Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Над 300 ученици ще се включат в традиционния Туристически празник на Витоша

Автор:
Снимка: Румяна Цветкова
Над 300 ученици ще се включат в традиционния Туристически празник за ученици от столицата, който ще се проведе утре (15 юни) на Витоша. Идеята е младите хора да се запознаят с ползите от планинския туризъм, да създадат у себе си позитивно отношение към природата и да придобият практически умения за оцеляване в планината.

Туристическият преход е насочен към ученици в горните класове. Сборният пункт е последна спирка на трамвай № 5 в кв. “Княжево”,  а началният час е 8.30 на 15 юни (петък). Това каза Десислава Темелкова - експерт в дирекция „Превенция, интеграция, спорт и туризъм“ към Столичната община.  

Преходът е около 2 часа и половина, а официалното откриване на туристическия празник е в 12.00 часа на х. “Момина скала”. Освен туристически поход инициативата ще включва разнообразни състезателни и щафетни игри с богат награден фонд.

Вече трета година има и награди - Мис и Мистър Момина скала. Учениците представят танцувални умения и нещо специфично за училището, в което се обучават. Два пъти в годината Столичната община прави подобни кампании. Другата се провежда през септември и е свързана с покоряване на Черни връх.

И двете инициативи имат за цел да възпитат у децата отговорно отношение към природата.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Жените на Обединена Европа изкачват Черни връх

Жените на Обединена Европа изкачват Черни връх. Под това мото Българският туристически съюз организира представително изкачване на първенеца на Витоша на 30 юни. Проявата е по повод приключването на Българското председателство на Съвета на ЕС и предаването му на Австрия и е посветена на 145-годишнината от рождението на патрона на Българския туристически..

публикувано на 24.06.18 в 15:15

Георги Димитров - Жожо: Искам светът да стане по-добър чрез музика

Възпитаник на НМУ "Любомир Пипков" - София, от класа на Цветан Андреев. Едновременно младши студент в Университета по изкуствата в Грац, в класа на проф. Паоло Пегораро. Първи носител на учредения през миналата година приз "Олга Камбурова", както и на над петнайсет първи отличия от конкурси у нас и в чужбина. Името му е Георги Димитров - Жожо , който..

публикувано на 23.06.18 в 15:05

Д-р Иван Диков: При всяко съмнение за генитална инфекция трябва веднага да се вземат мерки

В сезона на високите температури, отпуските, по-честите пътувания, деликатният въпрос за опасността от генитални инфекции излиза на дневен ред. Крият ли риск водните басейни, плуването, общите сервизни помещения? При какви оплаквания задължително трябва веднага да се обърнем към специалист, кои са най-честите инфекции при непротектиран полов акт и..

публикувано на 23.06.18 в 13:10

Близо 200 спортисти ще се включат във „Витоша 100“

Близо 200 спортисти и повече от 2500 любители на планината и силните усещания се включват в традиционната вече 42-ра обиколка на Витоша, известна като „Витоша 100“. Името подсказва и приблизителната дължина на трасето. Колоездачите вече са по него, а в 23.59 тази вечер ще стартира маратонът за бързоходците. Има и дуатлон, който се нарича "Виташа 200"...

публикувано на 23.06.18 в 11:25

Огледала, светли цветове и подходящи мебели правят чудеса в тесните стаи

Вашият дом е повече от няколко прозореца, невзрачни стени и кафява врата. Ако се запознаем с няколко малки тайни за това как можем да направим малката къщурка просторен замък и кои цветове са успокояващи и модерни за сезона, ще направим своя дом уютен и желан. Какви са те, обяснява Денис Ли , архитект от Казахстан, който живее и твори в София: Много..

публикувано на 22.06.18 в 18:49