Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Ще бъде чест да ме свързват с Гауди

Екатерина Стойчева - Ина: Изкуствата вървят по две - като черешите

Бах винаги ми подрежда главата
Снимка: официален профил

Научила съм се да рисувам в немалка степен от дългите години прекарани на пианото, казва Ина Стойчева, която е художник, работещ стъклопис. Убедена е, че изкуствата винаги вървят по две - като черешите. Единствено времето ограничава хората на изкуството да се посветят на едно изкуство, защото денонощието има само двайсет и четири часа.

На въпроса "Има ли композитор, чиято музика я вдъхновява?", категоричният й отговор е: "Бах е това без което не мога". Казва че той й подрежда главата, въпреки че много обича и Шуман, и Бетовен. 

Ина СтойчеваНаред с творбите създадени за последната й изложба "Гауди обсебване", в която участва и майка й Радка Жекова, Ина работи и върху стъклен триптих, чиято тема е алхимията. Вдъхновението от Гауди обаче прекъсва работата й по триптиха, за да направи своите уникални предмети, които представя в експозицията. Всъщност австрийският скулптор, художник и архитект Хундертвасер, както и Гауди  я пленяват още от дете. Тя си дава сметка че това е едно опосредствено общуване, едно измислено пътуване. "Истинският сблъсък с Гауди те приковава да потънеш в неговите идеи и теми", посочва Екатерина и допълва: "Ние всъщност имаме много общи теми, за които разбрах сега. Фокусът при него не е храносмилателната система, а хармоничното общуване на човека с природата". 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Иво Иванов: Понякога малките хора имат големи истории

Иво Иванов е български спортен журналист и писател, известен с разказите си, вдъхновени от обикновените хора, попаднали в необикновени ситуации. Вече повече от 25 години той живее в американския щат Канзас, а преди това завършва Националната спортна академия със специалност баскетбол, както и журналистика в Софийския университет. Работи като..

публикувано на 24.09.18 в 16:48

София е домакин на първото по рода си в България "Ателие по биотехнологии"

Над 200 участници от 11 държави ще се включат в първото по рода си за България "Ателие по биотехнологии" (Biotech Atelier). Форумът ще се проведе утре в иновационния форум „Джон Атанасов“ в София Тех Парк. Организатори са Българската асоциация за персонализирана медицина, Българския форум на бизнес лидерите, фармацевтични компании, Българската..

публикувано на 24.09.18 в 16:25

Онлайн платформа помага на жени, жертви на насилие

От днес е достъпна онлайн платформа, която помага на жени, жертви на насилие, успешно да възвърнат самочувствието си. С игрови елементи и обучение чрез „мисии“, потребителките получават дългосрочна подкрепа, така че да се откъснат от отровното въздействие на насилника и да придобият независимостта сами да се справят с ежедневните трудности. Идеята е в..

публикувано на 24.09.18 в 16:10

Кампания на "SOS Детски селища" напомня, че едно от всеки десет деца расте само

"SOS Детски селища България" стартира кампанията "1 от всеки 10 деца тръгва на училище, без да има кой да го изпрати“. Кампанията има две основни цели. Първо, да насочи вниманието на обществеността върху една много тревожна статистика, че едно от всеки десет деца расте само. Второ, да привлече дарители в подкрепа на тези деца - децата, които са лишени от..

публикувано на 24.09.18 в 15:58
Железница

Железница предлага разходки по разнообразни екопътеки

азходка по екопътеките във Витоша е предложението, което отправяме към вас. По източните склонове на планината преминават няколко маршрута с различна трудност. Съществуват алеи през Витоша до Черни връх и хижа „Алеко“, както и път през Плана планина до Кокалянския манастир. Една от най-известните пътеки е панорамната туристическа алея, част от..

публикувано на 24.09.18 в 14:46