Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Христо Йоцов: Искам да продължавам да се радвам по детски

През есента е премиерата на първия ми мюзикъл

Христо Йоцов
Снимка: личен профил

В последния си за сезона концерт Христо Йоцов и воденият от него квартет избра да представи за публиката в Сити Марк Арт център най-новия си проект "Jazz Cats", създаден есента на 2016 г. и реализиран като студиен албум през юни 2017г.

През годините Христо Йоцов представя много и различни музиканти, както български, така и гости от Европа. Характерното за тях е, че всички са много таланливи. В настоящия проект Христо избира Арнау Гарофе - млад саксофонист от Барселона, пианиста Любо Цанев, получил образованието си в САЩ, и басиста Митко Карамфилов, с когото са свързани повечето от нещата, които Христо прави през последните години.

Пиесите в "Jazz Cats" са на Христо Йоцов и са писани специално. Става дума за сто процента джаз, с много енергия и импровизация. А защо Cats? Това е нарицателно за джазовите музиканти по света, пояснява Христо Йоцов; нещо повече - това е вид ценз за ниво и професионализъм. Има и личен мотив - Христо отдавна съжителства с котки и твърди, че познава и разбира тези невероятни създания. Затова и заглавията на пиесите са свързани с различни котешки характери и състояния - “Ängry Cats”, “Lazy Cats”, “Motion Cats”, “Mystical Cats”, “Happy Cats” - все състояния,  присъщи и на човешкия характер и емоция. 

Накъде ще поеме музикантът и колегите му след последния концерт в София? Естествено към морето и изявите там. А през есента, в началото на новия сезон предстои премиерата на първия му мюзикъл. Той е "Сън в лятна нощ" на Шекспир и ще бъде представен във Варна с варненската детско-юношеска опера.

Желанието на музиканта е да продължи да изпитва същата детска радост от това да свири и да се среща с различни хора.