Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Организации искат запазване на дърветата по улица „Граф Игнатиев“

Автор:
Снимка: Олга Добрева, БНР
Гражданска инициатива обвинява Столичната общината в нехайство по отношение на дърветата по улица „Граф Игнатиев“ и площад „Славейков“. Преди два дни те започнаха подписка за спасяването на дърветата. Зам.-кметът по транспорта на София Евгени Крусев им отговори, че на мястото на засегнатите при ремонтините работи дървета ще бъдат посадени нови, но от гражданската инициатива „Зелени улици“ са категорични, че младите дървета ще пречистват въздуха от фини прахови частици с около 40% по слабо. 

"Проектите за ремонтни дейности и реконструкции не подлежат на същата процедура, както проектите за създаване на нови пространства. Така, дори в заданието да е заложена пълна трансформация, документите не минават през гласуване в СОС в повечето случаи, а само през съгласуване с главния архитект и зам.-кмета. Така гражданите са изключени от вземането на решения. Те са изключени дори от достъпа до информация за това какво предстои. Това поражда конфликти между местната власт и местното население", казва Кристина Димитрова от Гражданската инициатива за обществен и релсов транспорт и добавя, че ремонтите трябва да се правят така, че да е удобно за хората, а не за строителните фирми. 
Част от дърветата по „Граф Игнатиев“ са изсечени, други са повредени от строителните машини и немарливото отношение на работниците. Има и такива, които са с оголени корени и има опасност да изсъхнат. "Обещанието на общината, че ще засади нови дървета на мястото на старите, не е решение на проблема", посочи Кристина Димитрова.
Георг Тупарев от гражданската инициатива „Зелени улици“ пък заяви, че са готови да помогнат на Столичната община в идеята им да създадат регистър на дърветата в София. 
Още по темата - чуйте в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Вековен дъб от Трънско се бори за титлата "Европейско дърво 2019"

Трънският дъб от село Рани луг спечели конкурса "Дърво на годината на България, 2018". Така той стана един от претендентите за титлата "Европейско дърво на годината" 2019.   Гласуването става от линка , като трябва да се избере с отметка българското дърво, но и още едно от друга държава. Важно е да се уточни, че може да се гласува само веднъж от..

публикувано на 21.02.19 в 17:43

Виена и София обменят опит в създаването на "Инвестиции в умните градове"

"Инвестиции в умните градове" - под това мото преминава първият ден от откритата тази сутрин в "Квадрат 500" двудневна конференция на градовете София и Виена. Експерти от двете общини дискутират и се включват в работни групи по теми като "Споделена икономика", "Публично-частно партньорство с фокус върху интелигентните градски решения", "Насърчаване и..

публикувано на 21.02.19 в 16:42
Към житото (или друга подобна култура) може да добавите орехи и мед

И да не издържите 10 дни, житният режим на хранене ще ви освежи

Февруари е месецът за прочистване на тялото от натрупаните по-тежки зимни храни и това е времето да се подготвим и да посрещнем възобновяващата пролет. Всяка година житният режим се прави през месец февруари, веднага след Пълнолуние (19 февруари 2019), като е препоръчително денят да е не по-късно от третия, четвъртия ден след пълнолунието и..

публикувано на 21.02.19 в 16:26

Баба Марта идва с концерта на група “Outhentic”

На 1 март, в клуб “Студио 5”, група “Outhentic”, ще съчетаят автентичен фолклор с джаз, фънк и груув елементи. Райна Василева (вокал, перкусии) и Живко Василев (кавал, пиано) ще съберат световната музика на едно място и ще дадат уникалната възможност на всички присъстващи да участват в новото им лайф видео, което ще бъде заснето на събитието. Броени..

публикувано на 21.02.19 в 15:58

Innovation Explorer 2019: Трябва ли да издигаме технологиите в култ

Цял ден на иновации, модерни технологии и  уъркшопи посрещна участниците в петото издание на форума Innovation Explorer 2019. Тази година, темата на събитието е вдъхновена от научно-фантастичния сериал Black Mirror и модерната философия на Ювал Ноа Харари. Участниците и лекторите също са впечатляващи. Още в самото начало духът на присъстващите бе..

публикувано на 21.02.19 в 15:57

Пътната карта за дигитално образование се справя с функционалната неграмотност

Меморандум с предложения и пътна карта как да бъде постигнато дигиталното образование в следващите две години представиха ученици, родители и учители на Министерството на образованието. Това се случи по време на национална конференция по темата, като срещата беше обобщаваща след поредица от такива форуми, организирани с всяка една от ангажираните групи...

публикувано на 21.02.19 в 15:10

Едно време цървулите се връзвали "на чекме", днес имат подметки

Открай време българинът е свързан с цървулите и те са част от традиционното облекло. Поговорки имаме много, както и интересни и пиперливи истории. Но малко са останали тези, които с труда си съхраняват колорита на този занаят и му придават съвременен облик. Папукчийството се учи трудно. Голямо търпение и внимание са необходими в работата с..

публикувано на 21.02.19 в 15:09