Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

За тринайсети път фестивалът "София: Поетики" ще събере любителите на поезия

Снимка: sofiapoetics.eu

За тринайсети път фестивалът "София: Поетики" ще събере автори както от България, така и от Македония, Словения, Румъния, Германия, Унгария, Косово. Датите са 16 и 17 юни, а мястото - градината пред "Кристал".

Преди години, когато "София: Поетики" стартира, амбициите ни бяха фестивалът да се разраства докато достигне мащабите на фестивала на изкуствата "The Fringe" в Шотландия, припомня организаторът Ясен Атанасов.

За съжаление липсата на достатъчно финансиране не позволи да се постигне това разширяване, но за сметка на това фестивалът вече тринайсет години е подкрепян от Столичната община и е част от нейния Културен календар. Освен това през последните седем години той е и международен с участието на поети от различни страни. Тази година основната програма е съсредоточена в първата вечер - на 16 юни, казва Атанасов.  

Той посочва също, че по традиция вторият фестивален ден е посветен на различни уъркшопи, ателиета, индивидуални премиери на отделни автори, както и  по-разширено четене на чуждестранните гости с възможност за дискусия с публиката. Тази година всичко това ще присъства в програмата, като е предвиден и блок, в който свои текстове ще представят няколко известни наши писатели.

Намеренията на Ясен Атанасов за следващото издание на фестивала през 2019 година са да бъде променена концепцията, като се постави акцент върху международното участие, както и върху индивидуалното участие на българските автори.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята на едно арт пространство

Тази вечер Съюзът на българските художници ще върне зрителите назад във времето - през 1938 г., когато трима представители на Съюза на дружествата на художниците в България купуват от предприемача Трънкаров терена, на който през 1940 г. се ражда първото пространство в България - "Изложбен салон", построен с единственото предназначение да експонира..

публикувано на 25.06.18 в 16:57
Ваня Григорова

Над 86% от българите смятат, че социалната система е несправедлива

Над 86% от българите смятат, че социалната система е несправедлива, тъй като позволява злоупотреби и помощите са твърде ниски. Това показва проучване на Ваня Григорова , председател на сдружение „Солидарна България“ и икономически съветник към КТ „Подкрепа“, което обаче не е представително. Въпреки това данните отразяват загубеното доверие в..

публикувано на 25.06.18 в 16:20

Студенти от Уганда и Танзания споделят за ежедневието в Африка

Студенти от Уганда и Танзания, които са у нас по програмата „Еразъм +“ ще покажат какво са научили от престоя си в България и какво искат да споделят за ежедневието в Африка чрез фестивала „Да изразим неизразимото“.  Той ще се проведе тази вечер на сцената на театрална работилница „Сфумато“ от 17:00 часа, а входът е свободен. Идеята на организаторите е..

публикувано на 25.06.18 в 16:15

В парка "Заимов" можете да осиновите "най-добър приятел на човека"

Тази събота - 30 юни, в парк "Заимов", общинското предприятие "Екоравновесие" ще представи изоставени кучета, които могат да бъдат осиновени. Кучетата са от общински приют, а инициативата е продължение на кампанията "Осиновявай, не купувай". Доброволци и служители на предприятието ще разговарят с посетителите, ще разясняват ползите от..

публикувано на 25.06.18 в 15:33
Кръстова гора - едно от духовните съкровища на България

Загадките на България, които привличат туристите

Успяваме ли да оценим и развиваме това, което имаме като природни дадености? Как изглежда България през очите на туристите, каквито всички сме, особено в летните месеци? На тези и други въпроси ще опитаме да си отговорим тази седмица в „Радиоприемница“. За да разберем какво привлича чуждестранните туристи у нас, поканихме  Костадин Младенов -..

публикувано на 25.06.18 в 15:00