Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Какви заразни и инфекциозни заболявания ни дебнат при високите температури?

Проф. Татяна Червенякова: Хепатитът обича лятото и есента

Крие ли по-голям риск сезонът на отпуските, с по-честото пътуване, за заразни и инфекциозни заболявания? Как да се предпазим от тях и кои са най-честите "морски" вируси - отговорите ще чуем сега от проф. Татяна Червенякова, национален консултант по инфекциозни болести и председател на едноименното българско дружество, директор на Специализираната болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести "Проф. Иван Киров":

"Всеки сезон си има своята характеристика. През летния сезон започват да "играят" едни инфекции - вирусни заболявания от групата на ехо (ECHO) и коксаки вирусите. Рискът от вирусни хепатити тип А и Е също е с един пик през лятото и есента. Хората пътуват, събират се на групи и това дава възможност за тесен и близък контакт. На следващо място са диарийните заболявания, причинени от бактериални инфекции - горещо е и храната трябва да се съхранява при специални условия".

Инфекциозната мононуклеоза засяга най-често младежите

Заболяването притеснява родителите, но не е трудно за диагностика и за лечение за личните лекари, инфекционистите и педиатрите. Инфекциозната мононуклеоза протича с ангина, увеличени лимфни възли, понякога със засягане на черния дроб, поява на тъмна урина и завишаване на чернодробните ензими. Заболяването може да се "влачи" месец-два и това притеснява родителите. Заразяването е по въздушно-капков път и обикновено засяга младите хора. Затова е наречено "болестта на целувката". Проф. Червенякова беше категорична, че не трябва да се лекува с антибиотик.

Хепатитът също обича лятото и есента. Според специалиста, рискови за зараза са нетечащите водоеми, ако там се къпят много хора, защото вирусът се предава и от урината. Брегът на морето пък е рисков за ентеровируси.

В края на лятото се проявява "морски хепатит А"

Снимка"Тези болни постъпват в Инфекциозна болница в края на август, началото на септември, тъй като инкубационният период е 15-45 дни. Шеговито наричаме вируса "морски хепатит", което значи, че е фекално-орален и най-вероятно е хепатит от храната, мръсните ръце и неспазване на личната хигиена - отивате на заведение... неизмити ръце, нещо е замърсено с фекална вода, в която има вирус на хепатит А. Не мога да кажа, че само личната хигиена е важна. Може да има и неблагополучие и някои хранителни продукти да бъдат заразени с фекална вода. За Българското Черноморие смятам, че хигиената може да бъде на по-високо ниво - и личната, и обществената."

Първият характерен симптом е потъмняването на урината, безапетитие, силна аденамия (липса на сили и енергия). В 1/3 от случаите обаче може да няма потъмняване на урината, което затруднява диагностиката. Проф. Червенякова препоръчва ваксинация срещу вируса на хепатита, за да бъдем спокойни при пътуване у нас и в чужбина.

Още за вирусите и заразните болести, които ни дебнат през лятото и за диагностиката и лечението им - чуйте от интервюто с проф. Татяна Червенякова!


ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 10 променени детски площадки и подобрен диалог между гражданите и местните власти

Инициативата „Безопасни детски площадки“ навърши две години и нейните създатели организираха чудесен детски празник в Княжеската градина. Там беше и пътуващото ни „Радиокафе“. Ето какво разказа Мая Цанева, която е съосновател на инициативата, която от 6 месеца вече има официален статут на сдружение. Започваме разговора от това, на което са се..

публикувано на 16.07.18 в 17:20

Арт ваканция на Витоша с музика и кино

Арт ваканция на Витоша се завръща за четвърта поредна година в три области на изкуството - рисуване, кино и музика. В сезона, в който родителите се чудят кой ще се грижи за децата по време на ваканцията, едно от най-добрите решения са летните групови занимания.  Малките творци от 5 до 16 годишна възраст ще се потопят в света на изкуствата за..

публикувано на 16.07.18 в 16:28

"Павилион 19" - между изкуството и интеграцията

Артисти, терапевти и учители работят с деца, които обитават Женския пазар в София, не ходят на училище и са на път да бъдат изключени от обществото. Те са на възраст между 5 и 18 години и са с разнообразен произход. Проектът се нарича „Павилион 19: Между хората и културите“ и е подкрепен от Столичната община. Създаден като проект за работа с..

публикувано на 16.07.18 в 15:08

Оригинални експонати и 3D възстановки в бъдещия археологически парк "Слатина"

Посетителски център с 3-D възстановки и оригинални експонати от разкопките на раннонеолитното селище „Слатина“ ще заработи от следващата есен при самия обект, заяви зам.-кметът по културата в Столичната община доц. д-р Тодор Чобанов . Той допълни, че ще се обособи археологически парк по подобие на „Западната порта“, в близост до католическата..

публикувано на 16.07.18 в 15:40

180° търси най-добрия късометражен ням филм

За пета поредна година от 21 до 27 юли фестивалът "180° - лаборатория за иновативно изкуство" ще разнообрази културния живот на столицата. Артисти от цял свят ще се съберат в София и ще работят заедно в рамките на седмица, за да изпробват своите иновативни идеи. До 18 юли пък е крайният срок, в който всеки желаещ може да се включи в конкурса за..

публикувано на 16.07.18 в 12:43