Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Проф. Фани Мартинова:

Алтруизмът трябва да е водещ при кръводаряване

Рокерите с желание даряват кръв, отбелязва директорът на НЦТХ
| обновено на 14.06.18 в 16:23
Снимка: Архив
Днес отбелязваме Международния ден на кръводарителя.
На този ден световната общественост изразява своята признателност, почит и уважение към доброволните и безвъзмездни кръводарители.

В София на специална церемония с почетен плакет бяха удостоени 10 дългогодишни доброволни дарители, чиято кръв е спасила живота на много хора. Събитието се състоя по време на 58-та Национална конференция по трансфузионна хематология, която се провежда под патронажа на Министерството на здравеопазването и ще премине под знака на Световния ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител, 10-годишнината от създаването на НЦТХ и 200-годишнината от първото успешно кръвопреливане от човек на човек.

Липсата на кръв за нуждаещите се в България е осезаема.
Около 80% от хората даряват кръв само, ако техен близък има нужда от нея. Недостигът на кръв е и основната причина за разрастването на черния пазар за кръв в страната - хора, които предлагат банки с кръв на болните срещу заплащане. Проблемът може да бъде решен, поне частично, ако има повече хора, които даряват безвъзмездно.

Повече по темата чуйте в интервюто на Луиза Лазарова с проф. Фани Мартинова - директор на Национален център по трансфузионна хематология.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Близо 3000 участници от 25 държави ще се включат в "Обиколката на Витоша"

Близо 3000 участници от 25 държави се очаква да се включат в 42-рото издание на едно от най-масови състезания в България и на Балканите - "Обиколката на Витоша". Проявата е насрочена за този уикенд (23 и 24 юни). Началото и финалът на състезанието, което е част от инициативата „Европейска столица на спорта“, са пред резиденция “Бояна”. “Витоша 100” е..

публикувано на 19.06.18 в 16:45

Наградиха победителите в конкурса „Посланици на здравето“

Ученици от цялата страна, победители в националния ученически конкурс „Посланици на здравето“, бяха наградени на тържествена церемония в Сатиричния театър „Алеко Константинов“. Инициативата "Посланици на здравето“ насърчава творчеството и самостоятелността на децата от I до XI клас. Тя акцентира върху здравословното хранене и активния начин на живот...

публикувано на 19.06.18 в 16:26

За пети път - "Срещи на младото европейско кино"

От днес до края на седмицата кино "Одеон" и Френският институт ще бъдат домакини на петия фестивал "Срещи на младото европейско кино". За организатора Ралица Асенова тазгодишното издание е съчетание от най-новото европейско творчество с кинообразователни инициативи, срещи за всички любители на киното с музика и архивни кадри. За първи път в..

публикувано на 19.06.18 в 16:25

Изложба разказва за постиженията на космическите изследвания в България

Изложба, посветена на 30-годишнината от полета на космонавта Александър Александров, може да бъде видяна в централното фоайе на БАН. До 22 юни посетителите могат да видят скафандъра и костюма на космонавта, оригинална апаратура и космическа храна. Организатор на изложбата е Институтът за космически изследвания и технологии на БАН. Това е една от големите..

публикувано на 19.06.18 в 15:23
И в новата част на Скопие има какво да се види

Македония е близо, за българите там е уютно, вкусно и не ви трябва преводач

Много от българите имат не само носталгия към Македония, но и кръвна връзка. А самата страна е запазила своето гостоприемство – разказва Дафина Бошнакова – лицензиран екскурзовод, член на Асоциацията на екскурзоводите в България. Днес тя гостува в Радиоприемница , за да разкаже повече за тази дестинация в поредицата ни за почивка и туризъм през..

публикувано на 19.06.18 в 14:25