Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

В Амасра - перлата на турското Черноморие

Снимка: Георги Нейков, БНР
Предлагаме ви дестинация, която отвежда в азиатската част на Турция, на брега на Черно море.

Там - на около 500 км източно от Истанбул, се намира един сравнително малък, но красив град - Амасра.

Перлата на турското Черноморие. Така го наричат не само жителите на този град, но и в другите райони на южната ни съседка.

Навремето - през ХV век, като видял тази местност Мехмед II - седмият султан на Османската империя, попитал Това ли е раят на Земята?!

Днес в местните жители са не повече от 10 000, но градът привлича много туристи със съчетанието от красива природа, характерна архитектура и археологически артефакти от различни епохи.

В Амасра ни развежда Юджел Илязов. Роден е във Варненска област в семейството на Кадир Илязов, който през 60-те и 70-те години на ХХ век е изпълнявал и е записвал турски народни песни в БНР и дори е издавал грамофонни плочи.

От години Юджел е екскурзовод, сътрудник на "Партнер травел", и разказва за историята и забележителностите на Турция пред български и руски туристически групи.

Чуйте сами разказа и поканата му в града на персийската принцеса Амастрис.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Събират средства за метеостанция на заслон "Тевното езеро"

Свършва работната седмица, ставаме в събота сутрин и решаваме, че ще ходим на планина. За да сме сигурни в метеорологичната прогноза можем да отворим сайта на Българската организация на хижите с обсервация и да видим в реално време каква е обстановката в дадената планина. Това е възможно след снабдяването на осем от хижите ни с уеб камери,..

публикувано на 19.08.18 в 16:05

Доц. Петър Атанасов: Дори и малки количества алкохол могат да ни навредят в жегите

Рязката промяна на времето създаде здравословни проблеми на десетки хора. С покачването на температурите, трябва да бъдем по-внимателни особено в горещите обедни часове. Как да се предпазим от влошаване на хронични заболявания, кога да потърсим лекар, а и за правилния режим на хранене през лятото - потърсихме мнението на доц. д-р Петър Атанасов,..

публикувано на 18.08.18 в 12:40

Приключенски лагер на Витоша събира любители на конструирането

Все по-предпочитани стават формите на обучение сред природата. За най-малките любители на планината почти всяка седмица се организират лагери. Там децата могат да се запознаят с конструирането, да се включат в различни творчески ателиета, да правят физични и химични експерименти, да пояздят, да се качат на въжен тролей. Анита Милчева е управител на..

публикувано на 18.08.18 в 11:05

Противопожарен автомобил се преобърна край Пловдив

Противопожарен автомобил се преобърна на пътя между Куклен и Брестник, съобщиха от ОД на МВР - Пловдив. Пожарната е била насочена към инцидент след подаден сигнал за бедствие, когато пропаднала в дере на голям завой на входа на Куклен. Съобщава се за трима пострадали служители, които са били откарани в болница.

публикувано на 17.08.18 в 18:03

Потърпевшите от фалита на ЗК "Олимпик" могат да потърсят обезщетение

Горещата трафик тема от тази седмица бе фалитът на кипърската застрахователна компания „Олимпик“ АД, който засегна близо 200 хил. български граждани. Според оценките, въпреки сътресението застрахователният пазар в България остава стабилен. Редица български застрахователи са се опитали по различни начини да предупредят своевременно клиентите си за..

публикувано на 17.08.18 в 17:47