Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Пазят ли се столичани от слънцето и високите температури?

Как да разпознаем топлинния удар

Снимка: pixabay.com
Дълго чаканите летни температури вече са факт. Рязката промяна обаче създаде здравословни проблеми на десетки хора - спешна медицинска помощ само за ден потърсиха над 50 души, на които им е прилошало. Днес отново има такива сигнали - до момента са над 18, съобщиха за Радио София от Центъра за спешна помощ в столицата. Затова дежурят повече медицински екипи. 

"Хората с хронични заболявания и малките деца трябва да избягват разходките навън в най-топлите часове на денонощието", съветва доц. д-р Петър Атанасов, началник на Клиниката по вътрешни болести на "Пирогов".

"В летните дни не бива да преяждаме. А дори и малки количества алкохол може да ни създадат сериозни проблеми", предупреди доц. Атанасов.

"Заради високите температури могат да се обострят сърдечно-съдовите и бъбречни заболявания", добави специалистът. 

Как да разпознаем топлинния удар, кога да потърсим лекар и съобразяват ли се столичани с температурите навън - чуйте в звуковия файл. 

За последствията от обезводняването на организма, за заболяванията, които се повлияват от високите температури и препоръките на доц. Петър Атанасов за правилен режим на хранене през лятото - може да чуете в предаването ни "Часът на здравето" следващата събота след 11:00 часа.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Денят на една софиянка

"Денят на една софиянка" e история за бежанка с неочакван край - добър. Често положителните истории за бежанците не достигат до нас, защото няма кой да ги разкаже.  С тази задача са се захванали от Фондация "Изящни дела", а продуктът на техния труд вече можем да видим във всички метролокации в София. Той представлява един късометражен филм ,..

публикувано на 22.01.19 в 17:47

Образованието - най-подкрепяният от дарители сектор у нас

Дарителските организации иската да видят отражение на своите проекти в политиките на Министерството на образованието и науката, отбеляза директорът на Българския дарителски форум Красимира Величкова. По думите й, постигнатият синхрон между двете страни може да доведе до значителни успехи не само в личностното развитие на учениците, но и в..

публикувано на 22.01.19 в 17:30

Момчетата от Innerglow изненадват с по-необичайни инструменти на представянето на Chained In Love

В петък, 25 януари, в известен столичен клуб, момчетата от групата Innerglow ще представят новия си сингъл Chained In Love и видеото към него. Това е песента, която самите слушатели избраха и с отзивите си след всеки концерт на групата ги убедиха, че трябва да запишат възможно най-скоро. Тодор Ковачев, Петър Желев, Иван Даскалов и Матей..

публикувано на 22.01.19 в 16:39
Васил Велев

Нов вид трудови договори предлагат работодатели

Работодатели предлагат с промени в Кодекса на труда да се въведат нов вид трудови договори. Предложението е да се записват две числа - общият разход за труд и нетната сума, която работникът получава след всички удръжки. Работодателските организации настояват осигурителната тежест да бъде разпределена поравно между работодателя и наетия работник,..

публикувано на 22.01.19 в 16:25
Захари Сотиров и Даниела Минкова-Машова

Ски скок и ски бягане - трудни, но изграждащи характер спортове

Зимните спортове, забавленията в планината и на пистата - за това говорим тази седмица в нашата "Радиоприемница". Днес на ход са темите за ски бягането и мястото му у нас. Не по-малко интересен за дискутиране спорт е и ски скокът. С какви предизвикателства се сблъскват желаещите да практикуват двата зимни спорта? Този и други въпроси обсъдихме с..

публикувано на 22.01.19 в 15:17