Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Актуализират методологията за лечение на ХИВ, СПИН се възприема като хронично заболяване

| обновено на 10.08.18 в 15:31
Снимка: Архив
Максимално бързо започване на терапия срещу СПИН при откриване инфекцията и прилагане на индивидуален подход към пациентите по време на лечението - това са сред основните моменти на актуализираната методология за лечение и мониторинг на ХИВ инфекцията у нас.

Документът, публикуван от Министерството на здравеопазването, акцентира и върху съпътстващите заболявания на пациентите.

За пръв път в методиката се прецизира, че при траен успех на терапията, може да се разредят изследванията на вирусния товар, което ще облекчи пациентите – посочи пред Радио София проф. Мария Николова, клиничен имунолог, председател на Експертния съвет по ХИВ и СПИН към МЗ. Това дава възможност и да се отпускат медикаменти за по-дълъг срок.

Целта на лечението е с помощта на комбинацията на медикаменти, които атакуват ХИВ вируса, постигане на т. нар. недоловим вирусен товар, обясни проф. Николова - т.е. болните вече да не бъдат заразни за околните.

Чуйте още за новостите в терапията от Лилия Герчева.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Добрият работодател се познава не само по данъчната декларация за доходите

Кои работодатели искат да са най-... в 8 категории

Остават няколко дни до крайния срок за кандидатстване в конкурса „Работодател на годината“, който има за цел да отличи най-добрите български компании. Желаещите имат възможност да изпращат своите кандидатури до 24 август в уеб сайта на организатора - форума „Кариера в България. Защо не?". "Макар това да е първото издание на конкурса, то предизвиква..

публикувано на 16.08.18 в 16:46

"Зелената библиотека" среща читателите с детския автор Боби Мирчев

Независимо от ремонтните дейности на площад „Славейков“ и по ул. „Граф Игнатиев“, в последните два месеца Столичната библиотека е раздала с 20 хиляди книги повече, отколкото за същия период на миналата година. До края на 2018-а от библиотеката очакват бройката до достигне половин милион книги за тази година. Това е възможно благодарение на инициативи..

публикувано на 16.08.18 в 16:15

Родители готвят протест за приема и недостига на места в софийските детски градини

Протест с искане за разширения и за построяване на нови детски градини и училища в София организират от Инициативния комитет за качествена и иновативна образователна система на 10 септември. Друго основно искане на организаторите на протеста е за кадрови промени в Дирекция „Образование“ на Столичната община. Това обяви за Радио София председателят на..

обновено на 16.08.18 в 15:51

Отваря врати най-голямата детска градина в София

Най-голямата детска градина в София ще отвори врати на 3 септември. Тогава ще бъде открита новоизградената сграда-филиал към 76-а градина „Сърничка“ в район „Младост“ и в това детско заведение вече ще има общо 20 групи. Директорът Петя Янкова посочи, че към момента са записани 232 деца във филиала: Децата вече са приети. Разпределени са в две..

публикувано на 16.08.18 в 15:35

Въпреки неприятната миризма, не е отчетено превишаване на основните замърсители на въздуха

Не е отчетено превишаване на основните замърсители на въздуха в няколко столични района. Това става ясно от данните от експресния анализ от мобилната лаборатория на Изпълнителната агенция по околна среда към момента не показват превишавания на основните показатели, характеризиращи качеството на атмосферния въздух. Замерванията бяха направени по..

публикувано на 16.08.18 в 14:55