Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оригинални експонати и 3D възстановки в бъдещия археологически парк "Слатина"

Снимка: Златина Йовкова

Посетителски център с 3-D възстановки и оригинални експонати от разкопките на раннонеолитното селище „Слатина“ ще заработи от следващата есен при самия обект, заяви зам.-кметът по културата в Столичната община доц. д-р Тодор Чобанов. Той допълни, че ще се обособи археологически парк по подобие на „Западната порта“, в близост до католическата катедрала „Св. Йосиф“ в София.  


Раннонеолитното селище „Слатина“ е едно от най-старите в Европа. Първоначално проф. Васил Николов смята, че то е около 80 дка, като са запазени само 8, но последните разкопки показват, че то се е простирало на 300 дка. Което го прави едно от най-големите в Югоизточна Европа. Размерът на откритите къщи обаче е с особена важност, тъй като са най-големите в Праисторическа Европа. При разкопките преди две години, археологическият екип открива къща, която е 147 кв.м. А миналата година се разкрива дори още по-голяма.

СнимкаИменно историческото значение на селището кара и Столичната община да вземе решението да обособи археологически парк с малък посетителски център, в който да се изложат най-ценните артефакти от разкопките. За да бъде създаден паркът обаче ще отнеме време, тъй като собствеността върху земята е разпределена между частни собственици и БАН, каза зам.-кметът по културата в Столичната община доц. д-р Тодор Чобанов:

Докато чакаме да се решат тези големи устройствени проблеми с цялостния ПУП, ще започнем с тези терени около нас.За това имаме споразумение с Българската академия на науките. Тази есен, буквално от септември, ще си разпределим с тях задачите кой върху какво ще се концентрира, и ще заменим тази барака от Втората световна война с посетителски център. От гледна точка на самата старина ще търсим най-доброто градинско парково решение. Това не означава, че през следващите години в съседни терени няма да продължат разкопките. При всички случаи ще има още проучвания, но кога и как ще се осъществят зависи от това, кога ще влезе в сила ПУП-а за цялостния парк.

СнимкаЧобанов допълни, че посетителски център като този при раннонеолитното селище „Слатина“ ще бъде обособен и за Късноантичния мавзолей в непосредствена близост до Южния парк, а съвсем скоро ще заработи и детския образователен център в Ларгото. Скоро се очаква да бъде обявен и архитектурният конкурс за площад „Св.Неделя“ с включено експониране на археологическите разкрития, открити в последните години до едноименния храм. 

Снимки: Златина Йовкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мисия Зелена София: подготвени за бъдещето

Доклад със 150 идеи за успешна зелена трансформация на София и на останалите общини в България беше публикуван от Move.bg. “Мисия Зелена София: подготвени за бъдещето” обхваща пет ключови направления за успешната зелена трансформация: -   Въвеждане на хоризонтален подход към климатичните политики на ниво местна власт -   Извършване..

публикувано на 23.04.24 в 10:24

Над 5300 души до момента са подписали петицията "За свързани, удобни и безопасни велоалеи"

Петицията на екологично сдружение "За Земята" - "За свързани, удобни и безопасни велоалеи"  е подписана от над 5300 души до момента.  Документът съдържа шест символни искания, сред които такива за изграждане и свързване в смислена мрежа на велосипедни алеи, велосипедни ленти и успокоени зони, съгласно утвърдените нормативни изисквания и..

публикувано на 23.04.24 в 09:53

Отново дъжд, със значителни количества на места в Западна България

Днес ще бъде предимно облачно с валежи от дъжд. На места в Западна България количествата ще са значителни, съобщиха от НИХМ. Вечерта валежите ще отслабват и спират, а облачността ще започне да се разкъсва и намалява. Ще духа до умерен вятър от изток-югоизток, главно в Лудогорието ще е временно силен. Максималните температури ще са между 12° и 17°, в София..

публикувано на 23.04.24 в 07:35
Ротацията във властта не се осъществи, но някои предричат нова сглобка.

"Форум", 22.04.24: Ще има ли второ издание на сглобката?

Тази предпразнична седмица (преди кратка предизборна ваканция) форматът на предаването ще бъде малко по-нестандартен за "Форум". Познатите от предишни коментари  доц. Иво Инджов - експерт по политически комуникации, и журналистът Иво Божков ( ►) този път се спират на следните явления и процеси от последните дни и седмици:..

публикувано на 22.04.24 в 19:35

Богомил Николов: Потребителят е силен преди да купува, не след това

Великденските празници наближават. В предстоящите дни ще пазаруваме повече, ще пътуваме повече.  За какви рискове трябва да внимаваме по време на Великденското пазаруване като потребители? Агенцията за безопасност на храните вече извършва проверки, непосредствено преди празничните дни. С акцент по темата е разговорът с Богомил..

публикувано на 22.04.24 в 18:55

Д-р Веселин Василев: Космосът е с потенциал за всички професии и двигател за развитие на новости

Симбиозата между бизнеса и технологичния сектор ще обсъдят водещи мениджъри и експерти, авторитет, предприемачи и инвеститори на форума  Technovation 2024 , който ще се проведе в София на 23 април . Сред въпросите, които ще бъдат дискутирани , са: Как технологиите подпомагат иновационния потенциал на компаниите?; Кои решения..

публикувано на 22.04.24 в 18:48