Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Приемлив ли е всъщност шамарът с цел наказание

39% от българските родители подкрепят удрянето на шамар като възпитателен подход, сочи изследване проведено през 2013 г. по поръчка на Националната мрежа за децата. Над 1000 сигнала за насилие на деца са подадени само за миналата година до компетентните органи у нас. От тях е работено по 384. Това съобщи за радио София Петя Димитрова от Института по социални дейности и практики, които са работили по 120 от получените сигнали. От Института работят по проект "Ръцете горе - срещу телесното наказание над деца!", който цели да повиши общественото знание за проблема телесно наказание.

Според изследване проведено от Института по социални дейности и практики, дори само един шамар повишава нивото на тревожност у децата, което може да доведе до различни проблеми, включително и здравословни, обясни Петя Димитрова. Голяма част от родителите пък прилагат някакъв вид насилие - било то под формата на шамар или наказание дори при нисък успех в училище. Около 61% от българите пък са против телесното наказание под всякаква форма, уточни Димитрова.


Всъщност проблемът е в това какво се разбира под "насилие", защото доста често то не се разпознава - разпознават се само наистина тежките форми и много често по-леките форми като един шамар или изправяне до стената остават съвсем изолирани, непоказани и никой от нас не ги смята за насилие. Затова и ние говорим за мерки за повишаване капацитета на родителите как да се справят със ситуации, в които на самите тях им е трудно.

През тази година, специалистите от Института по социални дейности и практика са направили преглед на научната литература по света, посветена на резултатите от "шамара с цел възпитание". Един от изводите, до който достигат е, че агресивното поведение на детето към други деца е ефект от телесното наказание.

В България телесното наказание все още е социално приемливо, обясни Петя Димитрова, а целта именно тази нагласа да бъде променена. Необходима е информираност, която да провокира обществена нетърпимост към насилието над деца, казват от Института по социални дейности и практика.

Разясняване на последствия от телесното наказание в дългосрочен план и даване на информация и идеи за позитивна дисциплина са също част от кампанията.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Светослав Костов

СЕМ прекрати предсрочно мандата на генералния директор на БНР

С единодушно решение Съветът за електронни медии (СЕМ) прекрати предсрочно мандата и договора на генералния директор на БНР Светослав Костов. Регулаторният орган реши, че временно поста ще поеме Антон Митов - досегашен директор на дирекция "Архив”. Сред аргументите на СЕМ, за предсрочното прекратяване на мандата на Костов, са нарушеното доверие,..

обновено на 17.10.19 в 17:29

В "Читалнята" се вижда колко добри хора има

В градинката пред Народния театър „Иван Вазов“ - едно от най-оживените места в София, се намира стар павилион, който преди 4 години бе превърнат в Читалня . Ако не сте влизали вътре, едва ли предполагате колко много книги има на това малко уютно местенце, голяма част от които са съвременна литература. Палитрата от читатели е много..

публикувано на 17.10.19 в 16:59

Здравословното хранене като обсесия

В съвременния начин на живот, с широк достъп до информация, често объркваща и противоречива, а и с налагани критерии за външен вид, не е изненада, че се появяват хранителни разстройства. Съществува едно състояние, което се характеризира с мания по „здравословното“ и „правилно“ хранене, за което обаче е спорно дали е хранително разстройство или..

публикувано на 17.10.19 в 16:35

В Пета градска болница преглеждат безплатно за диабетна ретинопатия

Кампания с безплатни прегледи за диабетна ретинопатия започва от утре в Пета градска болница в София. Инициативата ще продължи до края на месец ноември и няма да има ограничение на пациентите, които ще бъдат прегледани, но трябва предварително записване. Това съобщи хирургът Борил Петров - изпълнителен директор на Пета МБАЛ. Целта на кампанията..

публикувано на 17.10.19 в 16:23
Хората, които получават подкрепа в Розовата къща, я приемат като свой дом

Юлия Георгиева: Наркозависимите се нуждаят от подкрепа, не от репресия

Говорейки за зависимостите в „Радиоприемница“ през тази седмица, не може да подминем една от най-тежките ѝ форми – наркотичната. И още – неизменно спирайки се на тази тема, стигаме и до помощта, която може и (дали) се оказва на хората, станали вече зависими от дрогата. В студиото ни гостува Юлия Георгиева , която близо 20 години е..

публикувано на 17.10.19 в 15:50

Архивистиката като памет на нацията

В Софийския университет започна национален двудневен семинар „Архиви и история: взаимодействия, перспективи“. Събитието се организира от Историческия факултет. Научният семинар беше открит от доц. д-р Тодор Попнеделев - декан на Историческия факултет на Софийския университет. “Архивистиката е наука, която за много хора е извън разбирането за..

публикувано на 17.10.19 в 15:34

Пастор Иводор Ковачев за Джок Полфрийман: Определено излиза от затвора емоционален

Едва ли има човек страната, който да не е запознат със случая на предсрочно освободения от затвора Джок Полфрийман. Все още остава отворен въпросът дали е морално предсрочното му освобождаване, от една страна, от друга - дали е законно задържането му, след като веднъж вече съдът се е произнесъл по неговото освобождаване. Какъв човек излиза от затвора..

обновено на 17.10.19 в 14:00