Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

В Амасра - перлата на турското Черноморие

4
Снимка: Георги Нейков, БНР
Предлагаме ви дестинация, която отвежда в азиатската част на Турция, на брега на Черно море.

Там - на около 500 км източно от Истанбул, се намира един сравнително малък, но красив град - Амасра.

Перлата на турското Черноморие. Така го наричат не само жителите на този град, но и в другите райони на южната ни съседка.

Навремето - през ХV век, като видял тази местност Мехмед II - седмият султан на Османската империя, попитал Това ли е раят на Земята?!

Днес в местните жители са не повече от 10 000, но градът привлича много туристи със съчетанието от красива природа, характерна архитектура и археологически артефакти от различни епохи.

В Амасра ни развежда Юджел Илязов. Роден е във Варненска област в семейството на Кадир Илязов, който през 60-те и 70-те години на ХХ век е изпълнявал и е записвал турски народни песни в БНР и дори е издавал грамофонни плочи.

От години Юджел е екскурзовод, сътрудник на "Партнер травел", и разказва за историята и забележителностите на Турция пред български и руски туристически групи.

Чуйте сами разказа и поканата му в града на персийската принцеса Амастрис.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Автобусни превозвачи готвят протест

От Конфедерацията на автобусните превозвачи обявиха (КАП), че заради натрупани през годините проблеми в бранша обмислят да започнат безсрочни протести от 18 февруари, като ще спрат превози по всички редовни линии.  За да бъдат чути и решени проблемите на автобусните превозвачи, е изпратено писмо до премиера Бойко Борисов, Министерството на финансите и до..

публикувано на 16.01.19 в 18:48

Пускат 30 нови автобуса по линии 72 и 84

30 нови автобуса ще обслужват линиите 72 и 84 от утре. Превозните средства отговарят на най-високия екологичен стандарт Евро 6, нископодови са и се накланят при спиране на спирка, обясни при представянето им кметът на София Йорданка Фандъкова. Газовите автобуси са по-подходящи за равнинен терен и затова са пуснати в централна градска част. Автобусите,..

публикувано на 16.01.19 в 18:20

Yu-Gi-Oh! - култура, спорт и страст за последователите

Съвременните форми на забавление за деца и възрастни е темата на предаването “Радиоприемница” тази седмица. След ескейп стаите и настолните игри, днес ще се потопим в Yu-Gi-Oh! културата. За да разкаже за играта, спечелила рекорд на Гинес по брой продадени карти, гостува съдията по международни турнири на Yu-Gi-Oh! Иван Тодоров , известен в тези среди..

публикувано на 16.01.19 в 16:36

Кои са най-често срещаните митове за храненето

Защо започнахме да обръщаме толкова голямо внимание на начина си на хранене? В миналото хората са се борели ежедневно, за да осигурят каквато и да е храна на масата.  В момента вече нуждите ни са презадоволени, а и достъпът до различна храна е неограничен. Вече имаме лукса да решим какво точно слагаме на масата и да търсим качеството, което отговаря на..

публикувано на 16.01.19 в 15:58

„Оркестър Титаник" на сцената на Сатиричния театър

На 17 януари предстои първата за 2019 г. премиера в Сатиричен театър "Алеко Константинов". Това е постановката на проф. Румен Рачев „Оркестър Титаник" от Христо Бойчев.  Спектакълът е съвместна продукция с Общинския драматичен театър в Кюстендил. В „Оркестър Титаник“ за първи път като щатни актьори на Сатиричния театър ще се изявят Силвия Лулчева и Иван..

публикувано на 16.01.19 в 15:43