Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Райна Кабаиванска представя своите "трима тенори"

Найден Тодоров: Надявам се концертът да бъде животопроменящо събитие

Найден Тодоров
Снимка: архив

Публиката ще се наслади на "едни от най-красивите арии, писани някога за тенор". Думите са на Найден Тодоров, който ще дирижира концерта на тримата най-изявени тенори от майсторските класове на Райна Кабаиванска в Нов български университет: Андреа Каре, Давиде Риу и Рейналдо Дроз. Датата е 3 юни, мястото - зала "България". 

Найден Тодоров, който през годините е дирижирал концертите на всички майсторски класове на оперната прима в НБУ, казва че се чувства малко странно, защото обикновено в концертите преобладават дамите - сопрани или мецосопрани, докато мъжките гласове са по-малко. Сега обаче се оказва, че именно трима от мъжките гласове правят толкова голяма кариера, особено Андреа Каре.

"Споменът за тримата големи тенори: Павароти, Доминго и Карерас, които започнаха преди повече от двайсет години в Рим е поводът да направим  закачка с публиката в България, която да види кои са следващите", уточнява с усмивка  маестро Тодоров и добавя: "Звездата Райна Кабаиванска ще представи своите наследници, защото самата Кабаиванска е човек с уникално присъствие".

Найден Тодоров е щастлив от факта, че е имал възможност да бъде толкова близо до оперната прима по време на майсторските й класове, защото това му е помогнало да разбира оперните певци и проблемите им, понякога да ги следва в авантюрите им, да им помага и направлява. 
ВИЖТЕ ОЩЕ

Годишните технически прегледи ще се записват централизирано, не на локални сървъри

Промяна в системата за отчитане на екологичността на колите предвиждат от Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“. Мярката е част от предвиждащите се изменения за ограничаване на замърсяването на въздуха и по-специално тези, свързани с транспорта като източник на замърсяване. Затягането на контрола в пунктовете за Годишни технически..

обновено на 20.06.18 в 17:53

Изложбата "Бележитите портрети на Надар" пристига в София

Сара Бернар, Жорж Санд, Виктор Юго, Емил Зола, Клод Дебюси. Това са част от портретите на известни личности, снимани от големия френски фотограф Феликс Надар в края на XIX и началото на XX век. Те са част от изложбата, която ще бъде открита утре в Националната галерия - Двореца и с която ще бъде поставен финалът на петото издание на фестивала..

публикувано на 20.06.18 в 17:48
Борислав Йоцов

Борислав Йоцов и Нов симфоничен оркестър - една артистична комбинация

Нов симфоничен оркестър си има нов артистичен директор и неговото име е Борислав Йоцов, един от най-добрите български кларинетисти, преподавател и в музикалната академия, и в музикалното училище в София. Той гостува в сутрешното ни " Радиокафе " и в един непосредствен разговор сподели какво би искал да направи за този оркестър, с който той самият е..

публикувано на 20.06.18 в 16:41

241 са децата-бежанци в България

241 са децата-бежанци в България по официални данни на Държавната агенция за бежанците. От началото на годината има подадени осем молби за закрила на непридружени деца в България. Според Закона за убежището и бежанците, непридружените деца трябва да бъдат настанени при близки, в семейна среда или в специализирани институции. Не така обаче стоят..

публикувано на 20.06.18 в 16:35

Отново настояват за конкретни изменения в законодателството за чистия въздух

Да се разработи мобилно приложение, което да показва степента на замърсяване на въздуха и когато е необходимо - да се раздават филтриращи маски на гражданите. За това настояват от Българската асоциация за закрила на пациентите (БАЗП), които организираха кръгла маса за вредата от фините прахови частици и мерките, които трябва да бъдат предприети...

публикувано на 20.06.18 в 16:26