Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Изграждат шест центъра за обучение и реакции при пожари, земетресения и наводнения

Снимка: ЕПА/БГНЕС
До 2 години ще бъдат изградени 6 центъра за обучение и реакции при пожари, земетресения и наводнения. Те ще бъдат в София, Пазарджик, Габрово, Враца, Шумен и Бургас.

Това заяви гл. инспектор Стефан Стефанов от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“. Проектът е по Оперативна програма „Околна среда“. Във всеки един от центровете ще бъдат обособени по 4 кабинета с капацитет от 25 места. Към комплекса ще има съоръжения за преодоляване на препятствия, имитиращи реална ситуация. Очаква до 2020 година да бъдат обучени няколкостотин хиляди българи от цялата страна. Стефанов отчита, че въпреки непрекъснатите информационни кампании все още не може да се каже, че възрастните знаят как да реагират адекватно при възникване на критични ситуации.

Структурите в страната работят непрекъснато с училища, детски градини, медиите с информационни кампании за реакция при бедствие. Освен това пожарникарите провеждат обучителни занятия.Запитан дали с оглед на ситуацията с горския апокалипсис в Гърция, България е подготвена в случай на подобен ад, Стефанов уверено заяви, че страната ни следи през цялото време развоя на гасителните операции в южната ни съседка и беше в готовност с хора и техника да се включи, край Атина.

По отношение на това дали в България би се разразил подобен пожар, комисарят обясни, че структурата на рисковете за възникване на горски пожари у нас е много по-различна от средиземноморската, каквато е в Гърция. Според разработената стратегия, наред с визираните от Стефанов, в България са отчетени 116 района със значителен потенциален риск от наводнения.

За да не се достига до фатални инциденти, са изготвени карти на заплахата и риска, в които са заложени три сценария според степента на повторяемост: наводнения с голяма вероятност (повторяемост на събитието веднъж на 20 години); със средна вероятност - веднъж на 100 години и с малка вероятност – веднъж на 1000 години, коментираха от екоминистерството с оглед на приоритетите в разработената от правителството Национална стратегия за намаляване на риска от бедствия за периода 2018-2030 година.

ВИЖТЕ ОЩЕ

22 септември - началото на новата българска държавност

На 22 септември България празнува 110 години независимост, възраждането на българската държавност. Цялата история на България, която е една от най-старите държави в Европа, е белязана от борбата за независимост. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и народни представители ще участват в честванията във Велико Търново. В 19.30..

публикувано на 22.09.18 в 07:45

Автобус на градския транспорт се запали в движение, няма пострадали

Автобус на градския транспорт се е запалил в движение, няма пострадали при инцидента. Това съобщиха от МВР.  Сигналът е подаден около 19.00 часа. Автобусът се е запалил в движение в района на метростанция „Ал. Малинов“ в столичния квартал „Младост“.  Возещите се пътници в автобуса са слезли, няма пострадали. Екипи на пожарната служба са изгасили..

публикувано на 21.09.18 в 19:46

ЧЕЗ инсталира електромери с дистанционно обслужване в Банкя, Бояна и Симеоново

Електроразпределителното дружество ЧЕЗ ще инсталира дистанционно обслужвани електромери в Банкя, Бояна и Симеоново в периода 24 - 28 септември, съобщиха от компанията. Не е предвидено изключване на електрозахранването едновременно за голям брой потребители. Токът ще бъде спиран за кратко при индивидуалните монтажи на електромерите, които ще се извършват..

публикувано на 21.09.18 в 10:34
Софийски духов оркестър

"Софийски духов оркестър" гостува в Банкя за Деня на мира

"Софийският духов оркестър" с диригент Юли Дамянов ще изнесе концерт в парк „Ротонда” в Банкя днес от 18.00 часа. С това културно събитие столичният район ще отбележи Деня на мира - 21 септември и ще бъде една музикална прелюдия към Националния празник на България 22 септември. "Софийският духов оркестър" е една представителна част от..

публикувано на 21.09.18 в 10:24

Денят на мира спира военните действия по света за 24 часа

Правото на мир и 70-та годишнина от приемането на Всеобщата декларация за правата на човека на ООН ще бъдат отбелязани с инициативи по цялото земно кълбо. В България церемонията ще се състои от 11.30 ч. пред Паметника на незнайния войн в София. Акцент на..

публикувано на 21.09.18 в 10:09