Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Завършени са 70% от първия етап на третия метролъч

Снимка: Божидар Янев

Първият от 20-те влака, които ще се движат по третата линия на метрото, вече се намира в едно от халетата на новото депо на ул. "Житница". Още на 16 юли се очаква да пристигне и втората мотриса, а в началото на август - третата. Останалите се очакват в столицата до началото на 2019 година.


Метродепото в "Красна поляна" е в процес на изграждане и трябва да бъде завършено до края на годината, като ще бъде оборудвано с тежкотоварни кранове и два локомотива за маневри - българско производство. Кметът на София Йорданка Фандъкова извърши инспекция на съоръжението и разгледа новия метровлак. Тя обясни докъде е стигнало изпълнението на строителните дейности по третия метролъч:

Над 75% е изпълнението на новото депо. Общо на първия етап от осемте километра и първите осем метростанции от третата линия на метрото изпълнението е около 70 процента, като над 3 километра от тунелите вече са изкопани от тунелопробивната машина. В момента тя се намира на метростанцията на НДК.

Фандъкова припомни, че през есента на 2019 година е пусковият срок за първия етап от осем метростанции от третия метролъч. Вторият етап - четири километра от това трасе, които се изграждат до Околовръстния път при "Горна баня", трябва да бъде завършен до началото на 2020 година.

Улица "Житница" ще бъде изцяло обновена следващото лято, съобщи още столичният кмет.


Новите влакове за столичното метро, които ще са с дължина 60+ метра, са съобразени с очаквания пътникопоток, посочи изпълнителният директор на "Метрополитен" Стоян Братоев. Основните функции по движението им ще изпълнява автоматиката, но всеки влак ще има машинист, чиито функции ще бъдат ограничени. Цената на влаковете, съгласно обществената поръчка, е 5,1 млн. евро, като тя е комплексна и в нея са включени и шест системи за управление. Метростанциите ще бъдат с преградни стени между влаковете и пероните.

Според официалния договор общата цена за доставка на първите 20 метровлака заедно с окомплектовката им е близо 206 милиона лева.

Снимки: Божидар Янев

ВИЖТЕ ОЩЕ

Екологично сдружение предложи алтернатива за управление на отпадъците

Алтернативна визия за управление на отпадъците в града внесоха днес в Столичната община екологично сдружение „За Земята“ и граждани. В нея се настоява за създаването на работна група, която да промени цялостния план за боклука и категоричното отхвърляне на проекта за изграждането на площадката за изгаряне на отпадъци в ТЕЦ - София. Кметът на София..

публикувано на 17.07.18 в 17:54

Цветелина Оланд мечтае да може отново да прегърне децата си

Българи емигрират в Норвегия, за да работят, да търсят по-добър живот, но всичко се променя след раждането на децата им. Тогава семействата стават жертва на социална служба „Барневарн“ в северната страна, която отнема деца от семействата им. Мнозина са били принудени да напуснат държавата, за да запазят децата и семействата си. Сигнали към..

публикувано на 17.07.18 в 17:35

Сигнал от слушатели: Ремонтът на ул. "Солунска" застрашава дърветата

Притеснени слушатели на Радио София сигнализираха за застрашени дървета по време на ремонта на ул. "Солунска" в отсечката между пл. "Славейков" и ул. "Ангел Кънчев". Те ни изпратиха снимки, на които се вижда работата с тежка механизация в непосредствена близост до уличната растителност. Наред с реконструкцията на ул.„Граф.Игнатиев“ и пл. "Славейков",..

публикувано на 17.07.18 в 17:10

Единна система за туристическа информация срещу сивия сектор

Министерството на туризма ще се бори със сивата икономика чрез единна система за туристическа информация. Тя ще заработи от май следващата година. Системата ще свърже в реално време регистрите на местата за настаняване с Министерството на туризма, Националната агенция по приходите, МВР, Националния статистически институт и общините. По този начин се..

публикувано на 17.07.18 в 16:10
Аюуне Суле

Музикалният шаман Аюуне Суле открива радиофестивала „Аларма Пънк Джаз"

Радиофестивалът „Аларма Пънк Джаз", организиран от програма "Христо Ботев", ще открие утре вечер летния сезон с концерт на ганайския изпълнител Аюуне Суле. Oт 21.00 часа в обновеното Второ студио на БНР музикалният "шаман" Аюуне Суле ще ви представи соловата си програма, изсвирена на ганайския народен инструмент колого.  Програмата на Аюуне Суле ще..

публикувано на 17.07.18 в 15:58