Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Проф. Фани Мартинова:

Алтруизмът трябва да е водещ при кръводаряване

Рокерите с желание даряват кръв, отбелязва директорът на НЦТХ
| обновено на 14.06.18 в 16:23
Снимка: Архив
Днес отбелязваме Международния ден на кръводарителя.
На този ден световната общественост изразява своята признателност, почит и уважение към доброволните и безвъзмездни кръводарители.

В София на специална церемония с почетен плакет бяха удостоени 10 дългогодишни доброволни дарители, чиято кръв е спасила живота на много хора. Събитието се състоя по време на 58-та Национална конференция по трансфузионна хематология, която се провежда под патронажа на Министерството на здравеопазването и ще премине под знака на Световния ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител, 10-годишнината от създаването на НЦТХ и 200-годишнината от първото успешно кръвопреливане от човек на човек.

Липсата на кръв за нуждаещите се в България е осезаема.
Около 80% от хората даряват кръв само, ако техен близък има нужда от нея. Недостигът на кръв е и основната причина за разрастването на черния пазар за кръв в страната - хора, които предлагат банки с кръв на болните срещу заплащане. Проблемът може да бъде решен, поне частично, ако има повече хора, които даряват безвъзмездно.

Повече по темата чуйте в интервюто на Луиза Лазарова с проф. Фани Мартинова - директор на Национален център по трансфузионна хематология.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Кюстендил се потопи в магията на "Панагия - въздигане на хляба"

14 август е важен ден в календара на културните събития в Кюстендил. Днес в едно от кюстендилските села - Драговищица се провежда традиционното замесване на Богородичния хляб, в което по-възрастни жени предават уменията си на млади девойки. Ритуалът се извършва за десета година поред, като първото замесване е било в същото село, но в църквата "Успение..

публикувано на 14.08.18 в 12:35
Кадър от изложбата, посветена на 25 години от създаването на SOS детско селище в Трявна

Изложба "25 мига от детството" за 25 години SOS Детски селища

"25 мига от детството" - така се казва изложбата, посветена на 25-годишнината от създаването на SOS Детско селище Трявна. Тя е подредена в градинката на НДК (откъм входа на кръстовището на „Фритьоф Нансен“ и „Патриарх Евтимий“) и ще може да си разгледа до 27 август. Официалното честване на годишнината ще се състои през октомври т.г. – разказа в..

публикувано на 14.08.18 в 11:31

Приемлив ли е всъщност шамарът с цел наказание

39% от българските родители подкрепят удрянето на шамар като възпитателен подход, сочи изследване проведено през 2013 г. по поръчка на Националната мрежа за децата. Над 1000 сигнала за насилие на деца са подадени само за миналата година до компетентните органи у нас. От тях е работено по 384. Това съобщи за радио София Петя Димитрова от Института по..

публикувано на 14.08.18 в 09:45

Джулия Бочева – самокритична, но винаги спонтанна

В предаването "Кой Кой е?" гостува една млада актриса и певица. Джулия Бочева е родена е в София, завършва Национално музикално училище "Любомир Пипков" с виола, след това изучава Актьорство за драматичен театър в НАТФИЗ  в класа на Стефан Данаилов. Става известна с ролята на Ани в сериала "Революция Z" и с песните на групата. Дебютът ѝ в театъра – е в..

публикувано на 13.08.18 в 17:10

Стайни и градински растения на половин цена в Ботаническата градина на БАН

Между 25 и 50 процента е намалението на цветя в Ботаническата градина на БАН в София. Разпродажбата е в сила до 18 август (събота), до тогава ще плащаме и половин цена за вход. Огромно видово разнообразие от стайни и градински растения можем да намерим в ботаническата градина. Стайните обичайно са и по-търсени, защото повечето столичани живеят в..

публикувано на 13.08.18 в 16:37