Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Майките знаят защо

Все повече родители се възползват от препоръчителните и безплатни ротаваксини

Снимка: Архив
Измина почти година и половина след въвеждането на Националната програма за контрол и лечение на ротавирусните гастроентерити в България (тя беше приета с решение на МС в началото на м.г. и за нея заедно с програмата за първична профилактика на рака на маточната шийка държавата предвиди общо почти 2,2 млн. лв., към които по-късно беше прибавен още 1 милион).

След като известно време ротавирусните ваксини бяха препоръчителни, но трябваше да се заплащат от родителите (а цената не е малка), от началото на 2017 г. държавата започна да покрива напълно сумата за препарата за имунизация.

Препоръчителният характер се запази и поставянето на някоя от двете възможни ваксини зависи само от желанието на родителите.

СнимкаРезултатите след повече от година действаща програма представи д-р Валери Цеков - председател на Българското сдружение по иновативна медицина. Пред Радио София той обясни, че според данните на МЗ 23,6 на сто (15 156) от новородените през миналата година са преминали през пълната имунизационна схема – поставянето на 2 ротаваксини, което е много добър резултат.

Около 95 на сто от децата се заразяват с ротавирус до 5-годишна възраст. Върху човешките ръце той може да оцелее в Снимкапродължение на няколко часа,  а върху непорести повърхности - до няколко дни, припомнят специалисти като проф. Майда Тихолова. Замърсени предмети (например играчки) запазват инфективността си в продължение на седмици. Затова е добре да мием не само ръцете си, продуктите от хладилника, а и детските играчки.

Проф. Тихолова се надява програмата за ротавирусните гастроентерити да доведе до широк имунизационен обхват именно поради естеството на заболяването.
Както се казва – майките знаят защо.

Чуйте повече по темата в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Художници ще творят върху фасади и ел. табла по бул. "Дондуков"

Фасади и електрически табла по бул.„Дондуков“ ще бъдат изрисувани с графити. Такова намерение има Столичният инспекторат, който общува с художници, които да разкрасят пространствата. Може би за някои това е неудачно, но именно свободното предоставяне на местата е начин за контролиране на вандалските рисунки. Дейността по премахването им е целогодишна,..

публикувано на 20.06.18 в 09:50

Индекс за безопасно шофиране дава обективна оценка на шофьорите

Много се изговори за това как можем да подобрим безопасността на пътя. Обучения, системи за сигурност, подобряване на пътната инфраструктура, но досега нямаше обективна оценка на самите шофьори. Тук е мястото на индекса за безопасно шофиране. Индексът представлява самооценка на поведението и реакциите ни на пътя в рутинни и рискови ситуации, базиран на..

публикувано на 19.06.18 в 18:54

Близо 3000 участници от 25 държави ще се включат в "Обиколката на Витоша"

Близо 3000 участници от 25 държави се очаква да се включат в 42-рото издание на едно от най-масови състезания в България и на Балканите - "Обиколката на Витоша". Проявата е насрочена за този уикенд (23 и 24 юни). Началото и финалът на състезанието, което е част от инициативата „Европейска столица на спорта“, са пред резиденция “Бояна”. “Витоша 100” е..

публикувано на 19.06.18 в 16:45

Предмети на мигранти разказват трогателни и красиви истории

Трима българи, живели далеч от страната ще разкажат за дългия път на миграцията на публична дискусия, организирана от онлайн медията Успелите тази вечер от 19:00 часа в центъра на София. Събитието е част от фото-предметната изложба „89 пътя на миграцията“ , в която можем да видим 89 предмета с вдъхновяващи и откровени истории, в които..

публикувано на 19.06.18 в 16:45

Наградиха победителите в конкурса „Посланици на здравето“

Ученици от цялата страна, победители в националния ученически конкурс „Посланици на здравето“, бяха наградени на тържествена церемония в Сатиричния театър „Алеко Константинов“. Инициативата "Посланици на здравето“ насърчава творчеството и самостоятелността на децата от I до XI клас. Тя акцентира върху здравословното хранене и активния начин на живот...

публикувано на 19.06.18 в 16:26