Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Над 300 ученици ще се включат в традиционния Туристически празник на Витоша

Автор:
Снимка: Румяна Цветкова
Над 300 ученици ще се включат в традиционния Туристически празник за ученици от столицата, който ще се проведе утре (15 юни) на Витоша. Идеята е младите хора да се запознаят с ползите от планинския туризъм, да създадат у себе си позитивно отношение към природата и да придобият практически умения за оцеляване в планината.

Туристическият преход е насочен към ученици в горните класове. Сборният пункт е последна спирка на трамвай № 5 в кв. “Княжево”,  а началният час е 8.30 на 15 юни (петък). Това каза Десислава Темелкова - експерт в дирекция „Превенция, интеграция, спорт и туризъм“ към Столичната община.  

Преходът е около 2 часа и половина, а официалното откриване на туристическия празник е в 12.00 часа на х. “Момина скала”. Освен туристически поход инициативата ще включва разнообразни състезателни и щафетни игри с богат награден фонд.

Вече трета година има и награди - Мис и Мистър Момина скала. Учениците представят танцувални умения и нещо специфично за училището, в което се обучават. Два пъти в годината Столичната община прави подобни кампании. Другата се провежда през септември и е свързана с покоряване на Черни връх.

И двете инициативи имат за цел да възпитат у децата отговорно отношение към природата.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Четирима наши алпинисти покориха връх Серо Торе

Четирима наши алпинисти покориха на един от най-сложните технически върхове - Серо Торе в Южните Анди. Той е с надморска височина малко над 3 хиляди метра, но представлява скална игла с вертикални стени от по над 1200 м. отвсякъде, казано с други думи - няма лесен път към върха.  Това е причината много малко хора в света да са успели да качат този..

публикувано на 24.03.19 в 10:05

Над 100 учители ще разменят добри практики в 51 СОУ "Елисавета Багряна“

Повече от 100 учители от страната ще представят добри практики на преподаване в първата Национална конференция "Обмяна на добри практики в природните науки". Събитието се провежда днес и утре в 51 СОУ "Елисавета Багряна“ в София. Преподаватели от цяла България по предметите "Физика", "Химия", "Биология", "Човекът и природата" и "Информационни..

публикувано на 22.03.19 в 18:08

Изграждат нови детски площадки и фитнес на открито в район "Витоша"

С настъпването на пролетта и покачването на температурите, времето става все по-подходящо за разходки навън, затова днес в предаването „Вашият глас“ говорихме за детските площадки и зелените пространства, където децата могат да играят. С екипа ни се свърза наша слушателка, която изрази желание за повече места за отдих в район „Витоша“. Ние..

публикувано на 22.03.19 в 17:30
Усмивката на Лиз Бурбо убеждава, че знае пътя към щастието

Трябва да разберем какво иска тялото, за да му го дадем, без да забравяме душата

За първи път в България тази седмица гостува световноизвестния психолог Лиз Бурбо. Тя е лектор и автор на много бестселъри за щастие и просперитет. Този уикенд предстои нейният семинар, на който тя ще разкаже своята философия как да бъдем по-щастливи и благополучни. Бих казала, че философията, която сама съм открила, не се преподава..

публикувано на 22.03.19 в 16:55

Вършец - зеленият бисер на региона

Вършец - градът на здравето. С този слоган ни посреща малкото градче, което се намира в Западна Стара планина, на около 400 м. надморска височина. Курортният град Вършец е разположен по живописното течение на р. Ботуня, а Вършечката котловина е място за почивка, спорт, климато-и балнеолечение. Местните казват, че най-голямото богатство на региона е..

публикувано на 23.03.19 в 10:15

2700 души по-малко в план-приема за ВУЗ догодина

2700 души по-малко спрямо тази академична година са предвидени в план-приема в държавните и частните висши училища за 2019-2020 г. Или това са 54 хил.бройки, които формират кандидатстващите за бакалавър, магистър и научна степен „доктор“. Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев посочи, че план-приемът се определя на база подадените..

публикувано на 22.03.19 в 16:38

Значението на храната в юдаизма

В тези пет дни в предаването “Радиоприемница” говорихме за храната като начин на живот и култура, храната в различните религии и общности. Днес се посвещаваме на вечните закони в юдаизма и прекрасните традиции в храненето на евреите. Храненето, храната и кулинарията, са много важна част от еврейската култура и традиции. Почти няма празник или..

публикувано на 22.03.19 в 16:15