Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Завършени са 70% от първия етап на третия метролъч

Снимка: Божидар Янев

Първият от 20-те влака, които ще се движат по третата линия на метрото, вече се намира в едно от халетата на новото депо на ул. "Житница". Още на 16 юли се очаква да пристигне и втората мотриса, а в началото на август - третата. Останалите се очакват в столицата до началото на 2019 година.


Метродепото в "Красна поляна" е в процес на изграждане и трябва да бъде завършено до края на годината, като ще бъде оборудвано с тежкотоварни кранове и два локомотива за маневри - българско производство. Кметът на София Йорданка Фандъкова извърши инспекция на съоръжението и разгледа новия метровлак. Тя обясни докъде е стигнало изпълнението на строителните дейности по третия метролъч:

Над 75% е изпълнението на новото депо. Общо на първия етап от осемте километра и първите осем метростанции от третата линия на метрото изпълнението е около 70 процента, като над 3 километра от тунелите вече са изкопани от тунелопробивната машина. В момента тя се намира на метростанцията на НДК.

Фандъкова припомни, че през есента на 2019 година е пусковият срок за първия етап от осем метростанции от третия метролъч. Вторият етап - четири километра от това трасе, които се изграждат до Околовръстния път при "Горна баня", трябва да бъде завършен до началото на 2020 година.

Улица "Житница" ще бъде изцяло обновена следващото лято, съобщи още столичният кмет.


Новите влакове за столичното метро, които ще са с дължина 60+ метра, са съобразени с очаквания пътникопоток, посочи изпълнителният директор на "Метрополитен" Стоян Братоев. Основните функции по движението им ще изпълнява автоматиката, но всеки влак ще има машинист, чиито функции ще бъдат ограничени. Цената на влаковете, съгласно обществената поръчка, е 5,1 млн. евро, като тя е комплексна и в нея са включени и шест системи за управление. Метростанциите ще бъдат с преградни стени между влаковете и пероните.

Според официалния договор общата цена за доставка на първите 20 метровлака заедно с окомплектовката им е близо 206 милиона лева.

Снимки: Божидар Янев

ВИЖТЕ ОЩЕ

Защо учителите са измислили домашните

В най-искреното предаване на Радио София "Радиолексикон" заедно с децата от 7-а детска градина „Детелина“ ви напомнихме за отговорностите, които имаме. И в частност за отговорностите на първокласниците. Оказа се, че една от най-важните е написването на домашните. Разбулихме и една дълго пазена тайна - защо учителите са измислили домашното...

публикувано на 20.09.18 в 17:12

Над 100 фирми и 1500 българи участват във форума "Кариера в България. Защо не?"

Над 100 фирми-изложители и около 1500 българи с образование или опит в чужбина, които търсят работа у нас, взеха участие в най-големия кариерен форум за българи с опит в чужбина "Кариера в България. Защо не?". За 11-и път форумът среща бизнес компании с търсещи работа в рамките на днешния ден. Събитието е предназначено за студенти, специалисти и..

публикувано на 20.09.18 в 16:34

"Дипломация и доблест" разкрива оригинални документи за Независимостта

Изложбата „Дипломация и доблест“, посветена на 110-годишнината от провъзгласяване на Независимостта на България, бе открита днес в Националния исторически музей. В нея ще бъдат експонирани изключително рядко показваният Манифест за обявяване на Независимостта, художествено изработен от Харалампи Тачев, и „Сребърната конституция“ на Царство България от..

публикувано на 20.09.18 в 16:30

Glo Bal Kan със свои интерпретации на I Feel Good и Libertango

След като завладя публиката на сцената на фестивала "A to Jazz" Glo Bal Kan се отправят към нови срещи с публиката. Първата е още днес в 19.00 часа в Експозиционен център "Флора" - Бургас, а след това са наред Стара Загора и Пловдив. Кавалджията Недялко Недялков, който е и солист на Оркестъра за народна музика на Българското национално радио, каза..

публикувано на 20.09.18 в 15:57
Трудно е да се борим с незаконната сеч, ако няма сигнали на бдителни защитници на българските гори

Наградиха професионалисти и любители за принос в защитата на природата

Българското дружество за защита на птиците и Изпълнителната агенция по горите връчиха наградите в кампанията "Аз пазя горите и орлите на България", чиято основна цел е предотвратяване на престъпления срещу дивата природа. Инициативата започна преди пет години като проект между неправителствената организация и институцията. За това време са..

публикувано на 20.09.18 в 15:57