Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Приют за кучета е сред наводнените сгради при пороя в Ихтиман

Снимка: Фейсбук
Приют за бездомни кучета е сред пострадалите сгради след валежите в района на Ихтиман през миналия уикенд, сигнализира слушател на радио София. Общо над 120 мазета, постройки, приземни етажи и дворове са били отводнявани след пороя, съобщиха от общината. За щастие няма пострадали хора.
 
Доброволците от фондация "Дара", които се грижат за бездомните кучета в приюта, са успели да спасят всички животни - общо около 50. Сградата и теренът са предоставени безвъзмездно от Община Ихтиман. Местната администрация е оказала съдействие след бедствието и кучетата вече са преместени в Общинския кастрационен център.

Сътрудникът на фондацията Радмила Ковачева сигнализира за нуждата от помощ за възстановяване на приюта. Тя настоява за информация и за изпълнението на общинската програма за овладяване на популацията на бездомните кучета, както и за това как са изразходени средствата, предвидени за кастрация през миналата година.  

Свързахме се с Нина Иванова, която е сред доброволците на фондацията и се грижи за бездомните животни в приюта. Тя разказа, че сградата е в ниските части на града и след валежите се напълнила с вода. Доброволците са успели да спасят всички животни. Сега обаче е необходимо теренът да бъде възстановен, в дейностите вече се включват още доброволци.

Необходими са около 1500 лева за фадрома, която да изгребе калта и тинята, както и за обезопасяване на терена, така че да се предотвратят наводнения в бъдеще, станало ясно по време на разговори с кмета на града. Сумата обаче не е във възможностите на местната администрация на този етап, обясни Иванова.

Кметът Калоян Илиев е обещал пълно съдействие за строителни материали за обезопасяване на терена; екологът на общината Чавдар Атанасов също се е ангажирал със случая.

Пред Радио София той посочи, че след изчистването на терена е необходимо нивото на имота да бъде надигнато. Атанасов също каза, че ще съдейства за възстановяване на имота:

От моя страна с каквото мога като материали и техника ще съдействам. Финансирането от страна на общината трябва да бъде потвърдено от кмета, но предполагам, че ще помогне с всичко, което е необходимо.


По думите на еколога, и при предишни валежи имотът е бил сред наводнените. За трайното му обезопасяване е необходима по-сериозна инвестиция. По повод твърденията, че има нередност с кастрацията на бездомни кучетата през миналата година, Чавдар Атанасов каза, че общината има програма за тази дейност. Кучетата са кастрирани и върнати по местата на залавянето, каза екологът. Той отрече твърденията, че животните не са в града.   

Още - чуйте в звуковия файл!

ВИЖТЕ ОЩЕ

Жените на Обединена Европа изкачват Черни връх

Жените на Обединена Европа изкачват Черни връх. Под това мото Българският туристически съюз организира представително изкачване на първенеца на Витоша на 30 юни. Проявата е по повод приключването на Българското председателство на Съвета на ЕС и предаването му на Австрия и е посветена на 145-годишнината от рождението на патрона на Българския туристически..

публикувано на 24.06.18 в 15:15

Георги Димитров - Жожо: Искам светът да стане по-добър чрез музика

Възпитаник на НМУ "Любомир Пипков" - София, от класа на Цветан Андреев. Едновременно младши студент в Университета по изкуствата в Грац, в класа на проф. Паоло Пегораро. Първи носител на учредения през миналата година приз "Олга Камбурова", както и на над петнайсет първи отличия от конкурси у нас и в чужбина. Името му е Георги Димитров - Жожо , който..

публикувано на 23.06.18 в 15:05

Д-р Иван Диков: При всяко съмнение за генитална инфекция трябва веднага да се вземат мерки

В сезона на високите температури, отпуските, по-честите пътувания, деликатният въпрос за опасността от генитални инфекции излиза на дневен ред. Крият ли риск водните басейни, плуването, общите сервизни помещения? При какви оплаквания задължително трябва веднага да се обърнем към специалист, кои са най-честите инфекции при непротектиран полов акт и..

публикувано на 23.06.18 в 13:10

Близо 200 спортисти ще се включат във „Витоша 100“

Близо 200 спортисти и повече от 2500 любители на планината и силните усещания се включват в традиционната вече 42-ра обиколка на Витоша, известна като „Витоша 100“. Името подсказва и приблизителната дължина на трасето. Колоездачите вече са по него, а в 23.59 тази вечер ще стартира маратонът за бързоходците. Има и дуатлон, който се нарича "Виташа 200"...

публикувано на 23.06.18 в 11:25

Огледала, светли цветове и подходящи мебели правят чудеса в тесните стаи

Вашият дом е повече от няколко прозореца, невзрачни стени и кафява врата. Ако се запознаем с няколко малки тайни за това как можем да направим малката къщурка просторен замък и кои цветове са успокояващи и модерни за сезона, ще направим своя дом уютен и желан. Какви са те, обяснява Денис Ли , архитект от Казахстан, който живее и твори в София: Много..

публикувано на 22.06.18 в 18:49