Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Организации искат запазване на дърветата по улица „Граф Игнатиев“

Автор:
Снимка: Олга Добрева, БНР
Гражданска инициатива обвинява Столичната общината в нехайство по отношение на дърветата по улица „Граф Игнатиев“ и площад „Славейков“. Преди два дни те започнаха подписка за спасяването на дърветата. Зам.-кметът по транспорта на София Евгени Крусев им отговори, че на мястото на засегнатите при ремонтините работи дървета ще бъдат посадени нови, но от гражданската инициатива „Зелени улици“ са категорични, че младите дървета ще пречистват въздуха от фини прахови частици с около 40% по слабо. 

"Проектите за ремонтни дейности и реконструкции не подлежат на същата процедура, както проектите за създаване на нови пространства. Така, дори в заданието да е заложена пълна трансформация, документите не минават през гласуване в СОС в повечето случаи, а само през съгласуване с главния архитект и зам.-кмета. Така гражданите са изключени от вземането на решения. Те са изключени дори от достъпа до информация за това какво предстои. Това поражда конфликти между местната власт и местното население", казва Кристина Димитрова от Гражданската инициатива за обществен и релсов транспорт и добавя, че ремонтите трябва да се правят така, че да е удобно за хората, а не за строителните фирми. 
Част от дърветата по „Граф Игнатиев“ са изсечени, други са повредени от строителните машини и немарливото отношение на работниците. Има и такива, които са с оголени корени и има опасност да изсъхнат. "Обещанието на общината, че ще засади нови дървета на мястото на старите, не е решение на проблема", посочи Кристина Димитрова.
Георг Тупарев от гражданската инициатива „Зелени улици“ пък заяви, че са готови да помогнат на Столичната община в идеята им да създадат регистър на дърветата в София. 
Още по темата - чуйте в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Екологично сдружение предложи алтернатива за управление на отпадъците

Алтернативна визия за управление на отпадъците в града внесоха днес в Столичната община екологично сдружение „За Земята“ и граждани. В нея се настоява за създаването на работна група, която да промени цялостния план за боклука и категоричното отхвърляне на проекта за изграждането на площадката за изгаряне на отпадъци в ТЕЦ - София. Кметът на София..

публикувано на 17.07.18 в 17:54

Цветелина Оланд мечтае да може отново да прегърне децата си

Българи емигрират в Норвегия, за да работят, да търсят по-добър живот, но всичко се променя след раждането на децата им. Тогава семействата стават жертва на социална служба „Барневарн“ в северната страна, която отнема деца от семействата им. Мнозина са били принудени да напуснат държавата, за да запазят децата и семействата си. Сигнали към..

публикувано на 17.07.18 в 17:35

Сигнал от слушатели: Ремонтът на ул. "Солунска" застрашава дърветата

Притеснени слушатели на Радио София сигнализираха за застрашени дървета по време на ремонта на ул. "Солунска" в отсечката между пл. "Славейков" и ул. "Ангел Кънчев". Те ни изпратиха снимки, на които се вижда работата с тежка механизация в непосредствена близост до уличната растителност. Наред с реконструкцията на ул.„Граф.Игнатиев“ и пл. "Славейков",..

публикувано на 17.07.18 в 17:10

Единна система за туристическа информация срещу сивия сектор

Министерството на туризма ще се бори със сивата икономика чрез единна система за туристическа информация. Тя ще заработи от май следващата година. Системата ще свърже в реално време регистрите на местата за настаняване с Министерството на туризма, Националната агенция по приходите, МВР, Националния статистически институт и общините. По този начин се..

публикувано на 17.07.18 в 16:10
Аюуне Суле

Музикалният шаман Аюуне Суле открива радиофестивала „Аларма Пънк Джаз"

Радиофестивалът „Аларма Пънк Джаз", организиран от програма "Христо Ботев", ще открие утре вечер летния сезон с концерт на ганайския изпълнител Аюуне Суле. Oт 21.00 часа в обновеното Второ студио на БНР музикалният "шаман" Аюуне Суле ще ви представи соловата си програма, изсвирена на ганайския народен инструмент колого.  Програмата на Аюуне Суле ще..

публикувано на 17.07.18 в 15:58