Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Тече записването на студентите в СУ, приети на първо класиране

Снимка: Ани Петрова, БНР
От днес до 13 юли новоприетите студенти в Софийския университет трябва да се запишат в специалността, в която а класирани на първия етап. 7 104 са кандидатите, подали документи за прием в университета. 551 души са подали документи за класиране в специалност „Медицина“.

На първо място сред посочените от най-много кандидати специалности е „Психология“. На второ място е „Комуникационен мениджмънт“, една от новите бакалавърски програми на Софийския университет, обучението в която ще започне през следващата учебна година. Третото място, както и през миналата година, заема специалността „Публична администрация“. На следващите места кандидатите са поставили „Компютърни науки“, „Английска филология“, „Софтуерно инженерство“, „Социология“, „Българска филология“, „Информационни системи“ и „Информатика“.

От днес до 13 юли 2018 г. новоприетите студенти могат да се запишат в специалността, в която са класирани на първия етап, - да потвърдят в специалността, в която са класирани на първия етап – при потвърждаването оригиналната диплома за средно образование се депозира в съответния факултет, а приетите по първото си желание кандидати се записват в специалността без право да потвърждават за участие в следващи класирания.Неприетите от първия етап кандидати участват автоматично в следващия етап на класирането.

Записването се извършва в отдел „Студенти“ на факултета, в който кандидатите са приети. Документите за записване се закупуват в книжарниците в Ректората. Освен тях трябва да бъдат представени оригинал и копие на дипломата за средно образование, лична карта, документ за платена семестриална такса, квитанция за платена такса за електронна студентска карта, три паспортни снимки, формуляр за записване на новоприети студенти (изтегля се от страницата на Софийския университет и се попълва) и декларация за здравно осигуряване, която се получава при записване.

Вторият етап на класирането ще бъде обявен на 17 юли 2018 г. В него участват потвърдилите от първия етап кандидати, за които е възможно прекласиране в по-предна желана специалност, посочена в състезателния картон, и некласираните кандидат-студенти. От 18 до 20 юли 2018 г. включително класиралите се от втория етап кандидати трябва да потвърдят или да се запишат в избраната специалност.

На 24 юли 2018 г. ще бъде обявен третият етап на класирането. Записването за него е окончателно и трябва да бъде направено в периода 25-27 юли 2018 г. включително.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Още само 10 дни за последната вноска за такса смет

Още 10 календарни дни остават до крайния срок – 30 ноември, в който собствениците на недвижими имоти трябва да платят последната вноска на такса битови отпадъци за настоящата година. След това върху дължимите суми започват да се начисляват лихви, припомнят от Столичната община. До края на този месец фирмите, които искат през 2019 г. да плащат..

публикувано на 20.11.18 в 13:42

Катастрофа блокира пътя София - Самоков

Временно е затворено движението по пътя София – Самоков в района на Пасарел. Сигнал за пътен инцидент на пътя София – Самоков, в района на Пасарел, е подаден около 10.20 часа.По първоначална информация са се ударили три леки автомобила. Веднага на място са насочени екипи на полицията, пожарната и Бърза..

публикувано на 20.11.18 в 11:54

В по-голямата част от страната ще има валежи от дъжд, а в северозападните райони - сняг

Сутринта от запад ще започнат валежи от дъжд, които до края на деня ще обхванат по-голямата част от страната, а в северозападните райони, където ще е по-студено, валежите ще са предимно от сняг, който по-късно през деня ще премине в дъжд.  Преди обяд на отделни места в котловините на Западна България и в Дунавската равнина видимостта ще е намалена. Ще..

публикувано на 20.11.18 в 08:45

Временно ще бъде прекъснато водоснабдяването в някои части на столицата

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата днес.  Във връзка с изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. „Никола Славков“, Център, се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 17:00 часа на живеещите в района на: ул. „Родосто“, ул. „Никола Славков“, ул. „Орфано“, ул. „Порто Лагос“, ул. „Адриана..

публикувано на 20.11.18 в 08:35

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Аварии оставиха без парно и ток половин София, извежда в заглавие СЕГА . Новият отоплителен сезон едва започна, а първите аварии по мрежата вече са факт. Четири квартала в София сe оказаха на студено заради авария. От неделната вечер няма парно в целия жк "Бели брези", на бул. “България”, бул. “Гоце Делчев”, ул. “Кестенова гора”, ул. “Руен” и ул...

публикувано на 20.11.18 в 08:29