Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Актуализират методологията за лечение на ХИВ, СПИН се възприема като хронично заболяване

| обновено на 10.08.18 в 15:31
Снимка: Архив
Максимално бързо започване на терапия срещу СПИН при откриване инфекцията и прилагане на индивидуален подход към пациентите по време на лечението - това са сред основните моменти на актуализираната методология за лечение и мониторинг на ХИВ инфекцията у нас.

Документът, публикуван от Министерството на здравеопазването, акцентира и върху съпътстващите заболявания на пациентите.

За пръв път в методиката се прецизира, че при траен успех на терапията, може да се разредят изследванията на вирусния товар, което ще облекчи пациентите – посочи пред Радио София проф. Мария Николова, клиничен имунолог, председател на Експертния съвет по ХИВ и СПИН към МЗ. Това дава възможност и да се отпускат медикаменти за по-дълъг срок.

Целта на лечението е с помощта на комбинацията на медикаменти, които атакуват ХИВ вируса, постигане на т. нар. недоловим вирусен товар, обясни проф. Николова - т.е. болните вече да не бъдат заразни за околните.

Чуйте още за новостите в терапията от Лилия Герчева.

ВИЖТЕ ОЩЕ

От днес глобяват шофьорите без винетка

На 15 януари изтече гратисният период за шофьорите без електронни винетки, така от днес водачите, които се движат без винетки по републиканската пътна мрежа, ще бъде глобявани. Екипите на „Пътна полиция", тол-полицията и стационарните камери в страната ще засичат нарушители, които нямат валидна електронна винетка или хартиена с изтичащ срок на валидност...

публикувано на 16.01.19 в 08:54

Над 1500 участници в конкурса „Път към славата”

Над 1500 участници ще се явят на VII Национален конкурс за деца и младежи „Път към славата”. Заради огромния интерес, програмата ще се проведе на 3 сцени - в  Руския културно-информационен център, в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ и в Дома на културата „Средец“. Конкурсът ще се състои от 8 до 10 февруари, а на 16 февруари ще има и гала..

публикувано на 15.01.19 в 18:15

Четем ли по-малко книги

Коя е книгата, която прочетохте последно от корица до корица, та дори и на електронния четец? Ако не можете да си спомните, не се притеснявайте, не сте единствени.  Последни проучвания показват, че ръстът на хората, които четат книги, е спаднал драстично в сравнение с миналия 20-и век. При наличието на толкова други източници на информация като..

публикувано на 15.01.19 в 18:05

България обединява международни специалисти в борбата с пропагандата

Българи организират международно научно състезание, чиято цел е да намери постоянно решение за проблема с манипулацията в новините. Според тях създаването на алгоритъм, който засича къде и каква пропаганда има в даден текст, е кауза, която си заслужава усилията. В подкрепа на тази инициатива вече са се отзовали някои от най-големите световни..

публикувано на 15.01.19 в 16:18

Неочаквани обрати в книгата “Разговорите” на аржентинския писател Сезар Айра

На книжния пазар у нас, с емблемата на издателство “Лист”, вече е “златната” книга “Разговорите” на аржентинския писател Сезар Айра. Книгата наистина е златна. Корицата ѝ лъщи на светлина , разказва Гергана Димитрова . Автор на корицата е Косьо Кокаланов, който прави корицата и за предишната издадена книга на Айра “Мрамор”. При Сесар Айра сюжетите..

публикувано на 15.01.19 в 16:03