Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Организации искат запазване на дърветата по улица „Граф Игнатиев“

Автор:
Снимка: Олга Добрева, БНР
Гражданска инициатива обвинява Столичната общината в нехайство по отношение на дърветата по улица „Граф Игнатиев“ и площад „Славейков“. Преди два дни те започнаха подписка за спасяването на дърветата. Зам.-кметът по транспорта на София Евгени Крусев им отговори, че на мястото на засегнатите при ремонтините работи дървета ще бъдат посадени нови, но от гражданската инициатива „Зелени улици“ са категорични, че младите дървета ще пречистват въздуха от фини прахови частици с около 40% по слабо. 

"Проектите за ремонтни дейности и реконструкции не подлежат на същата процедура, както проектите за създаване на нови пространства. Така, дори в заданието да е заложена пълна трансформация, документите не минават през гласуване в СОС в повечето случаи, а само през съгласуване с главния архитект и зам.-кмета. Така гражданите са изключени от вземането на решения. Те са изключени дори от достъпа до информация за това какво предстои. Това поражда конфликти между местната власт и местното население", казва Кристина Димитрова от Гражданската инициатива за обществен и релсов транспорт и добавя, че ремонтите трябва да се правят така, че да е удобно за хората, а не за строителните фирми. 
Част от дърветата по „Граф Игнатиев“ са изсечени, други са повредени от строителните машини и немарливото отношение на работниците. Има и такива, които са с оголени корени и има опасност да изсъхнат. "Обещанието на общината, че ще засади нови дървета на мястото на старите, не е решение на проблема", посочи Кристина Димитрова.
Георг Тупарев от гражданската инициатива „Зелени улици“ пък заяви, че са готови да помогнат на Столичната община в идеята им да създадат регистър на дърветата в София. 
Още по темата - чуйте в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

САЩ и Европа през погледа на един пътешественик

В "Турагент" ще ви запознаем с Ангел Георгиев - IT специалист, който живее в Испания от няколко години. Казва, че испанците усещат живота по много близък за него начин. В серия от срещи Олга Добрева ще ни представи пътешественика, стъпил на седемте континента до 37-ата си годишнина.  Всъщност, целта на Ангел е била да посети 7-те континента до..

публикувано на 23.09.18 в 10:05

Как се готви боб в Радуил

При гостуването на пътуващото ни "Радиокафе" в село Радуил (само на 8 километра от Боровец), имахме много колоритни срещи. Една от тях беше с Цветанка и Добринка - двете дами, които от 14 години приготвят 10-те казана боб, необходими за изхранване на гостите на ежегодния Фестивал на боба в селото. Те бяха първите ни гости, защото така и така бяха..

публикувано на 22.09.18 в 10:30

Бегачи на Витоша разпределят 6000 награден фонд

Петото издание на популярното планинско бягане "Витоша моята планина" ще се проведе тази неделя (на 23 септември) и ще е с внушителния награден фонд от 6000 лв. Сред организаторите и тази година са "Витоша ски", Сдружение "Маратон" и "София - Европейска столица на спорта". Материалните награди за томболата сред участниците са над 60. Участие може да..

публикувано на 22.09.18 в 10:25

Отбелязваме Международния ден на мира

С тържествена церемония пред Паметника на Незнайния воин в столицата Дружеството за ООН в България отбеляза Международния ден на мира.  Международният ден на мира - 21 септември, е обявен от ООН през 1981 г. с резолюция 36/67 и повторно приет през 2001 г. с резолюция 55/282. Тази година празникът е обвързан със седемдесетата годишнина от приемането на..

публикувано на 21.09.18 в 16:15
Село Момчиловци

За четвърти път „Фестивал на киселото мляко - култура и традиции“ в село Момчиловци

Уникалното българско кисело мляко, прославило страната ни в Китай, се превръща в повод за празник. От 21 до 23 септември 2018 г. китното родопско село Момчиловци ще бъде домакин на „Фестивал на киселото мляко - култура и традиции“. Идеята на фестивала в смолянското село е да заздрави културната връзка между България и Китай и да популяризира млечния..

публикувано на 21.09.18 в 16:13