Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Какви заразни и инфекциозни заболявания ни дебнат при високите температури?

Проф. Татяна Червенякова: Хепатитът обича лятото и есента

Крие ли по-голям риск сезонът на отпуските, с по-честото пътуване, за заразни и инфекциозни заболявания? Как да се предпазим от тях и кои са най-честите "морски" вируси - отговорите ще чуем сега от проф. Татяна Червенякова, национален консултант по инфекциозни болести и председател на едноименното българско дружество, директор на Специализираната болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести "Проф. Иван Киров":

"Всеки сезон си има своята характеристика. През летния сезон започват да "играят" едни инфекции - вирусни заболявания от групата на ехо (ECHO) и коксаки вирусите. Рискът от вирусни хепатити тип А и Е също е с един пик през лятото и есента. Хората пътуват, събират се на групи и това дава възможност за тесен и близък контакт. На следващо място са диарийните заболявания, причинени от бактериални инфекции - горещо е и храната трябва да се съхранява при специални условия".

Инфекциозната мононуклеоза засяга най-често младежите

Заболяването притеснява родителите, но не е трудно за диагностика и за лечение за личните лекари, инфекционистите и педиатрите. Инфекциозната мононуклеоза протича с ангина, увеличени лимфни възли, понякога със засягане на черния дроб, поява на тъмна урина и завишаване на чернодробните ензими. Заболяването може да се "влачи" месец-два и това притеснява родителите. Заразяването е по въздушно-капков път и обикновено засяга младите хора. Затова е наречено "болестта на целувката". Проф. Червенякова беше категорична, че не трябва да се лекува с антибиотик.

Хепатитът също обича лятото и есента. Според специалиста, рискови за зараза са нетечащите водоеми, ако там се къпят много хора, защото вирусът се предава и от урината. Брегът на морето пък е рисков за ентеровируси.

В края на лятото се проявява "морски хепатит А"

Снимка"Тези болни постъпват в Инфекциозна болница в края на август, началото на септември, тъй като инкубационният период е 15-45 дни. Шеговито наричаме вируса "морски хепатит", което значи, че е фекално-орален и най-вероятно е хепатит от храната, мръсните ръце и неспазване на личната хигиена - отивате на заведение... неизмити ръце, нещо е замърсено с фекална вода, в която има вирус на хепатит А. Не мога да кажа, че само личната хигиена е важна. Може да има и неблагополучие и някои хранителни продукти да бъдат заразени с фекална вода. За Българското Черноморие смятам, че хигиената може да бъде на по-високо ниво - и личната, и обществената."

Първият характерен симптом е потъмняването на урината, безапетитие, силна аденамия (липса на сили и енергия). В 1/3 от случаите обаче може да няма потъмняване на урината, което затруднява диагностиката. Проф. Червенякова препоръчва ваксинация срещу вируса на хепатита, за да бъдем спокойни при пътуване у нас и в чужбина.

Още за вирусите и заразните болести, които ни дебнат през лятото и за диагностиката и лечението им - чуйте от интервюто с проф. Татяна Червенякова!


ВИЖТЕ ОЩЕ

2019 книги до началото на 2019 г. събират от Сдружението на градските читални

2019 книги до началото на 2019 г. - такава цел са си поставили от Сдружението на градските читални. Младите хора събират книги, които ще дарят на малки и големи библиотеки в цялата страна.  Основна цел на кампанията е да подкрепи обновяването на библиотечните колекции с детски книги на читалищните и общински библиотеки в страната и по този начин да..

публикувано на 20.11.18 в 16:44

Над 1 млн. литра гориво са спрени от продажба след проверки

Съставени са актове за малко над 1 млн. лв. от началото на годината и са спрени от продажба над 1 млн. литра гориво. 31 хиляди литра гориво са изтеглени от пазара само в рамките на интензивните проверки от началото на октомври. Това отчетоха от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Проверки са извършени в 12 общини, а резултатите..

публикувано на 20.11.18 в 18:30

За ден София ще се превърне в пресечна точка на световните традиции

Само за ден столицата ни се превръща в пресечна точка на традициите на страните от цял свят, обединени от важни социалнозначими каузи. 60 ще бъдат чуждестранните щандове тази. На тях ще бъдат открити ръчно изработени продукти, сувенири, шедьоври от различни национални кухни, характерни облекла и разнообразна културна програма. Организатор е..

публикувано на 20.11.18 в 16:21
проф. Лъчезар Аврамов

Проф. Лъчезар Аврамов: И здравите, и раковите клетки имат защита срещу лекарства

Проф. Лъчезар Аврамов е директор на Института по електроника на БАН. Едно от основните направления на дейността на института е в областта на квантовата електроника. Тя включва както изследване на самата светлина като явление, така и взаимодействието й с материални среди, с човешкото тяло, химически активни вещества, които служат за лекарства. От..

публикувано на 20.11.18 в 16:06

Проверките на КЗП за коректността при намаленията продължават от Черния петък до светлата Коледа

Не всички намаления са реални и клиентите трябва да бъдат внимателни при покупката на стоки. Това посъветва председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов в навечерието на Черния петък . Той допълни, че тепърва ще станат ясни конкретните понижени цени, тъй като към момента повечето от търговците обявяват с рекламни..

публикувано на 20.11.18 в 15:54