Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Тече записването на студентите в СУ, приети на първо класиране

Снимка: Ани Петрова, БНР
От днес до 13 юли новоприетите студенти в Софийския университет трябва да се запишат в специалността, в която а класирани на първия етап. 7 104 са кандидатите, подали документи за прием в университета. 551 души са подали документи за класиране в специалност „Медицина“.

На първо място сред посочените от най-много кандидати специалности е „Психология“. На второ място е „Комуникационен мениджмънт“, една от новите бакалавърски програми на Софийския университет, обучението в която ще започне през следващата учебна година. Третото място, както и през миналата година, заема специалността „Публична администрация“. На следващите места кандидатите са поставили „Компютърни науки“, „Английска филология“, „Софтуерно инженерство“, „Социология“, „Българска филология“, „Информационни системи“ и „Информатика“.

От днес до 13 юли 2018 г. новоприетите студенти могат да се запишат в специалността, в която са класирани на първия етап, - да потвърдят в специалността, в която са класирани на първия етап – при потвърждаването оригиналната диплома за средно образование се депозира в съответния факултет, а приетите по първото си желание кандидати се записват в специалността без право да потвърждават за участие в следващи класирания.Неприетите от първия етап кандидати участват автоматично в следващия етап на класирането.

Записването се извършва в отдел „Студенти“ на факултета, в който кандидатите са приети. Документите за записване се закупуват в книжарниците в Ректората. Освен тях трябва да бъдат представени оригинал и копие на дипломата за средно образование, лична карта, документ за платена семестриална такса, квитанция за платена такса за електронна студентска карта, три паспортни снимки, формуляр за записване на новоприети студенти (изтегля се от страницата на Софийския университет и се попълва) и декларация за здравно осигуряване, която се получава при записване.

Вторият етап на класирането ще бъде обявен на 17 юли 2018 г. В него участват потвърдилите от първия етап кандидати, за които е възможно прекласиране в по-предна желана специалност, посочена в състезателния картон, и некласираните кандидат-студенти. От 18 до 20 юли 2018 г. включително класиралите се от втория етап кандидати трябва да потвърдят или да се запишат в избраната специалност.

На 24 юли 2018 г. ще бъде обявен третият етап на класирането. Записването за него е окончателно и трябва да бъде направено в периода 25-27 юли 2018 г. включително.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава организацията на движението за реконструкция на бул. „Христофор Колумб“

Продължава организацията на движението за реконструкция на бул. „Христофор Колумб“, съобщиха от Столичната община. Забранява се влизането на пътни превозни средства, както следва:  - от 16 юли 2018 г. до 20 юли 2018 г. по бул. „Христофор Колумб” в участък от 145 м, считано от ул. „Подполк. Васил Златарев” в посока към ул. „Продан Таракчиев”;  - от 21..

публикувано на 16.07.18 в 17:50

Без вода на места в "Бъкстон", "Стрелбище", "Враждебна" и с. "Лозен"

"Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата утре, съобщиха от дружеството. Във връзка с подмяна на уличен водопровод на ул. "Съединение", в с. Лозен, се налага спиране на водоподаването от 9.00 до 21.00 ч. на живеещите в района на с. Долни Лозен. Поради изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул...

публикувано на 16.07.18 в 09:27

Кюстендил обсъжда развитието на туризма

Община Кюстендил организира обществено обсъждане за развитие на туристическите атракции, съобщиха от общинската администрация. Насрочени са две обществени обсъждания, които ще се състоят на 19 юли от 14.00 часа и на 20 юли от 10.00 часа, в залата на т.нар. Възрожденско училище. Срещите са по повод кандидатстване по процедура на директно..

публикувано на 16.07.18 в 09:25

Европейски психиатри пристигат у нас

Проф. Силвана Галдеризи, действащ президент на Европейската психиатрична асоциация, д-р Джулиан Бецолд, генерален секретар на ЕПА, както и проф. Волфганг Гебел и д-р Хелен Киласпие от ЕПА ще бъде на посещение в България от днес до 21 юли. Целта на визитата е да бъде изготвена оценка на системата на..

публикувано на 16.07.18 в 09:19

Здраве и стил на живот - избрано от печата

3 проекта за 240 млн. лв. подготвя просветното министерство по оперативна програма "Наука и образование", информира СЕГА . Единият ще е наследник на мегапроекта "Твоят час" с бюджет от 105 млн. лв., който приключва в края на тази година. Вместо най-различни извънкласни дейности по интереси обаче по новия проект ще се финансират само..

публикувано на 16.07.18 в 08:40