Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

В Амасра - перлата на турското Черноморие

Снимка: Георги Нейков, БНР
Предлагаме ви дестинация, която отвежда в азиатската част на Турция, на брега на Черно море.

Там - на около 500 км източно от Истанбул, се намира един сравнително малък, но красив град - Амасра.

Перлата на турското Черноморие. Така го наричат не само жителите на този град, но и в другите райони на южната ни съседка.

Навремето - през ХV век, като видял тази местност Мехмед II - седмият султан на Османската империя, попитал Това ли е раят на Земята?!

Днес в местните жители са не повече от 10 000, но градът привлича много туристи със съчетанието от красива природа, характерна архитектура и археологически артефакти от различни епохи.

В Амасра ни развежда Юджел Илязов. Роден е във Варненска област в семейството на Кадир Илязов, който през 60-те и 70-те години на ХХ век е изпълнявал и е записвал турски народни песни в БНР и дори е издавал грамофонни плочи.

От години Юджел е екскурзовод, сътрудник на "Партнер травел", и разказва за историята и забележителностите на Турция пред български и руски туристически групи.

Чуйте сами разказа и поканата му в града на персийската принцеса Амастрис.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Завършени са 90% от ремонтните дейности на ул. "Солунска"

90% от ремонтите дейности по ул. "Солунска" са завършени, съобщи по време на проверка на трасето, зам.- кметът по транспорта Евгени Крусев . Остава да се извършат довършителни работи по улицата, свързани с отводняването на водосточните тръби на съседните кооперации. Улица "Солунска" е част от цялостната реконструкция на Зона 2. Общо 1600 квадрата е..

публикувано на 23.10.18 в 18:05

Стефан Дойчев и Ненчо Нейков вярват, че добротворчеството променя съдби

В днешно време спортът и благородните каузите вървят ръка за ръка, като едни спортисти работят с деца, а други работят за деца. Героите, с които ви срещнахме тази седмица, вече 15 години организират благотворителни турнири по тъч ръгби, а събраните средства даряват на различни организации, деца, останали без родители, на социални домове и на хора,..

публикувано на 23.10.18 в 17:35

Над 150 инициативи, свързани с четенето, ще се проведат в София

Над 150 инициативи, свързани с четенето, ще се проведат в София по случай Национална седмица на четенето, която ще продължи до 26 октомври. В България над 40% от българските ученици до 15 г. не могат да разберат това, което четат, показват данните от национално изследване. Това подчерта еврокомисарят по образованието Тибор Наврачич , в свой доклад...

публикувано на 23.10.18 в 16:41

Метрото оказва силно влияние за разрастването на пренебрегвани градски зони

Метрото е един от основните градоустройствени фактори, които оказват влияние за разрастването на пренебрегвани до скоро зони. Това подчерта на форум за градското развитие главният архитект на Столичната община Здравко Здравков . Той даде пример с изградента станция „Искърско шосе“ и строящата се станция в кв.„Овча купел“, които привличат все по-засилен..

публикувано на 23.10.18 в 16:29

Столичната библиотека бележи 90-годишен юбилей

С много и различни инициативи Столичната библиотека ще отбелжи своята 90-та годишнина. Всичко това се случва именно в седмицата на четенето. В наши дни Столичната библиотека и филиалите й съхраняват около един милион библиотечни единици, осигуряват обслужване на хиляди столичани, а изградената компютърна мрежа предлага достъп до библиографски,..

публикувано на 23.10.18 в 16:21