Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Майките знаят защо

Все повече родители се възползват от препоръчителните и безплатни ротаваксини

Снимка: Архив
Измина почти година и половина след въвеждането на Националната програма за контрол и лечение на ротавирусните гастроентерити в България (тя беше приета с решение на МС в началото на м.г. и за нея заедно с програмата за първична профилактика на рака на маточната шийка държавата предвиди общо почти 2,2 млн. лв., към които по-късно беше прибавен още 1 милион).

След като известно време ротавирусните ваксини бяха препоръчителни, но трябваше да се заплащат от родителите (а цената не е малка), от началото на 2017 г. държавата започна да покрива напълно сумата за препарата за имунизация.

Препоръчителният характер се запази и поставянето на някоя от двете възможни ваксини зависи само от желанието на родителите.

СнимкаРезултатите след повече от година действаща програма представи д-р Валери Цеков - председател на Българското сдружение по иновативна медицина. Пред Радио София той обясни, че според данните на МЗ 23,6 на сто (15 156) от новородените през миналата година са преминали през пълната имунизационна схема – поставянето на 2 ротаваксини, което е много добър резултат.

Около 95 на сто от децата се заразяват с ротавирус до 5-годишна възраст. Върху човешките ръце той може да оцелее в Снимкапродължение на няколко часа,  а върху непорести повърхности - до няколко дни, припомнят специалисти като проф. Майда Тихолова. Замърсени предмети (например играчки) запазват инфективността си в продължение на седмици. Затова е добре да мием не само ръцете си, продуктите от хладилника, а и детските играчки.

Проф. Тихолова се надява програмата за ротавирусните гастроентерити да доведе до широк имунизационен обхват именно поради естеството на заболяването.
Както се казва – майките знаят защо.

Чуйте повече по темата в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Приключенски лагер на Витоша събира любители на конструирането

Все по-предпочитани стават формите на обучение сред природата. За най-малките любители на планината почти всяка седмица се организират лагери. Там децата могат да се запознаят с конструирането, да се включат в различни творчески ателиета, да правят физични и химични експерименти, да пояздят, да се качат на въжен тролей. Анита Милчева е управител на..

публикувано на 18.08.18 в 11:05

Противопожарен автомобил се преобърна край Пловдив

Противопожарен автомобил се преобърна на пътя между Куклен и Брестник, съобщиха от ОД на МВР - Пловдив. Пожарната е била насочена към инцидент след подаден сигнал за бедствие, когато пропаднала в дере на голям завой на входа на Куклен. Съобщава се за трима пострадали служители, които са били откарани в болница.

публикувано на 17.08.18 в 18:03

Потърпевшите от фалита на ЗК "Олимпик" могат да потърсят обезщетение

Горещата трафик тема от тази седмица бе фалитът на кипърската застрахователна компания „Олимпик“ АД, който засегна близо 200 хил. български граждани. Според оценките, въпреки сътресението застрахователният пазар в България остава стабилен. Редица български застрахователи са се опитали по различни начини да предупредят своевременно клиентите си за..

публикувано на 17.08.18 в 17:47
Перперикон

Проф. Николай Овчаров: Перперикон ни разкри тайните си

След 19 години разкопки на Перперикон успяхме да разкрием тайните на скалния град, каза проф. Николай Овчаров по време на представянето на последните открития на археологическия обект. Една от най-големите находки е уникалният царски дворец светилище, а най-главната част в него е церемониалната тронна зала, дълга почти 30 метра. Според археолога, до..

публикувано на 17.08.18 в 16:25

Любители на волейбола се събират на турнир в парк "Възраждане"

Септември месец считаме за началото на есента, но все още не сме готови да се разделим с летните емоции. Това е и причината ентусиастите от Adventure Team Bulgaria да ни зарадват с волейболен турнир за любители, който ще се проведе на 2 септември в парк Възраждане в столицата. За целта са подготвени модерни игрища с пясък, а организаторите на..

публикувано на 17.08.18 в 16:10