Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Константин Райков - член на Комисията за защита на потребителите:

При туристически резервации проверявайте, но не се доверявайте безрезервно

Он лайн резервациите при пътуване зад граница имат свои специфики
Снимка: Архив БНР
Преди началото на активния летен сезон ще се опитаме да бъдем полезни на всички, които имат планове да пътуват и да посетят различни места.

За качеството на туристическия продукт, квалификацията на кадрите, която има пряко отношение към удовлетвореността на клиентите, от какво се оплакват потребителите на туристически услуги и как можем да подаваме сигнали – за това е разговорът ни с Константин Райков - член на Комисията за защита на потребителите (КЗП).

За да ни е спокойна и приятна почивката има няколко нетрудни за изпълнение стъпки, които най-малкото ще ни спестят неприятности.
Започва се с проверка на търговеца, при когото ще отседнем или ще ползваме друга негова услуга – съветва Константин Райков. В интернет може да се сравнят цените, качеството и условията на близки до него конкуренти, да се провери дейността в по-минал период, отзиви на клиенти. (Все пак гледаме източниците да са надеждни) Дали обектът има категоризация и каква е тя.
Нека не вярваме 100% на картинките и описанията. Ако водим кореспонденция или подписваме документи – задължително е да ги пазим – за евентуална защита на правата - при рекламация например.

Някои  потребители предпочитат сами да пътуват, сами да резервират места за настаняване, други – разчитат на организираната от фирма почивка. Всеки начин има предимства и недостатъци.

СнимкаПри директно договаряне може би цената е по-висока, отколкото през туроператор. Добре  е да направите проучване не само за разликата в цената, но и в пакета от услуги, които се предлагат. Туроператорът е комисионер, но предлага широк набор от предложения, изборът е по-голям. Но добре е и него да проучите, преди да му се доверите. Повишаване на цените е допустимо само при ограничени случаи.

След кратката информация от реклама или брошура, туроператорът е длъжен да предостави и т.нар. преддоговорна информация – точна цена (и в български лева); пунктовете, начална и крайна дата на пътуване; броя нощувки; категорията и местонахожденията на настаняването, включените хранения; дали има изискване за минимален брой туристи, за да се осъществи пътуването, дали има визов режим за съответната страна; вида на транспорт; сключената застраховка; дали се предвиждат атракции, за които е необходимо допълнително заплащане.
Много от тези въпроси влизат като пунктове и в окончателния договор, който се подписва с туроператора.

При резервация през онлайн платформа важат до голяма степен тези изисквания, особено за проучването. Нека се внимава с периода, в който ще почиваме, защото цените зависят и от това.

Константин РайковПо думите на специалиста днес не е толкова важно на коя линия към морето е съответният хотел, колкото дали има възможност да се посетят в близост културни и археологически забележителности.

Той охарактеризира и т.нар. дигитален турист, който задължава бизнеса да се съобразява и да се развива.

Жалбите, свързани с туристически услуги, са около 5% от всички, постъпващи в КЗП – около 2000-2500 на година. Най-често те са за качеството на услугите.

При възникнал проблем, опитайте се спокойно и аргументирано да го изложите пред туроператора. Често пъти той проявява разбиране и решава проблема или предоставя компенсация. В други случаи можете да сезирате КЗП, която реагира, но понякога е необходимо време за извършване на проверка.
С Комисията може да се свържете или на денонощния телефон 0700 111 22, или да изпратите жалба по имейл от сайта.

Чуйте целия разговор на Катя Василева с Константин Райков.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Благотворителен концерт и изложба "Христос Воскресе - светла радост донесе!"

В събота, 27 април, Лазаровден от 12.30 ч. пред новостроящия се храм "Св. Патриарх Евтимий" в Люлин в София ще се проведе празничен благотворителен Великденски концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!". Събитието е със специалното участие на Фолклорен ансамбъл "Българе", Калоферски гайдари и ученици. Концертът е кулминацията на..

публикувано на 24.04.24 в 15:17

България вероятно няма да отговори на инфлационния критерий за въвеждане на еврото от 1 януари 2025 г.

България вероятно няма да въведе еврото от 1 януари 2025 г. Пред БТА управителят на БНБ Димитър Радев каза, че по-вероятен сценарий за присъединяване към еврозоната е по-късно през 2025 година. Българската стопанска камара е била част от разширения състав на междуведомствената работна група – нефинансов сектор, чиято цел е била да подготви..

публикувано на 24.04.24 в 14:56
Снимки: divotvortsi.bg

На Дендрариума на Витоша се събират свидетели на събуждането на гората

В края на седмицата приключенците от "ДивоТворци" канят малки и големи да учат и да се забавляват на Витошкия Дендрариум и околните пътеки. Събитието на 27-28 април (събота и неделя, от 09:00 ч. до 16:30 ч.) е предназначено и за родители, и за деца, подчертават организаторите. Сред тях са Петър Будинов и Янко Морунов, които дадоха..

публикувано на 24.04.24 в 13:56

Прокуратурата е отказала наказателно производство срещу директора на "Пирогов"

Прокуратурата е отказала да образува наказателно производство срещу директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров заради липса на данни за престъпление. Това съобщиха от здравното министерство. Преди няколко месеца бившият здравен министър Христо Хинков сезира прокуратурата въз основа на нарушения, констатирани от звеното "Вътрешен одит" на..

публикувано на 24.04.24 в 13:09
Владимир Дръндаревски

Владимир Дръндаревски представя "Книга за щастието"

"Книга за щастието" е първата в света завършена психологическа теория, обясняваща пълноценно, достъпно и пълномащабно понятието "щастие". Книгата дава точните понятия свързани с щастието, развива уникална теория разкриваща неговите нюанси в живота и най-важното - дава конкретните решения на всичко, свързано с щастието. Тя ще ви помогне да се..

публикувано на 24.04.24 в 13:01

С 1% започва всяка промяна

100 подкрепени каузи и 1 милион лева събрани за благотворителност за за 8 години е постижение, което си заслужава да бъде отличено и споделено. Повод за това има сдружението "Един процент промяна". За тази вечер организацията е поканила дарители, бенефициенти, както и вдъхновители, сред които и Джон-Пол Флинтофф - писател,..

публикувано на 24.04.24 в 12:44