Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

За децата - капоейра в планината

Снимка: Facebook
Планински детски лагер с капоейра на хижа "Еделвайс" организира българско капоейра студио. 

Капоейра е афро-бразилско бойно изкуство, което се ражда в началото на 16 век в Бразилия. То се превръща в символ на свободата и вече е разпространено в целия свят. По традиция играта се води в кръг, включва много танци, музика и акробатични изпълнения. Може да се практикува както от възрастни, така и от деца.
Летният преход ще тръгне на 18 август от "Златните мостове" и ще продължи до хижа "Еделвайс". Децата ще се изкачат до местност Офелиите, където ще обядват, ще се покатерят по стена, ще се спускат с тролей. Денят им ще продължи с тренировки по капоейра, настолни игри и палатков лагер.
„За децата капоейра е много интересна. При това компютърно поколение, което наблюдаваме, тя може да осигури необходимата физическа активност. Капоейра е и култура, която обогатява вътрешния свят на децата, а също така им помага да намерят много нови приятели“, казва организаторът и инструктор по капоейра Коста Щерев
Организаторите напомнят, че в планината децата трябва да са снабдени с вода, храна, връхни дрехи, крем за слънце и против насекоми.
Още - чуйте в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

От днес глобяват шофьорите без винетка

На 15 януари изтече гратисният период за шофьорите без електронни винетки, така от днес водачите, които се движат без винетки по републиканската пътна мрежа, ще бъде глобявани. Екипите на „Пътна полиция", тол-полицията и стационарните камери в страната ще засичат нарушители, които нямат валидна електронна винетка или хартиена с изтичащ срок на валидност...

публикувано на 16.01.19 в 08:54

Над 1500 участници в конкурса „Път към славата”

Над 1500 участници ще се явят на VII Национален конкурс за деца и младежи „Път към славата”. Заради огромния интерес, програмата ще се проведе на 3 сцени - в  Руския културно-информационен център, в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ и в Дома на културата „Средец“. Конкурсът ще се състои от 8 до 10 февруари, а на 16 февруари ще има и гала..

публикувано на 15.01.19 в 18:15

Четем ли по-малко книги

Коя е книгата, която прочетохте последно от корица до корица, та дори и на електронния четец? Ако не можете да си спомните, не се притеснявайте, не сте единствени.  Последни проучвания показват, че ръстът на хората, които четат книги, е спаднал драстично в сравнение с миналия 20-и век. При наличието на толкова други източници на информация като..

публикувано на 15.01.19 в 18:05

България обединява международни специалисти в борбата с пропагандата

Българи организират международно научно състезание, чиято цел е да намери постоянно решение за проблема с манипулацията в новините. Според тях създаването на алгоритъм, който засича къде и каква пропаганда има в даден текст, е кауза, която си заслужава усилията. В подкрепа на тази инициатива вече са се отзовали някои от най-големите световни..

публикувано на 15.01.19 в 16:18

Неочаквани обрати в книгата “Разговорите” на аржентинския писател Сезар Айра

На книжния пазар у нас, с емблемата на издателство “Лист”, вече е “златната” книга “Разговорите” на аржентинския писател Сезар Айра. Книгата наистина е златна. Корицата ѝ лъщи на светлина , разказва Гергана Димитрова . Автор на корицата е Косьо Кокаланов, който прави корицата и за предишната издадена книга на Айра “Мрамор”. При Сесар Айра сюжетите..

публикувано на 15.01.19 в 16:03