Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

3 проекта за 240 млн. лв. подготвя просветното министерство по оперативна програма "Наука и образование", информира СЕГА. Единият ще е наследник на мегапроекта "Твоят час" с бюджет от 105 млн. лв., който приключва в края на тази година. Вместо най-различни извънкласни дейности по интереси обаче по новия проект ще се финансират само допълнителни обучения на ученици за преодоляване на образователните им затруднения. Очаква се бюджетът му да е 70 млн. лв. По другия проект ще се финансират детските градини за допълнителни обучения по български език за деца, чийто майчин език е различен от българския. Прогнозната сума, която ще се разпредели за целта, е 82.5 млн. лв. За развитие на дигиталните умения в училище пък са планирани 90 млн. лв. В тази област са предвидени три вида дейности - създаване на отворен образователен "облак", т.е. електронно съдържание, до което ще имат достъп ученици и учители, обучение на преподаватели за преподаване на дигитални умения и обучение по компютърно моделиране още в първи клас. Парите по програма "Наука и образование" бяха наскоро размразени, но пък рискът от загуби все още стои. Особено голям е проблемът с програмата за квалификация на педагогическите специалисти, която бе стопирана заради установените от ЕК нередности в част от проектите.

39 почивни дни ще имат учениците за следващата учебна 2018-2019 година, изчислява МОНИТОР. Към тях спадат 28 ваканционни дни (есенна, коледна, междусрочна и пролетна ваканция), 8 дни за официални празници (Денят на независимостта, Ден на народните будители, Освобождението на България, Великден, Ден на труда и Денят на храбростта,  2 неучебни дни за държавни зрелостни изпити, както и за Денят на славянската писменост и култура). Това предвижда новият график за учебното време, представен от МОН. Още преди да са започнали, на учениците им предстои почивка, тъй като 15 септември е събота и учебната година ще стартира на 17-и. Следващият почивен ден е 24 септември (понеделник), който е почивен заради 22 септември (събота), и така се получават последователи неучебни дни.

МВР ще похарчи над 800 хил. лв. за мобилно приложение за тел. 112, извежда в заглавие СЕГА. Системата на спешния телефон 112 все още не е с напълно възстановени функции, но въпреки това МВР се готви да похарчи над 833 хил. лв. за мобилно приложение. Обявена е обществена поръчка, която трябва да направи линията достъпна за хора с говорни и слухови увреждания, като даде възможност за подаване на сигнали през приложения за телефони, мобилни устройства и компютри. Това става ясно от справка в сайта на Агенцията за обществени поръчки.  Съвсем наскоро, в началото на май, МВР е намерило изпълнител за големия търг, чрез който трябва да се възстанови 112. Тази поръчка е за над 7 млн. лв. Тя бе обявена още през ноември миналата година, след като месеци по-рано и граждани, и оператори от системата сигнализираха, че има сериозни проблеми. На операторите им се налагаше да записват сигналите на ръка и не виждаха номерата, съответно и градовете, от които им се обаждат.

Бедните ще получават определени количества вода на по-ниска цена, пише МОНИТОР. Това предвижда обсъжданият в момента нов специализиран закон за ВиК сектора, в който ще бъдат разписани и правилата за осигуряване на услугата за социално слабите потребители. Според председателя на Българската асоциация по водите Иван Иванов, отдавна се говори за необходимостта от този нормативен документ. В него трябва да се заложат всички идеи, целящи да бъдат защитени всички хора, които не могат да плащат по-високата цена. По думите му време е дебатите по проблема да се възобновят и новият закон да стане един от приоритетите на правителството.

Поредно строително безобразие вдигна "Младост" на протест, четем в СЕГА. Нов строителен проект взриви жителите на столичния квартал "Младост". Багери са нахлули в новото паркче срещу блок 325. Зеленото кътче, където има детска площадка и място за разхождане на кучета, бе дарено на общината от веригата магазини "Лидл". Оказва се, че точно там ще се вдига 7-етажна сграда.  Хората от квартала се събират на протест утре вечер на новата строителна площадка. Разрешителното за строеж в парка срещу магазина на "Лидл" е издадено на 9 февруари т. г. Влязло е в сила от 30 май. Издадено е от главния архитект на София Здравко Здравков. "При нас е внесено разрешение за строеж на сграда с търговски обекти, подземни гаражи, офиси,  ателиета и 6 жилищни етажа", уточни временният кмет на район „Младост“ Румен Русев

За гръцки плаж догодина – резервирай още сега, съветва 24 ЧАСА. Гърци да връщат клиенти - подобно нещо не се беше случвало досега, но това лято е факт. Свободни места няма до края на октомври, а заявките са правени месеци по-рано. 32 млн. гости са предпочели курортите на южната ни съседка, което е абсолютен рекорд. Такава година Гърция не помни дори преди кризата. Пристигат хора от цял свят. Ако се опиташ да резервираш стая, хотелиерите учтиво ти отказват. Предлагат за следващата година, но само ако са останали места. Всичко е заето - от петзвездните хотели до стаите под наем. Чужденците откриха дори малките острови, които досега не влизаха в списъка на туристическите агенции. Само любители на екзотиката ги посещаваха. На островите Тасос и Самотраки вече почиват туристи от САЩ и Азия. През лятото гърците наричат Халкидики “българската колония”.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

СОС решава да бъде ли отстранен съветникът Благовест Георгиев

Столичният общински съвет (СОС) ще обсъди освобождаването на общинския съветник от "Спаси София" Благовест Георгиев от всички заемани от него постове. На 5 април кметът Георгиев предизвика катастрофа, избяга от местопроизшествието, след като беше открит отказа да бъде тестван за употреба на алкохол и наркотични вещества. В дневния ред на..

публикувано на 25.04.24 в 08:33

Модерни трамваи ще обслужват жителите на северните райони на София от 7 май

Нископодови трамваи с климатик ще обслужват жителите на северните райони на столицата, съобщиха от „Спаси София“. Модерните мотриси по линия 6 ще бъдат достъпни за трудноподвижни хора и майките с колички, казва зам.-кметът по транспорт инж. Илиян Павлов. “Имаме добри новини за жителите на „Надежда“, „Връбница“, „Свобода“ и „Обеля“ - от 7..

публикувано на 24.04.24 в 15:39
Проектът за бъдещия храм е дарение от арх. Атанас Вангелов

Великденски концерт пред строящия се в "Люлин" храм "Св. Патриарх Евтимий"

Празничен благотворителен концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!", със специалното участие на Фолклорен ансамбъл "Българе", Калоферски гайдари и ученици, ще се проведе в събота, 27 април, от 12:30 ч. в пространството до градежа на новия православен храм "Св. Патриарх Евтимий" в столичния кв. "Люлин" . Събитието е кулминацията на..

публикувано на 24.04.24 в 12:11

Тристранката се събира относно парите за заетост и безработица

Днес ще се проведе и първото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество в мандата на служебното правителство. На него ще бъде обсъден проектът на Националния план за действие по заетостта, който предвижда 88 милиона лева от държавния бюджет да се насочват за финансиране на така наречените активни политики на пазара на труда за..

публикувано на 24.04.24 в 11:06

В София стикират за преместване по близо 600 МПС на месец

1755 моторни превозни средства са стикирани на територията на Столичната община, които отговарят на критериите за излязло от употреба МПС, отчитат от Столичния инспекторат за първите три месеца на 2024 година . За тези автомобили тече 3-месечен предупредителен срок, в който собствениците трябва да предприемат действия по преместването или да..

публикувано на 24.04.24 в 08:11

Нарушено водоснабдяване ще има в ж.к. "Младост" и "Горна баня"

Във връзка с подмяна на спирателен кран на ул. „Свето Преображение“, ж.к. "Младост" 3 и 4 , от Софийска вода предувпреждават, че се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 22:00 часа в района на: бул. „Александър Малинов“, ул. „Филип Аврамов“, ул. „Акад. Румен Цанев“ и ул. „д-р Атанас Москов“. При продължителност на..

публикувано на 24.04.24 в 07:59
 Д-р Александър Златанов

Коклюш и в Перник – 15-годишно момче, което учи в София

Първи случай на коклюш е регистриран в Перник. С магарешка кашлица е диагностицирано 15-годишно момиче, което учи в София . Диагнозата е установена по лабораторен път. Заразеното дете е било имунизирано. То се лекува в домашни условия. "Детето е под карантина. Близките са уведомени и спазват режим. Уведомили сме класа и училището, софийската РЗИ, за..

публикувано на 23.04.24 в 14:53