Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Райна Кабаиванска представя своите "трима тенори"

Найден Тодоров: Надявам се концертът да бъде животопроменящо събитие

Найден Тодоров
Снимка: архив

Публиката ще се наслади на "едни от най-красивите арии, писани някога за тенор". Думите са на Найден Тодоров, който ще дирижира концерта на тримата най-изявени тенори от майсторските класове на Райна Кабаиванска в Нов български университет: Андреа Каре, Давиде Риу и Рейналдо Дроз. Датата е 3 юни, мястото - зала "България". 

Найден Тодоров, който през годините е дирижирал концертите на всички майсторски класове на оперната прима в НБУ, казва че се чувства малко странно, защото обикновено в концертите преобладават дамите - сопрани или мецосопрани, докато мъжките гласове са по-малко. Сега обаче се оказва, че именно трима от мъжките гласове правят толкова голяма кариера, особено Андреа Каре.

"Споменът за тримата големи тенори: Павароти, Доминго и Карерас, които започнаха преди повече от двайсет години в Рим е поводът да направим  закачка с публиката в България, която да види кои са следващите", уточнява с усмивка  маестро Тодоров и добавя: "Звездата Райна Кабаиванска ще представи своите наследници, защото самата Кабаиванска е човек с уникално присъствие".

Найден Тодоров е щастлив от факта, че е имал възможност да бъде толкова близо до оперната прима по време на майсторските й класове, защото това му е помогнало да разбира оперните певци и проблемите им, понякога да ги следва в авантюрите им, да им помага и направлява. 
ВИЖТЕ ОЩЕ

Завършени са 90% от ремонтните дейности на ул. "Солунска"

90% от ремонтите дейности по ул. "Солунска" са завършени, съобщи по време на проверка на трасето, зам.- кметът по транспорта Евгени Крусев . Остава да се извършат довършителни работи по улицата, свързани с отводняването на водосточните тръби на съседните кооперации. Улица "Солунска" е част от цялостната реконструкция на Зона 2. Общо 1600 квадрата е..

публикувано на 23.10.18 в 18:05

Стефан Дойчев и Ненчо Нейков вярват, че добротворчеството променя съдби

В днешно време спортът и благородните каузите вървят ръка за ръка, като едни спортисти работят с деца, а други работят за деца. Героите, с които ви срещнахме тази седмица, вече 15 години организират благотворителни турнири по тъч ръгби, а събраните средства даряват на различни организации, деца, останали без родители, на социални домове и на хора,..

публикувано на 23.10.18 в 17:35

Над 150 инициативи, свързани с четенето, ще се проведат в София

Над 150 инициативи, свързани с четенето, ще се проведат в София по случай Национална седмица на четенето, която ще продължи до 26 октомври. В България над 40% от българските ученици до 15 г. не могат да разберат това, което четат, показват данните от национално изследване. Това подчерта еврокомисарят по образованието Тибор Наврачич , в свой доклад...

публикувано на 23.10.18 в 16:41

Метрото оказва силно влияние за разрастването на пренебрегвани градски зони

Метрото е един от основните градоустройствени фактори, които оказват влияние за разрастването на пренебрегвани до скоро зони. Това подчерта на форум за градското развитие главният архитект на Столичната община Здравко Здравков . Той даде пример с изградента станция „Искърско шосе“ и строящата се станция в кв.„Овча купел“, които привличат все по-засилен..

публикувано на 23.10.18 в 16:29

Столичната библиотека бележи 90-годишен юбилей

С много и различни инициативи Столичната библиотека ще отбелжи своята 90-та годишнина. Всичко това се случва именно в седмицата на четенето. В наши дни Столичната библиотека и филиалите й съхраняват около един милион библиотечни единици, осигуряват обслужване на хиляди столичани, а изградената компютърна мрежа предлага достъп до библиографски,..

публикувано на 23.10.18 в 16:21