Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Моцартови празници - Правец 2018:

Лъчезар Тодоров: Всяка година публиката става по-взискателна

2
Кадър от оперно-кукления спектакъл на "Турандот"
Снимка: Facebook
"И тази година се стремим да поднесем на публиката разнообразна програма. Фестивалът отдавна излезе извън творчеството на Моцарт, за да дадем възможност на повече хора да се запознаят с повече произведения на различни автори. В този смисъл много ни е помагал талантът, креативността и творческият поглед на Христина Ангелакова". Това споделя дни преди откриването на 14-ото издание на "Моцартови празници - Правец 2018" Лъчезар Тодоров, председател на Управителния съвет на сдружение „Моцартови празници - Правец '04". 
Снимка
"За да не изневерим на името си и да бъдем посветени на великия композитор, началото на фестивала ще постави Марионетната опера от Линдау, Германия с "Вълшебната флейта"", отбелязва Лъчезар Тодоров и допълва, че "представленията на Марионетната опера са предназначени не само за деца, но и за възрастни. Операта е в пълния си обем, като единствената разлика е, че изпълнителите са марионетки". 
Най-дългият фестивален ден в програмата е 13-и юли. Тогава ще бъде и вторият спектакъл на операта от Линдау - този път балетът "Лебедово езеро". Вечерта на сцената на езерото ще бъде представен оперно-кукленият спектакъл на "Турандот" от Джакомо Пучини. Продукцията е съвместна между Старозагорската опера и Държавния куклен театър - Стара Загора. Впечатляващ е изпълнителският състав, който е многонационален. Драгана Радакович от Сърбия ще изпълни ролята на принцеса Турандот, италианският тенор Дарио ди Виетри ще влезе в ролята на Калаф, а Цветелина Василева ще бъде Лиу. За третия ден - от 11:00 ч., е предвидена и "Среща с автограф" със световнопризнатия български тенор Калуди Калудов.   
"Моцартовите празници - 2018" ще бъдат закрити на 15 юли със спектакъла "Палячи" на Леонкавало и със спецалното участие на акробати от цирк "Балкански". 
Фестивалът е под патронажа на Министъра на културата Боил Банов и се посвещава на:160 години от рождението на Пучини, 200 години от рождението на Шарл Гуно, 100 години от рождението на Ленард Бърнстейн и 120 години от рождението на Джордж Гершуин. 
Още - чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимки: divotvortsi.bg

На Дендрариума на Витоша се събират свидетели на събуждането на гората

В края на седмицата приключенците от "ДивоТворци" канят малки и големи да учат и да се забавляват на Витошкия Дендрариум и околните пътеки. Събитието на 27-28 април (събота и неделя, от 09:00 ч. до 16:30 ч.) е предназначено и за родители, и за деца, подчертават организаторите. Сред тях са Петър Будинов и Янко Морунов, които дадоха..

публикувано на 24.04.24 в 13:56

Прокуратурата е отказала наказателно производство срещу директора на "Пирогов"

Прокуратурата е отказала да образува наказателно производство срещу директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров заради липса на данни за престъпление. Това съобщиха от здравното министерство. Преди няколко месеца бившият здравен министър Христо Хинков сезира прокуратурата въз основа на нарушения, констатирани от звеното "Вътрешен одит" на..

публикувано на 24.04.24 в 13:09
Владимир Дръндаревски

Владимир Дръндаревски представя "Книга за щастието"

"Книга за щастието" е първата в света завършена психологическа теория, обясняваща пълноценно, достъпно и пълномащабно понятието "щастие". Книгата дава точните понятия свързани с щастието, развива уникална теория разкриваща неговите нюанси в живота и най-важното - дава конкретните решения на всичко, свързано с щастието. Тя ще ви помогне да се..

публикувано на 24.04.24 в 13:01

С 1% започва всяка промяна

100 подкрепени каузи и 1 милион лева събрани за благотворителност за за 8 години е постижение, което си заслужава да бъде отличено и споделено. Повод за това има сдружението "Един процент промяна". За тази вечер организацията е поканила дарители, бенефициенти, както и вдъхновители, сред които и Джон-Пол Флинтофф - писател,..

публикувано на 24.04.24 в 12:44

"Ти знаеш" е новата песен на LATIDA

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 24.04.24 в 12:43