Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Ще бъде чест да ме свързват с Гауди

Екатерина Стойчева - Ина: Изкуствата вървят по две - като черешите

Бах винаги ми подрежда главата
Снимка: официален профил

Научила съм се да рисувам в немалка степен от дългите години прекарани на пианото, казва Ина Стойчева, която е художник, работещ стъклопис. Убедена е, че изкуствата винаги вървят по две - като черешите. Единствено времето ограничава хората на изкуството да се посветят на едно изкуство, защото денонощието има само двайсет и четири часа.

На въпроса "Има ли композитор, чиято музика я вдъхновява?", категоричният й отговор е: "Бах е това без което не мога". Казва че той й подрежда главата, въпреки че много обича и Шуман, и Бетовен. 

Ина СтойчеваНаред с творбите създадени за последната й изложба "Гауди обсебване", в която участва и майка й Радка Жекова, Ина работи и върху стъклен триптих, чиято тема е алхимията. Вдъхновението от Гауди обаче прекъсва работата й по триптиха, за да направи своите уникални предмети, които представя в експозицията. Всъщност австрийският скулптор, художник и архитект Хундертвасер, както и Гауди  я пленяват още от дете. Тя си дава сметка че това е едно опосредствено общуване, едно измислено пътуване. "Истинският сблъсък с Гауди те приковава да потънеш в неговите идеи и теми", посочва Екатерина и допълва: "Ние всъщност имаме много общи теми, за които разбрах сега. Фокусът при него не е храносмилателната система, а хармоничното общуване на човека с природата". 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Георги Димитров - Жожо: Искам светът да стане по-добър чрез музика

Възпитаник на НМУ "Любомир Пипков" - София, от класа на Цветан Андреев. Едновременно младши студент в Университета по изкуствата в Грац, в класа на проф. Паоло Пегораро. Първи носител на учредения през миналата година приз "Олга Камбурова", както и на над петнайсет първи отличия от конкурси у нас и в чужбина. Името му е Георги Димитров - Жожо , който..

публикувано на 23.06.18 в 15:05

Д-р Иван Диков: При всяко съмнение за генитална инфекция трябва веднага да се вземат мерки

В сезона на високите температури, отпуските, по-честите пътувания, деликатният въпрос за опасността от генитални инфекции излиза на дневен ред. Крият ли риск водните басейни, плуването, общите сервизни помещения? При какви оплаквания задължително трябва веднага да се обърнем към специалист, кои са най-честите инфекции при непротектиран полов акт и..

публикувано на 23.06.18 в 13:10

Близо 200 спортисти ще се включат във „Витоша 100“

Близо 200 спортисти и повече от 2500 любители на планината и силните усещания се включват в традиционната вече 42-ра обиколка на Витоша, известна като „Витоша 100“. Името подсказва и приблизителната дължина на трасето. Колоездачите вече са по него, а в 23.59 тази вечер ще стартира маратонът за бързоходците. Има и дуатлон, който се нарича "Виташа 200"...

публикувано на 23.06.18 в 11:25

Огледала, светли цветове и подходящи мебели правят чудеса в тесните стаи

Вашият дом е повече от няколко прозореца, невзрачни стени и кафява врата. Ако се запознаем с няколко малки тайни за това как можем да направим малката къщурка просторен замък и кои цветове са успокояващи и модерни за сезона, ще направим своя дом уютен и желан. Какви са те, обяснява Денис Ли , архитект от Казахстан, който живее и твори в София: Много..

публикувано на 22.06.18 в 18:49

Изложба разкрива Близкия изток през погледа на българските учени

Трудно ли е да се достигне до загадките на държавите от Близкия изток, това разказва изложбата "Близкият изток през погледа на българските учени", която вече може да бъде разгледана във фоайето на Централната университетска библиотека на Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Изложбата обединява две експозиции. Първата е "Катедра „Арабистика и..

публикувано на 22.06.18 в 17:41