Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Приют за кучета е сред наводнените сгради при пороя в Ихтиман

Снимка: Фейсбук
Приют за бездомни кучета е сред пострадалите сгради след валежите в района на Ихтиман през миналия уикенд, сигнализира слушател на радио София. Общо над 120 мазета, постройки, приземни етажи и дворове са били отводнявани след пороя, съобщиха от общината. За щастие няма пострадали хора.
 
Доброволците от фондация "Дара", които се грижат за бездомните кучета в приюта, са успели да спасят всички животни - общо около 50. Сградата и теренът са предоставени безвъзмездно от Община Ихтиман. Местната администрация е оказала съдействие след бедствието и кучетата вече са преместени в Общинския кастрационен център.

Сътрудникът на фондацията Радмила Ковачева сигнализира за нуждата от помощ за възстановяване на приюта. Тя настоява за информация и за изпълнението на общинската програма за овладяване на популацията на бездомните кучета, както и за това как са изразходени средствата, предвидени за кастрация през миналата година.  

Свързахме се с Нина Иванова, която е сред доброволците на фондацията и се грижи за бездомните животни в приюта. Тя разказа, че сградата е в ниските части на града и след валежите се напълнила с вода. Доброволците са успели да спасят всички животни. Сега обаче е необходимо теренът да бъде възстановен, в дейностите вече се включват още доброволци.

Необходими са около 1500 лева за фадрома, която да изгребе калта и тинята, както и за обезопасяване на терена, така че да се предотвратят наводнения в бъдеще, станало ясно по време на разговори с кмета на града. Сумата обаче не е във възможностите на местната администрация на този етап, обясни Иванова.

Кметът Калоян Илиев е обещал пълно съдействие за строителни материали за обезопасяване на терена; екологът на общината Чавдар Атанасов също се е ангажирал със случая.

Пред Радио София той посочи, че след изчистването на терена е необходимо нивото на имота да бъде надигнато. Атанасов също каза, че ще съдейства за възстановяване на имота:

От моя страна с каквото мога като материали и техника ще съдействам. Финансирането от страна на общината трябва да бъде потвърдено от кмета, но предполагам, че ще помогне с всичко, което е необходимо.


По думите на еколога, и при предишни валежи имотът е бил сред наводнените. За трайното му обезопасяване е необходима по-сериозна инвестиция. По повод твърденията, че има нередност с кастрацията на бездомни кучетата през миналата година, Чавдар Атанасов каза, че общината има програма за тази дейност. Кучетата са кастрирани и върнати по местата на залавянето, каза екологът. Той отрече твърденията, че животните не са в града.   

Още - чуйте в звуковия файл!

ВИЖТЕ ОЩЕ

Отбелязваме Международния ден на мира

С тържествена церемония пред Паметника на Незнайния воин в столицата Дружеството за ООН в България отбеляза Международния ден на мира.  Международният ден на мира - 21 септември, е обявен от ООН през 1981 г. с резолюция 36/67 и повторно приет през 2001 г. с резолюция 55/282. Тази година празникът е обвързан със седемдесетата годишнина от приемането на..

публикувано на 21.09.18 в 16:15
Село Момчиловци

За четвърти път „Фестивал на киселото мляко - култура и традиции“ в село Момчиловци

Уникалното българско кисело мляко, прославило страната ни в Китай, се превръща в повод за празник. От 21 до 23 септември 2018 г. китното родопско село Момчиловци ще бъде домакин на „Фестивал на киселото мляко - култура и традиции“. Идеята на фестивала в смолянското село е да заздрави културната връзка между България и Китай и да популяризира млечния..

публикувано на 21.09.18 в 16:13

Поклонническите пътища из Софийската Света гора - едно различно преживяване

Интересът и възможностите за поклоннически туризъм около София са темата на предаването “Радиоприемница” в последния ден от седмицата, посветена на столицата. В Софийска област има 66 православни манастира, от които 44 са функциониращи. Поклонническият туризъм безспорно носи различно преживяване. Най-големият поклоннически път в България е наречен “Рилския..

публикувано на 21.09.18 в 15:35

Премахват незаконна ограда в с. Чепинци след намесата на Радио София

В предаването "Вашият глас", в което се опитваме да помогнем на столичани в разговора им с институциите, ще ви запознаем с един казуси, проточил се с години. Потърси ни Борис Чалъков от Чепинци, който преди години заедно със семейството си купува къща в селото. Съседите на семейството, обаче, чийто имот е в улица топик, заграждат с ограда пътя..

публикувано на 21.09.18 в 15:33

Приложението CIVI в помощ на гражданите в борбата с градските нередности

Приложението CIVI помага на гражданите в борбата с ежедневните нередности, с които се срещат - когато градският транспорт закъснява, когато в парка е мръсно, когато има шахта без капак. Мобилното приложение е създадено от млад екип, който иска да реши градските проблеми. Идеята за приложението се заражда съвсем естествено, тъй като става дума за млади..

публикувано на 21.09.18 в 11:15