Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Пазят ли се столичани от слънцето и високите температури?

Как да разпознаем топлинния удар

Снимка: pixabay.com
Дълго чаканите летни температури вече са факт. Рязката промяна обаче създаде здравословни проблеми на десетки хора - спешна медицинска помощ само за ден потърсиха над 50 души, на които им е прилошало. Днес отново има такива сигнали - до момента са над 18, съобщиха за Радио София от Центъра за спешна помощ в столицата. Затова дежурят повече медицински екипи. 

"Хората с хронични заболявания и малките деца трябва да избягват разходките навън в най-топлите часове на денонощието", съветва доц. д-р Петър Атанасов, началник на Клиниката по вътрешни болести на "Пирогов".

"В летните дни не бива да преяждаме. А дори и малки количества алкохол може да ни създадат сериозни проблеми", предупреди доц. Атанасов.

"Заради високите температури могат да се обострят сърдечно-съдовите и бъбречни заболявания", добави специалистът. 

Как да разпознаем топлинния удар, кога да потърсим лекар и съобразяват ли се столичани с температурите навън - чуйте в звуковия файл. 

За последствията от обезводняването на организма, за заболяванията, които се повлияват от високите температури и препоръките на доц. Петър Атанасов за правилен режим на хранене през лятото - може да чуете в предаването ни "Часът на здравето" следващата събота след 11:00 часа.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Завършени са 90% от ремонтните дейности на ул. "Солунска"

90% от ремонтите дейности по ул. "Солунска" са завършени, съобщи по време на проверка на трасето, зам.- кметът по транспорта Евгени Крусев . Остава да се извършат довършителни работи по улицата, свързани с отводняването на водосточните тръби на съседните кооперации. Улица "Солунска" е част от цялостната реконструкция на Зона 2. Общо 1600 квадрата е..

публикувано на 23.10.18 в 18:05

Стефан Дойчев и Ненчо Нейков вярват, че добротворчеството променя съдби

В днешно време спортът и благородните каузите вървят ръка за ръка, като едни спортисти работят с деца, а други работят за деца. Героите, с които ви срещнахме тази седмица, вече 15 години организират благотворителни турнири по тъч ръгби, а събраните средства даряват на различни организации, деца, останали без родители, на социални домове и на хора,..

публикувано на 23.10.18 в 17:35

Над 150 инициативи, свързани с четенето, ще се проведат в София

Над 150 инициативи, свързани с четенето, ще се проведат в София по случай Национална седмица на четенето, която ще продължи до 26 октомври. В България над 40% от българските ученици до 15 г. не могат да разберат това, което четат, показват данните от национално изследване. Това подчерта еврокомисарят по образованието Тибор Наврачич , в свой доклад...

публикувано на 23.10.18 в 16:41

Метрото оказва силно влияние за разрастването на пренебрегвани градски зони

Метрото е един от основните градоустройствени фактори, които оказват влияние за разрастването на пренебрегвани до скоро зони. Това подчерта на форум за градското развитие главният архитект на Столичната община Здравко Здравков . Той даде пример с изградента станция „Искърско шосе“ и строящата се станция в кв.„Овча купел“, които привличат все по-засилен..

публикувано на 23.10.18 в 16:29

Столичната библиотека бележи 90-годишен юбилей

С много и различни инициативи Столичната библиотека ще отбелжи своята 90-та годишнина. Всичко това се случва именно в седмицата на четенето. В наши дни Столичната библиотека и филиалите й съхраняват около един милион библиотечни единици, осигуряват обслужване на хиляди столичани, а изградената компютърна мрежа предлага достъп до библиографски,..

публикувано на 23.10.18 в 16:21