Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Парното ще поскъпне отново от есента, предупреждава СЕГА. На прага на новия отоплителен сезон парното е на път да поскъпне от 1 октомври. Това ще се наложи заради новите цени на газа. Общественият доставчик "Булгаргаз" прогнозира увеличение на синьото гориво от 15% от 1 октомври, с което цените преди данъци ще се повишат до 458.44 лв./1000 куб. м, или 43.54 лв. за мегаватчас.  Компанията ще внесе в енергийния регулатор - Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР) - окончателното си ценово предложение на 10 септември, съобщиха от държавния монополист. Доставчикът обяснява увеличението на газа с очакваните по-високи доставни цени при вноса на природен газ.  Друг фактор за поскъпването бил по-високият курс на щатския долар спрямо лева, както и акумулираният ефект от утвърдената продажна цена от юли, която според "Булгаргаз" е по-ниска от разходите за доставка.

Гимназисти въртят търговия с униформи втора ръка, разкрива МОНИТОР. В една от най-големите платформи за продажба в мрежата цените са от два до три пъти по-евтини. Те тръгват от символичната сума от 6 лв. за част от облеклото и достигат до 50 лв. за всичко. Таванът удря униформата на софийската Втора английска гимназия, която се състои от сако, риза и вратовръзка. За 40 лв. пък гимназистите от пловдивското школо Патриарх Евтимий могат да се сдобият с пълен комплект. Той включва 3 тениски с къс ръкав, една с дълъг, един пуловер без рака, 2 ризи и 1 фишу. В повечето от обявите се посочва, че дрехите не са обличани повече от 3-4 пъти. Тези, които са избрали да купят на децата си нова униформа пък трябва да се бръкнат по-дълбоко в джоба – между 100 и 200 лв.

Първокласниците, чиито училища изискват униформа пък преди началото на учебната година майките и татковците трябва да заделят минимум 450 лв. от семейния бюджет. Те трябва да помислят за подходяща раница, набор от тетрадки, моливи, боички и други пособия за часовете по изобразително изкуство. Разходите на родителите нарастват още повече, когато се добавят средствата, които ще дадат за часовете по физическо възпитание и тоалета за първия учебен ден.

Анонимен сайт в интернет изпраща фалшиви медицински сестри в домовете на болни, алармира МОНИТОР. Въпросната интернет платформа се рекламира като национален портал за медицински услуги (www.медицински-сестри.com), като на нея има списък с жени, представени за медицински сестри, готови да изпълняват здравни услуги срещу заплащане. Профилите на част от тях са със снимки, публикувани са и тарифите на услугите, които извършват, но се оказва, че единственото условие за регистриране на кандидатка за работа е да изпрати по  банков път 59 лева. Срещу тях обявата се публикува за 3 месеца. Изискване за предоставяне на диплома, която да гарантира, че лицето може да изпълнява заявените в рекламата услуги, няма. На платформата не са посочени за обратна връзка нито телефони, нито имена на управителя и екипа. Няма и физически адрес.

Застрахователите предлагат лимит на обезщетенията по "Гражданска отговорност", четем в СЕГА. В противен случай цената на застраховката може да скочи до 800 лв. Обезщетенията за неимуществени вреди, които се изплащат на наследниците на загинал при пътнотранспортно произшествие, да бъдат ограничени до определен таван, предлагат от Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ).  Застрахователите смятат, че ограничението трябва да е до около 40 000 лв. за най-близките роднини, а за останалите - чувствително по-ниско. Обезщетенията за неимуществени вреди са компенсация за претърпени болки и страдания от загубата на близък. Те се изплащат по застраховката "Гражданска отговорност". Така браншът ще се опита да намали огромните разходи, които му се стоварват след наскоро прието решение на Върховния касационен съд, което разтваря широко достъпа на роднини и близки до право на компенсация. В края на юни ВКС определи, че освен съпрузи, деца и родители на загинали за обезщетение за неимуществени вреди може да претендират също така братя, сестри, баби, дядовци, внуци и хора, с които преди смъртта си починалият е създал "трайна и дълга емоционална връзка".

Ремонтират седем ключови трасета в София, извежда в заглавие ТРУД. Трамвай № 7 отново тръгна по бул. “България”, но от 12 август започна ремонт на булеварда между бул. “Гешов” и бул. “Гоце Делчев”. Подменя се настилката на платното в посока “Бояна”. Алтернативни маршрути са бул. “Черни връх” и бул. “Цар Борис III”. За изграждане на нови трамвайни релси от вчера е затворено кръстовището на ул. “Граф Игнатиев” и ул. “Г. С. Раковски”. Тролей № 9 преминава по бул. “Левски” до началото на септември, когато трамвайното трасето ще е готово. Ремонтът на ул. “Граф Игнатиев” ще продължи и след 15 септември. От 13 август ремонтират настилката на бул. “Левски” от Ректората до паметника на Апостола. До 22 август движението е двупосочно в една лента, а след това ще се прехвърли в другото платно. Променя се маршрутът на тролейбусни линии 1, 2 и 4 в посока Софийския университет. От днес по бул. “Арсеналски” между бул. “Черни връх” и бул. “П. Каравелов” се ремонтират тротоарите и движението е стеснено.

Робот ще замени инструкторите на шофьорски изпит, за да не продават книжки, пише 24 ЧАСА. Маршрутът, по който ще се минава при практическия изпит за шофьорска книжка, ще се определя от компютър. Това е една от мерките, които подготвя “Автомобилна администрация”, за да се справи със злоупотребите при издаването на документа. Маршрутът ще се генерира на случаен принцип от робот непосредствено преди изпита, за да не се знае от курсиста и изпитващия предварително. Така ще се пресече възможността даден кандидат- шофьор да бъде прекарван по лесно за минаване трасе, а друг - по по-трудно, за да бъде скъсан умишлено и да се явява отново срещу допълнителна такса. В учебните коли ще има и GPS, който да насочва курсиста накъде да се движи. В момента посоката се задава от изпитващия и това също можело да доведе до злоупотреби.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стадион

Стадиони в "Подуяне", "Красна поляна" и "Средец" бяха прехвърлени от държавата на общината

Столичният общински съвет (СОС) одобри доклад относно безвъзмездно прехвърляне от държавата на Столичната община на правото на собственост върху недвижими имоти в районите "Подуяне", "Красна поляна" и "Средец" . Вносители на доклада са кметът на Столичната община Васил Терзиев, председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров, съвместно с..

публикувано на 25.04.24 в 15:45

Всеки квартал или населено място с център за приемане на всякакви отпадъци

Всичките 24 столични района са обхванати от системата за разделно събиране на опаковки и отпадъчни материали, но тя ще бъде разширена с разполагане на центрове и площадки за безвъзмездно предаване на отпадъци от домакинствата. Предвижданията са поетапно до края на 2025 г. във всеки квартал или населено място на територията на Столичната община..

публикувано на 25.04.24 в 10:59

СОС решава да бъде ли отстранен съветникът Благовест Георгиев

Столичният общински съвет (СОС) ще обсъди освобождаването на общинския съветник от "Спаси София" Благовест Георгиев от всички заемани от него постове. На 5 април кметът Георгиев предизвика катастрофа, избяга от местопроизшествието, след като беше открит отказа да бъде тестван за употреба на алкохол и наркотични вещества. В дневния ред на..

публикувано на 25.04.24 в 08:33

Модерни трамваи ще обслужват жителите на северните райони на София от 7 май

Нископодови трамваи с климатик ще обслужват жителите на северните райони на столицата, съобщиха от „Спаси София“. Модерните мотриси по линия 6 ще бъдат достъпни за трудноподвижни хора и майките с колички, казва зам.-кметът по транспорт инж. Илиян Павлов. “Имаме добри новини за жителите на „Надежда“, „Връбница“, „Свобода“ и „Обеля“ - от 7..

публикувано на 24.04.24 в 15:39
Проектът за бъдещия храм е дарение от арх. Атанас Вангелов

Великденски концерт пред строящия се в "Люлин" храм "Св. Патриарх Евтимий"

Празничен благотворителен концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!", със специалното участие на Фолклорен ансамбъл "Българе", Калоферски гайдари и ученици, ще се проведе в събота, 27 април, от 12:30 ч. в пространството до градежа на новия православен храм "Св. Патриарх Евтимий" в столичния кв. "Люлин" . Събитието е кулминацията на..

публикувано на 24.04.24 в 12:11

Тристранката се събира относно парите за заетост и безработица

Днес ще се проведе и първото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество в мандата на служебното правителство. На него ще бъде обсъден проектът на Националния план за действие по заетостта, който предвижда 88 милиона лева от държавния бюджет да се насочват за финансиране на така наречените активни политики на пазара на труда за..

публикувано на 24.04.24 в 11:06

В София стикират за преместване по близо 600 МПС на месец

1755 моторни превозни средства са стикирани на територията на Столичната община, които отговарят на критериите за излязло от употреба МПС, отчитат от Столичния инспекторат за първите три месеца на 2024 година . За тези автомобили тече 3-месечен предупредителен срок, в който собствениците трябва да предприемат действия по преместването или да..

публикувано на 24.04.24 в 08:11