Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Изграждат шест центъра за обучение и реакции при пожари, земетресения и наводнения

Снимка: ЕПА/БГНЕС
До 2 години ще бъдат изградени 6 центъра за обучение и реакции при пожари, земетресения и наводнения. Те ще бъдат в София, Пазарджик, Габрово, Враца, Шумен и Бургас.

Това заяви гл. инспектор Стефан Стефанов от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“. Проектът е по Оперативна програма „Околна среда“. Във всеки един от центровете ще бъдат обособени по 4 кабинета с капацитет от 25 места. Към комплекса ще има съоръжения за преодоляване на препятствия, имитиращи реална ситуация. Очаква до 2020 година да бъдат обучени няколкостотин хиляди българи от цялата страна. Стефанов отчита, че въпреки непрекъснатите информационни кампании все още не може да се каже, че възрастните знаят как да реагират адекватно при възникване на критични ситуации.

Структурите в страната работят непрекъснато с училища, детски градини, медиите с информационни кампании за реакция при бедствие. Освен това пожарникарите провеждат обучителни занятия.Запитан дали с оглед на ситуацията с горския апокалипсис в Гърция, България е подготвена в случай на подобен ад, Стефанов уверено заяви, че страната ни следи през цялото време развоя на гасителните операции в южната ни съседка и беше в готовност с хора и техника да се включи, край Атина.

По отношение на това дали в България би се разразил подобен пожар, комисарят обясни, че структурата на рисковете за възникване на горски пожари у нас е много по-различна от средиземноморската, каквато е в Гърция. Според разработената стратегия, наред с визираните от Стефанов, в България са отчетени 116 района със значителен потенциален риск от наводнения.

За да не се достига до фатални инциденти, са изготвени карти на заплахата и риска, в които са заложени три сценария според степента на повторяемост: наводнения с голяма вероятност (повторяемост на събитието веднъж на 20 години); със средна вероятност - веднъж на 100 години и с малка вероятност – веднъж на 1000 години, коментираха от екоминистерството с оглед на приоритетите в разработената от правителството Национална стратегия за намаляване на риска от бедствия за периода 2018-2030 година.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Лекари от ВМА измерват безплатно кръвна захар

На 14 ноември – Световния ден за борба с диабета, от 09.00 до 14.00 часа във фоайето на поликлиниката на Военномедицинска академия (ВМА) лекари от Клиника по ендокринология и болести на обмяната ще извършват безплатно измерване на кръвна захар и холестерол. Всеки желаещ да получи консултация със специалистите, може да го направи без предварително..

публикувано на 14.11.18 в 08:40

Днес над по-голямата част от страната ще бъде облачно, максималните температури ще са между 10° и 18°

Днес над по-голямата част от страната ще преобладава облачно време. По-значителни разкъсвания на облачността ще има над Югозападна България. На отделни места, главно във вечерните часове, ще превали дъжд. Атмосферното налягане е по-високо от средното за ноември - слабо ще се понижи.  Ще се появи слаб, в западната част на Дунавската равнина - до умерен..

публикувано на 14.11.18 в 08:35

Временно ще бъде прекъснато водоснабдяването в някои части на столицата

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата.  Във връзка с монтаж и подмяна на спирателни кранове на ул. „Яков Крайков“, кв. „Крива река“, се налага спиране на водоподаването от 09.00 до 20.00 часа на живеещите в района на: ул. „Яков Крайков“, ул. „Св. Георги Софийски“, бул. „Пенчо Славейков“.  Поради подмяна на..

публикувано на 14.11.18 в 08:35

5 медала носят българчета от олимпиада по астрономия и астрофизика в Пекин

Два златни, два сребърни и един бронзов медал завоюваха българските ученици от националния отбор на Международната олимпиада по астрономия и астрофизика, която се проведе от 3 до 11 ноември в Пекин. Златни медали спечелиха Георги Александров от 12 клас на Софийската математическа гимназия и Стефан Иванов от 12 клас на Природо-математическата гимназия..

публикувано на 13.11.18 в 18:59

Лек автомобил гори преди отбивката за Вакарел на АМ „Тракия“

Лек автомобил гори преди отбивката за Вакарел на АМ „Тракия“ в посока Пловдив, предаде репортер на Агенция „Фокус“. На място няма екип на пожарната. Полицейски патрул е позициониран в платното за София. На място се е образувало сериозно задръстване, с дължина над 1 км.

публикувано на 13.11.18 в 18:22