Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Творби на Силвия Пaвлова и Мира Рахнева в International Art Bansko

Изложби по време на джаз

Снимка: Лили Големинова
Лятно Банско  - какви са първите ви асоциации? Пирин, Вихрен, Вапцаров, Паисий, Неофит Рилски или ски писти, бански старци, стари къщи, механи, или може би джаз фестивал? Всичко това е вярно, но всяка година се добавят нови и нови елементи.

Така за трета година по време на джаз фестивала има и арт базар. Има и галерия - обширна, на два етажа, с много малки и големи пространства. Намира се точно в центъра и се нарича International Art Bansko. Действително и галерията, и нейната история, са много космополитни, но по време на фестивала (тоест, сега до неделя) акцентът е върху българските художници.

На 4 август официално бе открита и изложба на две много колоритни дами – Силвия Павлова и Мира Рахнева. Те гостуваха в пътуващото ни „Радиокафе“ в Банско заедно с дамата, създала галерията – Евелина Буцбах. Самата тя си е „стара софиянка“ (по собствените й думи), живее и работи много години в Германия, след което започва да прави това, което винаги е искала – да се занимава с изкуство. Със съпруга си (който не е българин, но веднага бива очарован от България) заживяват половин година в Банско, другата половина – на морето. Снимка

Веднага се вписват в растящото космополитно общество, което се формира в планинския ни курорт. Тук им е интересно, Евелина разказва какви ли не истории на хора, които идват от цял свят (не само от Европа, но и от САЩ, Австралия), за да поработят в придобиващото популярност co-working space, за тези, които влизат в галерията, за радостта да откриваш таланти. Ентусиазмът й е заразителен. Чуйте разговора, ще ви направи впечатление с каква вяра говори за младите художници, които представя.

Всъщност изложбата на Силвия и Мира е първата официално обособена експозиция в галерията, в която до края на джаз фестивала тече и базар, благодарение на който можете да купите картини с отстъпка. Още на откриването една от творбите на Мира Рахнева е откупена – нейните картини са много свързани с музиката, и конкретно с джаза, затова много „вървят“ заедно с джаз феста. За нея Евелина Буцбах разбира от Силвия, с която работи по-отдавна.

Силвия Павлова определено е открила свой характерен, тутакси разпознаваем, стил. Ярки и смели са цветовите съчетания, а вплитането на тъкани в платната очарова дори преситена публика като тази във Флоренция, където е била последната й експозиция. И я канят отново за догодина. Очакват я и още от най-красивите италиански градове и други места за ценители в Европа. Снимка

Тук се намесва Евелина, за да каже, че Силвия е отказала досега две покани за участие на биеналето във Венеция – „от притеснение, че не е готова… но сега ще приеме, обещала е“. Мира също намира своето място, своята ниша и своята публика, а картините на двете дами се съчетават по един фантастичен начин. Така, както вие можете да съчетаете любовта си към джаза и планината с очарованието на картините от български художнички.

А като говорим за любов, Евелина веднага вмъква в разговора своята любима София, чието ухание на липи от детството на моменти много й липсва. Тогава отскача до столицата. Защото когато правиш това, което обичаш, животът ти е хубав непрестанно. Такова е усещането, щом влезете в галерията в центъра на Банско.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Кадър от изложбата, посветена на 25 години от създаването на SOS детско селище в Трявна

Изложба "25 мига от детството" за 25 години SOS Детски селища

"25 мига от детството" - така се казва изложбата, посветена на 25-годишнината от създаването на SOS Детско селище Трявна. Тя е подредена в градинката на НДК (откъм входа на кръстовището на „Фритьоф Нансен“ и „Патриарх Евтимий“) и ще може да си разгледа до 27 август. Официалното честване на годишнината ще се състои през октомври т.г. – разказа в..

публикувано на 14.08.18 в 11:31

Приемлив ли е всъщност шамарът с цел наказание

39% от българските родители подкрепят удрянето на шамар като възпитателен подход, сочи изследване проведено през 2013 г. по поръчка на Националната мрежа за децата. Над 1000 сигнала за насилие на деца са подадени само за миналата година до компетентните органи у нас. От тях е работено по 384. Това съобщи за радио София Петя Димитрова от Института по..

публикувано на 14.08.18 в 09:45

Джулия Бочева – самокритична, но винаги спонтанна

В предаването "Кой Кой е?" гостува една млада актриса и певица. Джулия Бочева е родена е в София, завършва Национално музикално училище "Любомир Пипков" с виола, след това изучава Актьорство за драматичен театър в НАТФИЗ  в класа на Стефан Данаилов. Става известна с ролята на Ани в сериала "Революция Z" и с песните на групата. Дебютът ѝ в театъра – е в..

публикувано на 13.08.18 в 17:10

Стайни и градински растения на половин цена в Ботаническата градина на БАН

Между 25 и 50 процента е намалението на цветя в Ботаническата градина на БАН в София. Разпродажбата е в сила до 18 август (събота), до тогава ще плащаме и половин цена за вход. Огромно видово разнообразие от стайни и градински растения можем да намерим в ботаническата градина. Стайните обичайно са и по-търсени, защото повечето столичани живеят в..

публикувано на 13.08.18 в 16:37

Актьори, музиканти и блогъри, привлечени от кулинарен фест във Варна

Едно прекрасно предложение за предстоящата отпуска - от 29 август до 2 септември във Варна ще се проведе първото издание на фестивала „Кино и храна“ . Заради него морската ни столица ще се превърне във вкусна и забавна арена, на която умения ще обменят кулинарни блогъри, професионални и любители готвачи и фенове на вкусната храна. Всичко това ще..

публикувано на 13.08.18 в 16:22