Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Творби на Силвия Пaвлова и Мира Рахнева в International Art Bansko

Изложби по време на джаз

Снимка: Лили Големинова
Лятно Банско  - какви са първите ви асоциации? Пирин, Вихрен, Вапцаров, Паисий, Неофит Рилски или ски писти, бански старци, стари къщи, механи, или може би джаз фестивал? Всичко това е вярно, но всяка година се добавят нови и нови елементи.

Така за трета година по време на джаз фестивала има и арт базар. Има и галерия - обширна, на два етажа, с много малки и големи пространства. Намира се точно в центъра и се нарича International Art Bansko. Действително и галерията, и нейната история, са много космополитни, но по време на фестивала (тоест, сега до неделя) акцентът е върху българските художници.

На 4 август официално бе открита и изложба на две много колоритни дами – Силвия Павлова и Мира Рахнева. Те гостуваха в пътуващото ни „Радиокафе“ в Банско заедно с дамата, създала галерията – Евелина Буцбах. Самата тя си е „стара софиянка“ (по собствените й думи), живее и работи много години в Германия, след което започва да прави това, което винаги е искала – да се занимава с изкуство. Със съпруга си (който не е българин, но веднага бива очарован от България) заживяват половин година в Банско, другата половина – на морето. Снимка

Веднага се вписват в растящото космополитно общество, което се формира в планинския ни курорт. Тук им е интересно, Евелина разказва какви ли не истории на хора, които идват от цял свят (не само от Европа, но и от САЩ, Австралия), за да поработят в придобиващото популярност co-working space, за тези, които влизат в галерията, за радостта да откриваш таланти. Ентусиазмът й е заразителен. Чуйте разговора, ще ви направи впечатление с каква вяра говори за младите художници, които представя.

Всъщност изложбата на Силвия и Мира е първата официално обособена експозиция в галерията, в която до края на джаз фестивала тече и базар, благодарение на който можете да купите картини с отстъпка. Още на откриването една от творбите на Мира Рахнева е откупена – нейните картини са много свързани с музиката, и конкретно с джаза, затова много „вървят“ заедно с джаз феста. За нея Евелина Буцбах разбира от Силвия, с която работи по-отдавна.

Силвия Павлова определено е открила свой характерен, тутакси разпознаваем, стил. Ярки и смели са цветовите съчетания, а вплитането на тъкани в платната очарова дори преситена публика като тази във Флоренция, където е била последната й експозиция. И я канят отново за догодина. Очакват я и още от най-красивите италиански градове и други места за ценители в Европа. Снимка

Тук се намесва Евелина, за да каже, че Силвия е отказала досега две покани за участие на биеналето във Венеция – „от притеснение, че не е готова… но сега ще приеме, обещала е“. Мира също намира своето място, своята ниша и своята публика, а картините на двете дами се съчетават по един фантастичен начин. Така, както вие можете да съчетаете любовта си към джаза и планината с очарованието на картините от български художнички.

А като говорим за любов, Евелина веднага вмъква в разговора своята любима София, чието ухание на липи от детството на моменти много й липсва. Тогава отскача до столицата. Защото когато правиш това, което обичаш, животът ти е хубав непрестанно. Такова е усещането, щом влезете в галерията в центъра на Банско.

ВИЖТЕ ОЩЕ

104 автори се включват във възобновеното "Биенале на илюстрацията"

Първото издание на възобновеното "Биенале на илюстрацията" ще се проведе до 10 ноември. Изложбата включва творби на 104 автори и ще бъде открита в 18.00 часа на 23 октомври по случай 90-годишнината на Столичната библиотека. Представените илюстрации са селектирани от над 300 творби на познати и непознати български творци от страната и чужбина и ще бъдат..

публикувано на 22.10.18 в 16:55

Очни прегледи извършват безплатно във Военномедицинската академия до края на ноември

Клиниката по очни болести на Военномедицинската академия се включва в скрининговата програма на Националната кампания "Право на зрение". От днес до края на ноември специалистите ще преглеждат безплатно за глаукома и катаракта. Кампанията се организира от Института за здравно образование и се провежда със съдействието на Столично..

публикувано на 22.10.18 в 16:38

Откриват четвъртия международен фотосалон „Старт Фото 2018“

Четвъртият международен фотосалон „Старт Фото 2018“ ще бъде открит тази вечер от 18.30 ч в галерия „Академия“ на Националната художествена академия и ще е на разположение на посетителите до 26 октомври. Фотосалонът е единствен по рода си в България. Фотосалонът представлява набиране на снимки в различни категории, които след журиране, се представят в..

публикувано на 22.10.18 в 16:31

"Граждани за София" поискаха международен одит на Столичната община

Гражданската инициатива "Граждани за София" поиска международен одит на Столичната община за 10-те години от влизането на България в ЕС.  Искането отправи арх. Димитър Димитров, а одитът трябва да провери как през последните 10 години е изразходван столичният бюджет, как се разходват местните данъци, събирани в столицата, които според Димитров за тези..

публикувано на 22.10.18 в 16:00

"Виж София" в знакови обекти, събрани на моста край НДК

Петата изложба „Виж София - където строителството среща историята с бъдещето“ беше открита днес на пешеходния мост над бул. „България“ до НДК. Тя се осъществява със съдействието на Столичната община. Традиционно, експозицията е посветена на Деня на строителя - Димитровден. Експозицията е съставена от 60 пана с авторски творби, сред които и въздушно..

публикувано на 22.10.18 в 16:35