Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Д-р Делибашев: Честите възпаления на сливиците може да доведат до кардио-пулмонални нарушения

Какви са рисковете и ползите от оперативното лечение?

Снимка: БГНЕС
Въпреки високите температури, УНГ инфекциите се увеличават и през лятото, и то при най-малките. Лечението зависи от причинителя на инфекцията, не винаги се налага прием на антибиотик, посочи пред Радио София д-р Иван Делибашев от Отделението по УНГ на Университетската многопрофилна болница за активно лечение "Св. Анна". Възпаленията на сливиците и на ушите през лятото зачестяват заради честите контакти, климатиците и престоя на течение:

"Повечето деца започват да консумират по-студени напитки, сладоледи и става възпаление на гърлото. Отделно инфекцията се предава и по въздушно-капков път - в детските градини, по плажовете, където има много деца. Симптомите на възпалени сливици са трудно преглъщане, висока температура, ринорея - изтичане на секрет от носа
".

СнимкаТрябва да се установи дали възпалението е от вирусен или бактериален произход, посочи специалистът. Ако инфекцията е вирусна не трябва да се пие антибиотик, лечението е симптоматично. Сред главните причинители са аденовирусите, риновирусите, инфлуенца вирусите. При бактериалните инфекции най-често причинител е бета-хемолитичният стрептокок,  понякога придружен и ауреус стафилокок, хламидия, дифтерия. Това трябва да бъде установено с изследване на кръвта. Допълнително се изследва и гърлен секрет. При по-възрастните пациенти е важно да се прецени дали има уголемяване на една от сливиците - дали има асиметрия.

Д-р Делибашев посочи, че аденоидната вегетация (т. нар. третата сливица) може да доведе до запушване на евстахиевата тръба, което да причини възпаление и на средното ухо, сънна апнея, затруднено дишане.  

В гърлото по-често се откриват бактерии, отколкото в носа. Ако при изследване на гърлен секрет, бъдат изолирани конкретни причинители, то е много вероятно да се намерят и в носа. Ако изследването покаже наличие на  стрептококи или стафилококи, е добре да се приема антибиотик, защото практиката показва, че трудно могат да бъдат повлияни с локални антибиотични средства. При хронифициране на инфекцията на сливиците може да се стигне до по-тежки състояния.

Снимка"Когато пациентите  (по-малките деца или тийнейджърите) страдат от сънна апное, кардио-пулмонални нарушения, е по-добре да се махнат сливиците... По-добре да се махнат, а не да се стига до усложнения и след това да се оперират".


При операцията най-големият риск е от кървене, затова детето трябва да бъде наблюдавано от специалист поне 10 дни.  След операцията обаче е възможно да има по-чести инфекции на долните дихателни пътища.

Още за плюсовете и минусите на операцията и за лечението на възпалението на ушите (т. нар. отит) - чуйте от интервюто с д-р Иван Делибашев!


ВИЖТЕ ОЩЕ
Галина Тимова

За да не отпадат деца от училище, трябва повече да се работи с родителите

Гордея се, че работя заедно с учители, които са изключително любвеобилни, избягали са от предразсъдъците на нашето общество и влагат сърце и душа – подчерта в Радиоприемница Галина Тимова , която е преподавател и зам.-директор на столичното 75-о основно училище „Тодор Каблешков“, в което учат най-много ромски деца. За жалост в ромската общност..

публикувано на 23.05.19 в 17:22

Почтен, фин и изискан човек - така ще те запомним, Дани

Днес се простихме с журналиста от Българското национално радио Даниела Бенишева. Позната от емблематични за Радио София предавания, каквито са "Арте вива", „Кой-кой е“, „Радио кафе“, „Ритъмът на столицата“, но и по-старите - „Арт посоки“, „Чуй София!“, „София днес“. Дани си отиде от този свят на 20 май, след продължителна и упорита битка с рака. Ще..

публикувано на 23.05.19 в 17:15

Лятно кино в градината с "Белгийският крал"

От 26 май до 15 септември София Филм Фест организира Лятно кино в градината.  Началото е в 21:00 часа, а първата прожекция, която ще видим, ще бъде  „Белгийският крал“ - псевдодокументална комедия на режисьорите Питър Бросенс и Джесика Удуърт, копродукция между Белгия, Нидерландия и България. Крал Николас III е самотник и има чувството, че не..

публикувано на 23.05.19 в 17:01

Избор за читатели: българска класика, хеви метъл и... продължение на "Пилето"

В навечерието на 24 май имаме повод да поканим и да се срещнем с добре познатата ни Темз Арабаджиева, с която, както обикновено, говорим за хубави книги. Първото заглавие е добре известно на редица поколения. Филмът на Въло Радев „Крадецът на праскови“ - с Невена Коканова и Раде Маркович, е кинокласика, но не по-малко признат е и едноименният..

публикувано на 23.05.19 в 16:18

Преглеждайте децата за кърлежи след всяка разходка

Настоящият месец е най-благоприятният за кърлежите и не е необичайно зачестяването на случаите с ухапани. Децата са едни от най-уязвимите приемници на кръвосмучещия паразит и затова е важно те да се преглеждат след всяко излизане навън.  Цезаринка Илиева, началник на отдел „Паразитология“ в Столичната регионална здравна инспекция, съветва при..

публикувано на 23.05.19 в 16:06

"Спирка за разкази" вече очаква своите читатели

Първите разкази по спирките от тазгодишното издание на „Спирка за разкази“ вече очакват своите читатели. Спирките на градския транспорт обикновено са едни от най-незабележимите места в града. Места, през които само минаваме, губим си времето в чакане и продължаваме. От сдружение "Кашалот" правят опит да ги превърнат вместо това,  в място за вдъхновение..

публикувано на 23.05.19 в 16:01

Софийски музикални седмици - от днес до 30 юни

Сериозна история имат Софийските музикални седмици - от първия концерт преди 50 години, та до днес. Затова и поканихме в сутрешното ни Радиокафе Момчил Георгиев , който е артистичен директор и програмен координатор на фестивала. Интересен а фактът, че тази година "Седмиците...", както ги наричат помежду си музикантите, започат и завършват със Софийски..

публикувано на 23.05.19 в 15:40