Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският цирков артист №1 мечтае за академия и за стационарен цирк

Александър Балкански: Циркът е моят живот

Нека с желанието и трудолюбието си да направим живота по-красив, апелира академикът

| обновено на 11.06.18 в 13:04
4
Снимка: БГНЕС

В това издание на предаването „Кой кой е“ ви срещаме с един артист, роден на 8 август 1942 г. в Плевен. Почетен гражданин е на Ерусалим. Играл е три пъти в Ватикана пред папа Йоан Павел. Награден е със сребърна плоча на град Сиена, Италия – за най-добър акробатичен номер. Той е Александър Балкански.

На 24 май 2015 президентът на България Росен Плевнелиев му връчва медал "Св.Св. Кирил и Методий"- огърлие за 65 години циркова дейност.

Александър Балкански владее пет от седемте основни жанра в цирковото изкуство.

Днес е най-популярният български цирков артист на петте континента, притежател на повечето държавни и световни награди в областта на цирково изкуство в България. Човек, преживял най-големите успехи на нашия цирк, когато в Русия поглеждат на българите с други очи. Но и тежки времена, като днешните, в които циркът е оставен на самоиздръжка и без животни. От 1 януари 2015 година влиза в сила забраната за използване на диви животни в цирковите представления. Законът е приет още през 2008 година вследствие на общоевропейска инициатива, въпреки че в редица страни все още не са предприети никакви мерки.

Приносът на фамилията в цирковото изкуство започва преди 195 години. През далечната 1820 г. прадядото на Александър Балкански-баща основава цирк ”Джунтини“. 59 години по-късно създава стационари в Самара и Москва, които в последствие са преименувани на цирк ”Вирджиния”. През 1916 г. циркът е конфискуван.

Александър Балкански заедно със синовете си Александър и Николай през 2000 г. основават цирк "БАЛКАНСКИ".

В годината на създаването си Цирк "Балкански" започва да изнася спектакли в България. След това в Турция, Израел, отново Турция и се завръща в България. 

Незабравими спомени трупата има от гостуванията си през 1986,1993 и 2000 г. във Ватикана, където изнасят спектакли пред папата. Също така имат участия в спектакли пред английската, датската, шведската и холандската кралица.

Още за историята на цирка, равносметката за живота и мечтите на акад. Александър Балкански – чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Още по темата

Голямото изкуство и красотата трябва да бъдат уважавани

Гостът ни днес в сутрешното "Радиокафе" е Александър Балкански - емблематично име за българския цирк. Представител на старата школа, истински кавалер, той пристигна с огромен букет лалета - за да има за всяка дама, която срещне. Разговорът ни започва..

публикувано на 08.03.17 в 14:40
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 24.04.24: Накъде отива България след 9 юни?

Коментатори във "Форум" в сряда бяха д-р Любомир Стефанов - политолог и преподавател в Нов български университет и Мартин Димитров – рекламист, популярно лице с гражданска позиция по актуалните събития и процеси. Заедно с водещия Лъчезар Христов,..

публикувано на 24.04.24 в 19:05

Добър 3,59 получава държавата в грижата за децата, според новия доклад на НМД

Националната мрежа за децата представи оценката от годишния доклад “Бележник – какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?” . Това е 13-о поред издание на мониторинговия доклад, който оценява напредъка на държавните институции в грижата..

публикувано на 24.04.24 в 17:29

Благотворителен концерт и изложба "Христос Воскресе - светла радост донесе!"

В събота, 27 април, Лазаровден от 12.30 ч. пред новостроящия се храм "Св. Патриарх Евтимий" в Люлин в София ще се проведе празничен благотворителен Великденски концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!". Събитието е със специалното участие..

публикувано на 24.04.24 в 15:17

България вероятно няма да отговори на инфлационния критерий за въвеждане на еврото от 1 януари 2025 г.

България вероятно няма да въведе еврото от 1 януари 2025 г. Пред БТА управителят на БНБ Димитър Радев каза, че по-вероятен сценарий за присъединяване към еврозоната е по-късно през 2025 година. Българската стопанска камара е била част от..

публикувано на 24.04.24 в 14:56
Снимки: divotvortsi.bg

На Дендрариума на Витоша се събират свидетели на събуждането на гората

В края на седмицата приключенците от "ДивоТворци" канят малки и големи да учат и да се забавляват на Витошкия Дендрариум и околните пътеки. Събитието на 27-28 април (събота и неделя, от 09:00 ч. до 16:30 ч.) е предназначено и за родители, и..

публикувано на 24.04.24 в 13:56

Прокуратурата е отказала наказателно производство срещу директора на "Пирогов"

Прокуратурата е отказала да образува наказателно производство срещу директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров заради липса на данни за престъпление. Това съобщиха от здравното министерство. Преди няколко месеца бившият здравен министър Христо..

публикувано на 24.04.24 в 13:09