Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Българският "Швейк" ще покори със стотно представление зрителите на "Театър пред театъра"

Второто издание на “Театър пред театъра” е едно от най-грандиозните събития на Народния театър “Иван Вазов” и предстои да се проведе от 30 юни до 8 юли. Театърът ни кани под звездите на нощна София всяка лятна вечер от 21.30 ч. - това е и поводът цялата седмица предаването “Радиоприемница” да се излъчва от Народния театър.

Днешното предаване ни среща с талантите на българския театър - режисьорите Бина Харалампиева и Николай Ламбрев-Михайловски, както и актьора Валентин Танев, който е част от представлението “Швейк” по едноименната книга на Ярослав Хашек, което ще бъде изиграно за стотен пореден път именно в рамките на инициативата “Театър пред театъра”.

Зрителите не остават равнодушни към представлението. Режисьорът Бина Харалампиева разказа как е събран екипът, който стои зад пиесата. Юрий Дачев е написал текста за спектакъла по книгата на Хашек. Ние с Юрий работим много. Заедно имаме неща, които ни свързват - общо чувство за хумор и ако видите това много смешно представление, което е смешно само на повърхността, отвътре е достатъчно умно и лудо, практически изразява всичко онова, което ние чувстваме в този момент, живееки на това място, а не в Чехия. Това е една пиеса “Швейк”, вдъхновена от хашековия “Швейк”, но е писано в и за България, каза режисьорът Бина Харалампиева.

Стотното представление ще премине и със специални “закачки” към публиката пред Народния театър. Ролята на Швейк е поверена на актьора Герасим Георгиев - Геро, всички други девет роли обаче се изиграват от един човек - Валентин Танев. Девет са основните персонажи, които играя, но около тях забърсвам още 10-11 и стават към 22 образа, за които само преобличанията, които трябва да направя са около 30, разказва Танев.

Танев разказа, че с Геро работят заедно от много време. В началото са играли същото представление, но обърнато наобратно - Танев е Швейк, а всички други персонажи са изиграни от Геро. Относно това кои са му любимите герои, Танев е категоричен: На мен са ми любими крайните герои. В представление като “Швейк” импровизациите са много. Понякога имаме и удължен вариант. Имаше такова паметно представление в Попово, което беше с 25 минути по-дълго, разказа Танев.

Малък градски театър “Зад канала” имаше много силен сезон, в който нашето представление “Пияните” стана най-добро, според наградите “Икар”. Получихме сериозна подкрепа и от наградите “Аскер” с другото ново представление “Зимата на нашето недоволство”, добави Харалампиева. В момента работим по три представления едновременно - едното е “Джо Килър”, второто представление е документален театър с работно заглавие “Анатомия на попфолка”, който ще изследва този особен феномен. Документалния театър е изграден на базата на монолози на истински участници в тези процеси и ще стои почти автентично. Третото представление е на режисьора Стилиян Иванов и е по един каталунски писател, което трябва да излезе в началото на следващия сезон. Според Харалампиева, всичко за което мечтаят всички артисти и режисьори е пълна зала с публика.

Режисьорът Николай Ламбрев-Михайловски коментира, че е предизвикателство дори наново да съживиш професионално себе си в едно изпитание като “Театър пред театъра”. Въпреки това, според него, е важно през летните месеци да има места, където хората да гледат театрални постановки, защото има и интерес от страна на зрителите. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Проблем за страната ни е и промяната в две структури на населението - етническата и възрастовата

В България няма ниска раждаемост, а намаляването на населението не е проблем за страната. Това заяви доц. Георги Бърдаров при представянето на анализа "Хоризонт 2030: Демографски тенденции в България". Анализът е изготвен от експертите по демография доц. Георги Бърдаров и доц. д-р Надежда Илиева . Сред целите на изследването е да се направи обстойна..

публикувано на 18.10.18 в 17:18
Мартичка Божилова

Мартичка Божилова: Колаборацията между кино и литература е нещо специално

Продължава седмицата, посветена на киното и литературата в предаването “Радиоприемница”. Гост днес е продуцентът и председател на международното жури на “Cinelibri” Мартичка Божилова. На 31 октомври ще бъде световна премиера на на документалната сага “Дворци на народа” на големия фестивал в Лайпциг. Автори на филма са Борис Мисирков и Георги Богданов,..

публикувано на 18.10.18 в 15:46

Как да информираме младите избиратели за европейските избори

Приключва форумът за журналисти, посветен на  предстоящите избори за Европейски парламент през май 2019 г. В три поредни дни млади журналисти от ЕС участваха в работни срещи, политически дискусии и практически занимания в сферата на медийното продуциране на тема: „Как да информираме младите избиратели за европейските избори“. Журналисти на възраст от..

публикувано на 18.10.18 в 15:24
Кадър от филма

Беноа Жако и Дрор Мишани на "Синелибри 2018"

Кремена Димитрова, част от кино-литературния фестивал "Синелибри", бе наш гост в „Радиоприемница“, за да ни разкаже за ярките личности, представени по време на форума чрез документалното кино - Астрид Линдгрен, Оскар Уайлд, Вивиан Уестуд, както и за гостуването на френския режисьор Беноа Жако и на израелския писател Дрор Мишани. Беноа Жако..

публикувано на 18.10.18 в 15:06
Д-р Ангел Кунчев показа, че препоръчва  антигрипната ваксинация не само на думи

Грипът нахлува у нас до края на годината

В предстоящия есенно-зимен период се очакват два неизвестни досега щама у нас – Колорадо и Сингапур , за които у населението, разбира се, няма изграден имунитет. Според доклада на Европейския център за контрол на заболяванията, от 42 страни, циркулация на грипните вируси е доказана само в 10 - по два вида от тип А и тип Б. В момента има..

обновено на 18.10.18 в 13:51