Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Актуализират методологията за лечение на ХИВ, СПИН се възприема като хронично заболяване

| обновено на 10.08.18 в 15:31
Снимка: Архив
Максимално бързо започване на терапия срещу СПИН при откриване инфекцията и прилагане на индивидуален подход към пациентите по време на лечението - това са сред основните моменти на актуализираната методология за лечение и мониторинг на ХИВ инфекцията у нас.

Документът, публикуван от Министерството на здравеопазването, акцентира и върху съпътстващите заболявания на пациентите.

За пръв път в методиката се прецизира, че при траен успех на терапията, може да се разредят изследванията на вирусния товар, което ще облекчи пациентите – посочи пред Радио София проф. Мария Николова, клиничен имунолог, председател на Експертния съвет по ХИВ и СПИН към МЗ. Това дава възможност и да се отпускат медикаменти за по-дълъг срок.

Целта на лечението е с помощта на комбинацията на медикаменти, които атакуват ХИВ вируса, постигане на т. нар. недоловим вирусен товар, обясни проф. Николова - т.е. болните вече да не бъдат заразни за околните.

Чуйте още за новостите в терапията от Лилия Герчева.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Находките от гробница на ул. „Московска“ ще бъдат експонирани на повърхността

Извършени са предварителни проучвания и превантивна консервация на новооткритата гробница на ул. „Московска“, а целта е находките да бъдат експонирани.  Гробното съоръжение е открито случайно при ремонтни дейности в близост до базиликата „Света София“ и попада в границите на Източния некропол на древна Сердика.  Разработени са няколко проекта за това,..

публикувано на 20.10.18 в 10:10

Състезание по бягане за шестата годишнина на "Trail Series"

Със състезание по бягане ще бъде отбелязана шестата годишнина на "Trail Series" - веригата от надпревари по тичане на пресечен терен.  Това са едни от най-предизвикателните състезания, които се организират около София, а и не само тук, като предстоящото за рождения ден ще се проведе в неделя, 21 октомври.  Стартът ще бъде даден от 11:00 ч, а откъде и..

публикувано на 19.10.18 в 17:00
Дора Делийска

Дора Делийска идва от Виена (с роял) за да свири Лист в зала "България"

В петъчното ни "Радиокафе" гостува една красива и талантлива пианистка. Името й е Дора Делийска , от 2000-та година живее в най-музикантския град в света - Виена, а сега е в София за концерт със Софийската филхармония, посветен на ... Унгария. Определено много музикални култури се преплитат в нашия разговор, който обаче започва от инструмента, на..

публикувано на 19.10.18 в 16:09

Петя Александрова: За добрата екранизация е нужен режисьорски стил

В седмицата, посветена на киното и литературата, предаването “Радиоприемница” завършва с разговор с кинокритика Петя Александрова . Книгата или филма, а може би и двете - в каква последователност трябва да се следват, какви са тенденциите, които задава единственият в световен мащаб кино-литературен фестивал "Cinelibri", разказва кинокритикът. Много..

публикувано на 19.10.18 в 15:43

Кариера с кауза: Здраве без пауза

„Здраве без пауза“ е мотото на тазгодишното издание на форума "Кариера с кауза", който се провежда за шеста поредна година. Целта на инициативата е да представи различните възможности за работа и доброволчество в неправителствения сектор в България, а също така да мотивира младите хора да бъдат по-активни.  За втора поредна година, в рамките на..

публикувано на 19.10.18 в 15:21