Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От стъклото на прозорците до стъклената фасада на новото летище в Истанбул

Снимка: pixabay.com

Лятото чука на вратата и знаем, че ремонтите и особено подмяната на дограмата са на дневен ред. Важно е обаче да знаем какви качества да търсим в една дограма. В Европейския съюз има доста регулации. Когато правим избор, не е нужно да е най-скъпата, защото това не я прави най-функционална. Трябва да помислим за какво ще платим, и по конкретно на какво най-много държим? Хубаво е първо да се огледаме в страничните фактори. Оживена ли е улицата, където живеем? Духа ли често силен вятър? Влажно ли мястото което обитаваме? Ако вземем предвид тези неща можем да наблегнем устойчивост на атмосферния фактор, водоустойчивост, топлинна защита или шумоизолация.


Всеки един параметър на защита се разделя на класове. Устойчивостта на вятър има шест класа, водоустойчивост - 10 класа. При стъклата пък има нива на светлинна и слънчево топлинна пропускливост. При PVC профилите има няколко класа, според дебелината на рамката. По-тънкият профил може да е по-евтин, но шумоизолацията, стабилността и трайността ще са ниски. Най-добре е да изберем клас А, гарантиращ топ качество. Разбира се по-високите параметри водят и до по-висока цена, за това трябва да се съобразим с възможностите си. Естествено най-хубаво е да има оптимално съотношение между цена и качество.

Хубавите прозорци са в стъклопакети с полирани стъкла, понякога и със слънцезащитно покритие. Евтиното стъкло води до непредвидени нови разходи.
Един от най-важните елементи при ПВЦ прозорците е стъклопакетът. Именно той в голяма степен определя топлопроводимостта. Стъклопакетите се състоят от две или повече стъкла, разделени помежду им от камера, запълнена с въздух или с газ.

На пазара най-търсени са енергоспестяващи стъклопакети. При тях на вътрешната страна има нанесено фино покритие от сребърни йони. Това води до по-малка топлопроводимост,  в сравнение с обикновеното стъкло. Другият важен факто е, с колко камери е стъклопакета. Най-разпространени са еднокамерните, като все по често хората избита двукамерни, и в много редки случаи трикамерни, но при тях цената се покачва доста, което ги прави и не предпочитани.

За изолацията при стъклопакетите е важно дали са пълни с газ и какво е отстоянието между отделните стъкла и каква е дебелината на използваното стъкло. Най-често стъклопакетите се пълнят с аргон, а при качествено изпълнение може да бъде запечатан близо 20 години. Дебелината пък не трябва да е по-малко от 4 мм, защото тогава прозорецът няма да може да изпълни функцията си.

Една от най-големите компании за производство на стъкло в Европа развиваща дейност в над 10 държави, има завод и в България. Той е разположен в Търговище. Над 3000 души изработват стъкло за най-различни нужди, от обикновени прозорци до финиш на фотоволтаични панели и автомобилни стъкла. Доказателство за българското качеството е стъклената фасада на строящото се в момента най-голямо летище в света, това в Истанбул. За предизвикателствата при изпълнението на този голям проект чуйте повече в интервюто на Божидар Янев с Виктор Керчев.

 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 24.04.24: Накъде отива България след 9 юни?

Коментатори във "Форум" в сряда бяха д-р Любомир Стефанов - политолог и преподавател в Нов български университет и Мартин Димитров – рекламист, популярно лице с гражданска позиция по актуалните събития и процеси. Заедно с водещия Лъчезар Христов, част от темите, които дискутираха бяха: -   Политическите акценти от деня -..

публикувано на 24.04.24 в 19:05

Добър 3,59 получава държавата в грижата за децата, според новия доклад на НМД

Националната мрежа за децата представи оценката от годишния доклад “Бележник – какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?” . Това е 13-о поред издание на мониторинговия доклад, който оценява напредъка на държавните институции в грижата за децата в 9 области: -   Благосъстояние на децата -   Семейна среда и алтернативни..

публикувано на 24.04.24 в 17:29

Благотворителен концерт и изложба "Христос Воскресе - светла радост донесе!"

В събота, 27 април, Лазаровден от 12.30 ч. пред новостроящия се храм "Св. Патриарх Евтимий" в Люлин в София ще се проведе празничен благотворителен Великденски концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!". Събитието е със специалното участие на Фолклорен ансамбъл "Българе", Калоферски гайдари и ученици. Концертът е кулминацията на..

публикувано на 24.04.24 в 15:17

България вероятно няма да отговори на инфлационния критерий за въвеждане на еврото от 1 януари 2025 г.

България вероятно няма да въведе еврото от 1 януари 2025 г. Пред БТА управителят на БНБ Димитър Радев каза, че по-вероятен сценарий за присъединяване към еврозоната е по-късно през 2025 година. Българската стопанска камара е била част от разширения състав на междуведомствената работна група – нефинансов сектор, чиято цел е била да подготви..

публикувано на 24.04.24 в 14:56
Снимки: divotvortsi.bg

На Дендрариума на Витоша се събират свидетели на събуждането на гората

В края на седмицата приключенците от "ДивоТворци" канят малки и големи да учат и да се забавляват на Витошкия Дендрариум и околните пътеки. Събитието на 27-28 април (събота и неделя, от 09:00 ч. до 16:30 ч.) е предназначено и за родители, и за деца, подчертават организаторите. Сред тях са Петър Будинов и Янко Морунов, които дадоха..

публикувано на 24.04.24 в 13:56

Прокуратурата е отказала наказателно производство срещу директора на "Пирогов"

Прокуратурата е отказала да образува наказателно производство срещу директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров заради липса на данни за престъпление. Това съобщиха от здравното министерство. Преди няколко месеца бившият здравен министър Христо Хинков сезира прокуратурата въз основа на нарушения, констатирани от звеното "Вътрешен одит" на..

публикувано на 24.04.24 в 13:09