Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Българският цирков артист №1 мечтае за академия и за стационарен цирк

Александър Балкански: Циркът е моят живот

Нека с желанието и трудолюбието си да направим живота по-красив, апелира академикът
| обновено на 11.06.18 в 13:04
Снимка: БГНЕС

В това издание на предаването „Кой кой е“ ви срещаме с един артист, роден на 8 август 1942 г. в Плевен. Почетен гражданин е на Ерусалим. Играл е три пъти в Ватикана пред папа Йоан Павел. Награден е със сребърна плоча на град Сиена, Италия – за най-добър акробатичен номер. Той е Александър Балкански.

На 24 май 2015 президентът на България Росен Плевнелиев му връчва медал "Св.Св. Кирил и Методий"- огърлие за 65 години циркова дейност.

Александър Балкански владее пет от седемте основни жанра в цирковото изкуство.

Днес е най-популярният български цирков артист на петте континента, притежател на повечето държавни и световни награди в областта на цирково изкуство в България. Човек, преживял най-големите успехи на нашия цирк, когато в Русия поглеждат на българите с други очи. Но и тежки времена, като днешните, в които циркът е оставен на самоиздръжка и без животни. От 1 януари 2015 година влиза в сила забраната за използване на диви животни в цирковите представления. Законът е приет още през 2008 година вследствие на общоевропейска инициатива, въпреки че в редица страни все още не са предприети никакви мерки.

Приносът на фамилията в цирковото изкуство започва преди 195 години. През далечната 1820 г. прадядото на Александър Балкански-баща основава цирк ”Джунтини“. 59 години по-късно създава стационари в Самара и Москва, които в последствие са преименувани на цирк ”Вирджиния”. През 1916 г. циркът е конфискуван.

Александър Балкански заедно със синовете си Александър и Николай през 2000 г. основават цирк "БАЛКАНСКИ".

В годината на създаването си Цирк "Балкански" започва да изнася спектакли в България. След това в Турция, Израел, отново Турция и се завръща в България. 

Незабравими спомени трупата има от гостуванията си през 1986,1993 и 2000 г. във Ватикана, където изнасят спектакли пред папата. Също така имат участия в спектакли пред английската, датската, шведската и холандската кралица.

Още за историята на цирка, равносметката за живота и мечтите на акад. Александър Балкански – чуйте в звуковия файл.

Още по темата

Голямото изкуство и красотата трябва да бъдат уважавани

Гостът ни днес в сутрешното "Радиокафе" е Александър Балкански - емблематично име за българския цирк. Представител на старата школа, истински кавалер, той пристигна с огромен букет лалета - за да има за всяка дама, която срещне. Разговорът ни започва..

публикувано на 08.03.17 в 14:40
ВИЖТЕ ОЩЕ

Георги Димитров - Жожо: Искам светът да стане по-добър чрез музика

Възпитаник на НМУ "Любомир Пипков" - София, от класа на Цветан Андреев. Едновременно младши студент в Университета по изкуствата в Грац, в класа на проф. Паоло Пегораро. Първи носител на учредения през миналата година приз "Олга Камбурова", както и на..

публикувано на 23.06.18 в 15:05

Д-р Иван Диков: При всяко съмнение за генитална инфекция трябва веднага да се вземат мерки

В сезона на високите температури, отпуските, по-честите пътувания, деликатният въпрос за опасността от генитални инфекции излиза на дневен ред. Крият ли риск водните басейни, плуването, общите сервизни помещения? При какви оплаквания задължително трябва..

публикувано на 23.06.18 в 13:10

Близо 200 спортисти ще се включат във „Витоша 100“

Близо 200 спортисти и повече от 2500 любители на планината и силните усещания се включват в традиционната вече 42-ра обиколка на Витоша, известна като „Витоша 100“. Името подсказва и приблизителната дължина на трасето. Колоездачите вече са по него, а в..

публикувано на 23.06.18 в 11:25

Огледала, светли цветове и подходящи мебели правят чудеса в тесните стаи

Вашият дом е повече от няколко прозореца, невзрачни стени и кафява врата. Ако се запознаем с няколко малки тайни за това как можем да направим малката къщурка просторен замък и кои цветове са успокояващи и модерни за сезона, ще направим своя дом уютен и..

публикувано на 22.06.18 в 18:49

Изложба разкрива Близкия изток през погледа на българските учени

Трудно ли е да се достигне до загадките на държавите от Близкия изток, това разказва изложбата "Близкият изток през погледа на българските учени", която вече може да бъде разгледана във фоайето на Централната университетска библиотека на Софийския..

публикувано на 22.06.18 в 17:41