Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Над 300 ученици ще се включат в традиционния Туристически празник на Витоша

Автор:
Снимка: Румяна Цветкова
Над 300 ученици ще се включат в традиционния Туристически празник за ученици от столицата, който ще се проведе утре (15 юни) на Витоша. Идеята е младите хора да се запознаят с ползите от планинския туризъм, да създадат у себе си позитивно отношение към природата и да придобият практически умения за оцеляване в планината.

Туристическият преход е насочен към ученици в горните класове. Сборният пункт е последна спирка на трамвай № 5 в кв. “Княжево”,  а началният час е 8.30 на 15 юни (петък). Това каза Десислава Темелкова - експерт в дирекция „Превенция, интеграция, спорт и туризъм“ към Столичната община.  

Преходът е около 2 часа и половина, а официалното откриване на туристическия празник е в 12.00 часа на х. “Момина скала”. Освен туристически поход инициативата ще включва разнообразни състезателни и щафетни игри с богат награден фонд.

Вече трета година има и награди - Мис и Мистър Момина скала. Учениците представят танцувални умения и нещо специфично за училището, в което се обучават. Два пъти в годината Столичната община прави подобни кампании. Другата се провежда през септември и е свързана с покоряване на Черни връх.

И двете инициативи имат за цел да възпитат у децата отговорно отношение към природата.

ВИЖТЕ ОЩЕ

20 електробуса тръгнаха в София

20 нови напълно електрически автобуса Yutong тръгват по две столични линии - 9 и 309. Новите автобуси са с дължина 12 м и са специално предназначени за градовете с натоварен трафик, които искат да подобрят качеството на въздуха. Електробусите са с пробег от около 300 км с едно зареждане. 4 часа е времето за пълно зареждане на акумулаторите...

публикувано на 12.12.18 в 18:30

"Български пощи" пусна марка, посветена на Нелсън Мандела

Главният изпълнителен директор на „Български пощи“ Деян Дънешки представи малотиражно пощенско-филателно издание (пощенска марка), което е посветено на 100-годишнината от рождението на Нелсън Мандела. В официалната церемония участва посланикът на Република Южна Африка в България Ванеса Калверт. В рамките на събитието беше представена и фотографска..

публикувано на 12.12.18 в 16:56

350 деца годишно ползват високотехнологична апаратура в СБРДЦП "Света София"

В последните си издания „Българската Коледа“ си поставя за цел да помогне комплексно на децата с тежки заболявания и увреждания, като осигури съвременна високотехнологична апаратура и подкрепи допълващите грижи, необходими за оздравяването на тези деца.  За тази цел през изминалата година кампанията дари на СБРДЦП "Света София" две нови роботизирани..

публикувано на 12.12.18 в 16:27
Цветята нито ще ни направят по-хубави, нито по-здрави, ако килограмите са ни в повече...

Наднорменото тегло и затлъстяването - основателно заподозрените за пандемията от захарен диабет тип 2

Един милиард и 900 милиона от възрастните хора по света имат наднормено тегло или затлъстяване, засегнати са и 75 милиона деца до 19-годишна възраст, сочат данни на Световната здравна организация от 2018 година. А именно наднорменото тегло и затлъстяването, според специалистите, са сред основните причини за захарен диабет тип 2. Един от..

публикувано на 12.12.18 в 16:15

Забине Бокмюл: Чрез писането се чувствам свободна

Писателката от Лихтенщайн Забине Бокмюл днес се среща днес с читатели и посетители на Софийския международен литературен фестивал, за да разкаже каква е идеята за обикновените хора, които крият необикновени истории. В предаването "Радиоприемница" на Радио София тя обясни, че писателският й интерес е насочен предимно към нормалните, ежедневни истории..

публикувано на 12.12.18 в 15:32