Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

В Амасра - перлата на турското Черноморие

Снимка: Георги Нейков, БНР
Предлагаме ви дестинация, която отвежда в азиатската част на Турция, на брега на Черно море.

Там - на около 500 км източно от Истанбул, се намира един сравнително малък, но красив град - Амасра.

Перлата на турското Черноморие. Така го наричат не само жителите на този град, но и в другите райони на южната ни съседка.

Навремето - през ХV век, като видял тази местност Мехмед II - седмият султан на Османската империя, попитал Това ли е раят на Земята?!

Днес в местните жители са не повече от 10 000, но градът привлича много туристи със съчетанието от красива природа, характерна архитектура и археологически артефакти от различни епохи.

В Амасра ни развежда Юджел Илязов. Роден е във Варненска област в семейството на Кадир Илязов, който през 60-те и 70-те години на ХХ век е изпълнявал и е записвал турски народни песни в БНР и дори е издавал грамофонни плочи.

От години Юджел е екскурзовод и разказва за историята и забележителностите на Турция пред български и руски туристически групи.

Чуйте сами разказа и поканата му в града на персийската принцеса Амастрис.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Годишните технически прегледи ще се записват централизирано, не на локални сървъри

Промяна в системата за отчитане на екологичността на колите предвиждат от Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“. Мярката е част от предвиждащите се изменения за ограничаване на замърсяването на въздуха и по-специално тези, свързани с транспорта като източник на замърсяване. Затягането на контрола в пунктовете за Годишни технически..

обновено на 20.06.18 в 17:53

Изложбата "Бележитите портрети на Надар" пристига в София

Сара Бернар, Жорж Санд, Виктор Юго, Емил Зола, Клод Дебюси. Това са част от портретите на известни личности, снимани от големия френски фотограф Феликс Надар в края на XIX и началото на XX век. Те са част от изложбата, която ще бъде открита утре в Националната галерия - Двореца и с която ще бъде поставен финалът на петото издание на фестивала..

публикувано на 20.06.18 в 17:48
Борислав Йоцов

Борислав Йоцов и Нов симфоничен оркестър - една артистична комбинация

Нов симфоничен оркестър си има нов артистичен директор и неговото име е Борислав Йоцов, един от най-добрите български кларинетисти, преподавател и в музикалната академия, и в музикалното училище в София. Той гостува в сутрешното ни " Радиокафе " и в един непосредствен разговор сподели какво би искал да направи за този оркестър, с който той самият е..

публикувано на 20.06.18 в 16:41

241 са децата-бежанци в България

241 са децата-бежанци в България по официални данни на Държавната агенция за бежанците. От началото на годината има подадени осем молби за закрила на непридружени деца в България. Според Закона за убежището и бежанците, непридружените деца трябва да бъдат настанени при близки, в семейна среда или в специализирани институции. Не така обаче стоят..

публикувано на 20.06.18 в 16:35

Отново настояват за конкретни изменения в законодателството за чистия въздух

Да се разработи мобилно приложение, което да показва степента на замърсяване на въздуха и когато е необходимо - да се раздават филтриращи маски на гражданите. За това настояват от Българската асоциация за закрила на пациентите (БАЗП), които организираха кръгла маса за вредата от фините прахови частици и мерките, които трябва да бъдат предприети...

публикувано на 20.06.18 в 16:26