Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Дюлбер Танас:

В етнографските области на България калпаците се различават по модел, кройка и цвят

Ергените винаги са носили бял
Снимка: Катя Василева
Забрадките и калпаците, освен че естетически завършват целостта на фолклорния костюм, имат важна роля и символично значение според народните вярвания. Народният морал и вяра са повелявали косите на омъжената жена да бъдат скрити, особено от погледа на свекър, свекърва, девер. Според народното вярване, ако жената открие косите си, ще последват злини за дома и децата ѝ, градушка ще убие посевите, догдето стига погледът ѝ ще бъде "устреляна" от зли сили. Косите на омъжената жена се крият под забрадка. Най-старинната покривка на женската глава е бялата памучна или копринена кърпа, която се нарича още и "булка". Възрастните жени се забраждат на "баба" като двата странични края кръстосват под брадичката и ги свързват на върха на главата.

Калпакът е важен елемент от мъжката народна носия дотолкова, че за обида се смятало да грабнеш калпака на някого. Допустимо било мъжът да ходи гологлав само, когато тъжи. Младоженецът украсява калпака си с китка от чимшир и пауново перо, вързани с червен конец, за разлика от ергена, който поставя китката от лявата си страна. Още от стари време външният вид говорел много.

Каква е историята на българския калпак, достигнал до нас чрез съвременните майстори, чуйте от Катя Василева и срещата ѝ с Атанас Георгиев от Вълчи Дол, известен повече като дюлбер Танас, който преди години оглавявал първенството за най-млад майстор в цялата страна.

Чуйте.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Кадър от изложбата, посветена на 25 години от създаването на SOS детско селище в Трявна

Изложба "25 мига от детството" за 25 години SOS Детски селища

"25 мига от детството" - така се казва изложбата, посветена на 25-годишнината от създаването на SOS Детско селище Трявна. Тя е подредена в градинката на НДК (откъм входа на кръстовището на „Фритьоф Нансен“ и „Патриарх Евтимий“) и ще може да си разгледа до 27 август. Официалното честване на годишнината ще се състои през октомври т.г. – разказа в..

публикувано на 14.08.18 в 11:31

Приемлив ли е всъщност шамарът с цел наказание

39% от българските родители подкрепят удрянето на шамар като възпитателен подход, сочи изследване проведено през 2013 г. по поръчка на Националната мрежа за децата. Над 1000 сигнала за насилие на деца са подадени само за миналата година до компетентните органи у нас. От тях е работено по 384. Това съобщи за радио София Петя Димитрова от Института по..

публикувано на 14.08.18 в 09:45

Джулия Бочева – самокритична, но винаги спонтанна

В предаването "Кой Кой е?" гостува една млада актриса и певица. Джулия Бочева е родена е в София, завършва Национално музикално училище "Любомир Пипков" с виола, след това изучава Актьорство за драматичен театър в НАТФИЗ  в класа на Стефан Данаилов. Става известна с ролята на Ани в сериала "Революция Z" и с песните на групата. Дебютът ѝ в театъра – е в..

публикувано на 13.08.18 в 17:10

Стайни и градински растения на половин цена в Ботаническата градина на БАН

Между 25 и 50 процента е намалението на цветя в Ботаническата градина на БАН в София. Разпродажбата е в сила до 18 август (събота), до тогава ще плащаме и половин цена за вход. Огромно видово разнообразие от стайни и градински растения можем да намерим в ботаническата градина. Стайните обичайно са и по-търсени, защото повечето столичани живеят в..

публикувано на 13.08.18 в 16:37

Актьори, музиканти и блогъри, привлечени от кулинарен фест във Варна

Едно прекрасно предложение за предстоящата отпуска - от 29 август до 2 септември във Варна ще се проведе първото издание на фестивала „Кино и храна“ . Заради него морската ни столица ще се превърне във вкусна и забавна арена, на която умения ще обменят кулинарни блогъри, професионални и любители готвачи и фенове на вкусната храна. Всичко това ще..

публикувано на 13.08.18 в 16:22