Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Приют за кучета е сред наводнените сгради при пороя в Ихтиман

Снимка: Фейсбук
Приют за бездомни кучета е сред пострадалите сгради след валежите в района на Ихтиман през миналия уикенд, сигнализира слушател на радио София. Общо над 120 мазета, постройки, приземни етажи и дворове са били отводнявани след пороя, съобщиха от общината. За щастие няма пострадали хора.
 
Доброволците от фондация "Дара", които се грижат за бездомните кучета в приюта, са успели да спасят всички животни - общо около 50. Сградата и теренът са предоставени безвъзмездно от Община Ихтиман. Местната администрация е оказала съдействие след бедствието и кучетата вече са преместени в Общинския кастрационен център.

Сътрудникът на фондацията Радмила Ковачева сигнализира за нуждата от помощ за възстановяване на приюта. Тя настоява за информация и за изпълнението на общинската програма за овладяване на популацията на бездомните кучета, както и за това как са изразходени средствата, предвидени за кастрация през миналата година.  

Свързахме се с Нина Иванова, която е сред доброволците на фондацията и се грижи за бездомните животни в приюта. Тя разказа, че сградата е в ниските части на града и след валежите се напълнила с вода. Доброволците са успели да спасят всички животни. Сега обаче е необходимо теренът да бъде възстановен, в дейностите вече се включват още доброволци.

Необходими са около 1500 лева за фадрома, която да изгребе калта и тинята, както и за обезопасяване на терена, така че да се предотвратят наводнения в бъдеще, станало ясно по време на разговори с кмета на града. Сумата обаче не е във възможностите на местната администрация на този етап, обясни Иванова.

Кметът Калоян Илиев е обещал пълно съдействие за строителни материали за обезопасяване на терена; екологът на общината Чавдар Атанасов също се е ангажирал със случая.

Пред Радио София той посочи, че след изчистването на терена е необходимо нивото на имота да бъде надигнато. Атанасов също каза, че ще съдейства за възстановяване на имота:

От моя страна с каквото мога като материали и техника ще съдействам. Финансирането от страна на общината трябва да бъде потвърдено от кмета, но предполагам, че ще помогне с всичко, което е необходимо.


По думите на еколога, и при предишни валежи имотът е бил сред наводнените. За трайното му обезопасяване е необходима по-сериозна инвестиция. По повод твърденията, че има нередност с кастрацията на бездомни кучетата през миналата година, Чавдар Атанасов каза, че общината има програма за тази дейност. Кучетата са кастрирани и върнати по местата на залавянето, каза екологът. Той отрече твърденията, че животните не са в града.   

Още - чуйте в звуковия файл!

ВИЖТЕ ОЩЕ

Четирима наши алпинисти покориха връх Серо Торе

Четирима наши алпинисти покориха на един от най-сложните технически върхове - Серо Торе в Южните Анди. Той е с надморска височина малко над 3 хиляди метра, но представлява скална игла с вертикални стени от по над 1200 м. отвсякъде, казано с други думи - няма лесен път към върха.  Това е причината много малко хора в света да са успели да качат този..

публикувано на 24.03.19 в 10:05

Над 100 учители ще разменят добри практики в 51 СОУ "Елисавета Багряна“

Повече от 100 учители от страната ще представят добри практики на преподаване в първата Национална конференция "Обмяна на добри практики в природните науки". Събитието се провежда днес и утре в 51 СОУ "Елисавета Багряна“ в София. Преподаватели от цяла България по предметите "Физика", "Химия", "Биология", "Човекът и природата" и "Информационни..

публикувано на 22.03.19 в 18:08

Изграждат нови детски площадки и фитнес на открито в район "Витоша"

С настъпването на пролетта и покачването на температурите, времето става все по-подходящо за разходки навън, затова днес в предаването „Вашият глас“ говорихме за детските площадки и зелените пространства, където децата могат да играят. С екипа ни се свърза наша слушателка, която изрази желание за повече места за отдих в район „Витоша“. Ние..

публикувано на 22.03.19 в 17:30
Усмивката на Лиз Бурбо убеждава, че знае пътя към щастието

Трябва да разберем какво иска тялото, за да му го дадем, без да забравяме душата

За първи път в България тази седмица гостува световноизвестния психолог Лиз Бурбо. Тя е лектор и автор на много бестселъри за щастие и просперитет. Този уикенд предстои нейният семинар, на който тя ще разкаже своята философия как да бъдем по-щастливи и благополучни. Бих казала, че философията, която сама съм открила, не се преподава..

публикувано на 22.03.19 в 16:55

Вършец - зеленият бисер на региона

Вършец - градът на здравето. С този слоган ни посреща малкото градче, което се намира в Западна Стара планина, на около 400 м. надморска височина. Курортният град Вършец е разположен по живописното течение на р. Ботуня, а Вършечката котловина е място за почивка, спорт, климато-и балнеолечение. Местните казват, че най-голямото богатство на региона е..

публикувано на 23.03.19 в 10:15

2700 души по-малко в план-приема за ВУЗ догодина

2700 души по-малко спрямо тази академична година са предвидени в план-приема в държавните и частните висши училища за 2019-2020 г. Или това са 54 хил.бройки, които формират кандидатстващите за бакалавър, магистър и научна степен „доктор“. Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев посочи, че план-приемът се определя на база подадените..

публикувано на 22.03.19 в 16:38

Значението на храната в юдаизма

В тези пет дни в предаването “Радиоприемница” говорихме за храната като начин на живот и култура, храната в различните религии и общности. Днес се посвещаваме на вечните закони в юдаизма и прекрасните традиции в храненето на евреите. Храненето, храната и кулинарията, са много важна част от еврейската култура и традиции. Почти няма празник или..

публикувано на 22.03.19 в 16:15