Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Майките знаят защо

Все повече родители се възползват от препоръчителните и безплатни ротаваксини

Снимка: Архив
Измина почти година и половина след въвеждането на Националната програма за контрол и лечение на ротавирусните гастроентерити в България (тя беше приета с решение на МС в началото на м.г. и за нея заедно с програмата за първична профилактика на рака на маточната шийка държавата предвиди общо почти 2,2 млн. лв., към които по-късно беше прибавен още 1 милион).

След като известно време ротавирусните ваксини бяха препоръчителни, но трябваше да се заплащат от родителите (а цената не е малка), от началото на 2017 г. държавата започна да покрива напълно сумата за препарата за имунизация.

Препоръчителният характер се запази и поставянето на някоя от двете възможни ваксини зависи само от желанието на родителите.

СнимкаРезултатите след повече от година действаща програма представи д-р Валери Цеков - председател на Българското сдружение по иновативна медицина. Пред Радио София той обясни, че според данните на МЗ 23,6 на сто (15 156) от новородените през миналата година са преминали през пълната имунизационна схема – поставянето на 2 ротаваксини, което е много добър резултат.

Около 95 на сто от децата се заразяват с ротавирус до 5-годишна възраст. Върху човешките ръце той може да оцелее в Снимкапродължение на няколко часа,  а върху непорести повърхности - до няколко дни, припомнят специалисти като проф. Майда Тихолова. Замърсени предмети (например играчки) запазват инфективността си в продължение на седмици. Затова е добре да мием не само ръцете си, продуктите от хладилника, а и детските играчки.

Проф. Тихолова се надява програмата за ротавирусните гастроентерити да доведе до широк имунизационен обхват именно поради естеството на заболяването.
Както се казва – майките знаят защо.

Чуйте повече по темата в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 1500 участници в конкурса „Път към славата”

Над 1500 участници ще се явят на VII Национален конкурс за деца и младежи „Път към славата”. Заради огромния интерес, програмата ще се проведе на 3 сцени - в  Руския културно-информационен център, в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ и в Дома на културата „Средец“. Конкурсът ще се състои от 8 до 10 февруари, а на 16 февруари ще има и гала..

публикувано на 15.01.19 в 18:15

Четем ли по-малко книги

Коя е книгата, която прочетохте последно от корица до корица, та дори и на електронния четец? Ако не можете да си спомните, не се притеснявайте, не сте единствени.  Последни проучвания показват, че ръстът на хората, които четат книги, е спаднал драстично в сравнение с миналия 20-и век. При наличието на толкова други източници на информация като..

публикувано на 15.01.19 в 18:05

България обединява международни специалисти в борбата с пропагандата

Българи организират международно научно състезание, чиято цел е да намери постоянно решение за проблема с манипулацията в новините. Според тях създаването на алгоритъм, който засича къде и каква пропаганда има в даден текст, е кауза, която си заслужава усилията. В подкрепа на тази инициатива вече са се отзовали някои от най-големите световни..

публикувано на 15.01.19 в 16:18

Неочаквани обрати в книгата “Разговорите” на аржентинския писател Сезар Айра

На книжния пазар у нас, с емблемата на издателство “Лист”, вече е “златната” книга “Разговорите” на аржентинския писател Сезар Айра. Книгата наистина е златна. Корицата ѝ лъщи на светлина , разказва Гергана Димитрова . Автор на корицата е Косьо Кокаланов, който прави корицата и за предишната издадена книга на Айра “Мрамор”. При Сесар Айра сюжетите..

публикувано на 15.01.19 в 16:03
Кадър от „Broken Wings“

Група "Sevi" за музиката, счупените крила и надеждата

Тази сутрин в „Радиокафе“ нажежихме атмосферата, защото на гости ни бяха Светлана Близнакова и Рали Велинов от група “Sevi”, с които си поговорихме за музика и за последната им песен „Broken Wings“. Всъщност, „Sevi” представиха „Broken Wings“ преди Коледа, за да напомнят на хората за истинските важните неща в живота, а самата балада е доста..

публикувано на 15.01.19 в 15:56