Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Какви заразни и инфекциозни заболявания ни дебнат при високите температури?

Проф. Татяна Червенякова: Хепатитът обича лятото и есента

Крие ли по-голям риск сезонът на отпуските, с по-честото пътуване, за заразни и инфекциозни заболявания? Как да се предпазим от тях и кои са най-честите "морски" вируси - отговорите ще чуем сега от проф. Татяна Червенякова, национален консултант по инфекциозни болести и председател на едноименното българско дружество, директор на Специализираната болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести "Проф. Иван Киров":

"Всеки сезон си има своята характеристика. През летния сезон започват да "играят" едни инфекции - вирусни заболявания от групата на ехо (ECHO) и коксаки вирусите. Рискът от вирусни хепатити тип А и Е също е с един пик през лятото и есента. Хората пътуват, събират се на групи и това дава възможност за тесен и близък контакт. На следващо място са диарийните заболявания, причинени от бактериални инфекции - горещо е и храната трябва да се съхранява при специални условия".

Инфекциозната мононуклеоза засяга най-често младежите

Заболяването притеснява родителите, но не е трудно за диагностика и за лечение за личните лекари, инфекционистите и педиатрите. Инфекциозната мононуклеоза протича с ангина, увеличени лимфни възли, понякога със засягане на черния дроб, поява на тъмна урина и завишаване на чернодробните ензими. Заболяването може да се "влачи" месец-два и това притеснява родителите. Заразяването е по въздушно-капков път и обикновено засяга младите хора. Затова е наречено "болестта на целувката". Проф. Червенякова беше категорична, че не трябва да се лекува с антибиотик.

Хепатитът също обича лятото и есента. Според специалиста, рискови за зараза са нетечащите водоеми, ако там се къпят много хора, защото вирусът се предава и от урината. Брегът на морето пък е рисков за ентеровируси.

В края на лятото се проявява "морски хепатит А"

Снимка"Тези болни постъпват в Инфекциозна болница в края на август, началото на септември, тъй като инкубационният период е 15-45 дни. Шеговито наричаме вируса "морски хепатит", което значи, че е фекално-орален и най-вероятно е хепатит от храната, мръсните ръце и неспазване на личната хигиена - отивате на заведение... неизмити ръце, нещо е замърсено с фекална вода, в която има вирус на хепатит А. Не мога да кажа, че само личната хигиена е важна. Може да има и неблагополучие и някои хранителни продукти да бъдат заразени с фекална вода. За Българското Черноморие смятам, че хигиената може да бъде на по-високо ниво - и личната, и обществената."

Първият характерен симптом е потъмняването на урината, безапетитие, силна аденамия (липса на сили и енергия). В 1/3 от случаите обаче може да няма потъмняване на урината, което затруднява диагностиката. Проф. Червенякова препоръчва ваксинация срещу вируса на хепатита, за да бъдем спокойни при пътуване у нас и в чужбина.

Още за вирусите и заразните болести, които ни дебнат през лятото и за диагностиката и лечението им - чуйте от интервюто с проф. Татяна Червенякова!


ВИЖТЕ ОЩЕ

"Освободете тротоарите" търси трайно решение срещу безразборното паркиране

В началото на учебната година Сдружение "Безопасни детски площадки" предприе кампания "Освободете тротоарите", чиято цел е да се потърси трайно решение против неправилно паркирани автомобили по тротоарите около училищата и детските градини. Мая Цанева и Доротея Божич от сдружението посочиха пред Радио София, че много граждани предприемат..

публикувано на 19.09.18 в 10:52
Найден Тодоров

Найден Тодоров: Искаме да направим един голям подарък на софийската публика

Софийската филхармония започва юбилейния си 90-ти сезон на 21 септември в 19 часа, в Зала "България" с тематичния цикъл „Руски приказки“. Програмата включва две знакови произведения на руския романтизъм - Концерт за пиано № 2 и Симфония № 2 от Сергей Рахманинов. Директорът на Софийската филхармония маестро Найден Тодоров каза пред Радио София,..

публикувано на 19.09.18 в 10:40
Кино

Накъде в София

ИЗЛОЖБА "Лунна нощ" на Чавдар Петров е третата изложба от поредицата "Българските художници днес" на Националната галерия. Откриването е днес от 18.00 ч. в "Квадрат 500", зала 19, съобщават от галерията. Изложбата включва творби, създадени през тази година, които отразяват много съкровен аспект от артистичната същност на автора - детската възхита..

публикувано на 19.09.18 в 08:48
Селфитата на форума са разрешени

Sofia Fashion Week 2018 стартира с представяне на български дизайнери

Тази седмица започна един от най-големите модни форуми в България - Sofia Fashion Week . В понеделник бяха представени колекции на млади български дизайнери. В следващите дни ще дефилират моделите на известни български и световни дизайнери, както и на известни фризьори и стилисти. На събитието беше и нашият репортер Лили Друмева, която направи..

публикувано на 18.09.18 в 19:35

Център за 1 млн. лева в район "Слатина" ще подкрепя 30 души с увреждания

Договор за изпълнение на проект за изграждане на „Център за подкрепа за лица с увреждания“ в София подписаха кметът Йорданка Фандъкова и заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. По проекта ще бъде създадена пилотна услуга „Център за подкрепа за лица с увреждания“. Ще бъде осигурена комплексна подкрепа чрез..

публикувано на 18.09.18 в 16:33