Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Българският "Швейк" ще покори със стотно представление зрителите на "Театър пред театъра"

Второто издание на “Театър пред театъра” е едно от най-грандиозните събития на Народния театър “Иван Вазов” и предстои да се проведе от 30 юни до 8 юли. Театърът ни кани под звездите на нощна София всяка лятна вечер от 21.30 ч. - това е и поводът цялата седмица предаването “Радиоприемница” да се излъчва от Народния театър.

Днешното предаване ни среща с талантите на българския театър - режисьорите Бина Харалампиева и Николай Ламбрев-Михайловски, както и актьора Валентин Танев, който е част от представлението “Швейк” по едноименната книга на Ярослав Хашек, което ще бъде изиграно за стотен пореден път именно в рамките на инициативата “Театър пред театъра”.

Зрителите не остават равнодушни към представлението. Режисьорът Бина Харалампиева разказа как е събран екипът, който стои зад пиесата. Юрий Дачев е написал текста за спектакъла по книгата на Хашек. Ние с Юрий работим много. Заедно имаме неща, които ни свързват - общо чувство за хумор и ако видите това много смешно представление, което е смешно само на повърхността, отвътре е достатъчно умно и лудо, практически изразява всичко онова, което ние чувстваме в този момент, живееки на това място, а не в Чехия. Това е една пиеса “Швейк”, вдъхновена от хашековия “Швейк”, но е писано в и за България, каза режисьорът Бина Харалампиева.

Стотното представление ще премине и със специални “закачки” към публиката пред Народния театър. Ролята на Швейк е поверена на актьора Герасим Георгиев - Геро, всички други девет роли обаче се изиграват от един човек - Валентин Танев. Девет са основните персонажи, които играя, но около тях забърсвам още 10-11 и стават към 22 образа, за които само преобличанията, които трябва да направя са около 30, разказва Танев.

Танев разказа, че с Геро работят заедно от много време. В началото са играли същото представление, но обърнато наобратно - Танев е Швейк, а всички други персонажи са изиграни от Геро. Относно това кои са му любимите герои, Танев е категоричен: На мен са ми любими крайните герои. В представление като “Швейк” импровизациите са много. Понякога имаме и удължен вариант. Имаше такова паметно представление в Попово, което беше с 25 минути по-дълго, разказа Танев.

Малък градски театър “Зад канала” имаше много силен сезон, в който нашето представление “Пияните” стана най-добро, според наградите “Икар”. Получихме сериозна подкрепа и от наградите “Аскер” с другото ново представление “Зимата на нашето недоволство”, добави Харалампиева. В момента работим по три представления едновременно - едното е “Джо Килър”, второто представление е документален театър с работно заглавие “Анатомия на попфолка”, който ще изследва този особен феномен. Документалния театър е изграден на базата на монолози на истински участници в тези процеси и ще стои почти автентично. Третото представление е на режисьора Стилиян Иванов и е по един каталунски писател, което трябва да излезе в началото на следващия сезон. Според Харалампиева, всичко за което мечтаят всички артисти и режисьори е пълна зала с публика.

Режисьорът Николай Ламбрев-Михайловски коментира, че е предизвикателство дори наново да съживиш професионално себе си в едно изпитание като “Театър пред театъра”. Въпреки това, според него, е важно през летните месеци да има места, където хората да гледат театрални постановки, защото има и интерес от страна на зрителите. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Кюстендил се потопи в магията на "Панагия - въздигане на хляба"

14 август е важен ден в календара на културните събития в Кюстендил. Днес в едно от кюстендилските села - Драговищица се провежда традиционното замесване на Богородичния хляб, в което по-възрастни жени предават уменията си на млади девойки. Ритуалът се извършва за десета година поред, като първото замесване е било в същото село, но в църквата "Успение..

публикувано на 14.08.18 в 12:35
Кадър от изложбата, посветена на 25 години от създаването на SOS детско селище в Трявна

Изложба "25 мига от детството" за 25 години SOS Детски селища

"25 мига от детството" - така се казва изложбата, посветена на 25-годишнината от създаването на SOS Детско селище Трявна. Тя е подредена в градинката на НДК (откъм входа на кръстовището на „Фритьоф Нансен“ и „Патриарх Евтимий“) и ще може да си разгледа до 27 август. Официалното честване на годишнината ще се състои през октомври т.г. – разказа в..

публикувано на 14.08.18 в 11:31

Приемлив ли е всъщност шамарът с цел наказание

39% от българските родители подкрепят удрянето на шамар като възпитателен подход, сочи изследване проведено през 2013 г. по поръчка на Националната мрежа за децата. Над 1000 сигнала за насилие на деца са подадени само за миналата година до компетентните органи у нас. От тях е работено по 384. Това съобщи за радио София Петя Димитрова от Института по..

публикувано на 14.08.18 в 09:45

Джулия Бочева – самокритична, но винаги спонтанна

В предаването "Кой Кой е?" гостува една млада актриса и певица. Джулия Бочева е родена е в София, завършва Национално музикално училище "Любомир Пипков" с виола, след това изучава Актьорство за драматичен театър в НАТФИЗ  в класа на Стефан Данаилов. Става известна с ролята на Ани в сериала "Революция Z" и с песните на групата. Дебютът ѝ в театъра – е в..

публикувано на 13.08.18 в 17:10

Стайни и градински растения на половин цена в Ботаническата градина на БАН

Между 25 и 50 процента е намалението на цветя в Ботаническата градина на БАН в София. Разпродажбата е в сила до 18 август (събота), до тогава ще плащаме и половин цена за вход. Огромно видово разнообразие от стайни и градински растения можем да намерим в ботаническата градина. Стайните обичайно са и по-търсени, защото повечето столичани живеят в..

публикувано на 13.08.18 в 16:37