Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Д-р Делибашев: Честите възпаления на сливиците може да доведат до кардио-пулмонални нарушения

Какви са рисковете и ползите от оперативното лечение?
Снимка: БГНЕС
Въпреки високите температури, УНГ инфекциите се увеличават и през лятото, и то при най-малките. Лечението зависи от причинителя на инфекцията, не винаги се налага прием на антибиотик, посочи пред Радио София д-р Иван Делибашев от Отделението по УНГ на Университетската многопрофилна болница за активно лечение "Св. Анна". Възпаленията на сливиците и на ушите през лятото зачестяват заради честите контакти, климатиците и престоя на течение:

"Повечето деца започват да консумират по-студени напитки, сладоледи и става възпаление на гърлото. Отделно инфекцията се предава и по въздушно-капков път - в детските градини, по плажовете, където има много деца. Симптомите на възпалени сливици са трудно преглъщане, висока температура, ринорея - изтичане на секрет от носа
".

СнимкаТрябва да се установи дали възпалението е от вирусен или бактериален произход, посочи специалистът. Ако инфекцията е вирусна не трябва да се пие антибиотик, лечението е симптоматично. Сред главните причинители са аденовирусите, риновирусите, инфлуенца вирусите. При бактериалните инфекции най-често причинител е бета-хемолитичният стрептокок,  понякога придружен и ауреус стафилокок, хламидия, дифтерия. Това трябва да бъде установено с изследване на кръвта. Допълнително се изследва и гърлен секрет. При по-възрастните пациенти е важно да се прецени дали има уголемяване на една от сливиците - дали има асиметрия.

Д-р Делибашев посочи, че аденоидната вегетация (т. нар. третата сливица) може да доведе до запушване на евстахиевата тръба, което да причини възпаление и на средното ухо, сънна апнея, затруднено дишане.  

В гърлото по-често се откриват бактерии, отколкото в носа. Ако при изследване на гърлен секрет, бъдат изолирани конкретни причинители, то е много вероятно да се намерят и в носа. Ако изследването покаже наличие на  стрептококи или стафилококи, е добре да се приема антибиотик, защото практиката показва, че трудно могат да бъдат повлияни с локални антибиотични средства. При хронифициране на инфекцията на сливиците може да се стигне до по-тежки състояния.

Снимка"Когато пациентите  (по-малките деца или тийнейджърите) страдат от сънна апное, кардио-пулмонални нарушения, е по-добре да се махнат сливиците... По-добре да се махнат, а не да се стига до усложнения и след това да се оперират".


При операцията най-големият риск е от кървене, затова детето трябва да бъде наблюдавано от специалист поне 10 дни.  След операцията обаче е възможно да има по-чести инфекции на долните дихателни пътища.

Още за плюсовете и минусите на операцията и за лечението на възпалението на ушите (т. нар. отит) - чуйте от интервюто с д-р Иван Делибашев!


ВИЖТЕ ОЩЕ

Ново кръгово в "Драгалевци", местните подозрителни

Ново кръгово кръстовище е изградено в кв. "Драгалевци" на улиците „Папрат“ и „Захарий Зограф“. Кметът на район Витоша Теодор Петков обясни, че придобивката е дълго чакана и се открива на светлия празник Успение Богородично, който е и празник на квартала. Кръстовището е изградено за месец и е на стойност около 440 хиляди лева. Според жители на..

публикувано на 15.08.18 в 17:46

"Удая" пренася у нас събитие, което иначе е на хиляди километри

Любителите на източните практики, ще могат да се насладят на фестивала "Удая", който съчечатава йога и музика. Домакин на събитието е Правец, като се очаква да пристигнат учители, преподаватели и музиканти от целия свят, за да предадат своите умения и знания на всички участници. Началото е на 15 август, а програмата включва 5-дневен ритрийт с йога..

публикувано на 15.08.18 в 17:16

Нова детска градина отваря врати в "Драгалевци" през септември

В началото на месец септември в кв. "Драгалевци" ще отвори врати нова детска градина, съобщи кметът на район "Витоша" Теодор Петков . Детското заведение ще бъде за около 120 деца: По този начин ще намалим проблема с недостига на места, а за кв. "Драгалевци" мисля, че ще бъде решен почти изцяло. Теодор Петков добави, че продължава строителството на..

публикувано на 15.08.18 в 16:51

Био смокини изненадват посетителите на фермерския фестивал

Био смокини са днешната изненада за посетителите на фермерския фестивал пред Министерството на земеделието и храните. Вече традиционно провеждащият се пазар всяка сряда от 10:30 до 18:30 ч, събира сертифицирани производители от цялата страна. Разбира се, представени бяха много други продукти, характерни за нашите ширини, както и напълно екзотични за..

публикувано на 15.08.18 в 16:38

Денят на спасението напомни за медиците, загинали за чужд живот

С минута мълчание и вой на сирени за 14-та поредна година пред Паметника на загиналите медицински чинове пред Военномедицинската академия бе отбелязан Денят на спасението – ден, в който свеждаме глави за почит пред подвига на над 130-те лекари и медицински сестри, полицаи, доброволци и граждани, пожертвали себе си, за да дадат живот на хора в беда...

публикувано на 15.08.18 в 15:37