Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Д-р Делибашев: Честите възпаления на сливиците може да доведат до кардио-пулмонални нарушения

Какви са рисковете и ползите от оперативното лечение?
Снимка: БГНЕС
Въпреки високите температури, УНГ инфекциите се увеличават и през лятото, и то при най-малките. Лечението зависи от причинителя на инфекцията, не винаги се налага прием на антибиотик, посочи пред Радио София д-р Иван Делибашев от Отделението по УНГ на Университетската многопрофилна болница за активно лечение "Св. Анна". Възпаленията на сливиците и на ушите през лятото зачестяват заради честите контакти, климатиците и престоя на течение:

"Повечето деца започват да консумират по-студени напитки, сладоледи и става възпаление на гърлото. Отделно инфекцията се предава и по въздушно-капков път - в детските градини, по плажовете, където има много деца. Симптомите на възпалени сливици са трудно преглъщане, висока температура, ринорея - изтичане на секрет от носа
".

СнимкаТрябва да се установи дали възпалението е от вирусен или бактериален произход, посочи специалистът. Ако инфекцията е вирусна не трябва да се пие антибиотик, лечението е симптоматично. Сред главните причинители са аденовирусите, риновирусите, инфлуенца вирусите. При бактериалните инфекции най-често причинител е бета-хемолитичният стрептокок,  понякога придружен и ауреус стафилокок, хламидия, дифтерия. Това трябва да бъде установено с изследване на кръвта. Допълнително се изследва и гърлен секрет. При по-възрастните пациенти е важно да се прецени дали има уголемяване на една от сливиците - дали има асиметрия.

Д-р Делибашев посочи, че аденоидната вегетация (т. нар. третата сливица) може да доведе до запушване на евстахиевата тръба, което да причини възпаление и на средното ухо, сънна апнея, затруднено дишане.  

В гърлото по-често се откриват бактерии, отколкото в носа. Ако при изследване на гърлен секрет, бъдат изолирани конкретни причинители, то е много вероятно да се намерят и в носа. Ако изследването покаже наличие на  стрептококи или стафилококи, е добре да се приема антибиотик, защото практиката показва, че трудно могат да бъдат повлияни с локални антибиотични средства. При хронифициране на инфекцията на сливиците може да се стигне до по-тежки състояния.

Снимка"Когато пациентите  (по-малките деца или тийнейджърите) страдат от сънна апное, кардио-пулмонални нарушения, е по-добре да се махнат сливиците... По-добре да се махнат, а не да се стига до усложнения и след това да се оперират".


При операцията най-големият риск е от кървене, затова детето трябва да бъде наблюдавано от специалист поне 10 дни.  След операцията обаче е възможно да има по-чести инфекции на долните дихателни пътища.

Още за плюсовете и минусите на операцията и за лечението на възпалението на ушите (т. нар. отит) - чуйте от интервюто с д-р Иван Делибашев!


ВИЖТЕ ОЩЕ

Завършени са 90% от ремонтните дейности на ул. "Солунска"

90% от ремонтите дейности по ул. "Солунска" са завършени, съобщи по време на проверка на трасето, зам.- кметът по транспорта Евгени Крусев . Остава да се извършат довършителни работи по улицата, свързани с отводняването на водосточните тръби на съседните кооперации. Улица "Солунска" е част от цялостната реконструкция на Зона 2. Общо 1600 квадрата е..

публикувано на 23.10.18 в 18:05

Стефан Дойчев и Ненчо Нейков вярват, че добротворчеството променя съдби

В днешно време спортът и благородните каузите вървят ръка за ръка, като едни спортисти работят с деца, а други работят за деца. Героите, с които ви срещнахме тази седмица, вече 15 години организират благотворителни турнири по тъч ръгби, а събраните средства даряват на различни организации, деца, останали без родители, на социални домове и на хора,..

публикувано на 23.10.18 в 17:35

Над 150 инициативи, свързани с четенето, ще се проведат в София

Над 150 инициативи, свързани с четенето, ще се проведат в София по случай Национална седмица на четенето, която ще продължи до 26 октомври. В България над 40% от българските ученици до 15 г. не могат да разберат това, което четат, показват данните от национално изследване. Това подчерта еврокомисарят по образованието Тибор Наврачич , в свой доклад...

публикувано на 23.10.18 в 16:41

Метрото оказва силно влияние за разрастването на пренебрегвани градски зони

Метрото е един от основните градоустройствени фактори, които оказват влияние за разрастването на пренебрегвани до скоро зони. Това подчерта на форум за градското развитие главният архитект на Столичната община Здравко Здравков . Той даде пример с изградента станция „Искърско шосе“ и строящата се станция в кв.„Овча купел“, които привличат все по-засилен..

публикувано на 23.10.18 в 16:29

Столичната библиотека бележи 90-годишен юбилей

С много и различни инициативи Столичната библиотека ще отбелжи своята 90-та годишнина. Всичко това се случва именно в седмицата на четенето. В наши дни Столичната библиотека и филиалите й съхраняват около един милион библиотечни единици, осигуряват обслужване на хиляди столичани, а изградената компютърна мрежа предлага достъп до библиографски,..

публикувано на 23.10.18 в 16:21