Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Завършени са 70% от първия етап на третия метролъч

Снимка: Божидар Янев

Първият от 20-те влака, които ще се движат по третата линия на метрото, вече се намира в едно от халетата на новото депо на ул. "Житница". Още на 16 юли се очаква да пристигне и втората мотриса, а в началото на август - третата. Останалите се очакват в столицата до началото на 2019 година.


Метродепото в "Красна поляна" е в процес на изграждане и трябва да бъде завършено до края на годината, като ще бъде оборудвано с тежкотоварни кранове и два локомотива за маневри - българско производство. Кметът на София Йорданка Фандъкова извърши инспекция на съоръжението и разгледа новия метровлак. Тя обясни докъде е стигнало изпълнението на строителните дейности по третия метролъч:

Над 75% е изпълнението на новото депо. Общо на първия етап от осемте километра и първите осем метростанции от третата линия на метрото изпълнението е около 70 процента, като над 3 километра от тунелите вече са изкопани от тунелопробивната машина. В момента тя се намира на метростанцията на НДК.

Фандъкова припомни, че през есента на 2019 година е пусковият срок за първия етап от осем метростанции от третия метролъч. Вторият етап - четири километра от това трасе, които се изграждат до Околовръстния път при "Горна баня", трябва да бъде завършен до началото на 2020 година.

Улица "Житница" ще бъде изцяло обновена следващото лято, съобщи още столичният кмет.


Новите влакове за столичното метро, които ще са с дължина 60+ метра, са съобразени с очаквания пътникопоток, посочи изпълнителният директор на "Метрополитен" Стоян Братоев. Основните функции по движението им ще изпълнява автоматиката, но всеки влак ще има машинист, чиито функции ще бъдат ограничени. Цената на влаковете, съгласно обществената поръчка, е 5,1 млн. евро, като тя е комплексна и в нея са включени и шест системи за управление. Метростанциите ще бъдат с преградни стени между влаковете и пероните.

Според официалния договор общата цена за доставка на първите 20 метровлака заедно с окомплектовката им е близо 206 милиона лева.

Снимки: Божидар Янев

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Овладей пътя!" ни прави майстори зад волана в зимни условия

Започва кампанията "Овладей пътя", по време на която ще се проведе безплатно теоретично и практическо обучение по безопасно шофиране в зимни условия. Кампанията цели реално да подготви шофьорите за предстоящия зимен сезон, което да повлияе положително на поведението им на пътя, така че да се създаде една по-безопасна среда за всички участници..

публикувано на 14.11.18 в 18:35

Изложба показва протеста на майките срещу обгазяването на Русе

Документалната изложба “Зараждане на гражданското общество в България 1987-1989 г.“ бе открита днес и проследява първите обгазявания на Русе от завода в Гюргево през 1982 г., първата демонстрация на 28 септември 1987 г. и създаването на Движение за самозащита на Русе.  Експозицията разказва в снимки и думи как група жени се обединяват срещу..

публикувано на 14.11.18 в 16:07

„Как да бъдем отговорни към храната" учат децата от 120 ОУ „Г.С.Раковски“

„Как да бъдем отговорни към храната“ бе темата на днешния урок, който експерти от Българския дарителски форум, предадоха на второкласници от 120 ОУ „Г.С.Раковски“ в столицата. Урокът е част от учебната програма, която форумът прилага в 29 български училища, за да насърчи и развива дарителска култура у децата. За третата учебна година Българският..

публикувано на 14.11.18 в 16:06

При онлайн търговията пестите време и избирате информирано от голямо портфолио стоки

Дни преди Черния петък (23 ноември) продължаваме в Радиоприемницата да търсим и предоставяме разностранна информация по темата. Пазаруването през интернет вече не е екзотично занимание, а все по-масова практика -   не само заради улеснението да поръчаш и платиш лесно, но и да очакваш покупката до вратата. Днес ни гостува Петър Ванчев..

публикувано на 14.11.18 в 15:20

С атрибути от опери на Росини започва Седмицата на италианската кухня

От 19 до 25 ноември ще се проведе третата седмица на италианската кухня по света. Идеята е в тази седмица всички дипломатически консулски представителства на Италия по света да посветят различни събития на италианската кухня. У нас инициативата е свързана с редица дегустации и уъркшопи в различни италиански ресторанти. Началото на седмицата ще..

публикувано на 14.11.18 в 16:05