Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

За провеждане на лъчелечение по най-скъпите пътеки с най-модерната апаратура ще се иска специално разрешение от районната здравна каса за всеки пациент, съобщиха от НЗОК, информира СЕГА. От тази година е в сила "разрешителен режим" за диагностика и лечение по 3 от най-скъпите пътеки в тази област - модулирано по интензитет лъчелечение на онкологични и неонкологични заболявания, радиохирургия и радиохирургия с кибернож, а също и за изследване с ПЕТ скенер. В момента на подобен режим е изследването с ядрено-магнитен резонанс. Ако лекар в доболничната помощ смята, че то е необходимо на пациента, се пише писмо до районната каса със съответната медицинска мотивация и ЯМР се прави само ако касата позволи.

Българските ученици от 1 до 12 клас показват шокиращо ниски резултати в намалените до парадоксален минимум часове по физическо, като не заслужават повече от оценка “Добър” 4, съобщава ТРУД. Масово резултатите от покриването на нормативите са за двойки, което налага подобряване на обучението и оценяването на децата. Това сочат данните от изследване, което се провежда в рамките на настоящата и следващата учебна година в средни училища в България. Проучването е обхванало 10 000 деца и предстои да изследва още 3000, както в София, така и в Бургас, Габрово, Пловдив и Плевен.

Анонсираните от просветното министерство промени в тестовете за националното външно оценяване в края на VII клас засега се посрещат с недоверие, съобщава СЕГА. Родители недоволстват от разширяването на съдържанието на изпитите, тъй като според тях това ще натовари ненужно децата им, а и те нямат време да се подготвят за промените. МОН обяви, че от 2019 г. изпитите ще обхващат и материал от пети и шести клас, като по литература например ще се включат само български произведения. Ще се редуват и по-разнообразни задачи - например да се изготвя характеристика на художествен герой. 

Около 40 дрогирани шофьори, които имат професионални книжки, са регистрирани за последната отчетна година, съобщава
МОНИТОР. Водачите са основно на рейсове, които правят международни курсове. Част от тях са били спипани в България, другите в чужбина. Само в Румъния и Полша общият им брой е около 15 души, сочат данните на „Пътна полиция“ от изпратените запитвания от други страни от ЕС. Според законодателството шофьорите трябва да се издирят у нас и да понесат санкциите си. Голям брой от тях са задържани и за по 24 часа в съответните страни, но след това са освободени.

Около 42% от населението на България живее в пренаселено жилище. По този показател страната ни се нарежда на първите места в Европейския съюз, пише СЕГА. Това показват последните данни за състоянието на жилищния фонд, оповестени от Евростат. В ЕС домакинствата, живеещи в пренаселени жилища през 2016 г., са средно около 17%. В общата картина България е на трето място по показателя за пренаселеност. Преди нас са Румъния, която твърдо държи първото място, и Латвия. В първите пет са още Хърватия и Полша. Страните с най-малко пренаселени жилища са Кипър, Малта и Ирландия.

Над 1000 лв. може да бъде цената на застраховката “Гражданска отговорност” за шофьорите, които причинят катастрофа, пише ТРУД. Консултантът по въвеждането на системата бонус-малус за застраховката Ърнст енд Янг представи в Комисията за финансов надзор окончателния си доклад. В него консултантът е разработил 11 възможни сценария за система бонус-малус в България. Обсъжданите варианти предвиждат изрядните шофьори да получават бонус между 7% и 40%, a за нарушителите полицата да поскъпне с между 180% и 400%. Това означава, че при сериозни нарушения на пътя цената може да нарасне между 3 и 5 пъти. В момента цената на “Гражданска отговорност” за кола с двигател 1,6 куб. см., с регистрация в София и собственик на средна възраст, който не е правил нарушения, е около 220 лв. Това означава, че полицата за този шофьор може да поскъпне до над 1000 лв., ако причини катастрофа и бъде избран вариантът с най-голямо утежнение на цената за нарушителите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

205 млн. лева от данъци постъпиха в Столичната община за 105 дни

В бюджета на София от началото на годината до момента са постъпили общо 204,9 млн. лв. от местни данъци и такси, от които над 162, 8 млн. лв. са налози, дължими за настоящата 2024 г., отчитат в Столичната община. Останалите внесени средства са за данъци и такси за минали години, върху които е начислена и лихва. Общо платените до момента лихви..

публикувано на 15.04.24 в 18:41

Доброволци засадиха 1000 фиданки в Новата гора на София

Общо 120 доброволци засадиха 1000 фиданки от дъб. Това се случи в рамките на първия уикенд от новия залесителен сезон на "Новата гора на София" – Негован. Посадъчният материал и уредите за засаждане са осигурени Столичната община. Тази пролет ще бъдат залесени 30 дка с над 20 000 броя широколистни фиданки в общински земеделски земи в землището..

публикувано на 15.04.24 в 16:45

Промени в движението по столичния бул. "Патриарх Евтимий" до 19 април

Въвежда се организация на движението заради извършване на строително-монтажни работи по бул. „Патриарх Евтимий“ в София, съобщиха от Столичната община. Забранява се престоят и паркирането на пътни превозни средства в участъци по бул. „Патриарх „Евтимий“ до 19 април: До 24.00 часа на 16.04.2024 г. по северната част на бул. „Патриарх..

публикувано на 15.04.24 в 13:29

Първият ни медицински хеликоптер готов за мисии най-рано в началото на май

Първият ни медицински хеликоптер ще има готовност да участва в мисии най-рано в началото на май. Пилотите, които ще изпълняват HEMS мисии, все още не се завършили задължителното обучение с летателната машина, съобщиха за "Хоризонт" от Министерството на транспорта. Това е причината въздушната ни линейка да не се използва в ситуации като инцидента с..

публикувано на 15.04.24 в 12:54

Простреляното с пушка дете е оперирано, в стабилно състояние

Простреляното с пневматична пушка дете от Враца е оперирано в "Пирогов", лекарите от екипа на проф. Николай Габровски са извадили сачма от мозъка му, съобщиха от Института по спешна помощ. Към момента детето е в стабилно състояние и остава за лечение и активно наблюдение в детската реанимация на болницата. То е на 1,5 години и беше..

публикувано на 15.04.24 в 10:50
Министерство на земеделието

Откриват фермерски пазар пред Министерството на земеделието

Изложение на фермерски продукти се открива днес пред Министерството на земеделието и храните (МЗХ). В церемонията по откриването ще учатват министър Кирил Вътев и председателят на Българския фермерски съюз Георги Стоянов. Ще се представят регистрирани земеделски производители и преработватели. Организатор на двудневното изложение е..

публикувано на 15.04.24 в 08:21

Случай на морбили е регистриран в София

Първи случай на морбили е регистриран у нас в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). Случаят е от София и е потвърден в края на миналата седмица в националната референтна лаборатория за морбили, паротит и рубеола, съобщиха за БНР от лабораторията. Междувременно от Столичната регионална здравна инспекция обявиха, че..

публикувано на 12.04.24 в 14:32