Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Приемлив ли е всъщност шамарът с цел наказание

39% от българските родители подкрепят удрянето на шамар като възпитателен подход, сочи изследване проведено през 2013 г. по поръчка на Националната мрежа за децата. Над 1000 сигнала за насилие на деца са подадени само за миналата година до компетентните органи у нас. От тях е работено по 384. Това съобщи за радио София Петя Димитрова от Института по социални дейности и практики, които са работили по 120 от получените сигнали. От Института работят по проект "Ръцете горе - срещу телесното наказание над деца!", който цели да повиши общественото знание за проблема телесно наказание.

Според изследване проведено от Института по социални дейности и практики, дори само един шамар повишава нивото на тревожност у децата, което може да доведе до различни проблеми, включително и здравословни, обясни Петя Димитрова. Голяма част от родителите пък прилагат някакъв вид насилие - било то под формата на шамар или наказание дори при нисък успех в училище. Около 61% от българите пък са против телесното наказание под всякаква форма, уточни Димитрова.


Всъщност проблемът е в това какво се разбира под "насилие", защото доста често то не се разпознава - разпознават се само наистина тежките форми и много често по-леките форми като един шамар или изправяне до стената остават съвсем изолирани, непоказани и никой от нас не ги смята за насилие. Затова и ние говорим за мерки за повишаване капацитета на родителите как да се справят със ситуации, в които на самите тях им е трудно.

През тази година, специалистите от Института по социални дейности и практика са направили преглед на научната литература по света, посветена на резултатите от "шамара с цел възпитание". Един от изводите, до който достигат е, че агресивното поведение на детето към други деца е ефект от телесното наказание.

В България телесното наказание все още е социално приемливо, обясни Петя Димитрова, а целта именно тази нагласа да бъде променена. Необходима е информираност, която да провокира обществена нетърпимост към насилието над деца, казват от Института по социални дейности и практика.

Разясняване на последствия от телесното наказание в дългосрочен план и даване на информация и идеи за позитивна дисциплина са също част от кампанията.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Безплатни тестове за Хепатит С в болница „Св. Иван Рилски“ до края на август

Университетската болница „Св. Иван Рилски“ започва безплатен скрининг за носителство на Хепатит "С". Инициативата под надслов „Да намерим липсващите 69 000“ е насочена към хората между 34 и 69 години, които в миналото са били изложени на повишен риск от инфектиране с вируса. По повод Световния ден на хепатите - 28 юли, представители НЗОК,..

публикувано на 17.07.19 в 17:26

Рекордно участие очакват на "Витоша летен фест"

Рекорден брой участници очакват организаторите на петото издание на "Витоша летен фест". Отново ще има 3 дисциплини, в които могат да се включат малки и големи - това са планинско бягане, колоездене и туристически поход. Участието в състезанията е безплатно, а най-добрите ще получат предметни награди. Следващата събота, на 27 юли, х. “Момина..

публикувано на 17.07.19 в 16:57

По-лесно подаване на сигнали към Столичната община от граждани през grajdanite.bg

Получаване на известия за предстоящи и текущи ремонти е новата функция на приложението Гражданите . В него жителите на София могат безплатно да подават и сигнали за нередности към Столичната община. През 2015 година приложението стартира с информация за излезли от употреба автомобили, като за 2 години сигналите през него са 4334 и са насочени..

публикувано на 17.07.19 в 15:59

Асфалтират бул. "България" между бул. "Черни връх" и "Акад. Иван Гешов“

Започна полагането на последния слой асфалт на бул. "България" между бул. "Черни връх" и бул. "Акад. Иван Гешов“, съобщи кметът Йорданка Фандъкова . След завършване на преасфалтирането на южното платно, движението ще бъде обърнато и ще започне ремонт на северното.  При ремонта се полага метална мрежа за заздравяване на настилката – общо 38 хил...

публикувано на 17.07.19 в 15:23

"Крушево рок фест" - много послания в задушевна атмосфера

Шотландецът Джонатан Тейлър Бритункули живее в България от 2011 година насам. След кратко посещение, той се влюбва в красотата на страната ни и не след дълго изгражда свой дом в севлиевското село Крушево, където в момента преподава английски език на деца и свири в музикална рок банда. От няколко години вече Джонатан и неговите британски..

публикувано на 17.07.19 в 10:05

Ученици от Чепеларе със 7-о място на еко маратон в Лондон

Ученици от Чепеларе създадоха кола, изминаваща близо 600 км с един киловатчас енергия.  Благодарение на любовта си към инженерните науки и автомобилите, ученици и студенти от Чепеларе, Бургас и Русе мериха сили със свои връстници на състезание за енергийна ефективност в транспорта, което се проведе в Лондон. Над 150 отбора от 28 държави взеха..

публикувано на 16.07.19 в 18:45

Продължава набирането на водачи в "Столичен автотранспорт"

Продължава набирането на шофьори в "Столичен автотранспорт". Това съобщи директорът на дружеството Слав Монов . След увеличението на заплатите вече са назначени около 60 нови водачи на автобуси. На полигона в "Малашевци" могат да се обучават 29 водачи, като в момента са се записали 13 души. Монов отбеляза, че увеличението на заплатите и..

публикувано на 16.07.19 в 18:05