Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Българският "Швейк" ще покори със стотно представление зрителите на "Театър пред театъра"

Второто издание на “Театър пред театъра” е едно от най-грандиозните събития на Народния театър “Иван Вазов” и предстои да се проведе от 30 юни до 8 юли. Театърът ни кани под звездите на нощна София всяка лятна вечер от 21.30 ч. - това е и поводът цялата седмица предаването “Радиоприемница” да се излъчва от Народния театър.

Днешното предаване ни среща с талантите на българския театър - режисьорите Бина Харалампиева и Николай Ламбрев-Михайловски, както и актьора Валентин Танев, който е част от представлението “Швейк” по едноименната книга на Ярослав Хашек, което ще бъде изиграно за стотен пореден път именно в рамките на инициативата “Театър пред театъра”.

Зрителите не остават равнодушни към представлението. Режисьорът Бина Харалампиева разказа как е събран екипът, който стои зад пиесата. Юрий Дачев е написал текста за спектакъла по книгата на Хашек. Ние с Юрий работим много. Заедно имаме неща, които ни свързват - общо чувство за хумор и ако видите това много смешно представление, което е смешно само на повърхността, отвътре е достатъчно умно и лудо, практически изразява всичко онова, което ние чувстваме в този момент, живееки на това място, а не в Чехия. Това е една пиеса “Швейк”, вдъхновена от хашековия “Швейк”, но е писано в и за България, каза режисьорът Бина Харалампиева.

Стотното представление ще премине и със специални “закачки” към публиката пред Народния театър. Ролята на Швейк е поверена на актьора Герасим Георгиев - Геро, всички други девет роли обаче се изиграват от един човек - Валентин Танев. Девет са основните персонажи, които играя, но около тях забърсвам още 10-11 и стават към 22 образа, за които само преобличанията, които трябва да направя са около 30, разказва Танев.

Танев разказа, че с Геро работят заедно от много време. В началото са играли същото представление, но обърнато наобратно - Танев е Швейк, а всички други персонажи са изиграни от Геро. Относно това кои са му любимите герои, Танев е категоричен: На мен са ми любими крайните герои. В представление като “Швейк” импровизациите са много. Понякога имаме и удължен вариант. Имаше такова паметно представление в Попово, което беше с 25 минути по-дълго, разказа Танев.

Малък градски театър “Зад канала” имаше много силен сезон, в който нашето представление “Пияните” стана най-добро, според наградите “Икар”. Получихме сериозна подкрепа и от наградите “Аскер” с другото ново представление “Зимата на нашето недоволство”, добави Харалампиева. В момента работим по три представления едновременно - едното е “Джо Килър”, второто представление е документален театър с работно заглавие “Анатомия на попфолка”, който ще изследва този особен феномен. Документалния театър е изграден на базата на монолози на истински участници в тези процеси и ще стои почти автентично. Третото представление е на режисьора Стилиян Иванов и е по един каталунски писател, което трябва да излезе в началото на следващия сезон. Според Харалампиева, всичко за което мечтаят всички артисти и режисьори е пълна зала с публика.

Режисьорът Николай Ламбрев-Михайловски коментира, че е предизвикателство дори наново да съживиш професионално себе си в едно изпитание като “Театър пред театъра”. Въпреки това, според него, е важно през летните месеци да има места, където хората да гледат театрални постановки, защото има и интерес от страна на зрителите. 
ВИЖТЕ ОЩЕ

Близо 3000 участници от 25 държави ще се включат в "Обиколката на Витоша"

Близо 3000 участници от 25 държави се очаква да се включат в 42-рото издание на едно от най-масови състезания в България и на Балканите - "Обиколката на Витоша". Проявата е насрочена за този уикенд (23 и 24 юни). Началото и финалът на състезанието, което е част от инициативата „Европейска столица на спорта“, са пред резиденция “Бояна”. “Витоша 100” е..

публикувано на 19.06.18 в 16:45

Наградиха победителите в конкурса „Посланици на здравето“

Ученици от цялата страна, победители в националния ученически конкурс „Посланици на здравето“, бяха наградени на тържествена церемония в Сатиричния театър „Алеко Константинов“. Инициативата "Посланици на здравето“ насърчава творчеството и самостоятелността на децата от I до XI клас. Тя акцентира върху здравословното хранене и активния начин на живот...

публикувано на 19.06.18 в 16:26

За пети път - "Срещи на младото европейско кино"

От днес до края на седмицата кино "Одеон" и Френският институт ще бъдат домакини на петия фестивал "Срещи на младото европейско кино". За организатора Ралица Асенова тазгодишното издание е съчетание от най-новото европейско творчество с кинообразователни инициативи, срещи за всички любители на киното с музика и архивни кадри. За първи път в..

публикувано на 19.06.18 в 16:25

Изложба разказва за постиженията на космическите изследвания в България

Изложба, посветена на 30-годишнината от полета на космонавта Александър Александров, може да бъде видяна в централното фоайе на БАН. До 22 юни посетителите могат да видят скафандъра и костюма на космонавта, оригинална апаратура и космическа храна. Организатор на изложбата е Институтът за космически изследвания и технологии на БАН. Това е една от големите..

публикувано на 19.06.18 в 15:23
И в новата част на Скопие има какво да се види

Македония е близо, за българите там е уютно, вкусно и не ви трябва преводач

Много от българите имат не само носталгия към Македония, но и кръвна връзка. А самата страна е запазила своето гостоприемство – разказва Дафина Бошнакова – лицензиран екскурзовод, член на Асоциацията на екскурзоводите в България. Днес тя гостува в Радиоприемница , за да разкаже повече за тази дестинация в поредицата ни за почивка и туризъм през..

публикувано на 19.06.18 в 14:25