Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Творби на Силвия Пaвлова и Мира Рахнева в International Art Bansko

Изложби по време на джаз

Снимка: Лили Големинова
Лятно Банско  - какви са първите ви асоциации? Пирин, Вихрен, Вапцаров, Паисий, Неофит Рилски или ски писти, бански старци, стари къщи, механи, или може би джаз фестивал? Всичко това е вярно, но всяка година се добавят нови и нови елементи.

Така за трета година по време на джаз фестивала има и арт базар. Има и галерия - обширна, на два етажа, с много малки и големи пространства. Намира се точно в центъра и се нарича International Art Bansko. Действително и галерията, и нейната история, са много космополитни, но по време на фестивала (тоест, сега до неделя) акцентът е върху българските художници.

На 4 август официално бе открита и изложба на две много колоритни дами – Силвия Павлова и Мира Рахнева. Те гостуваха в пътуващото ни „Радиокафе“ в Банско заедно с дамата, създала галерията – Евелина Буцбах. Самата тя си е „стара софиянка“ (по собствените й думи), живее и работи много години в Германия, след което започва да прави това, което винаги е искала – да се занимава с изкуство. Със съпруга си (който не е българин, но веднага бива очарован от България) заживяват половин година в Банско, другата половина – на морето. Снимка

Веднага се вписват в растящото космополитно общество, което се формира в планинския ни курорт. Тук им е интересно, Евелина разказва какви ли не истории на хора, които идват от цял свят (не само от Европа, но и от САЩ, Австралия), за да поработят в придобиващото популярност co-working space, за тези, които влизат в галерията, за радостта да откриваш таланти. Ентусиазмът й е заразителен. Чуйте разговора, ще ви направи впечатление с каква вяра говори за младите художници, които представя.

Всъщност изложбата на Силвия и Мира е първата официално обособена експозиция в галерията, в която до края на джаз фестивала тече и базар, благодарение на който можете да купите картини с отстъпка. Още на откриването една от творбите на Мира Рахнева е откупена – нейните картини са много свързани с музиката, и конкретно с джаза, затова много „вървят“ заедно с джаз феста. За нея Евелина Буцбах разбира от Силвия, с която работи по-отдавна.

Силвия Павлова определено е открила свой характерен, тутакси разпознаваем, стил. Ярки и смели са цветовите съчетания, а вплитането на тъкани в платната очарова дори преситена публика като тази във Флоренция, където е била последната й експозиция. И я канят отново за догодина. Очакват я и още от най-красивите италиански градове и други места за ценители в Европа. Снимка

Тук се намесва Евелина, за да каже, че Силвия е отказала досега две покани за участие на биеналето във Венеция – „от притеснение, че не е готова… но сега ще приеме, обещала е“. Мира също намира своето място, своята ниша и своята публика, а картините на двете дами се съчетават по един фантастичен начин. Така, както вие можете да съчетаете любовта си към джаза и планината с очарованието на картините от български художнички.

А като говорим за любов, Евелина веднага вмъква в разговора своята любима София, чието ухание на липи от детството на моменти много й липсва. Тогава отскача до столицата. Защото когато правиш това, което обичаш, животът ти е хубав непрестанно. Такова е усещането, щом влезете в галерията в центъра на Банско.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Автобусни превозвачи готвят протест

От Конфедерацията на автобусните превозвачи обявиха (КАП), че заради натрупани през годините проблеми в бранша обмислят да започнат безсрочни протести от 18 февруари, като ще спрат превози по всички редовни линии.  За да бъдат чути и решени проблемите на автобусните превозвачи, е изпратено писмо до премиера Бойко Борисов, Министерството на финансите и до..

публикувано на 16.01.19 в 18:48

Пускат 30 нови автобуса по линии 72 и 84

30 нови автобуса ще обслужват линиите 72 и 84 от утре. Превозните средства отговарят на най-високия екологичен стандарт Евро 6, нископодови са и се накланят при спиране на спирка, обясни при представянето им кметът на София Йорданка Фандъкова. Газовите автобуси са по-подходящи за равнинен терен и затова са пуснати в централна градска част. Автобусите,..

публикувано на 16.01.19 в 18:20

Yu-Gi-Oh! - култура, спорт и страст за последователите

Съвременните форми на забавление за деца и възрастни е темата на предаването “Радиоприемница” тази седмица. След ескейп стаите и настолните игри, днес ще се потопим в Yu-Gi-Oh! културата. За да разкаже за играта, спечелила рекорд на Гинес по брой продадени карти, гостува съдията по международни турнири на Yu-Gi-Oh! Иван Тодоров , известен в тези среди..

публикувано на 16.01.19 в 16:36

Кои са най-често срещаните митове за храненето

Защо започнахме да обръщаме толкова голямо внимание на начина си на хранене? В миналото хората са се борели ежедневно, за да осигурят каквато и да е храна на масата.  В момента вече нуждите ни са презадоволени, а и достъпът до различна храна е неограничен. Вече имаме лукса да решим какво точно слагаме на масата и да търсим качеството, което отговаря на..

публикувано на 16.01.19 в 15:58

„Оркестър Титаник" на сцената на Сатиричния театър

На 17 януари предстои първата за 2019 г. премиера в Сатиричен театър "Алеко Константинов". Това е постановката на проф. Румен Рачев „Оркестър Титаник" от Христо Бойчев.  Спектакълът е съвместна продукция с Общинския драматичен театър в Кюстендил. В „Оркестър Титаник“ за първи път като щатни актьори на Сатиричния театър ще се изявят Силвия Лулчева и Иван..

публикувано на 16.01.19 в 15:43