Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Българският цирков артист №1 мечтае за академия и за стационарен цирк

Александър Балкански: Циркът е моят живот

Нека с желанието и трудолюбието си да направим живота по-красив, апелира академикът
| обновено на 11.06.18 в 13:04
Снимка: БГНЕС

В това издание на предаването „Кой кой е“ ви срещаме с един артист, роден на 8 август 1942 г. в Плевен. Почетен гражданин е на Ерусалим. Играл е три пъти в Ватикана пред папа Йоан Павел. Награден е със сребърна плоча на град Сиена, Италия – за най-добър акробатичен номер. Той е Александър Балкански.

На 24 май 2015 президентът на България Росен Плевнелиев му връчва медал "Св.Св. Кирил и Методий"- огърлие за 65 години циркова дейност.

Александър Балкански владее пет от седемте основни жанра в цирковото изкуство.

Днес е най-популярният български цирков артист на петте континента, притежател на повечето държавни и световни награди в областта на цирково изкуство в България. Човек, преживял най-големите успехи на нашия цирк, когато в Русия поглеждат на българите с други очи. Но и тежки времена, като днешните, в които циркът е оставен на самоиздръжка и без животни. От 1 януари 2015 година влиза в сила забраната за използване на диви животни в цирковите представления. Законът е приет още през 2008 година вследствие на общоевропейска инициатива, въпреки че в редица страни все още не са предприети никакви мерки.

Приносът на фамилията в цирковото изкуство започва преди 195 години. През далечната 1820 г. прадядото на Александър Балкански-баща основава цирк ”Джунтини“. 59 години по-късно създава стационари в Самара и Москва, които в последствие са преименувани на цирк ”Вирджиния”. През 1916 г. циркът е конфискуван.

Александър Балкански заедно със синовете си Александър и Николай през 2000 г. основават цирк "БАЛКАНСКИ".

В годината на създаването си Цирк "Балкански" започва да изнася спектакли в България. След това в Турция, Израел, отново Турция и се завръща в България. 

Незабравими спомени трупата има от гостуванията си през 1986,1993 и 2000 г. във Ватикана, където изнасят спектакли пред папата. Също така имат участия в спектакли пред английската, датската, шведската и холандската кралица.

Още за историята на цирка, равносметката за живота и мечтите на акад. Александър Балкански – чуйте в звуковия файл.

Още по темата

Голямото изкуство и красотата трябва да бъдат уважавани

Гостът ни днес в сутрешното "Радиокафе" е Александър Балкански - емблематично име за българския цирк. Представител на старата школа, истински кавалер, той пристигна с огромен букет лалета - за да има за всяка дама, която срещне. Разговорът ни започва..

публикувано на 08.03.17 в 14:40
ВИЖТЕ ОЩЕ

Иво Иванов: Понякога малките хора имат големи истории

Иво Иванов е български спортен журналист и писател, известен с разказите си, вдъхновени от обикновените хора, попаднали в необикновени ситуации. Вече повече от 25 години той живее в американския щат Канзас, а преди това завършва Националната..

публикувано на 24.09.18 в 16:48

София е домакин на първото по рода си в България "Ателие по биотехнологии"

Над 200 участници от 11 държави ще се включат в първото по рода си за България "Ателие по биотехнологии" (Biotech Atelier). Форумът ще се проведе утре в иновационния форум „Джон Атанасов“ в София Тех Парк. Организатори са Българската асоциация за..

публикувано на 24.09.18 в 16:25

Онлайн платформа помага на жени, жертви на насилие

От днес е достъпна онлайн платформа, която помага на жени, жертви на насилие, успешно да възвърнат самочувствието си. С игрови елементи и обучение чрез „мисии“, потребителките получават дългосрочна подкрепа, така че да се откъснат от отровното въздействие..

публикувано на 24.09.18 в 16:10

Кампания на "SOS Детски селища" напомня, че едно от всеки десет деца расте само

"SOS Детски селища България" стартира кампанията "1 от всеки 10 деца тръгва на училище, без да има кой да го изпрати“. Кампанията има две основни цели. Първо, да насочи вниманието на обществеността върху една много тревожна статистика, че едно от всеки..

публикувано на 24.09.18 в 15:58
Железница

Железница предлага разходки по разнообразни екопътеки

азходка по екопътеките във Витоша е предложението, което отправяме към вас. По източните склонове на планината преминават няколко маршрута с различна трудност. Съществуват алеи през Витоша до Черни връх и хижа „Алеко“, както и път през Плана планина до..

публикувано на 24.09.18 в 14:46