Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Здраве и стил на живот - избрано от печата

За провеждане на лъчелечение по най-скъпите пътеки с най-модерната апаратура ще се иска специално разрешение от районната здравна каса за всеки пациент, съобщиха от НЗОК, информира СЕГА. От тази година е в сила "разрешителен режим" за диагностика и лечение по 3 от най-скъпите пътеки в тази област - модулирано по интензитет лъчелечение на онкологични и неонкологични заболявания, радиохирургия и радиохирургия с кибернож, а също и за изследване с ПЕТ скенер. В момента на подобен режим е изследването с ядрено-магнитен резонанс. Ако лекар в доболничната помощ смята, че то е необходимо на пациента, се пише писмо до районната каса със съответната медицинска мотивация и ЯМР се прави само ако касата позволи.

Българските ученици от 1 до 12 клас показват шокиращо ниски резултати в намалените до парадоксален минимум часове по физическо, като не заслужават повече от оценка “Добър” 4, съобщава ТРУД. Масово резултатите от покриването на нормативите са за двойки, което налага подобряване на обучението и оценяването на децата. Това сочат данните от изследване, което се провежда в рамките на настоящата и следващата учебна година в средни училища в България. Проучването е обхванало 10 000 деца и предстои да изследва още 3000, както в София, така и в Бургас, Габрово, Пловдив и Плевен.

Анонсираните от просветното министерство промени в тестовете за националното външно оценяване в края на VII клас засега се посрещат с недоверие, съобщава СЕГА. Родители недоволстват от разширяването на съдържанието на изпитите, тъй като според тях това ще натовари ненужно децата им, а и те нямат време да се подготвят за промените. МОН обяви, че от 2019 г. изпитите ще обхващат и материал от пети и шести клас, като по литература например ще се включат само български произведения. Ще се редуват и по-разнообразни задачи - например да се изготвя характеристика на художествен герой. 

Около 40 дрогирани шофьори, които имат професионални книжки, са регистрирани за последната отчетна година, съобщава
МОНИТОР. Водачите са основно на рейсове, които правят международни курсове. Част от тях са били спипани в България, другите в чужбина. Само в Румъния и Полша общият им брой е около 15 души, сочат данните на „Пътна полиция“ от изпратените запитвания от други страни от ЕС. Според законодателството шофьорите трябва да се издирят у нас и да понесат санкциите си. Голям брой от тях са задържани и за по 24 часа в съответните страни, но след това са освободени.

Около 42% от населението на България живее в пренаселено жилище. По този показател страната ни се нарежда на първите места в Европейския съюз, пише СЕГА. Това показват последните данни за състоянието на жилищния фонд, оповестени от Евростат. В ЕС домакинствата, живеещи в пренаселени жилища през 2016 г., са средно около 17%. В общата картина България е на трето място по показателя за пренаселеност. Преди нас са Румъния, която твърдо държи първото място, и Латвия. В първите пет са още Хърватия и Полша. Страните с най-малко пренаселени жилища са Кипър, Малта и Ирландия.

Над 1000 лв. може да бъде цената на застраховката “Гражданска отговорност” за шофьорите, които причинят катастрофа, пише ТРУД. Консултантът по въвеждането на системата бонус-малус за застраховката Ърнст енд Янг представи в Комисията за финансов надзор окончателния си доклад. В него консултантът е разработил 11 възможни сценария за система бонус-малус в България. Обсъжданите варианти предвиждат изрядните шофьори да получават бонус между 7% и 40%, a за нарушителите полицата да поскъпне с между 180% и 400%. Това означава, че при сериозни нарушения на пътя цената може да нарасне между 3 и 5 пъти. В момента цената на “Гражданска отговорност” за кола с двигател 1,6 куб. см., с регистрация в София и собственик на средна възраст, който не е правил нарушения, е около 220 лв. Това означава, че полицата за този шофьор може да поскъпне до над 1000 лв., ако причини катастрофа и бъде избран вариантът с най-голямо утежнение на цената за нарушителите.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Есе по разказа "Косачи" от Елин Пелин на матурата по БЕЛ

От над 11 милиона комбинации бяха генерирани въпросите за изпитния вариант и тема №13 за 41.въпрос за държавния зрелостен изпит по български език и литература днес. Зрелостниците пишат интерпретативно съчинение или есе върху разказа „Косачи“ от Елин Пелин. Тестът..

публикувано на 21.05.19 в 12:15

Напусна ни журналистът Даниела Бенишева

На 20 май 2019 г. от този свят си отиде журналистът от Българското национално радио Даниела Бенишева . Ще я запомним като светъл и добър човек, колега и приятел. За Дани радиото беше не просто работа, а мечта, превърната в кауза. И всеки ден отдаваше най-доброто от себе си в името на красотата и истината. И затова, когато пишеше или говореше..

публикувано на 21.05.19 в 10:44

Задържаха нападателя, намушкал с нож 16-годишно момче в София

Полицията е задържала извършителя на снощното нападение, при което 16-годишно момче беше намушкано с нож. Задържаният е също младо момче. Той е бил арестуван в ранните часове тази сутрин. Инцидентът стана около 21:30 часа близо до бившия хотел "Плиска" в София. Пострадалият младеж бе откаран в детска противошокова зала на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов", където е..

публикувано на 21.05.19 в 08:45

Очаква ни слънце днес, максималните температури ще бъдат между 22° и 27°

Днес ще преобладава слънчево време, следобед над източните и планинските райони с развитие на купеста облачност, но само на отделни места ще превали краткотраен дъжд. Ще духа до умерен вятър от запад-югозапад. Максимални температури между 22° и 27°, сочи прогнозата на НИМХ. Атмосферното налягане ще се задържи по-ниско от средното за месеца. Над..

публикувано на 21.05.19 в 08:42

Повече от 52 000 зрелостници на матура днес

Над 52 000 зрелостници полагат матура днес. Изпитът започна точно в 8 часа, а преди това беше изтеглен и изпитният вариант, по който ще отговарят зрелостниците. Изпит по български език и литература ще има в повече от 670 учебни заведения. Първият модул е с продължителност един час и представлява тест на въпроси от затворен тип. Във втория модул..

публикувано на 21.05.19 в 08:35

Трамвай се запали в центъра на София

Трамвай, движещ се по линия 10, се запали тази сутрин на столичната улица "Граф Игнатиев", близо до кръстовището с бул. "Васил Левски". От столичното дружество "Елетротранспорт" информират, че заради неизправност в накладка от превозното средство е излизал дим. До пожар не се е стигнало. Няма пострадали пътници. Трамваят е изтеглен до депо, където ще..

публикувано на 21.05.19 в 08:10

Военният театър за трети път - с инициативата "Дари книга, ела на театър"

Театър "Българска Армия" започва третото издание на инициативата си "Дари книга, ела на театър" днес, съобщиха организаторите. Кампанията по традиция обединява любители на театралното изкуство зад каузата да дарят книги за хора в неравностойно положение.   И тази година Театърът ще приема книги за деца и възрастни, а всеки, участвал в инициативата ще..

публикувано на 20.05.19 в 16:52