Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Д-р Делибашев: Честите възпаления на сливиците може да доведат до кардио-пулмонални нарушения

Какви са рисковете и ползите от оперативното лечение?

Снимка: БГНЕС
Въпреки високите температури, УНГ инфекциите се увеличават и през лятото, и то при най-малките. Лечението зависи от причинителя на инфекцията, не винаги се налага прием на антибиотик, посочи пред Радио София д-р Иван Делибашев от Отделението по УНГ на Университетската многопрофилна болница за активно лечение "Св. Анна". Възпаленията на сливиците и на ушите през лятото зачестяват заради честите контакти, климатиците и престоя на течение:

"Повечето деца започват да консумират по-студени напитки, сладоледи и става възпаление на гърлото. Отделно инфекцията се предава и по въздушно-капков път - в детските градини, по плажовете, където има много деца. Симптомите на възпалени сливици са трудно преглъщане, висока температура, ринорея - изтичане на секрет от носа
".

СнимкаТрябва да се установи дали възпалението е от вирусен или бактериален произход, посочи специалистът. Ако инфекцията е вирусна не трябва да се пие антибиотик, лечението е симптоматично. Сред главните причинители са аденовирусите, риновирусите, инфлуенца вирусите. При бактериалните инфекции най-често причинител е бета-хемолитичният стрептокок,  понякога придружен и ауреус стафилокок, хламидия, дифтерия. Това трябва да бъде установено с изследване на кръвта. Допълнително се изследва и гърлен секрет. При по-възрастните пациенти е важно да се прецени дали има уголемяване на една от сливиците - дали има асиметрия.

Д-р Делибашев посочи, че аденоидната вегетация (т. нар. третата сливица) може да доведе до запушване на евстахиевата тръба, което да причини възпаление и на средното ухо, сънна апнея, затруднено дишане.  

В гърлото по-често се откриват бактерии, отколкото в носа. Ако при изследване на гърлен секрет, бъдат изолирани конкретни причинители, то е много вероятно да се намерят и в носа. Ако изследването покаже наличие на  стрептококи или стафилококи, е добре да се приема антибиотик, защото практиката показва, че трудно могат да бъдат повлияни с локални антибиотични средства. При хронифициране на инфекцията на сливиците може да се стигне до по-тежки състояния.

Снимка"Когато пациентите  (по-малките деца или тийнейджърите) страдат от сънна апное, кардио-пулмонални нарушения, е по-добре да се махнат сливиците... По-добре да се махнат, а не да се стига до усложнения и след това да се оперират".


При операцията най-големият риск е от кървене, затова детето трябва да бъде наблюдавано от специалист поне 10 дни.  След операцията обаче е възможно да има по-чести инфекции на долните дихателни пътища.

Още за плюсовете и минусите на операцията и за лечението на възпалението на ушите (т. нар. отит) - чуйте от интервюто с д-р Иван Делибашев!


ВИЖТЕ ОЩЕ

Денят на една софиянка

"Денят на една софиянка" e история за бежанка с неочакван край - добър. Често положителните истории за бежанците не достигат до нас, защото няма кой да ги разкаже.  С тази задача са се захванали от Фондация "Изящни дела", а продуктът на техния труд вече можем да видим във всички метролокации в София. Той представлява един късометражен филм ,..

публикувано на 22.01.19 в 17:47

Образованието - най-подкрепяният от дарители сектор у нас

Дарителските организации иската да видят отражение на своите проекти в политиките на Министерството на образованието и науката, отбеляза директорът на Българския дарителски форум Красимира Величкова. По думите й, постигнатият синхрон между двете страни може да доведе до значителни успехи не само в личностното развитие на учениците, но и в..

публикувано на 22.01.19 в 17:30

Момчетата от Innerglow изненадват с по-необичайни инструменти на представянето на Chained In Love

В петък, 25 януари, в известен столичен клуб, момчетата от групата Innerglow ще представят новия си сингъл Chained In Love и видеото към него. Това е песента, която самите слушатели избраха и с отзивите си след всеки концерт на групата ги убедиха, че трябва да запишат възможно най-скоро. Тодор Ковачев, Петър Желев, Иван Даскалов и Матей..

публикувано на 22.01.19 в 16:39
Васил Велев

Нов вид трудови договори предлагат работодатели

Работодатели предлагат с промени в Кодекса на труда да се въведат нов вид трудови договори. Предложението е да се записват две числа - общият разход за труд и нетната сума, която работникът получава след всички удръжки. Работодателските организации настояват осигурителната тежест да бъде разпределена поравно между работодателя и наетия работник,..

публикувано на 22.01.19 в 16:25
Захари Сотиров и Даниела Минкова-Машова

Ски скок и ски бягане - трудни, но изграждащи характер спортове

Зимните спортове, забавленията в планината и на пистата - за това говорим тази седмица в нашата "Радиоприемница". Днес на ход са темите за ски бягането и мястото му у нас. Не по-малко интересен за дискутиране спорт е и ски скокът. С какви предизвикателства се сблъскват желаещите да практикуват двата зимни спорта? Този и други въпроси обсъдихме с..

публикувано на 22.01.19 в 15:17