Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Дюлбер Танас:

В етнографските области на България калпаците се различават по модел, кройка и цвят

Ергените винаги са носили бял
Снимка: Катя Василева
Забрадките и калпаците, освен че естетически завършват целостта на фолклорния костюм, имат важна роля и символично значение според народните вярвания. Народният морал и вяра са повелявали косите на омъжената жена да бъдат скрити, особено от погледа на свекър, свекърва, девер. Според народното вярване, ако жената открие косите си, ще последват злини за дома и децата ѝ, градушка ще убие посевите, догдето стига погледът ѝ ще бъде "устреляна" от зли сили. Косите на омъжената жена се крият под забрадка. Най-старинната покривка на женската глава е бялата памучна или копринена кърпа, която се нарича още и "булка". Възрастните жени се забраждат на "баба" като двата странични края кръстосват под брадичката и ги свързват на върха на главата.

Калпакът е важен елемент от мъжката народна носия дотолкова, че за обида се смятало да грабнеш калпака на някого. Допустимо било мъжът да ходи гологлав само, когато тъжи. Младоженецът украсява калпака си с китка от чимшир и пауново перо, вързани с червен конец, за разлика от ергена, който поставя китката от лявата си страна. Още от стари време външният вид говорел много.

Каква е историята на българския калпак, достигнал до нас чрез съвременните майстори, чуйте от Катя Василева и срещата ѝ с Атанас Георгиев от Вълчи Дол, известен повече като дюлбер Танас, който преди години оглавявал първенството за най-млад майстор в цялата страна.

Чуйте.

ВИЖТЕ ОЩЕ

104 автори се включват във възобновеното "Биенале на илюстрацията"

Първото издание на възобновеното "Биенале на илюстрацията" ще се проведе до 10 ноември. Изложбата включва творби на 104 автори и ще бъде открита в 18.00 часа на 23 октомври по случай 90-годишнината на Столичната библиотека. Представените илюстрации са селектирани от над 300 творби на познати и непознати български творци от страната и чужбина и ще бъдат..

публикувано на 22.10.18 в 16:55

Очни прегледи извършват безплатно във Военномедицинската академия до края на ноември

Клиниката по очни болести на Военномедицинската академия се включва в скрининговата програма на Националната кампания "Право на зрение". От днес до края на ноември специалистите ще преглеждат безплатно за глаукома и катаракта. Кампанията се организира от Института за здравно образование и се провежда със съдействието на Столично..

публикувано на 22.10.18 в 16:38

Откриват четвъртия международен фотосалон „Старт Фото 2018“

Четвъртият международен фотосалон „Старт Фото 2018“ ще бъде открит тази вечер от 18.30 ч в галерия „Академия“ на Националната художествена академия и ще е на разположение на посетителите до 26 октомври. Фотосалонът е единствен по рода си в България. Фотосалонът представлява набиране на снимки в различни категории, които след журиране, се представят в..

публикувано на 22.10.18 в 16:31

"Граждани за София" поискаха международен одит на Столичната община

Гражданската инициатива "Граждани за София" поиска международен одит на Столичната община за 10-те години от влизането на България в ЕС.  Искането отправи арх. Димитър Димитров, а одитът трябва да провери как през последните 10 години е изразходван столичният бюджет, как се разходват местните данъци, събирани в столицата, които според Димитров за тези..

публикувано на 22.10.18 в 16:00

"Виж София" в знакови обекти, събрани на моста край НДК

Петата изложба „Виж София - където строителството среща историята с бъдещето“ беше открита днес на пешеходния мост над бул. „България“ до НДК. Тя се осъществява със съдействието на Столичната община. Традиционно, експозицията е посветена на Деня на строителя - Димитровден. Експозицията е съставена от 60 пана с авторски творби, сред които и въздушно..

публикувано на 22.10.18 в 16:35