Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Тече записването на студентите в СУ, приети на първо класиране

Снимка: Ани Петрова, БНР
От днес до 13 юли новоприетите студенти в Софийския университет трябва да се запишат в специалността, в която а класирани на първия етап. 7 104 са кандидатите, подали документи за прием в университета. 551 души са подали документи за класиране в специалност „Медицина“.

На първо място сред посочените от най-много кандидати специалности е „Психология“. На второ място е „Комуникационен мениджмънт“, една от новите бакалавърски програми на Софийския университет, обучението в която ще започне през следващата учебна година. Третото място, както и през миналата година, заема специалността „Публична администрация“. На следващите места кандидатите са поставили „Компютърни науки“, „Английска филология“, „Софтуерно инженерство“, „Социология“, „Българска филология“, „Информационни системи“ и „Информатика“.

От днес до 13 юли 2018 г. новоприетите студенти могат да се запишат в специалността, в която са класирани на първия етап, - да потвърдят в специалността, в която са класирани на първия етап – при потвърждаването оригиналната диплома за средно образование се депозира в съответния факултет, а приетите по първото си желание кандидати се записват в специалността без право да потвърждават за участие в следващи класирания.Неприетите от първия етап кандидати участват автоматично в следващия етап на класирането.

Записването се извършва в отдел „Студенти“ на факултета, в който кандидатите са приети. Документите за записване се закупуват в книжарниците в Ректората. Освен тях трябва да бъдат представени оригинал и копие на дипломата за средно образование, лична карта, документ за платена семестриална такса, квитанция за платена такса за електронна студентска карта, три паспортни снимки, формуляр за записване на новоприети студенти (изтегля се от страницата на Софийския университет и се попълва) и декларация за здравно осигуряване, която се получава при записване.

Вторият етап на класирането ще бъде обявен на 17 юли 2018 г. В него участват потвърдилите от първия етап кандидати, за които е възможно прекласиране в по-предна желана специалност, посочена в състезателния картон, и некласираните кандидат-студенти. От 18 до 20 юли 2018 г. включително класиралите се от втория етап кандидати трябва да потвърдят или да се запишат в избраната специалност.

На 24 юли 2018 г. ще бъде обявен третият етап на класирането. Записването за него е окончателно и трябва да бъде направено в периода 25-27 юли 2018 г. включително.

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Евростат": Българите не слизат от колите

Българите масово предпочитат пътуването с автомобили в ежедневния си бит или за туризъм, сочат данни от анализ на "Евростат", посветен на провеждащата се в момента европейска седмица на мобилността, която продължава до 22 септември. Колата е доминиращата форма на вътрешен транспорт във всички държави-членки, в сравнение с пътуванията с влак или..

публикувано на 19.09.18 в 09:16

19 септември - Европейски ден без загинали на пътя

19 септември е обявен за Европейски ден без загинали на пътя. Инициативи ще бъдат свързани с безопасното поведение на улицата, със спазването на пътните знаци и правилата за движение от децата. За трета поредна година по инициатива на Европейската мрежа на службите на пътна полиция – ТИСПОЛ, в рамките на Европейската седмица на мобилността,..

публикувано на 19.09.18 в 09:12

Слънцето ни се усмихва и днес

Днес ще е слънчево, след обяд над планинските райони - с незначителна купеста облачност. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен, вятър от изток-североизток. Максимални температури: между 24 и 29 градуса. Атмосферното налягане е и ще се задържи малко по-високо от средното за септември. Над планините ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб до..

публикувано на 19.09.18 в 08:32

Простреляният полицай в кв. "Илинден" се стабилизира

Към 11.30 часа днес е получен сигнал за пострадал полицай. Според първоначалната информация, два патрула служители на „Охранителна полиция“ и екип на Териториална полиция на Трето РУ са отишли на адрес в кв. „Илинден“. Те реагирали незабавно на сигнал, подаден в районното управление от майката на психично болен. Когато тя отворила вратата на жилището,..

публикувано на 18.09.18 в 13:35

Накъде в София

МУЗИКА За осма поредна година в Първа зала на НДК ще се проведе  Международният фестивал за поп и рок музика - "София 2018" . Фестивалът дава сцена на автори и изпълнители в категориите "Конкурс за нова българска песен" и "Международен конкурс за изпълнители", а откриването ще бъде в 19:00 часа.  КИНО На 18 септември от 19:00 часа в кино..

публикувано на 18.09.18 в 09:05