Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Творби на Силвия Пaвлова и Мира Рахнева в International Art Bansko

Изложби по време на джаз

Снимка: Лили Големинова
Лятно Банско  - какви са първите ви асоциации? Пирин, Вихрен, Вапцаров, Паисий, Неофит Рилски или ски писти, бански старци, стари къщи, механи, или може би джаз фестивал? Всичко това е вярно, но всяка година се добавят нови и нови елементи.

Така за трета година по време на джаз фестивала има и арт базар. Има и галерия - обширна, на два етажа, с много малки и големи пространства. Намира се точно в центъра и се нарича International Art Bansko. Действително и галерията, и нейната история, са много космополитни, но по време на фестивала (тоест, сега до неделя) акцентът е върху българските художници.

На 4 август официално бе открита и изложба на две много колоритни дами – Силвия Павлова и Мира Рахнева. Те гостуваха в пътуващото ни „Радиокафе“ в Банско заедно с дамата, създала галерията – Евелина Буцбах. Самата тя си е „стара софиянка“ (по собствените й думи), живее и работи много години в Германия, след което започва да прави това, което винаги е искала – да се занимава с изкуство. Със съпруга си (който не е българин, но веднага бива очарован от България) заживяват половин година в Банско, другата половина – на морето. Снимка

Веднага се вписват в растящото космополитно общество, което се формира в планинския ни курорт. Тук им е интересно, Евелина разказва какви ли не истории на хора, които идват от цял свят (не само от Европа, но и от САЩ, Австралия), за да поработят в придобиващото популярност co-working space, за тези, които влизат в галерията, за радостта да откриваш таланти. Ентусиазмът й е заразителен. Чуйте разговора, ще ви направи впечатление с каква вяра говори за младите художници, които представя.

Всъщност изложбата на Силвия и Мира е първата официално обособена експозиция в галерията, в която до края на джаз фестивала тече и базар, благодарение на който можете да купите картини с отстъпка. Още на откриването една от творбите на Мира Рахнева е откупена – нейните картини са много свързани с музиката, и конкретно с джаза, затова много „вървят“ заедно с джаз феста. За нея Евелина Буцбах разбира от Силвия, с която работи по-отдавна.

Силвия Павлова определено е открила свой характерен, тутакси разпознаваем, стил. Ярки и смели са цветовите съчетания, а вплитането на тъкани в платната очарова дори преситена публика като тази във Флоренция, където е била последната й експозиция. И я канят отново за догодина. Очакват я и още от най-красивите италиански градове и други места за ценители в Европа. Снимка

Тук се намесва Евелина, за да каже, че Силвия е отказала досега две покани за участие на биеналето във Венеция – „от притеснение, че не е готова… но сега ще приеме, обещала е“. Мира също намира своето място, своята ниша и своята публика, а картините на двете дами се съчетават по един фантастичен начин. Така, както вие можете да съчетаете любовта си към джаза и планината с очарованието на картините от български художнички.

А като говорим за любов, Евелина веднага вмъква в разговора своята любима София, чието ухание на липи от детството на моменти много й липсва. Тогава отскача до столицата. Защото когато правиш това, което обичаш, животът ти е хубав непрестанно. Такова е усещането, щом влезете в галерията в центъра на Банско.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Пролетен празник на цветята в университетската Ботаническа градина

През тази събота и неделя в Ботаническата градина на Софийския университет ще се проведе пролетен празник на цветятата. Във времето от 10:00 до 12:00 часа са организирани различни инициативи. На Лазаровден можете да чуете беседата "Мушкатата - видове, сортове, отглеждане и размножаване", от която посетителите ще научат любопитна информация за рода..

публикувано на 19.04.19 в 18:31

Юнисайкъл празник в Княжеската градина

Голям спортен празник в Княжеската градина, при Паметника на Съветската армия, организира фондация "Мини арт" на 21 април. Събитието е посветено на юнисайкъл - каране на колело с една гума. На празника всеки желаещ може да се включи безплатно в демонстрации, състезания и уъркшоп.  Гео Калев от фондация "Мини арт" разказа, че на събитието ще..

публикувано на 19.04.19 в 17:15

КНСБ: Системно се нарушава правото на сдружаване

КНСБ представи четвърти годишен доклад за нарушения на трудовите права. На форума бяха обсъждани правата на синдикално сдружаване и колективно договаряне, дефинирани от президента на КНСБ Пламен Димитров като два големи проблема, които издават тревога за демокрацията. Първото право не е добре защитено, а с второто въобще няма повод за похвала...

обновено на 19.04.19 в 17:04

“Mural, mural, on the wall, I’m at home after all”

“Mural, mural, on the wall, I’m at home after all” е визуална история на жени от Ирак, Йемен, Сирия, Афганистан и Палестина, приела формата на съвременна стенопис (mural). Това е стена от графити, нарисувани от артистката Точка, по идея на "Meeting Points" - млада неправителствена организация, която създава общи истории за това какво прави едно място..

публикувано на 19.04.19 в 17:01

В "Парка на чудесата" фантазиите оживяват

"Парка на чудесата" разказва историята на един невероятен увеселителен парк, където въображението на едно изключително креативно момиче на име Джун оживява.  В един необикновен ден, тичайки през гората в търсене на пътя към дома, Джун открива старо увеселително влакче и се качва в него. След главозамайващо пътуване със странното съоръжение, тя..

публикувано на 19.04.19 в 16:52

Растения и дървета, емблематични за българската градина

В последния ден от работната седмица в „Радиоприемница“ беше цветно, в унисон с разцъфващата природа около нас и с настъпващия светъл християнски празник – Цветница. Покрай всички тези поводи решихме днес да ви разкажем за чудесата на природата, за причудливите форми на дърветата и лечебните свойства на растенията. Наш гост беше..

публикувано на 19.04.19 в 16:30

За осми път Планински маратон „Панчарево“ - този път с кауза и на Цветница

Тази неделя, 21 април, ще се проведе осмото издание на най-голямото пролетно планинско бягане в България - Планински маратон „Панчарево“. Състезанието се организира от спортен клуб „Бегач“. Десеткилометровият маршрут прави полуобиколка около езерото, а дългите дистанции осъществяват живописна обиколка в Лозенската планина до Пасарел и обратно...

публикувано на 19.04.19 в 16:10