Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Проф. Фани Мартинова:

Алтруизмът трябва да е водещ при кръводаряване

Рокерите с желание даряват кръв, отбелязва директорът на НЦТХ
| обновено на 14.06.18 в 16:23
Снимка: Архив
Днес отбелязваме Международния ден на кръводарителя.
На този ден световната общественост изразява своята признателност, почит и уважение към доброволните и безвъзмездни кръводарители.

В София на специална церемония с почетен плакет бяха удостоени 10 дългогодишни доброволни дарители, чиято кръв е спасила живота на много хора. Събитието се състоя по време на 58-та Национална конференция по трансфузионна хематология, която се провежда под патронажа на Министерството на здравеопазването и ще премине под знака на Световния ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител, 10-годишнината от създаването на НЦТХ и 200-годишнината от първото успешно кръвопреливане от човек на човек.

Липсата на кръв за нуждаещите се в България е осезаема.
Около 80% от хората даряват кръв само, ако техен близък има нужда от нея. Недостигът на кръв е и основната причина за разрастването на черния пазар за кръв в страната - хора, които предлагат банки с кръв на болните срещу заплащане. Проблемът може да бъде решен, поне частично, ако има повече хора, които даряват безвъзмездно.

Повече по темата чуйте в интервюто на Луиза Лазарова с проф. Фани Мартинова - директор на Национален център по трансфузионна хематология.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Проблем за страната ни е и промяната в две структури на населението - етническата и възрастовата

В България няма ниска раждаемост, а намаляването на населението не е проблем за страната. Това заяви доц. Георги Бърдаров при представянето на анализа "Хоризонт 2030: Демографски тенденции в България". Анализът е изготвен от експертите по демография доц. Георги Бърдаров и доц. д-р Надежда Илиева . Сред целите на изследването е да се направи обстойна..

публикувано на 18.10.18 в 17:18
Мартичка Божилова

Мартичка Божилова: Колаборацията между кино и литература е нещо специално

Продължава седмицата, посветена на киното и литературата в предаването “Радиоприемница”. Гост днес е продуцентът и председател на международното жури на “Cinelibri” Мартичка Божилова. На 31 октомври ще бъде световна премиера на на документалната сага “Дворци на народа” на големия фестивал в Лайпциг. Автори на филма са Борис Мисирков и Георги Богданов,..

публикувано на 18.10.18 в 15:46

Как да информираме младите избиратели за европейските избори

Приключва форумът за журналисти, посветен на  предстоящите избори за Европейски парламент през май 2019 г. В три поредни дни млади журналисти от ЕС участваха в работни срещи, политически дискусии и практически занимания в сферата на медийното продуциране на тема: „Как да информираме младите избиратели за европейските избори“. Журналисти на възраст от..

публикувано на 18.10.18 в 15:24
Кадър от филма

Беноа Жако и Дрор Мишани на "Синелибри 2018"

Кремена Димитрова, част от кино-литературния фестивал "Синелибри", бе наш гост в „Радиоприемница“, за да ни разкаже за ярките личности, представени по време на форума чрез документалното кино - Астрид Линдгрен, Оскар Уайлд, Вивиан Уестуд, както и за гостуването на френския режисьор Беноа Жако и на израелския писател Дрор Мишани. Беноа Жако..

публикувано на 18.10.18 в 15:06
Д-р Ангел Кунчев показа, че препоръчва  антигрипната ваксинация не само на думи

Грипът нахлува у нас до края на годината

В предстоящия есенно-зимен период се очакват два неизвестни досега щама у нас – Колорадо и Сингапур , за които у населението, разбира се, няма изграден имунитет. Според доклада на Европейския център за контрол на заболяванията, от 42 страни, циркулация на грипните вируси е доказана само в 10 - по два вида от тип А и тип Б. В момента има..

обновено на 18.10.18 в 13:51