Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

За тринайсети път фестивалът "София: Поетики" ще събере любителите на поезия

Снимка: sofiapoetics.eu

За тринайсети път фестивалът "София: Поетики" ще събере автори както от България, така и от Македония, Словения, Румъния, Германия, Унгария, Косово. Датите са 16 и 17 юни, а мястото - градината пред "Кристал".

Преди години, когато "София: Поетики" стартира, амбициите ни бяха фестивалът да се разраства докато достигне мащабите на фестивала на изкуствата "The Fringe" в Шотландия, припомня организаторът Ясен Атанасов.

За съжаление липсата на достатъчно финансиране не позволи да се постигне това разширяване, но за сметка на това фестивалът вече тринайсет години е подкрепян от Столичната община и е част от нейния Културен календар. Освен това през последните седем години той е и международен с участието на поети от различни страни. Тази година основната програма е съсредоточена в първата вечер - на 16 юни, казва Атанасов.  

Той посочва също, че по традиция вторият фестивален ден е посветен на различни уъркшопи, ателиета, индивидуални премиери на отделни автори, както и  по-разширено четене на чуждестранните гости с възможност за дискусия с публиката. Тази година всичко това ще присъства в програмата, като е предвиден и блок, в който свои текстове ще представят няколко известни наши писатели.

Намеренията на Ясен Атанасов за следващото издание на фестивала през 2019 година са да бъде променена концепцията, като се постави акцент върху международното участие, както и върху индивидуалното участие на българските автори.

ВИЖТЕ ОЩЕ

„Арт вечер на добродетелите“ в „Квадрат 500“

На 4 октомври 2018 година ще се проведе благотворителното събитие „Арт вечер на добродетелите“.  То е организирано от фондация „За нашите деца“ и ще се състои в галерия „Квадрат 500“ със съдействието на нейно превъзходителство Сри Астари Расджид, посланик на Индонезия в България. Събраните средства ще бъдат дарени в помощ на деца в нужда.  70..

публикувано на 25.09.18 в 09:53

Иво Иванов: Понякога малките хора имат големи истории

Иво Иванов е български спортен журналист и писател, известен с разказите си, вдъхновени от обикновените хора, попаднали в необикновени ситуации. Вече повече от 25 години той живее в американския щат Канзас, а преди това завършва Националната спортна академия със специалност баскетбол, както и журналистика в Софийския университет. Работи като..

публикувано на 24.09.18 в 16:48

София е домакин на първото по рода си в България "Ателие по биотехнологии"

Над 200 участници от 11 държави ще се включат в първото по рода си за България "Ателие по биотехнологии" (Biotech Atelier). Форумът ще се проведе утре в иновационния форум „Джон Атанасов“ в София Тех Парк. Организатори са Българската асоциация за персонализирана медицина, Българския форум на бизнес лидерите, фармацевтични компании, Българската..

публикувано на 24.09.18 в 16:25

Онлайн платформа помага на жени, жертви на насилие

От днес е достъпна онлайн платформа, която помага на жени, жертви на насилие, успешно да възвърнат самочувствието си. С игрови елементи и обучение чрез „мисии“, потребителките получават дългосрочна подкрепа, така че да се откъснат от отровното въздействие на насилника и да придобият независимостта сами да се справят с ежедневните трудности. Идеята е в..

публикувано на 24.09.18 в 16:10

Кампания на "SOS Детски селища" напомня, че едно от всеки десет деца расте само

"SOS Детски селища България" стартира кампанията "1 от всеки 10 деца тръгва на училище, без да има кой да го изпрати“. Кампанията има две основни цели. Първо, да насочи вниманието на обществеността върху една много тревожна статистика, че едно от всеки десет деца расте само. Второ, да привлече дарители в подкрепа на тези деца - децата, които са лишени от..

публикувано на 24.09.18 в 15:58