Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Пазят ли се столичани от слънцето и високите температури?

Как да разпознаем топлинния удар

Снимка: pixabay.com
Дълго чаканите летни температури вече са факт. Рязката промяна обаче създаде здравословни проблеми на десетки хора - спешна медицинска помощ само за ден потърсиха над 50 души, на които им е прилошало. Днес отново има такива сигнали - до момента са над 18, съобщиха за Радио София от Центъра за спешна помощ в столицата. Затова дежурят повече медицински екипи. 

"Хората с хронични заболявания и малките деца трябва да избягват разходките навън в най-топлите часове на денонощието", съветва доц. д-р Петър Атанасов, началник на Клиниката по вътрешни болести на "Пирогов".

"В летните дни не бива да преяждаме. А дори и малки количества алкохол може да ни създадат сериозни проблеми", предупреди доц. Атанасов.

"Заради високите температури могат да се обострят сърдечно-съдовите и бъбречни заболявания", добави специалистът. 

Как да разпознаем топлинния удар, кога да потърсим лекар и съобразяват ли се столичани с температурите навън - чуйте в звуковия файл. 

За последствията от обезводняването на организма, за заболяванията, които се повлияват от високите температури и препоръките на доц. Петър Атанасов за правилен режим на хранене през лятото - може да чуете в предаването ни "Часът на здравето" следващата събота след 11:00 часа.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Извадете бял лист - диктовка на открито

Диктовки на открито организира по случай 24 май Институтът за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките.  Празничната кампания „Написаното остава. Пиши правилно!“ се провежда от 11 до 31 май на открито и в класните стаи в редица градове и села на България.   Учените канят всички, които желаят да засвидетелстват..

публикувано на 24.05.19 в 09:48
Галина Тимова

За да не отпадат деца от училище, трябва повече да се работи с родителите

Гордея се, че работя заедно с учители, които са изключително любвеобилни, избягали са от предразсъдъците на нашето общество и влагат сърце и душа – подчерта в Радиоприемница Галина Тимова , която е преподавател и зам.-директор на столичното 75-о основно училище „Тодор Каблешков“, в което учат най-много ромски деца. За жалост в ромската общност..

публикувано на 23.05.19 в 17:22

Почтен, фин и изискан човек - така ще те запомним, Дани

Днес се простихме с журналиста от Българското национално радио Даниела Бенишева. Позната от емблематични за Радио София предавания, каквито са "Арте вива", „Кой-кой е“, „Радио кафе“, „Ритъмът на столицата“, но и по-старите - „Арт посоки“, „Чуй София!“, „София днес“. Дани си отиде от този свят на 20 май, след продължителна и упорита битка с рака. Ще..

публикувано на 23.05.19 в 17:15

Лятно кино в градината с "Белгийският крал"

От 26 май до 15 септември София Филм Фест организира Лятно кино в градината.  Началото е в 21:00 часа, а първата прожекция, която ще видим, ще бъде  „Белгийският крал“ - псевдодокументална комедия на режисьорите Питър Бросенс и Джесика Удуърт, копродукция между Белгия, Нидерландия и България. Крал Николас III е самотник и има чувството, че не..

публикувано на 23.05.19 в 17:01

Избор за читатели: българска класика, хеви метъл и... продължение на "Пилето"

В навечерието на 24 май имаме повод да поканим и да се срещнем с добре познатата ни Темз Арабаджиева, с която, както обикновено, говорим за хубави книги. Първото заглавие е добре известно на редица поколения. Филмът на Въло Радев „Крадецът на праскови“ - с Невена Коканова и Раде Маркович, е кинокласика, но не по-малко признат е и едноименният..

публикувано на 23.05.19 в 16:18

Преглеждайте децата за кърлежи след всяка разходка

Настоящият месец е най-благоприятният за кърлежите и не е необичайно зачестяването на случаите с ухапани. Децата са едни от най-уязвимите приемници на кръвосмучещия паразит и затова е важно те да се преглеждат след всяко излизане навън.  Цезаринка Илиева, началник на отдел „Паразитология“ в Столичната регионална здравна инспекция, съветва при..

публикувано на 23.05.19 в 16:06

"Спирка за разкази" вече очаква своите читатели

Първите разкази по спирките от тазгодишното издание на „Спирка за разкази“ вече очакват своите читатели. Спирките на градския транспорт обикновено са едни от най-незабележимите места в града. Места, през които само минаваме, губим си времето в чакане и продължаваме. От сдружение "Кашалот" правят опит да ги превърнат вместо това,  в място за вдъхновение..

публикувано на 23.05.19 в 16:01