Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Горешляци 2018" - празници за различни възрасти и вкусове

Традиционните Празници на минералната вода, здравето и дълголетието - "Горешляци" в Банкя се откриват на 14 юли с фермерски пазар, концерт и детски ателиета по грънчарство и редене на мъниста и ще продължат до 22 юли.

Кметът Рангел Марков каза пред Радио София, че в тазгодишната програма са предвидени както на традиционни, така и на иновативни събития, които се очаква да предизвикат интереса на жителите и гостите на града. Най-важният ден е 15 юли - храмовият празник на църквата в Банкя, когато се прави водосвет и курбан за здраве. След курбана ще бъде проведен обеден фолклорен концерт в парк "Ротондата". Вечерта е празничният концерт "Горешляци 2018" с участието на Братя Аргирови, финалистите от "Гласът на България" Димитър Атанасов и Христо Младенов, джаз-формация "София", както и младата певица Валя Нушева.

Празничната програма ще продължи на 17 юли с концерт на Софийския духов оркестър, фолклорен ансамбъл "Банкя", както и представянето на книгата "София - от седем извора вода". За ценителите на киното е един от специалните акценти в "Горешляци - 2018", посочи Рангел Марков:

Повече от десетилетие в Банкя не е имало кино на открито. Отново в парк "Ротондата" с вход свободен, а филмът е "Посоки" на режисьора Стефан Командарев. Лятното кино ще бъде в петък, 20 юли, от 21.00 часа.  
 
Добре познатият парад на ретроавтомобили ще се проведе на 21 юли. Макар че официалното закриване на празниците е на 21 юли, на 22 юли - в парк "Кестените" всички, които са изкушени от рисуването - професионалисти и аматьори, могат да се включат в традиционния пленер на открито.  

Програмата е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2018 г.
Чувствайте се поканени и изберете своето събитие от "Горешляци 2018".

ПЪЛНА ПРОГРАМА -Кликнете за голям размер

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 19.04.24: Феминистките застрашават ли привилегиите на мъжете?

Завършва седмицата, в която коментатори на "Форум" бяха социологът Мила Минева и Матю Стоянов, по-известен като рапърът Жлъч. В последния работен ден ангажимент остави на дистанция Жлъч, но се включи с мнение по телефона. Сред акцентите, които детайлно коментира Мила Минева (както и Жлъч от Стара Загора), бяха: Българското..

публикувано на 19.04.24 в 18:25

Нова възможност за децата в нужда

Фондация "Програма Генерация" помага на деца без родители чрез менторска програма и набиране на средства за по-добър старт в самостоятелния им живот. Мисията е те да бъдат предпазени от декласиране и да получат подкрепа в професионалния им път, за да станат пълноценни хора за себе си и останалите в общността. Усилията на фондацията са..

публикувано на 19.04.24 в 17:48
Иво Желев

Иво Желев: Не знаем достатъчно за украинските бежанци, за да им помогнем за интеграцията

Над 180 хил. украински бежанци са получили временна закрила в България след избухването на войната през 2022 г. В момента на територията на страната пребивават 72 хил. души . Тези факти говорят, че България е по-скоро транзитна дестинация за украинците. Това отбеляза пред БНР-Радио София Иво Желев  - експерт-анализатор, след..

публикувано на 19.04.24 в 17:11
Светът е настръхнал от възникналия конфликт между Израел и Иран

Седмицата в САЩ: Израел, Иран, Украйна, Тръмп

Израелско нападение в Иран Тази сутрин израелската армия е нанесла удар в Иран в отговор на баража от ракети и дронове срещу Израел миналия уикенд. Не се знае все още какви са щетите, но намерението е било да се изпрати послание, че Израел има възможността да нанася удари в Иран. Погледите са насочени към реакциите. Съединените..

публикувано на 19.04.24 в 15:57
Хърватският премиер Андрей Пленкович

Година и 3 месеца след влизане в еврозоната, в Хърватия цените са удвоени

Оправдаха се опасенията за масово поскъпване след приемане на еврото за валута в Хърватия , съобщи пред БНР-Радио София оттам журналистката Диана Гласнова , главен редактор на сп. "Родна реч". Поскъпването беше обусловено от превръщането на предишната национална в евро, както и от закръгляването нагоре от страна на търговците. Освен..

публикувано на 19.04.24 в 15:24
Гергана Димитрова  и Даниел Ненчев -

"За фотографията" на Сюзън Зонтаг - писана преди съвремието ни, важна и до днес

За фотографията и визуалната култура, разказва книгата на Сюзън Зонтаг "За фотографията". Тя беше представена в предаването "Радиокафе"   от издателя Гергана Димитрова. Преводът е на Христина Кочемидова и Юлиан Антонов. Има ли нужда от фотография в епохата в, която всеки уж е фотограф? "Нашата визуална култура се е оформяла..

публикувано на 19.04.24 в 15:16

"Веднъж прекосиш ли океана" с премиера за България

"Веднъж прекосиш ли океана" е театрален вербатим моноспектакъл на Мартина Новакова с премиера за България. Това е полет от София до Ню Йорк, на който шестима души пътуват в едно тяло. Какво е да емигрираш? Как пресъздаваме културата си в чужда страна? Какъв образ бихме искали да има България в чужбина? Каква е ролята на изкуството във всичко..

публикувано на 19.04.24 в 14:34