Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

С "Лятна серенада" завършва Европейският музикален фестивал

georgi_cherkin
Снимка: архив
С концерта "Лятна серенада" оркестърът на Класик ФМ радио под диригентството на маестро Григор Паликаров ще постави финала на тазгодишното издание на Европейския музикален фестивал. Датата е 15 юни, мястото - зала "България".

Пианистът Георги Черкин, който ще бъде солист, специално за концерта прави нови оркестрации на известни клавирни пиеси. Казва че подготвените аранжименти са отдавнашна негова мечта. Сред тях е и известната "Лунна светлина" на Дебюси, има и вариации по теми на Паганини и Брамс.

Черкин заяви, че през последните два месеца е работил по-усърдно по новите оркестрации. Внимавах да не излизам от стила. Не трябва да има нищо излишно. Оркестърът трябва да подчертава красотата и да създава още повече въздействие, казва Черкин.

Чуйте още какво сподели музикантът пред Даниела Бенишева за новите аранжименти, за любовта си към музицирането с оркестър, чието звучене сравнява с полет в облаците.

ВИЖТЕ ОЩЕ

От днес глобяват шофьорите без винетка

На 15 януари изтече гратисният период за шофьорите без електронни винетки, така от днес водачите, които се движат без винетки по републиканската пътна мрежа, ще бъде глобявани. Екипите на „Пътна полиция", тол-полицията и стационарните камери в страната ще засичат нарушители, които нямат валидна електронна винетка или хартиена с изтичащ срок на валидност...

публикувано на 16.01.19 в 08:54

Над 1500 участници в конкурса „Път към славата”

Над 1500 участници ще се явят на VII Национален конкурс за деца и младежи „Път към славата”. Заради огромния интерес, програмата ще се проведе на 3 сцени - в  Руския културно-информационен център, в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ и в Дома на културата „Средец“. Конкурсът ще се състои от 8 до 10 февруари, а на 16 февруари ще има и гала..

публикувано на 15.01.19 в 18:15

Четем ли по-малко книги

Коя е книгата, която прочетохте последно от корица до корица, та дори и на електронния четец? Ако не можете да си спомните, не се притеснявайте, не сте единствени.  Последни проучвания показват, че ръстът на хората, които четат книги, е спаднал драстично в сравнение с миналия 20-и век. При наличието на толкова други източници на информация като..

публикувано на 15.01.19 в 18:05

България обединява международни специалисти в борбата с пропагандата

Българи организират международно научно състезание, чиято цел е да намери постоянно решение за проблема с манипулацията в новините. Според тях създаването на алгоритъм, който засича къде и каква пропаганда има в даден текст, е кауза, която си заслужава усилията. В подкрепа на тази инициатива вече са се отзовали някои от най-големите световни..

публикувано на 15.01.19 в 16:18

Неочаквани обрати в книгата “Разговорите” на аржентинския писател Сезар Айра

На книжния пазар у нас, с емблемата на издателство “Лист”, вече е “златната” книга “Разговорите” на аржентинския писател Сезар Айра. Книгата наистина е златна. Корицата ѝ лъщи на светлина , разказва Гергана Димитрова . Автор на корицата е Косьо Кокаланов, който прави корицата и за предишната издадена книга на Айра “Мрамор”. При Сесар Айра сюжетите..

публикувано на 15.01.19 в 16:03