Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Майките знаят защо

Все повече родители се възползват от препоръчителните и безплатни ротаваксини

Снимка: Архив
Измина почти година и половина след въвеждането на Националната програма за контрол и лечение на ротавирусните гастроентерити в България (тя беше приета с решение на МС в началото на м.г. и за нея заедно с програмата за първична профилактика на рака на маточната шийка държавата предвиди общо почти 2,2 млн. лв., към които по-късно беше прибавен още 1 милион).

След като известно време ротавирусните ваксини бяха препоръчителни, но трябваше да се заплащат от родителите (а цената не е малка), от началото на 2017 г. държавата започна да покрива напълно сумата за препарата за имунизация.

Препоръчителният характер се запази и поставянето на някоя от двете възможни ваксини зависи само от желанието на родителите.

СнимкаРезултатите след повече от година действаща програма представи д-р Валери Цеков - председател на Българското сдружение по иновативна медицина. Пред Радио София той обясни, че според данните на МЗ 23,6 на сто (15 156) от новородените през миналата година са преминали през пълната имунизационна схема – поставянето на 2 ротаваксини, което е много добър резултат.

Около 95 на сто от децата се заразяват с ротавирус до 5-годишна възраст. Върху човешките ръце той може да оцелее в Снимкапродължение на няколко часа,  а върху непорести повърхности - до няколко дни, припомнят специалисти като проф. Майда Тихолова. Замърсени предмети (например играчки) запазват инфективността си в продължение на седмици. Затова е добре да мием не само ръцете си, продуктите от хладилника, а и детските играчки.

Проф. Тихолова се надява програмата за ротавирусните гастроентерити да доведе до широк имунизационен обхват именно поради естеството на заболяването.
Както се казва – майките знаят защо.

Чуйте повече по темата в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Капан за наивници" или когато човек се оплите в собствените си решения

Какво се случва между една жена и един мъж, притеглени от неудържимо привличане. Това можете да разберете в спектакъла „Капан за наивници“, чиято премиера е тази вечер от 19:00 ч. в "Студио 5", НДК. Актьорите Десислава Михайлова и Александър Христозов ще накарат всеки зрител да припознае проблема като свой, да разбере преживяванията на героите им и..

публикувано на 21.05.19 в 16:35

"Капачки за бъдеще": Има достатъчно кувьози, нужна е друга апаратура

Няма нужда от закупуване на нови 50 кувьоза. Средствата за тях могат да се пренасочат към други нужди в детските отделения. Това каза Лазар Радков от инициативата „Капачки за бъдеще“ във връзка с взетото решение на 14 май да бъдат закупени нови кувьози на стойност 750 000 лева. Това решение беше взето след среща на здравния министър Кирил Ананиев с..

публикувано на 21.05.19 в 16:33

Младите хора искат всичко да става бързо, а писането е нещо бавно

Антония Бандармалиева - учител от 55. средно училище "Петко Каравелов" и председател на Асоциацията на учителите по Български език и литература и Божидар Георгиев , учител в Софийската математическа гимназия гостуваха в предаването "Радиоприемница" по Радио София в деня на матурата по Български език и литература. Двамата коментираха темата,..

публикувано на 21.05.19 в 15:35

В София има място за още един милион жители

Още един милион души могат да живеят в София, като използват съществуващия жилищен фонд или незастроените все още терени за жилищни нужди. Това стана ясно днес по време на Годишната конференция „Инвестиции и строителство на жилищни сгради“. На нея бяха представени данни за съществуващия жилищен фонд в страната и в София.  В България има средно 550..

публикувано на 21.05.19 в 15:32

Столичани издигат барикади от клони срещу паркиращи автомобили

Днес в предаването „Вашият глас“ говорихме за ул. „Незабравка“, която е една от най-зелените улици в София, защото граничи с Борисовата градина.  Наши слушатели обаче ни сигнализираха, че в зелените площи от едната страна на улицата, които се водят междублоково пространство, има струпани купища със сухи клони, които стоят там дълго време. До..

публикувано на 21.05.19 в 14:43
Арх. Здравко Здравков

Трябва да се разреши откриване на детски градини на партерни етажи със собствен двор

Направление „Архитектура и градоустройство“ работи върху промени в изисквания на Наредбата за разполагане на обществени сгради, така че да се намери възможност детски градини да се изграждат на партерните нива на жилищни сгради. Това каза гл.арх. на София Здравко Здравков , който допълни, че предстои да се изменят нормативите и да се предложат..

публикувано на 21.05.19 в 14:41

Максим Ешкенази се впуска в мисия с дрон

През 2019 „Музейко“ посвещава всяка своя месечна програма на различна наука, а в новото пространство за новаторски идеи и инжинерство - Maker Space децата могат да изследват света на авиоинженерството, като разширяват познанията си по теми като аеродинамика, принципи на летене и дронове. Всичко това е част от п ървата тема, която завладя..

публикувано на 21.05.19 в 14:15