Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екскурзоводът Димитър Георгиев :

Турция е истински рай за туристите

В последните две седмици на месец юни предаването “Радиоприемница” ще срещне своите слушатели отблизо с най-популярните летни дестинации за българите. В първото от серията предавания екскурзоводът Димитър Георгиев разказва за Турция.

Турция от години е сред основните дестинации за пътуване на българи зад граница. Само за миналата година със 7.6% е нараснал броят на пътуващите ни съграждани в южната съседка. Турция е истински рай за туристите, разказа Георгиев. Плажните ивици са като безкрайни, морската вода е чиста, а курортите добре устроени. Историческите и културните забележителности изобилстват, а местните обичай и традиционната кухня внасят допълнителен чар към туристическия облик на страната. Турците като народ са изключително сърдечни. По думите на екскурзовода, единственото необходимо изискване за пътуване до Турция е притежанието на задграничен паспорт.

Политическата обстановка в страната се промени през последните години, но политиката изобщо не влияе върху туризма, казва Георгиев. Всичко е много добре организирано, изключително спокойно, дори и миналата година, когато имаха проблем с опита за преврат, сигурността на всички туристи е осигурена. Опасност от кражби има както навсякъде в големите градове.
Екскурзоводът Димитър Георгиев
Близка до България дестинация е град Одрин (Адрианопол), където може да се види джамията Селимийе (построена от архитекта Синан по времето на султан Селим II), там е и българската църква “Св. Георги Победоносец”, където служи отец Александър Чакрък, който е потомствен българин. Най-старата църква в града е “Св.Св. Константин и Елена”, в която служби се изнасят само на храмовия празник, но пък там се провеждат много концерти.

Въпреки че не е столица на Турция, Истанбул е основният културен, икономически и исторически център на страната, а забележителностите за посещение са безброй - от турските хамами (турска баня), първият султански дворец "Топкапъ" и новият дворец "Долмабахче", които впечатляват с пищност и изобилие от злато и кристал. Друг символ на града е “Св. София” - една смесица между християнство и ислям, превърната вече в музей. Синята джамия, която единствената джамия с шест минарета, също привлича туристите. “Капалъ чарши” е запазена марка на Истанбул. Пазарът предлага невероятно разнообразие от злато до килими и подправки. Задължително за пазаруването е и пазаренето с продавачите. Много посещаван от туристите е и площад “Таксим”, където има много магазини и популярни места за отдих или развлечение.

Измир е третият по-големина град в Турция и съчетава лукса на търговските центрове, самобитността на чаршиите и историческото богатство. Старото име на града е Смирна и е считан за един от най-космополитните в цяла Турция - там се смесват култури и религии (има 9 синагоги, тук се намира и храм “Св. Поликарп”от XVII век).

Важно е да се отбележи, че в Турция трябва да се спазват ограниченията на скоростта, защото глобите са солени, а движението във всички големи градове е много натоварено. Освен това няма вариант, в който да не си платите акта, ако ви съставят такъв, защото на границата проверяват за това.

Много са морските курорти в Турция, но според Георгиев, най-добрият морски курорт е Анталия, защото има чартърни (директни) полети, може да се почива от април до ноември, както и защото в курортите в Кушадасъ и Мармарис петзвездните хотели са по-нисък клас. Почти всеки хотел си има собствен плаж. В Анталия са популярни и рибарските кафенета, които също предлагат много вкусна храна. Възможно е дори да закупите риба от пазара и в ресторанта да ви я приготвят. Интересни места за посещение са също Ефес, Памуккале, Националният парк на полуостров Дилек.

Чуйте кои още са интересните места за почивка в Турция в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 25.04.24: Парламентът отстрани председателя Росен Желязков

На днешния 25 април 2024 година гости в предаването "Форум" бяха Емил Соколов и Стоян Панчев. Те се спряха на следните теми: Политическите акценти от деня Ден преди да спре да заседава редовно: парламентът отстрани председателя Росен Желязков ПП-ДБ-СС пак поискаха Благовест Георгиев да се оттегли от Столичния общински съвет Повече..

публикувано на 25.04.24 в 18:12

Популяризиране на социалните услуги сред църковната общност

Стартира проект за популяризиране на социалните услуги сред църковната общност озаглавен "Социална свързаност и подкрепа". Началото беше дадено с двудневен семинар на 25 и 26 април 2024 г., като събитието се провежда в село Горна Малина и град Елин Пелин. Домакини на семинара ще са Центровете за социална рехабилитация и интеграция "Свети Йоан..

публикувано на 25.04.24 в 17:34

Информационни сесии в областите Монтана и Русе в полза на сезонните работници

Европейският орган по труда ( ЕОТ) организира Информационни сесии в България с насоченост към български сезонни работници в селското стопанство във Франция. В тях на 24 и 25 април 2024 г. ще вземат участие експерти от администрацията на Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ), както и местните комисии за борба с трафика на..

публикувано на 25.04.24 в 17:33

Третото издание на Международния фестивал "Артис" се открива на 30 април

На 30 април ще се открие Третото издание на Международния фестивал за класическа музика и изкуства "Артис".  В предаването "Радиокафе" с акцент по темата  е разговорът с Ваня Пешева – създател на фестивала, и младата участничка Йоана Милкова . "Преди няколко години стартирах тази идея за фестивал с единствената цел да предоставя възможност..

публикувано на 25.04.24 в 16:15

Какъв ще бъде туристическият сезон тази година

С майските празници се поставя и началото на морския туризъм. Оказва се, че почивката тази година ще ни струва около 10-15% повече. Много от българите ще предпочетат отново да пътуват за празниците, като една от обичайните дестинации е не само Гърция, но и нашето Черноморие. Подробности разказа Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на..

публикувано на 25.04.24 в 15:57
Хари Тончев и Даниеле Феббо

Двама от "Хари Тончев трио" свирят на живо по специфичния си начин

Българският джаз китарист Хари Тончев от 2 седмици е в България и се готви за сценична изява с формацията си, в която участват и контрабасистът Даниеле Феббо и барабанистът Борислав Петров. Китаристът е роден в Пловдив, но от 2019 г. живее в предградията на Чикаго и се изявява в различни американски щати. Пред БНР-Радио София той посочи,..

публикувано на 25.04.24 в 15:40

Село Шишковци ни очаква да празнуваме Лазаровден

Как се празнува Лазаровден в село Шишковци – родното място на художника Владимир Димитров-Майстора? Това може да разберете, ако се отзовете на поканата от кмета Илияна Петрова, и посетите селището на 10-ина километра от Кюстендил тази събота, 27 април. "Спряхме се на този празник, заради позабравените традиции – обясни пред БНР-Радио..

публикувано на 25.04.24 в 14:26