Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Приют за кучета е сред наводнените сгради при пороя в Ихтиман

Снимка: Фейсбук
Приют за бездомни кучета е сред пострадалите сгради след валежите в района на Ихтиман през миналия уикенд, сигнализира слушател на радио София. Общо над 120 мазета, постройки, приземни етажи и дворове са били отводнявани след пороя, съобщиха от общината. За щастие няма пострадали хора.
 
Доброволците от фондация "Дара", които се грижат за бездомните кучета в приюта, са успели да спасят всички животни - общо около 50. Сградата и теренът са предоставени безвъзмездно от Община Ихтиман. Местната администрация е оказала съдействие след бедствието и кучетата вече са преместени в Общинския кастрационен център.

Сътрудникът на фондацията Радмила Ковачева сигнализира за нуждата от помощ за възстановяване на приюта. Тя настоява за информация и за изпълнението на общинската програма за овладяване на популацията на бездомните кучета, както и за това как са изразходени средствата, предвидени за кастрация през миналата година.  

Свързахме се с Нина Иванова, която е сред доброволците на фондацията и се грижи за бездомните животни в приюта. Тя разказа, че сградата е в ниските части на града и след валежите се напълнила с вода. Доброволците са успели да спасят всички животни. Сега обаче е необходимо теренът да бъде възстановен, в дейностите вече се включват още доброволци.

Необходими са около 1500 лева за фадрома, която да изгребе калта и тинята, както и за обезопасяване на терена, така че да се предотвратят наводнения в бъдеще, станало ясно по време на разговори с кмета на града. Сумата обаче не е във възможностите на местната администрация на този етап, обясни Иванова.

Кметът Калоян Илиев е обещал пълно съдействие за строителни материали за обезопасяване на терена; екологът на общината Чавдар Атанасов също се е ангажирал със случая.

Пред Радио София той посочи, че след изчистването на терена е необходимо нивото на имота да бъде надигнато. Атанасов също каза, че ще съдейства за възстановяване на имота:

От моя страна с каквото мога като материали и техника ще съдействам. Финансирането от страна на общината трябва да бъде потвърдено от кмета, но предполагам, че ще помогне с всичко, което е необходимо.


По думите на еколога, и при предишни валежи имотът е бил сред наводнените. За трайното му обезопасяване е необходима по-сериозна инвестиция. По повод твърденията, че има нередност с кастрацията на бездомни кучетата през миналата година, Чавдар Атанасов каза, че общината има програма за тази дейност. Кучетата са кастрирани и върнати по местата на залавянето, каза екологът. Той отрече твърденията, че животните не са в града.   

Още - чуйте в звуковия файл!

ВИЖТЕ ОЩЕ

Разселиха 120 фазана в Ловния парк в София

120 деца от училища в район "Изгрев" разселиха 120 фазана в Ловния парк в София. Инициативата е по повод 120-годишнината на Съюза на ловците и риболовците в България. За птиците са направени 8 хранилки, а четири сдружения, които работят на територията на Столичната общинаq ще ги зареждат всяка седмица. Ловният парк е част от Борисовата градина, а..

публикувано на 13.12.18 в 17:37

Дагмар Гайслер: В книгите децата могат да се скрият на най-хубавото тайно място

Поредната среща от VІ Литературен фестивал, на който гостува Радиоприемница , е с детската писателка Дагмар Гайслер . Тя е родена в Зиген, Германия. Следва графичен дизайн във Висбаден и още по това време започва да работи като илюстратор. Досега са издадени множество детски книги с нейно оформление, а също художествена и специализирана..

публикувано на 13.12.18 в 17:20
Марион Пошман и водещата на

Марион Пошман за изпитанията, в които поставя героите си

Тази седмица „Радиоприемница“ се излъчва на живо от 6-тия Софийски международен литературен фестивал в НДК. Наш гост днес бе Марион Пошман, носителка на редица награди за поезия и проза. Тя е сред големите таланти на съвременната немска литература. Родена в Есен, тя завърша германистика, философия и славистика, а днес живее и твори в Берлин...

публикувано на 13.12.18 в 17:03

Професия влогър

Ако 24 часа в денонощието  ви се струват много, то на Борислав Вълов са му крайно недостатъчни. Известен като Ей-Бо в социалните мрежи, Боби се опитва да жонглира между студентският живот, актьорската си кариера и влогърството. Актьорството е първата му истинска любов, той играе предимно в театрални постановки и въпреки натовареното си ежедневие..

публикувано на 13.12.18 в 16:54

Дигитална система в "Шейново" помага за деликатно измерване на CO₂ при рискови бебета

В Неонатологичното отделение към Втора АГ болница „Шейново“, ръководено от д-р Донка Узунова получават апаратура от Българската Коледа няколко години. В предишно издание на инициативата тук е доставен ехограф – за достъпен и безвреден метод на диагностика, макар и със специфични трансдюсери. Дотогава са пригаждали такива устройства за възрастни,..

публикувано на 13.12.18 в 16:02