Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Ще бъде чест да ме свързват с Гауди

Екатерина Стойчева - Ина: Изкуствата вървят по две - като черешите

Бах винаги ми подрежда главата

Снимка: официален профил

Научила съм се да рисувам в немалка степен от дългите години прекарани на пианото, казва Ина Стойчева, която е художник, работещ стъклопис. Убедена е, че изкуствата винаги вървят по две - като черешите. Единствено времето ограничава хората на изкуството да се посветят на едно изкуство, защото денонощието има само двайсет и четири часа.

На въпроса "Има ли композитор, чиято музика я вдъхновява?", категоричният й отговор е: "Бах е това без което не мога". Казва че той й подрежда главата, въпреки че много обича и Шуман, и Бетовен. 

Ина СтойчеваНаред с творбите създадени за последната й изложба "Гауди обсебване", в която участва и майка й Радка Жекова, Ина работи и върху стъклен триптих, чиято тема е алхимията. Вдъхновението от Гауди обаче прекъсва работата й по триптиха, за да направи своите уникални предмети, които представя в експозицията. Всъщност австрийският скулптор, художник и архитект Хундертвасер, както и Гауди  я пленяват още от дете. Тя си дава сметка че това е едно опосредствено общуване, едно измислено пътуване. "Истинският сблъсък с Гауди те приковава да потънеш в неговите идеи и теми", посочва Екатерина и допълва: "Ние всъщност имаме много общи теми, за които разбрах сега. Фокусът при него не е храносмилателната система, а хармоничното общуване на човека с природата". 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Няма възрастово ограничение за поставяне на кохлеарен имплант

Над 700 кохлеарни имплантации са извършени в България от първата операция, извършена у нас през 1999 година. При интервенцията на хората с проблеми със слуха се имплантира електронно устройство, което им помага да чуват и да живеят пълноценно.  Постигнатото в тази област, проблемите и предизвикателствата пред оториноларингологията през последните 20..

публикувано на 25.03.19 в 19:26

85 документални филма са включени в четвъртото издание на фестивала Мaster of Art

85 документални филма, от които 9 български, са включени в четвъртото издание на фестивала Мaster of Art, който ще се проведе от 4 до 25 април в София. Събитието е първият в Източна Европа международен филмов фестивал за документални филми за изкуство. Той се провежда едновременно в три града в България - София, Пловдив и Варна. Организаторът Найо..

публикувано на 25.03.19 в 18:07

12 години от създаването си празнува фондация "Искам бебе"

12 години от създаването си празнува днес фондация "Искам бебе". На празнична церемония в Българското национално радио бяха връчени годишните награди “Ангели на благодарността”. Събитието е съпроводено от благотворителната инициатива на Детския хор на БНР. Приходите от новия им албум „Люлчини песни” ще бъдат дарени в подкрепа на каузата на „Искам..

публикувано на 25.03.19 в 17:46

Изключително многопластова личност с голямо обаяние - такъв е бил Иван Табаков

Ако в някой хубав ден до 12 април се разхождате по "Оборище", например и решите да отделите малко време за нещо красиво, можете да "свърнете" в една от преките и да се окажете в малката галерия Лоран , а там - да попаднете в омайния свят на Иван Табаков. Негови картини с цветя - едни натюрморти изключително ефектни е избрал да покаже Лаврен..

публикувано на 25.03.19 в 17:42

Ваня Кънева: Всеки родител има своите силни страни, те трябва да се надграждат

Грижата за най-малките и равносметката от изпълнението на тригодишния проект, чиято основна цел е подобряването на развитието и благосъстоянието на децата в ранната детска възраст, бяха във фокуса на двудневната конференция „Грижа в ранната възраст“, организирана от Фондация „За Нашите Деца“ през миналата седмица. Дейностите включват работа на терен..

публикувано на 25.03.19 в 16:28

Пламен Таушанов: Столичната община да измерва не само ФПЧ-10, но и ФПЧ-2,5 - те са още по-опасни

Българската асоциация за защита на пациентите и Българския лекарски съюз организират на 26 март, от 13 часа в сградата на Българския червен кръст форум на тема: „България - първа по смъртност в ЕС заради мръсен въздух“ . Очаква се становища да представят Световната здравна организация и столичният кмет Йорданка Фандъкова. Ще присъстват лекари и..

публикувано на 25.03.19 в 16:11

Започна набирането на средства за пенсионерите без великденски надбавки

Днес, на Благовещение, бе даден стартът на Националната кампания „Великден за всеки - дари празник на баба и дядо“ в подкрепа на пенсионерите, които няма да получат надбавка за празника. До 26 април в благотворителната акция отново ще се набират финансови средства чрез изпращане на SMS на номер 1255 (на стойност 1 лев, освободен от ДДС),..

публикувано на 25.03.19 в 15:28