Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Изграждат шест центъра за обучение и реакции при пожари, земетресения и наводнения

Снимка: ЕПА/БГНЕС
До 2 години ще бъдат изградени 6 центъра за обучение и реакции при пожари, земетресения и наводнения. Те ще бъдат в София, Пазарджик, Габрово, Враца, Шумен и Бургас.

Това заяви гл. инспектор Стефан Стефанов от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“. Проектът е по Оперативна програма „Околна среда“. Във всеки един от центровете ще бъдат обособени по 4 кабинета с капацитет от 25 места. Към комплекса ще има съоръжения за преодоляване на препятствия, имитиращи реална ситуация. Очаква до 2020 година да бъдат обучени няколкостотин хиляди българи от цялата страна. Стефанов отчита, че въпреки непрекъснатите информационни кампании все още не може да се каже, че възрастните знаят как да реагират адекватно при възникване на критични ситуации.

Структурите в страната работят непрекъснато с училища, детски градини, медиите с информационни кампании за реакция при бедствие. Освен това пожарникарите провеждат обучителни занятия.Запитан дали с оглед на ситуацията с горския апокалипсис в Гърция, България е подготвена в случай на подобен ад, Стефанов уверено заяви, че страната ни следи през цялото време развоя на гасителните операции в южната ни съседка и беше в готовност с хора и техника да се включи, край Атина.

По отношение на това дали в България би се разразил подобен пожар, комисарят обясни, че структурата на рисковете за възникване на горски пожари у нас е много по-различна от средиземноморската, каквато е в Гърция. Според разработената стратегия, наред с визираните от Стефанов, в България са отчетени 116 района със значителен потенциален риск от наводнения.

За да не се достига до фатални инциденти, са изготвени карти на заплахата и риска, в които са заложени три сценария според степента на повторяемост: наводнения с голяма вероятност (повторяемост на събитието веднъж на 20 години); със средна вероятност - веднъж на 100 години и с малка вероятност – веднъж на 1000 години, коментираха от екоминистерството с оглед на приоритетите в разработената от правителството Национална стратегия за намаляване на риска от бедствия за периода 2018-2030 година.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Изпращат фалшиви съобщения от името на Софийския университет

До голям брой фирми в страната от различни браншове е разпратено електронно писмо от името на "Татяна Цанева от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с предложение за оферта за бюджет 2019 г., алармират от учебното заведение: Уведомяваме всички, получили такова писмо, че това е подвеждащo..

публикувано на 22.02.19 в 14:53

10% по-високи заплати в градския транспорт в София

Преди дни подписахме нов колективен трудов договор със Столичния градски транспорт, с което се договорихме заплатите на служителите да се увеличат с 10% от 1 февруари. По-високите си възнаграждения те ще получат през март. Това обяви председателят на Комисията по транспорт и туризъм в Столичния общински съвет..

публикувано на 22.02.19 в 10:47

Жълт код за силен вятър е обявен в 16 области на страната

Жълт код за силен вятър е обявен в 16 области на страната, показва справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология. Предупреждението за силен вятър важи за областите Плевен, Ловеч, Велико Търново, Габрово, Стара Загора, Хасково, Русе, Търговище, Сливен, Ямбол, Разград, Шумен, Бургас, Варна, Добрич и Силистра. Привечер ще се усили..

публикувано на 22.02.19 в 08:48
Картина от изложбата на Лиана Димитрова

Накъде в София

ТЕАТЪР В театър “София” от 19.00 ч. започва постановката “Две големи американски комедии” на Уди Алън и Нийл Саймън. Режисьор е Юлияна Войкова-Найман. Участват Николай Димитров, Лора Мутишева, Силвия Петкова, Пламен Манасиев и др. Две комедии, вдъхновени от вечните въпроси около любовта и брака. Смешни, проникновени пиеси за това как двойките..

публикувано на 22.02.19 в 08:36

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Създаване на повече пространства за учене в школата и кътове, в които децата да могат да общуват свободно. Това ще бъде заложено в подготвените промени в държавния образователен стандарт за физическата среда и информационното и библиотечното осигуряване на детските градини, училищата и центровете за подкрепа за личностно развитие, обясни образователният..

публикувано на 22.02.19 в 08:36

Значително понижение на температурите и валежи ни очакват през днешния ден

От северозапад облачността ще се увеличава, към обяд ще завали дъжд, а в планините сняг. До вечерта валежите ще обхванат почти цялата страна. Преди обяд ще духа умерен северозападен вятър, който в следобедните часове ще се ориентира от североизток, вечерта значително ще се усили и с него ще нахлува студен въздух. Такава е прогнозата за времето на..

публикувано на 22.02.19 в 08:35

Среща с Йордан Ефтимов - поета на месеца

Нетрадиционен, провокативен, готов за предизвикателства, около Йордан Ефтимов винаги е интересно - не само като автор, но и като личност. Миналата година излезе най-новата му стихосбирка „Доказани теории, окончателни експерименти“, но едва ли това ще е последният му експеримент… Все пак за бъдещите му творчески планове ще разберем от самия..

публикувано на 21.02.19 в 12:58