Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Майките знаят защо

Все повече родители се възползват от препоръчителните и безплатни ротаваксини

Снимка: Архив
Измина почти година и половина след въвеждането на Националната програма за контрол и лечение на ротавирусните гастроентерити в България (тя беше приета с решение на МС в началото на м.г. и за нея заедно с програмата за първична профилактика на рака на маточната шийка държавата предвиди общо почти 2,2 млн. лв., към които по-късно беше прибавен още 1 милион).

След като известно време ротавирусните ваксини бяха препоръчителни, но трябваше да се заплащат от родителите (а цената не е малка), от началото на 2017 г. държавата започна да покрива напълно сумата за препарата за имунизация.

Препоръчителният характер се запази и поставянето на някоя от двете възможни ваксини зависи само от желанието на родителите.

СнимкаРезултатите след повече от година действаща програма представи д-р Валери Цеков - председател на Българското сдружение по иновативна медицина. Пред Радио София той обясни, че според данните на МЗ 23,6 на сто (15 156) от новородените през миналата година са преминали през пълната имунизационна схема – поставянето на 2 ротаваксини, което е много добър резултат.

Около 95 на сто от децата се заразяват с ротавирус до 5-годишна възраст. Върху човешките ръце той може да оцелее в Снимкапродължение на няколко часа,  а върху непорести повърхности - до няколко дни, припомнят специалисти като проф. Майда Тихолова. Замърсени предмети (например играчки) запазват инфективността си в продължение на седмици. Затова е добре да мием не само ръцете си, продуктите от хладилника, а и детските играчки.

Проф. Тихолова се надява програмата за ротавирусните гастроентерити да доведе до широк имунизационен обхват именно поради естеството на заболяването.
Както се казва – майките знаят защо.

Чуйте повече по темата в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

104 автори се включват във възобновеното "Биенале на илюстрацията"

Първото издание на възобновеното "Биенале на илюстрацията" ще се проведе до 10 ноември. Изложбата включва творби на 104 автори и ще бъде открита в 18.00 часа на 23 октомври по случай 90-годишнината на Столичната библиотека. Представените илюстрации са селектирани от над 300 творби на познати и непознати български творци от страната и чужбина и ще бъдат..

публикувано на 22.10.18 в 16:55

Очни прегледи извършват безплатно във Военномедицинската академия до края на ноември

Клиниката по очни болести на Военномедицинската академия се включва в скрининговата програма на Националната кампания "Право на зрение". От днес до края на ноември специалистите ще преглеждат безплатно за глаукома и катаракта. Кампанията се организира от Института за здравно образование и се провежда със съдействието на Столично..

публикувано на 22.10.18 в 16:38

Откриват четвъртия международен фотосалон „Старт Фото 2018“

Четвъртият международен фотосалон „Старт Фото 2018“ ще бъде открит тази вечер от 18.30 ч в галерия „Академия“ на Националната художествена академия и ще е на разположение на посетителите до 26 октомври. Фотосалонът е единствен по рода си в България. Фотосалонът представлява набиране на снимки в различни категории, които след журиране, се представят в..

публикувано на 22.10.18 в 16:31

"Граждани за София" поискаха международен одит на Столичната община

Гражданската инициатива "Граждани за София" поиска международен одит на Столичната община за 10-те години от влизането на България в ЕС.  Искането отправи арх. Димитър Димитров, а одитът трябва да провери как през последните 10 години е изразходван столичният бюджет, как се разходват местните данъци, събирани в столицата, които според Димитров за тези..

публикувано на 22.10.18 в 16:00

"Виж София" в знакови обекти, събрани на моста край НДК

Петата изложба „Виж София - където строителството среща историята с бъдещето“ беше открита днес на пешеходния мост над бул. „България“ до НДК. Тя се осъществява със съдействието на Столичната община. Традиционно, експозицията е посветена на Деня на строителя - Димитровден. Експозицията е съставена от 60 пана с авторски творби, сред които и въздушно..

публикувано на 22.10.18 в 16:35