Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Сапарева баня привлича с минералните извори, оставя спомени с красивата природа

3
Снимка: Луиза Лазарова

Чист въздух, лечебна минерална вода и красива природа са само част от нещата, които привличат многобройни туристи в община Сапарева баня.

Град Сапарева баня се намира в Югозападна България и е част от Кюстендилска област. Разположен е на северните склонове на планината Рила, на около 75 км. от София и около 15 км. от Дупница. Общината се гордее със своята топла минерална и чиста планинска вода, чиято температура достига до 103 градуса. Това е един от най-горещите извори на Балканите, а  цялото величие на извирането му може да се наблюдава в центъра на града, където се намира фонтана „Гейзера“ .

В местността Кременик се намира праисторическо селище, където са открити много археологически находки, доказващи, че там животът не е прекъсвал от ранния през средния до късния неолит. Първите обитатели на праисторическото селище са дошли от долината на Струма и са носители на една от най-древните цивилизации в Европа. Най-старото известно име на града е Германея, който се е намирал на територията на днешния град Сапарева баня. Обясняваме си името като погледнем назад към езика на траките, в който коренът „герм-“ означава „горещ“. При археологически разкопки в района на Сапарева баня са открити много паметници от тракийската древност, които свидетелстват, че траките са оценили рано лечебните качества на бликащите тук минерални води и са ги използвали за лечебни цели.

В настоящето Сапарева баня привлича много туристи от България и света като им предлага лечебна терапия и почивка в полите на Рила.

Приоритети за нас са прозрачността в управлението, а също и установяването на ред в туристопотока и паркирането в общината. Несъмнено сме популярна дестинация целогодишно. Винаги има много хора през почивните дни. В Сапарева баня се развиват спа лечението, планинския и културния туризъм. Посетителите имат голям интерес и към ски влек „Паничище“ - казва кметът Калин Гелев.

Забележителностите в региона са средновековната църква „Свети Никола“, възрожденската църква „Свети Георги“, възрожденската църква „Свети Четиридесет мъченици“, паметникът на загиналите в Отечествената война, скулптурата в непосредствена близост до „Гейзера“ на скулптора Вълко Ценов.

От Сапарева баня тръгват някои от най-популярните рилски туристически маршрути за Мальовица, Скакавица, Седемте рилски езера, Ресиловския манастир, Боровец и Рилския манастир.

Инвестираме в младите хора, инвестираме в образованието, в реда, в желанието общината да се развива като курорт. Ценно е, че сме толкова близо до София. Искаме гостите да си тръгват със спомен за красива природа и прекрасно, топло отношение от местните“ - казва още кметът Калин Гелев.

В момента в общината текат реконструкции на парка „Николай Хайтов“, изграждат се две спортни игрища, тоалетните в посетителския център биват обновени, поливната система бива реконструирана, предстои да бъде ремонтирана и  детската градина „Св. Ана“.

Един от проблемите ни е липсата на работна ръка. Има проблеми и с инфраструктурата, както всяко малко населено място в България. Но мога да кажа, че младите хора не емигрират. Те остават тук“ - допълва кметът.

Снимки: Луиза Лазарова

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Дядо Коледа идва с Родопската теснолинейка

В навечерието на коледните и новогодишните празници сдружение „За теснолинейката” ни кани да се повозим по една от най-романтичните и красиви жп линии в България и света като си подарим това вълшебно пътуване.  Родопската теснолинейка ще ни отведе на разходка през три планини, две котловини, шест реки, седем градчета, множество села, тунели и мостове...

публикувано на 09.12.18 в 10:20

Коледни герои ще тичат по горските пътеки на Банкя

Традиционното вече коледно бягане по горските пътеки и алеи над Банкя ще се проведе на 16-ti декември. Участниците са приканени да се включат в бягането дегизирани като коледни герои, а най-добрите превъплъщения ще бъдат отличени с награди.  Състезанието се провежда за седма поредна година, като последните 4 години е в Банкя - по „Пътеката на..

публикувано на 08.12.18 в 10:00

40% от БВП на България се генерира от София

BBB (-) с положителна прогноза е рейтингът на София. Това е най-високият рейтинг, който столицата може да има и е равен на този на държавата. Това каза зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов при предствянето на проектобюджета на Столичната община. Той посочи, че това е отлична основа за привличане на инвестиции в града. 40% от БВП на България се..

публикувано на 07.12.18 в 18:34

"Смъртоносни машини" окупираха кината у нас

"Смъртоносни машини" е изумително епично приключение, режисирано от носителя на „Оскар“, майстор на специални ефекти - Крисчън Ривърс (Кинг Конг).  Партньори на Ривърс в ролята на сценаристи са трикратните носители на „Оскар“, автори на трилогиите "Властелинът на пръстените" и "Хобит", Питър Джаксън, Фран Уолш и Филипа Бойенс.  Хиляди години след..

публикувано на 07.12.18 в 18:09

Жителите на кв. "Обеля" се заканиха да продължат протестите срещу застрояването

Днес в предаването "Вашият глас" обърнахме внимание на проблемите кв. "Обеля". Около 50 човека излязоха на втори пореден протест в квартала миналата седмица. Те изразиха недоволството си от застрояването на зелените площи, липсата на достатъчно детски и спортни площадки, както и на паркоместа, предвид разпространяващото се строителство в столичния..

публикувано на 07.12.18 в 17:48