Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Организации искат запазване на дърветата по улица „Граф Игнатиев“

Автор:
Снимка: Олга Добрева, БНР
Гражданска инициатива обвинява Столичната общината в нехайство по отношение на дърветата по улица „Граф Игнатиев“ и площад „Славейков“. Преди два дни те започнаха подписка за спасяването на дърветата. Зам.-кметът по транспорта на София Евгени Крусев им отговори, че на мястото на засегнатите при ремонтините работи дървета ще бъдат посадени нови, но от гражданската инициатива „Зелени улици“ са категорични, че младите дървета ще пречистват въздуха от фини прахови частици с около 40% по слабо. 

"Проектите за ремонтни дейности и реконструкции не подлежат на същата процедура, както проектите за създаване на нови пространства. Така, дори в заданието да е заложена пълна трансформация, документите не минават през гласуване в СОС в повечето случаи, а само през съгласуване с главния архитект и зам.-кмета. Така гражданите са изключени от вземането на решения. Те са изключени дори от достъпа до информация за това какво предстои. Това поражда конфликти между местната власт и местното население", казва Кристина Димитрова от Гражданската инициатива за обществен и релсов транспорт и добавя, че ремонтите трябва да се правят така, че да е удобно за хората, а не за строителните фирми. 
Част от дърветата по „Граф Игнатиев“ са изсечени, други са повредени от строителните машини и немарливото отношение на работниците. Има и такива, които са с оголени корени и има опасност да изсъхнат. "Обещанието на общината, че ще засади нови дървета на мястото на старите, не е решение на проблема", посочи Кристина Димитрова.
Георг Тупарев от гражданската инициатива „Зелени улици“ пък заяви, че са готови да помогнат на Столичната община в идеята им да създадат регистър на дърветата в София. 
Още по темата - чуйте в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Ива Тодорова

Ива Тодорова между музиката и студентския живот

Младата певица Ива Тодорова, която стана известна в музикалния формат "Гласът на България", от тази година е студентка по архитектура.  Въпреки възможностите за учене в чужбина, Ива избра да продължи образованието си в България - заради музиката. Да съчетаваш две толкова различни неща със сигурност е трудно, но "сънят е за слабите", както казва Ива...

публикувано на 16.11.18 в 17:37

Любомир Кючюков разказва за Съдбата на Светлородните в дебютното си едноименно фентъзи

На таен съвет в Мрачните планини седемте Тъмни повелители, предвождали в миналото народа на Сиан, решават да подновят Вековната война срещу стария враг - кралството Калеа. Орденът на сианските магове, начело с господаря на тъмнината Зарк, си връща властта и съумява с предателство да премахне защитното заклинание на Светлородните - принц Дерин, принц..

публикувано на 16.11.18 в 17:21

Калоян Георгиев - първият българин, спечелил стипендия "Йенчинг" в Китай

Първият българин, спечелил престижната стипендия "Йенчинг" в Китай, е младият и талантлив Калоян Георгиев.  Всяка година по 4000 млади лидери от над 35 държави в целия свят кандидатстват за стипендията, но накрая само 100 души биват одобрени. Калоян успява да се класира, което го прави първия българин спечелил стипендията откакто академията е създадена...

публикувано на 16.11.18 в 17:15

Шумни съседи - а сега накъде?

В предаването "Вашият глас" обърнахме внимание на шумните съседи. Почти всеки от нас се е сблъсквал с комшии, които слушат музика силно и до късно, говорят на висок тон, карат се, а децата им тичат в апартамента над нас до късно през нощта, когато се опитваме да спим.  С подобен проблем се сблъсква и Флорет Тодорова, когато в общинско жилище над..

публикувано на 16.11.18 в 17:13

“Неспир” - поезията пречупена през рап музиката

Трима студенти от Софийския университет - Иво Димов , Иван Савов и Любомир Кючуков , освен студенти по право и културология, правят в свободното си време рап музика. Момчетата не следват утвърдените стереотипи, спадащи към този стил музика, а рапират по стихове на български поети. Тримата приятели прекарват свободното си време в импровизирано студио..

публикувано на 16.11.18 в 17:07