата в задължителната предучилищна и училищна възраст по общини", добави образователният министър.

Предвижда се през следващите 3-4 години заплатите на учителите да бъдат вдигнати двойно, стана ясно още от срещата. Министър Вълчев припомни, че от тази година е въведена регионална диференциация на финансирането, тъй като в по-малките населени места по-трудно се мотивират млади хора да работят като учители. "Средствата, отделени за допълнително заплащане на тези учители, са в размер на 12%, т.е. около 50 млн. лв.", каза министър Вълчев.

Сред другите приоритети на министерството е финансирането на специалности с недостиг на пазара на труда в професионалните гимназии. За тази година са отделени 3 млн. лв. за тях, като се предвижда да бъде прието постановление за защитени специалности в професионалните гимназии, които да могат да се преподават в маломерни паралелки.

"Предвижда се през следващата година голям проект за дигитални умения, който ще е по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж"", обяви още министър Вълчев. Той уточни, че първата дейност по проекта ще е за създаването на т.нар. отворен образователен облак /електронно съдържание с хранилище/, до което ще има свободен достъп и в него ще има безплатни електронни уроци. Чрез втората дейност ще се обучават учители за преподаване на дигитални умения на учениците, а третата дейност ще е за въвеждането на компютърно моделиране в училище - от трети клас.

Още по темата - чуйте в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Дървото на живота" във ВМА е допълнено с имената на нови трима донори

"Дървото на живота" във Военномедицинска академия беше допълнено с имената на нови трима донори. На официалната церемония, освен медиците от ВМА, присъстваха представители на Агенцията по трансплантация, Военновъздушните сили, на най-голямата мотоорганизация в България „Sofia Riders” и трансплантирани пациенти. Основен проблем за страната остава ниският..

публикувано на 17.10.18 в 19:15

Пореден скандал около ремонта на ул.„Граф Игнатиев“

Пореден скандал около ремонта на ул.„Граф Игнатиев“. Този път гражданската организация „Спаси София“ сигнализира за нарушаване на Закона за обществените поръчки, тъй като Столичната община променя условията в проекта за трамвайното трасе, след като е финализиран конкурсът. Не само заради това, но и заради проблемите с други транспортни обекти,..

публикувано на 17.10.18 в 19:02

Светлин Наков - вдъхновител с кауза

Гост в днешното издание на предаването е Светлин Наков. Той е софтуерен инженер, има докторска степен по компютърни науки, носител е на наградата „Джон Атанасов“ за принос към развитието на информационните технологии и информационното общество. През 2014 г. получава награда „Млад мениджър“. През 2009 г. създава Академията на Телерик за софтуерни..

публикувано на 17.10.18 в 18:32

„Тайната памет на костюма“ показва финландците в киното от началото на XX век

В „Радиоприемница“ днес гостува художникът и преподавател в НАТФИЗ Елена Тренчева, с която разговаряхме за Финландската гала вечер в рамките на Международния кино-литературен фестивал „Синелибри“. По време на събитието, което ще се проведе тази вечер, 19:30 часа, в Сити Марк Арт Център, ще можем да се насладим на затрогващия филм „Мъжът и..

публикувано на 17.10.18 в 15:46

Да съберем и дарим жълъди и кестени, от които ще бъдат отгледани 12 хиляди фиданки

Детските ни спомени от есента винаги са свързани с приятни разходки в парка, игри сред цветните листа и събиране на кестени и жълъди за домашната ни колекция. Точно сега инициативата „Дари жълъд, засади бъдеще“, която се осъществява от Gorata.bg , превръща събирането на жълъди и кестени в едно много добро дело. Организаторите апелират към..

публикувано на 17.10.18 в 15:40