Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Сапарева баня привлича с минералните извори, оставя спомени с красивата природа

Снимка: Луиза Лазарова

Чист въздух, лечебна минерална вода и красива природа са само част от нещата, които привличат многобройни туристи в община Сапарева баня.

Град Сапарева баня се намира в Югозападна България и е част от Кюстендилска област. Разположен е на северните склонове на планината Рила, на около 75 км. от София и около 15 км. от Дупница. Общината се гордее със своята топла минерална и чиста планинска вода, чиято температура достига до 103 градуса. Това е един от най-горещите извори на Балканите, а  цялото величие на извирането му може да се наблюдава в центъра на града, където се намира фонтана „Гейзера“ .

В местността Кременик се намира праисторическо селище, където са открити много археологически находки, доказващи, че там животът не е прекъсвал от ранния през средния до късния неолит. Първите обитатели на праисторическото селище са дошли от долината на Струма и са носители на една от най-древните цивилизации в Европа. Най-старото известно име на града е Германея, който се е намирал на територията на днешния град Сапарева баня. Обясняваме си името като погледнем назад към езика на траките, в който коренът „герм-“ означава „горещ“. При археологически разкопки в района на Сапарева баня са открити много паметници от тракийската древност, които свидетелстват, че траките са оценили рано лечебните качества на бликащите тук минерални води и са ги използвали за лечебни цели.

В настоящето Сапарева баня привлича много туристи от България и света като им предлага лечебна терапия и почивка в полите на Рила.

Приоритети за нас са прозрачността в управлението, а също и установяването на ред в туристопотока и паркирането в общината. Несъмнено сме популярна дестинация целогодишно. Винаги има много хора през почивните дни. В Сапарева баня се развиват спа лечението, планинския и културния туризъм. Посетителите имат голям интерес и към ски влек „Паничище“ - казва кметът Калин Гелев.

Забележителностите в региона са средновековната църква „Свети Никола“, възрожденската църква „Свети Георги“, възрожденската църква „Свети Четиридесет мъченици“, паметникът на загиналите в Отечествената война, скулптурата в непосредствена близост до „Гейзера“ на скулптора Вълко Ценов.

От Сапарева баня тръгват някои от най-популярните рилски туристически маршрути за Мальовица, Скакавица, Седемте рилски езера, Ресиловския манастир, Боровец и Рилския манастир.

Инвестираме в младите хора, инвестираме в образованието, в реда, в желанието общината да се развива като курорт. Ценно е, че сме толкова близо до София. Искаме гостите да си тръгват със спомен за красива природа и прекрасно, топло отношение от местните“ - казва още кметът Калин Гелев.

В момента в общината текат реконструкции на парка „Николай Хайтов“, изграждат се две спортни игрища, тоалетните в посетителския център биват обновени, поливната система бива реконструирана, предстои да бъде ремонтирана и  детската градина „Св. Ана“.

Един от проблемите ни е липсата на работна ръка. Има проблеми и с инфраструктурата, както всяко малко населено място в България. Но мога да кажа, че младите хора не емигрират. Те остават тук“ - допълва кметът.

Снимки: Луиза Лазарова
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жените на Обединена Европа изкачват Черни връх

Жените на Обединена Европа изкачват Черни връх. Под това мото Българският туристически съюз организира представително изкачване на първенеца на Витоша на 30 юни. Проявата е по повод приключването на Българското председателство на Съвета на ЕС и предаването му на Австрия и е посветена на 145-годишнината от рождението на патрона на Българския туристически..

публикувано на 24.06.18 в 15:15

Георги Димитров - Жожо: Искам светът да стане по-добър чрез музика

Възпитаник на НМУ "Любомир Пипков" - София, от класа на Цветан Андреев. Едновременно младши студент в Университета по изкуствата в Грац, в класа на проф. Паоло Пегораро. Първи носител на учредения през миналата година приз "Олга Камбурова", както и на над петнайсет първи отличия от конкурси у нас и в чужбина. Името му е Георги Димитров - Жожо , който..

публикувано на 23.06.18 в 15:05

Д-р Иван Диков: При всяко съмнение за генитална инфекция трябва веднага да се вземат мерки

В сезона на високите температури, отпуските, по-честите пътувания, деликатният въпрос за опасността от генитални инфекции излиза на дневен ред. Крият ли риск водните басейни, плуването, общите сервизни помещения? При какви оплаквания задължително трябва веднага да се обърнем към специалист, кои са най-честите инфекции при непротектиран полов акт и..

публикувано на 23.06.18 в 13:10

Близо 200 спортисти ще се включат във „Витоша 100“

Близо 200 спортисти и повече от 2500 любители на планината и силните усещания се включват в традиционната вече 42-ра обиколка на Витоша, известна като „Витоша 100“. Името подсказва и приблизителната дължина на трасето. Колоездачите вече са по него, а в 23.59 тази вечер ще стартира маратонът за бързоходците. Има и дуатлон, който се нарича "Виташа 200"...

публикувано на 23.06.18 в 11:25

Огледала, светли цветове и подходящи мебели правят чудеса в тесните стаи

Вашият дом е повече от няколко прозореца, невзрачни стени и кафява врата. Ако се запознаем с няколко малки тайни за това как можем да направим малката къщурка просторен замък и кои цветове са успокояващи и модерни за сезона, ще направим своя дом уютен и желан. Какви са те, обяснява Денис Ли , архитект от Казахстан, който живее и твори в София: Много..

публикувано на 22.06.18 в 18:49