Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Сапарева баня привлича с минералните извори, оставя спомени с красивата природа

4
Снимка: Луиза Лазарова

Чист въздух, лечебна минерална вода и красива природа са само част от нещата, които привличат многобройни туристи в община Сапарева баня.

Град Сапарева баня се намира в Югозападна България и е част от Кюстендилска област. Разположен е на северните склонове на планината Рила, на около 75 км. от София и около 15 км. от Дупница. Общината се гордее със своята топла минерална и чиста планинска вода, чиято температура достига до 103 градуса. Това е един от най-горещите извори на Балканите, а  цялото величие на извирането му може да се наблюдава в центъра на града, където се намира фонтана „Гейзера“ .

В местността Кременик се намира праисторическо селище, където са открити много археологически находки, доказващи, че там животът не е прекъсвал от ранния през средния до късния неолит. Първите обитатели на праисторическото селище са дошли от долината на Струма и са носители на една от най-древните цивилизации в Европа. Най-старото известно име на града е Германея, който се е намирал на територията на днешния град Сапарева баня. Обясняваме си името като погледнем назад към езика на траките, в който коренът „герм-“ означава „горещ“. При археологически разкопки в района на Сапарева баня са открити много паметници от тракийската древност, които свидетелстват, че траките са оценили рано лечебните качества на бликащите тук минерални води и са ги използвали за лечебни цели.

В настоящето Сапарева баня привлича много туристи от България и света като им предлага лечебна терапия и почивка в полите на Рила.

Приоритети за нас са прозрачността в управлението, а също и установяването на ред в туристопотока и паркирането в общината. Несъмнено сме популярна дестинация целогодишно. Винаги има много хора през почивните дни. В Сапарева баня се развиват спа лечението, планинския и културния туризъм. Посетителите имат голям интерес и към ски влек „Паничище“ - казва кметът Калин Гелев.

Забележителностите в региона са средновековната църква „Свети Никола“, възрожденската църква „Свети Георги“, възрожденската църква „Свети Четиридесет мъченици“, паметникът на загиналите в Отечествената война, скулптурата в непосредствена близост до „Гейзера“ на скулптора Вълко Ценов.

От Сапарева баня тръгват някои от най-популярните рилски туристически маршрути за Мальовица, Скакавица, Седемте рилски езера, Ресиловския манастир, Боровец и Рилския манастир.

Инвестираме в младите хора, инвестираме в образованието, в реда, в желанието общината да се развива като курорт. Ценно е, че сме толкова близо до София. Искаме гостите да си тръгват със спомен за красива природа и прекрасно, топло отношение от местните“ - казва още кметът Калин Гелев.

В момента в общината текат реконструкции на парка „Николай Хайтов“, изграждат се две спортни игрища, тоалетните в посетителския център биват обновени, поливната система бива реконструирана, предстои да бъде ремонтирана и  детската градина „Св. Ана“.

Един от проблемите ни е липсата на работна ръка. Има проблеми и с инфраструктурата, както всяко малко населено място в България. Но мога да кажа, че младите хора не емигрират. Те остават тук“ - допълва кметът.

Снимки: Луиза Лазарова

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Байрам

Слабостта към материалното се преодолява с даряване и помагане

Днес в „Радиоприемница“ разговаряхме за храненето в исляма. За да разберем какво е мястото на храната в тази религия, какво са навиците и правилата, мотивите за въздържание и присъствието определени храни при някои ритуали, поканихме Ведат Ахмед, председател на Висшия мюсюлмански съвет в България.   „В ислямското разбиране, във философията на..

публикувано на 20.03.19 в 16:51

Има победител в конкурса на СО за проект за детска градина в кв. "Горна баня"

Ясен е победителят в открития конкурс на Столичната община за изготвяне на инвестиционен проект за нова детска градина в кв. „Горна баня“. Ако в следващите 10 дни решението на журито не бъде обжалвано, спечелилият екип ще започне работа с направление „Архитектура и градоустройство“, подчинено на главния архитект на столицата Здравко Здравков. Не е..

публикувано на 20.03.19 в 16:20

Изложба алармира за вредите от фермите за ценни кожи

На 21 март в зала „Левентис“ на Националния природонаучен музей в София ще бъде открита изложбата ”Влиянието на фермите за ценни кожи“. Експозицията ще представи факти за вредното въздействие на животновъдните обекти върху околната среда, хората и самите животни. Фотографии, инфографики, видеа, макети и други материали, свързани с тази индустрия у нас..

обновено на 20.03.19 в 16:15
Дария дьо Бове

Дария дьо Бове: Всичко може да се превърне в изкуство

Дария дьо Бове е истинска парижанка, родена си е във френската столица и носи онзи естествено-небрежен шик, така характерен за французойките. Дария е куратор в музея Пале дьо Токио в Париж, като е работила известно време в Италия и САЩ. Израснала е в артистично семейство, и двамата ѝ родители са специалисти в сферата на ориенталското изкуство. От..

публикувано на 20.03.19 в 16:13
Победителките в конкурса Мис

Култови практики, християнски традиции и легенди на празника "Кюстендилска пролет"

На 21 март Кюстендил ще отбележи традиционния си празник "Кюстендилска пролет". Празникът представлява съчетание на култови практики на траки и римляни и почитта им към соларните божества и лечители, и е допълнен от християнската традиции на Средновековието, с интерпретации на легендата за Свети Четиридесет мъченици и посветеното им оброчище нa хълма..

публикувано на 20.03.19 в 15:37

Над 120 фирми от страната и чужбина се включват в „Стройко експо“

Над 120 фирми от страната и чужбина се включват в 51-вото издание на изложението за архитектура, строителство и обзавеждане „Стройко експо“, което се провежда в Националния дворец на културата. Изложението е насочено както към крайния потребител, така и към специалисти и представя стоки за строителство, довършителни работи, обзавеждане и декорация...

публикувано на 20.03.19 в 15:12

Започна пролетното почистване на София

Традиционната кампания за пролетно почистване на Столичната община започна днес от район „Красно село“ и  ще продължи до 15 април в цяла София. Кампанията ще протече на два етапа: • Първи етап: „Включи се и почисти своя квартал” от 20 до 31 март – почистване на  прилежащите територии към жилищни сгради, еднофамилни къщи, дворове,..

обновено на 20.03.19 в 15:02