Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Над 300 ученици ще се включат в традиционния Туристически празник на Витоша

Автор:
Снимка: Румяна Цветкова
Над 300 ученици ще се включат в традиционния Туристически празник за ученици от столицата, който ще се проведе утре (15 юни) на Витоша. Идеята е младите хора да се запознаят с ползите от планинския туризъм, да създадат у себе си позитивно отношение към природата и да придобият практически умения за оцеляване в планината.

Туристическият преход е насочен към ученици в горните класове. Сборният пункт е последна спирка на трамвай № 5 в кв. “Княжево”,  а началният час е 8.30 на 15 юни (петък). Това каза Десислава Темелкова - експерт в дирекция „Превенция, интеграция, спорт и туризъм“ към Столичната община.  

Преходът е около 2 часа и половина, а официалното откриване на туристическия празник е в 12.00 часа на х. “Момина скала”. Освен туристически поход инициативата ще включва разнообразни състезателни и щафетни игри с богат награден фонд.

Вече трета година има и награди - Мис и Мистър Момина скала. Учениците представят танцувални умения и нещо специфично за училището, в което се обучават. Два пъти в годината Столичната община прави подобни кампании. Другата се провежда през септември и е свързана с покоряване на Черни връх.

И двете инициативи имат за цел да възпитат у децата отговорно отношение към природата.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Полският филмов фестивал "Кинотека" започва с джаз концерт

Полският институт в София организира второ издание на полския филмов фестивал в България „Кинотека“. Откриването ще бъде на 27 септември с джаз концерт в „София лайв клуб“, а същинската филмова програма започва на 30 септември в Културен център G8. От 30 септември до 6 октомври е същинската част на “Кинотека”. Подбрали сме тази година програмата така,..

публикувано на 24.09.18 в 12:24

Малко известна снимка на Левски припомни годините му като учител във Войнягово

Снимка, открита случайно в читалището на карловското село Войнягово, предизвика много вълнения и коментари с предположението, че на нея е запаметен образът на Апостола на свободата. Откритието е направено от младежи от сдружението "Фабрика за идеи". Известно е, че от 1864 до 1866 г. Васил Левски е бил учител в село Войнягово. Там е създал..

публикувано на 24.09.18 в 11:02

Д-р Валери Цеков: Единственият начин да се опазим от грип е ваксинацията

Преди началото на есенно-зимния сезон специалисти и здравните власти отново призовават хората да се ваксинират срещу грип. Периодът до края на октомври е най-подходящ за това. Българското сдружение за иновативна медицина постави акцент върху темата с кръгла маса, проведена под патронажа на здравната комисия, с участието на всички ангажирани..

публикувано на 23.09.18 в 13:15

САЩ и Европа през погледа на един пътешественик

В "Турагент" ще ви запознаем с Ангел Георгиев - IT специалист, който живее в Испания от няколко години. Казва, че испанците усещат живота по много близък за него начин. В серия от срещи Олга Добрева ще ни представи пътешественика, стъпил на седемте континента до 37-ата си годишнина.  Всъщност, целта на Ангел е била да посети 7-те континента до..

публикувано на 23.09.18 в 10:05

Как се готви боб в Радуил

При гостуването на пътуващото ни "Радиокафе" в село Радуил (само на 8 километра от Боровец), имахме много колоритни срещи. Една от тях беше с Цветанка и Добринка - двете дами, които от 14 години приготвят 10-те казана боб, необходими за изхранване на гостите на ежегодния Фестивал на боба в селото. Те бяха първите ни гости, защото така и така бяха..

публикувано на 22.09.18 в 10:30