Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Сапарева баня привлича с минералните извори, оставя спомени с красивата природа

Снимка: Луиза Лазарова

Чист въздух, лечебна минерална вода и красива природа са само част от нещата, които привличат многобройни туристи в община Сапарева баня.

Град Сапарева баня се намира в Югозападна България и е част от Кюстендилска област. Разположен е на северните склонове на планината Рила, на около 75 км. от София и около 15 км. от Дупница. Общината се гордее със своята топла минерална и чиста планинска вода, чиято температура достига до 103 градуса. Това е един от най-горещите извори на Балканите, а  цялото величие на извирането му може да се наблюдава в центъра на града, където се намира фонтана „Гейзера“ .

В местността Кременик се намира праисторическо селище, където са открити много археологически находки, доказващи, че там животът не е прекъсвал от ранния през средния до късния неолит. Първите обитатели на праисторическото селище са дошли от долината на Струма и са носители на една от най-древните цивилизации в Европа. Най-старото известно име на града е Германея, който се е намирал на територията на днешния град Сапарева баня. Обясняваме си името като погледнем назад към езика на траките, в който коренът „герм-“ означава „горещ“. При археологически разкопки в района на Сапарева баня са открити много паметници от тракийската древност, които свидетелстват, че траките са оценили рано лечебните качества на бликащите тук минерални води и са ги използвали за лечебни цели.

В настоящето Сапарева баня привлича много туристи от България и света като им предлага лечебна терапия и почивка в полите на Рила.

Приоритети за нас са прозрачността в управлението, а също и установяването на ред в туристопотока и паркирането в общината. Несъмнено сме популярна дестинация целогодишно. Винаги има много хора през почивните дни. В Сапарева баня се развиват спа лечението, планинския и културния туризъм. Посетителите имат голям интерес и към ски влек „Паничище“ - казва кметът Калин Гелев.

Забележителностите в региона са средновековната църква „Свети Никола“, възрожденската църква „Свети Георги“, възрожденската църква „Свети Четиридесет мъченици“, паметникът на загиналите в Отечествената война, скулптурата в непосредствена близост до „Гейзера“ на скулптора Вълко Ценов.

От Сапарева баня тръгват някои от най-популярните рилски туристически маршрути за Мальовица, Скакавица, Седемте рилски езера, Ресиловския манастир, Боровец и Рилския манастир.

Инвестираме в младите хора, инвестираме в образованието, в реда, в желанието общината да се развива като курорт. Ценно е, че сме толкова близо до София. Искаме гостите да си тръгват със спомен за красива природа и прекрасно, топло отношение от местните“ - казва още кметът Калин Гелев.

В момента в общината текат реконструкции на парка „Николай Хайтов“, изграждат се две спортни игрища, тоалетните в посетителския център биват обновени, поливната система бива реконструирана, предстои да бъде ремонтирана и  детската градина „Св. Ана“.

Един от проблемите ни е липсата на работна ръка. Има проблеми и с инфраструктурата, както всяко малко населено място в България. Но мога да кажа, че младите хора не емигрират. Те остават тук“ - допълва кметът.

Снимки: Луиза Лазарова
ВИЖТЕ ОЩЕ

Полският филмов фестивал "Кинотека" започва с джаз концерт

Полският институт в София организира второ издание на полския филмов фестивал в България „Кинотека“. Откриването ще бъде на 27 септември с джаз концерт в „София лайв клуб“, а същинската филмова програма започва на 30 септември в Културен център G8. От 30 септември до 6 октомври е същинската част на “Кинотека”. Подбрали сме тази година програмата така,..

публикувано на 24.09.18 в 12:24

Малко известна снимка на Левски припомни годините му като учител във Войнягово

Снимка, открита случайно в читалището на карловското село Войнягово, предизвика много вълнения и коментари с предположението, че на нея е запаметен образът на Апостола на свободата. Откритието е направено от младежи от сдружението "Фабрика за идеи". Известно е, че от 1864 до 1866 г. Васил Левски е бил учител в село Войнягово. Там е създал..

публикувано на 24.09.18 в 11:02

Д-р Валери Цеков: Единственият начин да се опазим от грип е ваксинацията

Преди началото на есенно-зимния сезон специалисти и здравните власти отново призовават хората да се ваксинират срещу грип. Периодът до края на октомври е най-подходящ за това. Българското сдружение за иновативна медицина постави акцент върху темата с кръгла маса, проведена под патронажа на здравната комисия, с участието на всички ангажирани..

публикувано на 23.09.18 в 13:15

САЩ и Европа през погледа на един пътешественик

В "Турагент" ще ви запознаем с Ангел Георгиев - IT специалист, който живее в Испания от няколко години. Казва, че испанците усещат живота по много близък за него начин. В серия от срещи Олга Добрева ще ни представи пътешественика, стъпил на седемте континента до 37-ата си годишнина.  Всъщност, целта на Ангел е била да посети 7-те континента до..

публикувано на 23.09.18 в 10:05

Как се готви боб в Радуил

При гостуването на пътуващото ни "Радиокафе" в село Радуил (само на 8 километра от Боровец), имахме много колоритни срещи. Една от тях беше с Цветанка и Добринка - двете дами, които от 14 години приготвят 10-те казана боб, необходими за изхранване на гостите на ежегодния Фестивал на боба в селото. Те бяха първите ни гости, защото така и така бяха..

публикувано на 22.09.18 в 10:30